Inlägg

Inlägg som Kioskvältaren har skrivit i forumet
Av Kioskvältaren
Skrivet av LemonIllusion:

Du har nog USB-minnet i en USB3-port.

Angående det första problemet, skapa inga partitioner själv om du försökt göra det. Installationsprogrammet fixar det åt dig.

Tack, när jag satte det i USB 2-porten så kom jag så långt att jag kunde välja disk att installera på. Den hårddisken jag vill installera på var en enda unallocated space, men när jag försökte installera på den stod det "Setup was unable to create a new system partition or locate a existing system partition.". Tillbaka på ruta 1.

Av Kioskvältaren

[LÖST] Windowsinstallation failerar gång på gång...

Hej. Jag har nu försökt i flera dagar att få igång en windows 7 installation på min dator som annars kör Arch Linux. Gång på gång har jag stött på olika fel och aldrig lyckats få igång installationen.

Första försöket använde jag en windows 7 dvd och då lyckades installationen inte skapa en s.k. "System Reserved" partition.

Andra försöket tog jag en isofil och la på mitt USB-sticka med hjälp av Rufus på en kompis windowsdator. Då fick jag upp "A required CD/DVD drive device driver is missing"-meddelande.

Tredje försöket var nu idag när jag äntligen lyckats skapa en bootbar windowsinstallation på min USB-sticka i Arch Linux. Jag följde denna guide: http://serverfault.com/questions/6714/how-to-make-windows-7-u.... Jag använde en annan iso än förra gången eftersom det påstods kunna vara problemet. Den här gången fick jag dock samma meddelande om drivers.

Nu vänder jag mig till er kunniga här på Sweclockers. Hur kan jag få igång installationen? Vad gör jag för fel?

Av Kioskvältaren

Problemet löste sig själv nu! Såg att det finns ett litet kugghjul i loginskärmen i GDM där man kan välja vilken skrivbordmiljö man ska logga in på, där fanns "Xfce-session". Tack för er tid!

Av Kioskvältaren
Skrivet av Baba Tong:

@Samuel_Karlsson:

Om du lägger upp exakta felmeddelanden är det enklare att hjälpa.

Här är hela felmeddelandet, kan inte kopiera eftersom det är i prompten innan boot: http://i.imgur.com/543l6lr.jpg

Av Kioskvältaren
Skrivet av Lembritt:

Har du provat LightDM eller SLiM? Har fått för mig att dom rekommenderas till XFCE.

Skickades från m.sweclockers.com

SLiM får jag inte att funka.. (se min tråd på Arch forums: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=199014)

Provade LightDM nu och det resulterade i att jag vid boot fick upp ett detta: http://i.imgur.com/gx3CSRc.jpg

Här är statusen som de frågar efter:

sudo systemctl status lightdm.service -l ---- �� lightdm.service - Light Display Manager Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/lightdm.service; enabled; vendor preset: disabled) Active: failed (Result: start-limit) since Thu 2015-07-02 11:45:35 CEST; 11min ago Docs: man:lightdm(1) Process: 390 ExecStart=/usr/bin/lightdm (code=exited, status=1/FAILURE) Main PID: 390 (code=exited, status=1/FAILURE) Jul 02 11:45:35 samlaptop systemd[1]: Failed to start Light Display Manager. Jul 02 11:45:35 samlaptop systemd[1]: lightdm.service: Unit entered failed state. Jul 02 11:45:35 samlaptop systemd[1]: lightdm.service: Failed with result 'exit-code'. Jul 02 11:45:35 samlaptop systemd[1]: lightdm.service: Service hold-off time over, scheduling restart. Jul 02 11:45:35 samlaptop systemd[1]: lightdm.service: Start request repeated too quickly. Jul 02 11:45:35 samlaptop systemd[1]: Failed to start Light Display Manager. Jul 02 11:45:35 samlaptop systemd[1]: lightdm.service: Unit entered failed state. Jul 02 11:45:35 samlaptop systemd[1]: lightdm.service: Failed with result 'start-limit'.

Varför blir allt jag gör fel?

Av Kioskvältaren
Skrivet av Baba Tong:

CDM har väl inte fungerat ordentligt sedan Arch bytte till systemd, med tanke på att det inte uppdaterats på 2 år.

Men det verkar som att någon har forkat för fortsatt funktionsduglighet.
Testa versionen härifrån istället för den i AUR: https://github.com/pale3/cdm

Att startx inte funkar beror på att ~/.xinitrc inte är korrekt konfigurerat. https://wiki.archlinux.org/index.php/Xinitrc

Jag valde att gå vidare med GDM istället, har tagit det i en annan tråd. Men det där med startx är konstigt, jag har följt direktiven i xorg guiden, ändå funkar det inte. Får upp något om att den inte hittar "xterm target" när jag försöker.

Av Kioskvältaren
Skrivet av CryingFreeman:

@Samuel_Karlsson:

Blir lättare att hjälpa dig om du dels skriver vad du provat för att lösa det själv hittills, dels om du bifogar lite mer information, t ex vad det är för desktopmiljö som startar upp..

Den startar automatiskt gnome. Jag googlade problemet lite ytterligare och provade denna guide från xfce men det hjälpte inte:

Setting up GDM

If you installed Xfce system-wide and you want to use the GNOME Display Manager (gdm) to start your Xfce session, you will have to create a .desktop file to teach gdm how to start the Xfce session. This is a sample desktop file, Xfce.desktop:

[Desktop Entry] Encoding=UTF-8 Name=Xfce4 Comment=Use this session to run Xfce 4.4 as your desktop environment Exec=/usr/local/bin/startxfce4 Icon=/usr/local/share/pixmaps/xfce4_xicon1.png Type=Application

It is usually enough to simply copy the example file to the Session directory used by gdm; this directory is usually located in /etc/dm/Sessions, /etc/X11/gdm/Sessions, /usr/share/xsessions, /usr/X11/share/gnome/xsessions or some other location, refer to the documentation of your system for details. You need to restart gdm after you created the file.

Dold text

Skrivet av Suero:

Vad är det för fel på Xfce:s egna display manager (som körs med startxfce4)? GDM är ju som man ser i namnet, främst för Gnome.

Önskar att de hade en egen display manager men det är tyvärr inte fallet. Man måste logga in i prompten och manuellt starta xfce4.

Av Kioskvältaren

Tack för snabba svar, då vet jag allt jag behöver veta!

Av Kioskvältaren

[LÖST] Hur använda GDM med xfce4?

Jag har precis installerat GDM (Gnome Display Manager) på mitt Arch Linux xfce4-system. När jag loggar in med GDM så kommer jag in i en annan desktopmiljö än xfce4 som jag har installerat. Alltså måste det ha följt med någon ny desktopmiljö med GDM-installationen. Jag undrar hur jag kan få GDM att logga in på xfce4.

Tack på förhand!

Av Kioskvältaren

Hur kan jag använda dessa äldre komponenter i mitt moderna system?

Idag plundrade jag en gammal dator och tog ut en hårddisk och en optisk enhet som, enligt mig, båda ser väldigt mycket ut som dagens motsvarigheter. De har båda 1 molex ingång, 1 liten ingång som jag inte vet vad det är och en stor ingång som jag inte heller vet vad det är. Det går att sätta i en SATA kabel i den stora, men det är tveksamt om det funkar. Jag undrar om dessa enheter går att använda i mitt system.

Hårddisken:
Seagate Barracuda 7200.7 120GB
http://i.imgur.com/thWPV6Y.jpg
http://i.imgur.com/P38kyo0.jpg

Optiska enheten:
http://i.imgur.com/LbXEyFD.jpg
http://i.imgur.com/r5DrHqF.jpg

Mitt moderkort: MSI X79A-GD (8D)
Mitt nätaggregat: Fractal Design Integra (Modulärt)
Min processor: Intel i7 3820 @ 3,6GHz
Mitt RAM: Hynix 12 GB 1333MHz

Tack på förhand!

Av Kioskvältaren

UPPDATERING: Nu kommer det upp en process precis efter att jag loggat in i tty1 som lyder:

* cdm-xlaunch: waiting for ConsoleKit to register X session. * cdm-xlaunch: ConsoleKit registration timed out. cdm: 'cdm-xlaunch' exited unsuccessfully

Jag har googlat problemet och ändrat om lite i configen, men det hjälper inte.

Av Kioskvältaren
Skrivet av GLaDER:

Tj aa!

Du har kikat på Wikin eller?

Jodå, jag har kollat Wikin och xorg är installerat som det ska.

Av Kioskvältaren

CDM startas ej [ARCH LINUX]

Jag har nyligen installerat Arch Linux med XFCE4 och installerat CDM login-programmet från AUR. Problemet är att det inte startar när jag startar systemet, utan jag måste själv logga in och skriva "startxfce4". Jag vet inte vad som orsakar problemet men det kan vara relevant att nämna att "startx" inte heller funkar för mig. Några tankar? Tack på förhand!

Av Kioskvältaren
Skrivet av Crazy Ferret:

Är det 8adlccb8-disken som är den 500 GB som avses? Lägg i så fall till rw,noatime,data=ordered 0 1 efter på samma sätt som för root-disken.

Nej, det är bara homepartitionen på min SSD. Lagringdisken finns inte med på listan. Kan som sagt fortfarande se den på mitt skrivbord och så.

Av Kioskvältaren

[LÖST] Hur få lagringshårddisk att fungera med Arch Linux?

Hej. Jag har precis installerat Arch Linux med xfce4 och vill använda en lagringsdisk (WD Caviar Blue 500 GB) i min dator. Jag kan läsa allt innehåll, se filmer på den osv, men inte skriva något på den, t.ex. skapa en mapp eller radera innehåll. Har googlat men inte funnit något som hjälper. I min fstab har jag detta:

# # /etc/fstab: static file system information # # <file system> <dir> <type> <options> <dump> <pass> # /dev/sda1 LABEL=root UUID=9fa055f9-1d83-4f07-8573-c10b78ddd872 / ext4 rw,relatime,data=ordered 0 1 # /dev/sda3 LABEL=home UUID=8ad1ccb8-2c3f-44aa-a7cf-bb1c7c202829 /home ext4

Mitt useracc är listat som ägare av hårddisken och jag har gett alla grupper rw-permissions till hårddisken genom att gå in på dess "Egenskaper/Properties" och ändra manuellt. När jag gjorde det så varnade den dock om att filerna på disken inte gick att ändra på, så det funkade ju inte riktigt.

Hur kan jag komma åt lagringsdisken? Tack på förhand!

Av Kioskvältaren
Skrivet av CryingFreeman:

@Samuel_Karlsson:

localectl set-locale LANG="sv_SE.UTF-8" localectl set-keymap se localectl set-x11-keymap se

kan nog funka? Är ingen stor Arch-användare själv men..

Annars har du ju en grym resurs i https://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners%27_guide

Kolla efter keyboard layout och locale.

Tusen tack, det funkade!

Av Kioskvältaren

Hur fa Arch keyboard layout till svenska?

Hej,

Jag har precis installerat arch linux men som ni marker sa har jag inte lyckats fa svensk keyboard layout. I keyboard and layout settings har jag lagt till Swedish och flyttat hogst upp i prioriteringslistan, men det hjalper inte. I Keyboard model har jag Generic 101-key PC, vet inte om det kan vara det som staller till det, har namligen laptop. Har ni nagra genialiska losningar?

Tack pa forhand!

Av Kioskvältaren
Skrivet av GLaDER:

@Samuel_Karlsson, utifallatt du inte var med på vad som hände där så är date -u +%V$(uname)|sha256sum|sed 's/\W//g' ett kommando du kan köra i terminalen. date returnerar dagens datum och tid enligt den tidzon du befinner dig i. Lägger du till flaggan -u får du tiden i UTC (smidigt sätt att bara behöva ha en kod för alla användare i hela världen). Slänger du sedan på +%V får du den nuvarande veckan och uname returnerar namnet på din kernel (Linux).

Det som händer därefter är lite hockuspockus för att förvirra användaren (nej, så är det inte, men det kan se så ut). sha256sum returnar en så kallad hash av det du tidigare skrev. Det raka sträcket kallas för pipe och vad som händer i kommandot är att date -u +%V$(uname) körs och när det kommandot är färdigexekverat så körs sha256sum. Således får du alltså hashen för veckan följt av kernelnamnet.

Sist ut i pipelinen är sed, en texteditor~ish, som är med i leken för att göra outputen från sha256sum lite snyggare. (I detta fallet kapar den helt enkelt allt efter själva hashen så du slipper white space och onödiga tecken.)

Välkommen till Linux och framförallt välkommen till Arch! Jag hoppas du får en trevlig vistelse bland oss och skulle du ha frågor får du mer än gärna ställa dem!

Mycket lärorikt, tack!

Av Kioskvältaren

Det svarade funkade inte heller, trots att koden i den tråden var samma som den jag fick. Skumt.

Av Kioskvältaren
Skrivet av perost:

Det är inte wikin du ska registrera dig på, det behöver du bara om du vill redigera wikin (vilket kanske inte är så lämplig ännu ). Du vill registrera dig på forumet istället, och där behöver du förmodligen inte svara på såna frågor.

Edit: Fel av mig, du får visst samma fråga i forumet. Det var ju ett synnerligen effektivt sätt att skrämma bort nybörjare...

Koden för denna vecka: 31b5001da5e8fcaa06cc3d8db96331e80cf1488f443dfc500581133a63e396ea
Koden för nästa vecka: 400426eedc1527a8d7c34e8023b87c1cd00a90ebcb6ef950e33a353e3ac1eddd

EDIT: Nu funkade det, tack!