Inlägg

Inlägg som Vatten har skrivit i forumet
Av Vatten
Skrivet av shocker:

Antar att filmerna är en anledning till att dom gör fler 16:9 skärmar, 1920x1080 / 1920x800 brukar hd filmer vara och om man har 1200p skärm så är det i värsta fall 400 pixlar på höjden som bara är svart... Sen om du skrollar mycket så kanske du borde skaffa en skärm som man kan vrida på? 16:9 skärm vertikalt kan vara ganska bra då.

Visst kan dom sluta med TN paneler men då måste ips/pls vara lika billigt som tn är nu + att det ska vara bra responstid och inget inputlag!

1920x800 var en konstig upplösning jag aldrig har stött på. Jag kör nu 1280x800 och det är för få pixlar i vertikala ledet. Vrida min laptop 90 grader är ingen höjdare. Apple kör med 16x10 på sina skärmar vilket jag uppskattar. Tyvärr tar Apple ut 26 000 kr för en 17"-laptop som likvärdig kostar ungefär hälften på marknaden med eller utan Windows. Mac OS X är tyvärr inte värt så mycket. Plus att Apple fortfarande saknar USB3.

Responstid för vad? Jag har en gammal HP Pavilion f1904 och responstiden är helt ok. Jag har också en 10 år gammal TFT-skärm som är i 15" och den fungerade det ypperligt att spela Half-Life 2 på. Reponstid känns som det mestadels gäller gamers. Inputlag är inget jag bryr mig om. Om jag kan skrolla i webfönster utan direkt märkbar fördröjning så är jag nöjd.

Varför denna enorma jakt på stor skärm? Dom har ändå inte mycket högre upplösning än laptop-skärmar. Jag hade hellre sett mindre skärmar med högre upplösning. Det känns som många vill ha enorm datorskärm som en form av skrytfaktor. Det påminner om bilar med enorma fälgar så det ser löjligt ut.

Av Vatten

Varför alltid detta 16x9? Varför inte en mer passande 16x10? Nackdelen med 16x9 är att skärmen är för låg och det mycket skrollande vertikalt. Jag skulle vilja se mycket fler skärmar för bärbara datorer med upplösningen 1920x1200. En 17" hade passat perfekt med den upplösningen.

I samma stund som 16x10 blir standard så kan TN-panelerna sluta tillverkas så IPS och andra av högre bildkvalitet och betraktningsvinklar kan börja massproduceras och bli betydligt billigare.

Av Vatten

Hur hade den önskelaptop för er sett ut? Inom gränser...

Vad hade då varit den bäst passande maskinen för er om ni fick välja egenskaper av vad som finns idag och inom räckhåll?

För min del hade jag satsat på en bärbar som skall ersätta en stationär dator. Inget speciellt spelande men ändå kraft för att encoda något videoklipp och hög upplösning på skärmen för att lätt redigera bilder. Släpbar i mitt fall. Om ny teknik finns som är självklar ersättare så skall den in i maskinen, exempel DP av VGA, Thunderbolt av Firewire, USB3 av USB2, SATA3 över SATA2 och så vidare.

Här kommer min önskedröm inom verklighetens mått.

Hårdvara:
- I5/I7 Dual Core eller Quad Core Ivy Bridge på max 35W.
- 17"-skärm med upplösning minst 1920x1080 (1920x1200) och av hög kvalitet och bra synvinklar. Matt eller blank har jag inte bestämt mig.
- Intels 4000-grafikkort i Ivy Bridge duger.
- SSD SATA3-systemdisk, minst 120GB.

Ganska självklara:
- Ingen VGA-utgång
- Displayport + Thunderbolt som Apple
- (HDMI är plus i kanten)
- 3/4st USB3 (≥2st USB3, ≤två USB2)
- eSATA3 (Kombinerad med USB2-port om platsbrist förekommer)
- Gigabit-nätverk
- Bluetooth.
- Normal numpad. Inte som Clevos datorer.
- En musplatta som stödjer flera fingrar samtidigt. Inget trams med scroll i högra kanten av plattan utan två/tre fingrar på plattan, zoom och scroll exempelvis.
- Kan köpas utan operativsystem (Ingen Microsoft-skatt)
- Viktigaste av allt: TYST. Datorn skall inte höras när det lyssnas på musik, skriver, surfar, kollar på Videoflashklipp i 720p eller i vanligt filformat i 720p eller annan liknande lätt belastning. Fläkt skall endast gå igång när processorn och/eller grafikkortet belastas kraftigt. (Hellre klumpigare dator med bra och tyst kylning.)

Önsketänkande:
- Ljudsystemet från Asus N75
- Blu-ray-brännare (DVD-brännare hade räckt)
- Inga stora portar, USB, DP, LAN långt ner på datorn så dom kan krocka med mus. Denna ordningen hade jag föredragit:
* Ström | LAN | DP | (HDMI) | eSATA | 2-4xUSB (eSATA kombo) | Ljud in+ut | (Expresscard) | (Kortläsare)
- Piltangenter som Macbook räcker men fullstora som exempel Asus N75 eller G74S hade också passat bra. Bara inte vanliga tangenterna tar för mycket stryk.
- (Kan installera Mac OS X och det fungerar bra.)
- Ingen ful design före funktionalitet vilket är vanligt förekommande.

För mig känns detta som en maskin som skulle kunna finnas på marknaden inom ett par månader.

Om Clevo och Asus slog ihop sina 17"-datorer, Clevo W170HR och Asus N75 i kombination med Ivy Bridge och Thunderbolt så hade vi nog sett en mycket bra maskin. En där kunden själv kan välja precis vilken processormodell och andra alternativ Clevos återförsäljare erbjuder.

Vad skulle er maskin se ut? Klipp och klistra egenskaper av maskiner som finns ute på marknaden.

Vi kan alltid hoppas att tillverkarna läser trådar som detta för att ändra designa datorerna efter sina kunders önskemål.

Av Vatten
Skrivet av medstud:

Har läst nånstans att en fyrkärnig på 35W skulle komma med Ivy.

http://www.anandtech.com/show/4773/ivy-bridge-will-bring-a-35...

Så man får in dem i 13-tummare

Det var som kan räknade fram ungefär. Varför inte satsa på bättre kylning än irriteradne högvarvig fläkt? Hoppas det finns någon tillverkare som satsar på kraftfull Quad Core Ivy Bridge som är tyst.

Av Vatten

Det känns som Intel tillåter dessa läckor eller medvetet har dessa läckor för att hålla ett intresse i deras produkter.

Kan inte Intel läcka lite om deras Ivy Bridge för bärbara marknaden? Det är nog många, inklusive mig, som är väldigt intresserade av detta Ivy Bridge-segment.

Av Vatten

Hur är det med Ivy Bridge för bärbara marknaden? Det hade varit bra med en 36W 2760QM eller 28W 2640M istället för 45W och 35W. Framräknat via skillnaden mellan 95W och 77W.

Kallare processor, tystare kylning. Eller så snålar tillverkarna in på kylaren för att få datorn mindre så dom ändå låter lika mycket som vanligt.

Kan man införskaffa en Quad Core för att sedan stänga av två kärnor för att då få mer processorns effekt med hälften och då mycket tystare kylning? På så vis som gångerna riktig kraft behövs så kan extrakärnorna aktiveras för att på så vis få en varmare processor och fläktar som låter mycket. Önsketänkande...

Av Vatten

Externt chassi - USB3+eSATA+RAID1/normal (2st 3TB)

Jag är ute efter ett externt chassi med USB3 och eSATA med stöd för RAID1 med två diskar på 3TB. Enheten kommer troligen köras mot GNU/Linux.

Jag har hittat ett chassi som verkade lovande men det satte stopp på en punkt och det är 2TB. En total utdelning får max vara 2TB:
http://www.ssi.com.tw/en/goods.php?act=view&no=36
"It supports two 2TB 3.5” SATA HDDs, total capacity up to 4TB"

Men under specifikationerna hittar jag citat som detta:
"Only Windows XP 64 bit/Vista/7 can support when RAID capacity over 2TB"
"Mac support RAID capacity more than 2TB"
"Linux support RAID capacity more than 2TB"

Är det så att alla dessa enheter egentligen stödjer över 2TB men på grund av att många av persondatorerna fortfarande kör Windows XP så gör dom en lathund och säger att enhetens totala utdelning max kan vara 2TB på framsidan för att slippa problem?

Vet någon hur prestandan är på denna enheten?
Vet ni något annat chassi som har dom funktionerna jag är ute efter?
Jag är ute efter ett chassi där läs- och skrivhastigheten inte begränsas nämnvärt av enheten. Läs- och skrivhastighet nära hårddiskarnas prestanda, över 100MiB/s, är jag ute efter.

Av Vatten

Hur står det till med chipset för bärbara datorer? Hur lyder specifikationerna där? Hur är det med specifikationer på Ivy Bridge-processorerna för bärbara datorer?

Av Vatten

Till Gigabyte:
Skriv i rätt specifikationer på era moderkort och annan hårdvara på sidor som exempelvis Prisjakt.nu. Om ett moderkort har 1st 16x och 1st 8x format som 16x så har moderkortet 1x16- och 1x8-PCIe-portar. Det är ofta fel på Prisjakt.nu då dom har specificerat en 8x utformad som 16x eller 4x utformad som 16x. Många som fyller i informationen om moderkort verkar bara kolla på moderkortsbilderna hur långa portarna det är på moderkorten och efter det fyller i information. Exempel så förekommer det väldigt ofta falska egenskaper att moderkort skulle ha två stycken 16x när dom egentligen har 1st 16x och 1st 8x.

Många som skapar musik av hög kvalitet gillar inte latency. Dessa audiofiler gnäller väldigt ofta på denna latency och vill få bort den så bra det går. Ni kanske kan skriva korta guider för dom mest optimala BIOS-konfigurationerna för exempel externa USB 2.0-ljudkort eller andra lösningar. ACPI skall tydligen skapa problem för dom.

Ett allmänt tips: Satsa på enkelhet. Användare som har erfarenhet av Mac OS X och Windows vet för det mesta skillnaden mellan enkelhet och helvete. Satsa på enkelhet. Inget bloat ala märkesdatorer med förinstallerat Windows med en massa skit.

Om ni skapar något program så optimera det. Var inte lata och skapa bloatade program med anledningen att dagens datorer är sådana prestadamonster. Optimera så bra ni kan för det följer med tillräckligt mycket bloat. Igen, satsa på enkelhet. I Mac OS X kan nästan vem som helst ställa in rätt avancerade inställningar för upplägget är enkelt. I Windows är det väldigt rörigt med totalt meningslösa inställningar på alla möjliga ställen.

Om ni släpper drivrutiner eller program så släpp dom under fria licenser som exempel GNU GPL v3.

Satsa på fri mjukvara, frihet är framtiden.

Av Vatten

Efter att jag har filtrerat på Prisjakt så har jag kommit fram till att det är i denna kategorin jag hamnade i:
http://www.prisjakt.nu/kategori.php?l=s78068105&cols=1584,17,...

Jag filtrerade bland specifikationerna så blev det knappt någon Dual Core kvar så jag plockade bort dom helt. Även samma sak med upplösningen. 1920x1080 blev den enda kvarvarande upplösningen, även om jag föredragit 1920x1200.

GGS Data hade en maskin jag ramlade för när det gäller specifikationerna:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=933841
Eller lite billigare modell: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=983789

Jag faller nog mest för dessa maskiner för att det inte följer med Windows. Tyvärr ingen Displayport, mekanisk disk som säkert lätt kan bytas ut och onödigt spelgrafikkort för min del.

Hur är det med ljudnivån av kylningen i denna klassen bärbara datorer? Är den lika bra eller bättre än Apple eller lider dom av samma problem som jag påpekade i tidigare inlägget?

Av Vatten

Gallret. Det kan det vara. Det jag har monterat är rätt grovt. Jag kan testa att plocka bort det för att höra om det blivit någon skillnad. Det hade varit toppen att hitta hitta ett alternativ. Jag hade helst velat ha galler bestående av runda stavar som svetsats ihop, liknande gamla fläktgaller. Ett galler med hål på ca 1,5 till 2-kvadratcentimeter. Jag har letat men hittade inte och monterade då gallret som nu sitter där.

Någon som vet vart sådant kan finnas? Jag vistas för det mesta på sveriges framsida.

Noctua nf-p12 tror jag är den som följer med kylaren jag har och den klassar jag inte som tyst.

Av Vatten

Tyst PC likt Mac-kvalitet

Jag har senaste tiden suttit med en Macbook med en SSD-disk. Den är riktigt trevlig förutom att den börjar bli lite väl långsam. Mycket trevlig maskin då den är nästan helt och hållet ljudlös för skrivande och slösurf. Jag kör med Flashblock så inte fläkten drar igång.

Jag är i planerna att inom snar framtid införskaffa en ny bärbar, eller släpbar, men då min erfarenhet av bärbara PC-maskiner gör att jag har svårt att ens börja söka. Den Macbook jag har nu har mycket bra fläktstyrning. Om processorn är lite varm så drar fläkten igång lite. Om processor blir väldigt varm drar fläkten verkligen igång. Den erfarenhet av PC-bärbara är att startas ett program så drar fläkten igång full fart i några sekunder för att sedan gå ner i varvtal. Helt idiotiskt system. Om den är kall så skall inte fläkten dra igång oavsett vad. Datorn skall vara tyst. Det är för mig nog det högsta på listan. Jag är riktigt förvånad att nya bärbara PC-datorer fortfarande ligger flera år efter Apple på denna punkt. Bra fläktstyrning är inte vara svårt att fixa.

Jag vill ha ett burk med ungefär detta tänk:
* 15"-skärm med upplösning 1440x900 eller 17" med 1680x1050 (1920x1200) Större är också acceptabelt.
* Bra fläktstyrning som minimerar ljudnivån
* USB 3
* eSATA
* (Thunderbolt)
* (Displayport)
* Fungera bra med en lättanvänd GNU/Linux-dist. (Med Ivy Bridge-platformen så kan kanske detta ta ett litet tag.)
* Processor med lite kräm men extrem prestanda ej nödvändig. Dual Core räcker nog fint. Hellre lägre watt-tal för kallare och tystare dator. Quad core hade jag inte sagt nej till om maskinen fortsatte att vara lika tyst eller tystare.
* Fläkten skall absolut inte gå igång när det kollas på flashmedia på exempel Youtube. Inte 480p och helst inte ens i 720p. (Jag tycker att dagens maskiner borde klara detta. Det kanske dom inte gör?)
* Grafikkort spelar ingen roll. Intels egna integrerade i processorn går bra.
* Optisk enhet. DVD-brännare duger.
* Prisklass: 10 000-15 000 kr men lägre hade inte varit fel.
* Inte så noga med batteritiden.

Ivy Bridge kommer till våren och skall innehålla stöd för USB3 i chipset och vara kallare för 22nm och "Tri-gate transistors". Det känns som något jag borde sikta på. Displayport och Thunderbolt är inga krav men är stora plus i kanten, speciellt Displayport.

Finns det någon serie av bärbara datorer från någon tillverkare som ni vet är inom den kategorin jag eftersöker? En serie som troligen kommer uppgraderas med Ivy Bridge.

Det finns nu i7 quad core 15" för 5000 kr men dom har för låg upplösning på skärmen, lägre än min 13", och fläktstyrningen har vet jag inte hur den är. eSATA hade inte den jag kollade på.

Jag har inte tänkt införskaffa maskinen detta åt utan tänkt vänta på Ivy Bridge som är nämnt ovan. Som det kanske märks så prioriterar jag en tyst maskin över det mesta.

Av Vatten

Få tyst på maskinen - Tyst 120mm-fläkt och ljuddämpande av hårddiskar

I min maskin har jag tre rörliga delar. Processorkylaren Noctua NH-U12P SE2 med 1st 120mm-fläkt, 5V eller 7V (Lägsta spänningen för att få fläkten att snurra), och två Western Digital Caviar Green WD30EZRX 3TB. Passivt kylt grafikkort, SSD-systemdisk och passivt kylt nätaggregat. Chassit är väl ljuddämpat, hårddiskarna är ljuddämpade med egendesignad lösning. Jag hör diskarna spinna upp och sökklickande ljudet men jag hör inte diskarna arbeta med att kopiera data. Jag hör svagt att diskarna snurrar.

Det som är kruxet är processorfläkten som många anser vara en tyst fläkt men det är något jag inte kan hålla med om. Jag hade valt en större processorkylare om det hade fått plats i chassit men det går inte i mitt fall. Mitt chassi är inte tillräckligt brett och mellan nuvarande CPU-kylaren och hårddiskburen är det ett mellanrum på mindre än två centimeter. Jag har fått kapa i grafikkortets kylfläns för att kunna montera CPU-kylaren så jag ville. Fläkten är riktad bak och blåser ut varma luften genom ett väl tilltaget hål.

Finns det någon riktigt tyst 120mm-fläkt? En som är riktigt tyst på 12V men betydligt tystare på 5V eller 7V?

Finns det något bra material som absorberar ljud, dom ljuden jag beskriver ovan, från hårddiskar riktigt bra?

Jag har en Core i7 870-processor men kan tänka mig att klocka ner den, om det skulle vara möjligt eller införskaffa en långsammare och betydligt kallare processor. Tyvärr hittar jag ingen 45W/65W-processor i Quad Core-format. Dual Core hade räckt för det jag gör. Då det är ett socket 1156-system så känns det inte som det är något system att satsa på hårdvaran.

Min tolkning av ljudnivå: Om jag hör datorn låter den för mycket.

Ungefär i samma kategori som audiofiler som kan höra skillnad på vilket ljudkort som används eller bilintresserade som kan höra vilken tillverkare och årsmodell av motoroljan som används.

Av Vatten

Om man har använt Mac OS X ett tag så förundras man nog hur i hela helsike Microsoft tänker. Till och med i Windows 7 så var jag varit tvungen att hoppa över till Administratörkontot för att installera ett enkelt litet program istället för att det skall komma upp ett fönster där jag knappar in användarnamn och lösen för administratörkontot.

Windows lider fortfarande av problemet att program spelar inställningar på alla möjliga ställen. Där leder Mac OS X och *nix-världen på långa vägar. I användarvänlighet så ligger Mac OS X i topp med Ubuntu en bit efter och Windows på sista placering.

Mac OS X har funnits i runt 10 år och Microsoft har inte lärt sig något än. *nix-världen kommer nu sakta ikapp med Ubuntu som blir bättre för varje version som släpps.

Det känns som Microsoft medvetet gör ett dåligt operativsystem för att jävlas och att dom vet att den stora massan inte kommer byta oavsett vad för det är det enda operativsystem dom kan. Även om dom endast surfar, kollar webmail och skriver ut någon bild då och då så skulle Ubuntu fungera hur bra som helst men folk totalvägrar ändå. Om människor medvetet vill leva i helvetet så får dom göra det.

En fördel med Windows, Microsoft räknar fortfarande 1024byte till 1kilobyte. Hur tänker tillverkarna när dom räknar att 1000byte är 1kb då sektorerna på en disk är idag 512byte eller 4096byte. Om då en fil är 3000 byte så tar den upp 4000byte men sektorerna är 4096. Om detta fortgår så kommer filer som exempel är 3000byte kanske ligga på två 4096bytessektorer och allmänt röra ihop det hela. base-10 = shite. base-2 = is the shit.

Av Vatten

Tackar för tipset. Det programmet verkar lovande.

Av Vatten

Det är på detta vis modifikationer skall göras. Det påminner mig om för hur datorer modifierades för 10 år sedan. Det praktiska går före det estetiska.

Av Vatten

Det är tråkigt att Apple ligger hästlängder före alla andra alternativ när det gäller användarvänlighet. GNU/Linux har på senare tid vandrat förbi Windows med disten Ubuntu. Tyvärr har Mac OS X mycket bättre kortkommandon på tangentbordet och det är nog svårt ändra dom i någon linux-dist för dom är troligen codade in i varje program.

Ubuntu 11.10 skall släppas imorgon. Jag hoppas att dom tar lärdom av Apple.

Bara att gratta Apple för att dom verkligen har lyckats. I stort sett alla funktioner dom lägger till känns så naturliga. När jag bara har testat efter en funktion så har den varit där precis så jag hade velat ha den.

Men det är nu dags att bryta sig loss. Nu när Jobs är borta så kommer det troligen gå sakta neråt. På senare tid har friheten fått ta mer och mer stryk hos Apple. En bland som sista sakerna man borde komprimissa med är sin frihet.

I dagens "fria" värld så offras lite frihet dagligen för ett säkrare och rättvisare samhälle. Dom som växer upp idag vet inte hur det är att vara friare för dom har inte någon erfarenhet av det. Idag är det en männsklig rättighet att vara på Facebook. Att ha ett privatliv idag är nästan stämplat som skumma typer. Många blir misstänksamma kring andra som inte lägger upp sitt liv på Facebook, nästan som om dessa "skumma människor" inte är normala utan måste vara någon form av rättshaverister. Lite överdrivet men det finns verkligen människor idag som reagerar så. Ungefär som "HAR DU INGET KÖRKORT?!?" på tiden då Internet inte fanns för allmänheten. För er som inte levde då så fanns det faktiskt mycket att göra istället att sitta framför en dator/mobil och facebooka eller spela spel.

Igen grattar jag Apple för deras otroligt höga användarvänlighet. Kan alltid hoppas att Apple släpper källkoden till Mac OS X under GNU GPL v3 för att hedra Steve Jobs.

Av Vatten

Enkelt backup för Windows 7 - "Automatiskt" för okunniga

Jag har folk i släkten som nyligen skaffade en släpbar Windows 7-maskin vilket hade med relativt enkla (Enkelt för att vara Windows) program för att ladda bilder från kamera/mobiltelefon. Nu till problemet är att hårddiskar kan krasha vilken sekund som helst så det måste fixas en extern backupdisk av något slag. Jag skall införskaffa till dom en 320 eller 500GB 2,5"-disk med 1 platta i (Lustigt att exempel som stora butikerna Inet eller Webhallen inte har en enda sådan disk i sitt sortiment vad jag sett), USB-chassi för att lätt kunna köra den från vilken USB-port som helst.

Det jag letar efter är ett program där jag knappar in att det skall tas backup av hemmakatalogen kanske en gång per vecka OCH direkt när disken kopplas in till datorn. Om det inte har tagits backup på X dagar, exempel 7, så skall en liten bubbla komma upp och meddela detta.

Dom som skall använda detta är väldigt okunniga så jag vill ha ett helt automatiskt system bara fungerar. Inte Windowsfasoner utan mer och enkelhet och användbarhet.

Finns det program jag är ute efter?

(Jag försökte söka här i forumet men det tillät mig inte för någon bildverifieringsfunktion vilket inte fungerade för mig.)

Av Vatten

+ Passivt kylt
+ Kan göras till lägre om VGA-porten plockas bort och PCI-bracket ersätts. Low profile-kort.

- Kylflänsen på baksidan av kortet. Krockar med större processorkylare om PCIe-porten är högst upp.
- Lite väl långt. Borde kunnat göras lite kortare, i samma längd som PCIe-porten ungefär.
- 2GB minne. Drar upp priset till troligen ingen nytta.

Av Vatten

Jag har monterat USB-portar fram på chassin genom att köpa USB-portar monterade på "bakplåtar" för att sedan kapa, borra och fila lite i fronten och skruva fast portarna där.

Det borde gå att göra på liknande sett för Firewire 400. Annars kan du köpa en liten enhet för 3,5"-fack med extra Firewire-port.