Inlägg

Inlägg som Vatten har skrivit i forumet
Av Vatten

Guld, silver, mark, något som har ett verkligt värde och som kommer behålla sitt värde nu när USA och Europa är nära på att kollapsa ekonomiskt.

Hösten 2008 var guld uppe i 700 kollar per ounce och nu är det över det dubbla. Eller tvärtom, "värdet" på pengar har halverat.

I extrem ekonomisk kris så är det en sak som är väldigt högt värderat, mat.

Av Vatten

Inet:
OPTISK: Sony Optiarc AD-7260S
GPU: Asus Radeon EAH6870 DC/2DI2S/1GD5 1GB
CASE: Compucase 6T10 (Svart/Silver)

Webhallen:
MB: MSI 880GMA-E55
CPU: AMD Phenom II X2 555 Black Edition
MEM: Corsair XMS3 1600 MHz 4GB (2x2GB)
HDD: Samsung Spinpoint F3 500 GB
PSU: Corsair CMPSU-430CXV2 430W

Hela systemet finns att köpa i två delar, hos Inet och Webhallen. Pris totalt hos dom exkl frakt blir ca 4900 kr. Systemet är också mATX-format.

Jag är inte 100% säker men tror att den processorn kan låsas upp så den blir fyra kärnor. Sedan att det är en Black Edition så kan den överklockas väldigt enkelt. Moderkortet har integrerat USB3-stöd vilket är riktigt trevligt. Kanske ett 500W-nätaggregat hade varit mer på säkra sidan men jag tror inte det skall vara något problem med 430W.

Om du vill få ner priset på systemet så finns det billigare moderkort men då ryker kanske stödjet för Bulldozer och garanterat USB3.

Av Vatten

Co-op: Sven Co-op.

Angående datorerna - Jag är säkert någon månad sen men ändå. Varför inte mATX-system? Moderkort med Z68-chipset då kan integrerade grafikkortet användas till lätt surf i fall att det andra går sönder. Sedan kan processorn, exempel 2500K, överklockas till 4GHz och gratis prestanda där för framtiden. Men det är troligen rätt dumt att överklocka maskinerna på ett ställe som detta.

Av Vatten

För att få ner priset ett par kronor kan en Phenom II X2 555 BE användas och sedan låsas upp. Om alla 555 kan låsas upp vet jag inte men moderkortet måste stödja det.

Sedan satsa på en ett dyrare grafikkort, större hårddisk och en SSD.

Vad jag sett så är Optiarc 7280 en 7260 med 1MB cache. Alltså sämre.

Kan man inte ta ett 6970 istället för två 6870?

Av Vatten

Budget - Strömsnål idle

Jag har en gammal maskin med en VIA C7-processor på 1,5 GHz vilket bör uppgraderas. Denna maskin står igång hela dagarna och låg idle-strömförbrukning är högt på prioriteringslistan. Integrerat stöd för USB3 i chipset föredras, integrerat grafikkort, lågt inköpspris och inte Intel. Jag har redan flertalet Intel-maskiner och vill inte ersätta min enda icke-Intel med en Intel.

Moderkortsspecifikationer:
- USB3
- Integrerat grafikkort eller stöd för det, VGA-utgång
- mATX
- Minst 5st SATA
- IDE/PATA (Behöver inte köpa ny optisk enhet = 200 kr billigare)

Maskinen kommer stå och inte belasta processorn större delen av dagarna. Den kommer ibland användas för väldigt processorkrävande applikationer, troligen dual core, men detta är under kortare stunder. Om processorn är snabbare än fem år gamla Core 2 Duo för laptop är jag nöjd, men det borde alla processorer som säljs idag för konsumentdatorer vara.

Inköpet kommer inte ske just nu utan om någon månad eller två.

Jag har två alternativ vad jag ser - Ett med socket FM1 och ett med AM3+-moderkort och AM3-processor.

FM1: (Integrerat USB3-stöd i chipset)
Gigabyte GA-A75M-UD2H
AMD A4-3400 - 2,7 GHz, Dual Core
2x2GB ram

AM3+:
MSI 880GMA-E55
Asus M4A88TD-M EVO/USB3
Athlon II-processor (Athlon II X2 250)
(Tips på billig upplåsningbar 45W eller 65W-modell?)
(Phenom II 555 BE)
2x2GB ram

Jag hade gärna sett modetkort+CPU+minne för max 1500 kr men med USB3 ökar priset på moderkort ett par hundra kronor men det är mycket bra att ha det. 2000 kr är en smärtgräns och Phenom II X2 555 BE är lockande för det är en nerbantad quad core för 750-850 kr men nu börjar det svida med denna budgetuppgradering och låga idleförbrukningen.

Det känns bättre att satsa på Socket FM1 för det är en ny sockel men med samma gamla processorkärna som Athlon II och Phenom II men lite uppiffad. Integrerat USB3-stöd i chipset är en fördel och kanske lite mer framtidssäker. Att köpa en två år gammal Athlon II eller snart två år Phenom II tar emot.

Men tillbaka till strömförbrukning, vilken av dessa lösningar skulle dra minst? Finns det någon annan lösning som jag inte stött på som passar mina ändamål?

Av Vatten

Core i5-2390T på 35W och i5-2500T på 45W är riktigt intressanta. Som otur är kostar dom 1700 respektive 1900 kr på dom billigaste ställena. 500 kr billigare så hade dom varit intressanta. Hoppas AMD kommer med liknande modeller.

Av Vatten

Vart ligger dina krav kring? Föredrar du ett tyst system före ett kraftfullt system? Skall skärmen ha bra bildkvalitet och allmänt bra kvalitet eller en vanlig sketen med TN-panel? Hur mycket diskutrymme? SSD till operativsystem? Vanligt ATX-system eller mATX? Kanske ett ITX-system?

Tyvärr är det många som ställer frågor som detta och dom kan jämföras med: Jag skall ha en bil med plats för två människor och kosta mellan 150 000-200 000 kr. Svaret blir: jaha för det finns så många olika alternativ på flera områden...

Grova drag känner jag så här:
i7 2500K
8GB ram
Moderkort med mycket integrerat godis.
SATA3-SSD-disk till system
2TB 5400rpm-disk till lagring av skolarbete, semesterbilder, egenproducerad musik, semesterfilmer.
Grafikkort är inte mitt område då jag inte spelar.
80 Plus-Guld-certifierat nätaggregat

Kom med kommentarer vad du är ute efter så dom du frågar efter hjälp vet vad du är ute efter.

Av Vatten

Nätaggregat för 2300 kr! Det var svindyrt! Om man vill köra två enorma grafikkort så kanske är de det som behövs, men ändå.

Optiarc 7260 har en fördel mot 7280, den har "MB cache istället för 1MB som nya modellen har. Annars vad jag sett så är det inte några andra skillnader i överföringshastighet och annat.

Då du skall punga ut så otroligt mycket pengar på en speldator så varför inte en 2600K?

Av Vatten

Har du kopplat in power-knappen? Testat att kortsluta powerknappsstiften med en skruvmejsel?
Har du testat så att nätaggregatet vÄrkar ok? Har du testat att starta nätaggregatet med att kortsluta två kontakter i ATX-kabeln? http://www.overclock.net/faqs/96712-how-jump-start-power-supp...

Av Vatten

Nu väntar vi bara på en Bulldozer med fyra kärnor på 65W eller en med två kärnor på 45W till socket FM1 så man kan köra en helt ny processor och med ett moderkortschip med integrerat stöd för 6st SATA3 och USB3 så man slipper dalta med tre-partsdrivrutiner.

Av Vatten

Nu börjar det likna något. 65W. Nu är det bara 20W kvar till 45W och då en AMD-processor som presterar bra men är inte ett enormt element. En Athlon II X4 615E i nytt format hade suttit fint. Det med A75-chipset på moderkort med integrerat USB3-stöd och alla portar är SATA3. Självklart använda det integrerade grafikkortet för det kommer inte förekomma något spelande.

Eller ännu bättre är en AMD Phenom II X4 910e i ny form men i 45W-format hade varit ännu bättre.

Av Vatten

Det var inte länge sedan 4.0 släpptes och 5.0 kort där efter. Skall versionnummer på Firefox bli som Nvidias drivrutiner där dom räknar i hundratal inom kort? Programen hinner inte ens mogna.

Winamp är ett gammalt program som är uppe i version 5.6 där dom skippade hela 4-serien. Det har funnits sedan 90-talet. Om det är någon aom använder det idag är en annan sak.

Av Vatten

altair4: Vi testade med att stänga av allt ögongodis och texten blev lite skarpare men fortfarande blurrig.

Ha har påpekat att samma blurriga text också förekommer på en annan gammal P4-maskin han har. Jag har en svag misstanke om att det är integrerat grafikkort i moderkortet på den i form av Intel. Denna kör Windows XP, precis som andra P4-maskinen med skarp text.

Då han skall införskaffa en ny skärm inom kort så får vi se om problemet försvinner.

Av Vatten

Digital till analog-omvandlaren i grafikkortet är det som är kruxet? Så att införskaffa en skärm som stödjer digital signal borde göra susen?

Får se om vi kan rota fram någon skärm med analoga och digitala ingångar och kolla om vi ser någon skillnad.

Av Vatten

Intel HD Graphics 3000 (Core i7 2600K) ger suddig text

Jag känner en som byggt ihop en maskin med Core i7 2600K-processorn, Asrock Z68 Extreme4, Windows 7, och använder det integrerade HD Graphics 3000-grafikkortet. Det som han reagerade på direkten var att texten var suddig och visade med en nästan 10 år gammal P4-maskin och ett GeForce-grafikkort med samma skärm där texten var knivskarp.

Är det känt problem att texten är suddig med Intels HD Graphics? Kan det ha något med vilken skärmutgång som används? Är den skarp på digitala utgångarna? Vi kan inte testa med digital signal för han har någon skärm med digital ingång.

Kan detta vara drivrutinsrelaterat? Maskinen kör senaste officiella drivrutinerna, 15.22.2.64.2372, från Asrocks hemsida.

Någon som använde detta grafikkort, kan ni testa olika skärmutgångarna, speciellt DVI respektive VGA och kolla om ni ser någon skillnad?

Av Vatten

Hoppas minnen med denna krets kommer ut på marknaden i Sverige innan september för då lägger parasitorganisationen COPYSWEDE en avgift på USB-minnen och externa hårddiskar. Denna organisation som ger pengar till smörjan som radiokanalerna spelar i konstant loop.

Av Vatten
Skrivet av MX510.:

tragiska är att se speldatorpaket med 6-12gb minne och ett kasst grafikkort

Jag vet en som skall bygga ett system med 16GB, planerat 32GB för framtiden, men kommer använda integrerade grafikkortet i 2600K-processorn.

FRÅGA:
Någon som vet vart man kan få tag på dessa minnen för leverans till Sverige? Newegg hade minnerna billigt men levererar inte till Sverige.

Hittade som sagt för 340 euro, 3000 kr, men det är för dyrt.
http://www.caseking.de/shop/catalog/ADATA-XPG-Gaming-Series-D...

Av Vatten

13", 15" eller 17"?

Jag anser att idag så måste en dator ha en USB3-port för att när man väl kopplar en extern hårddisk eller USB-minne i USB3-format så kommer man troligen ångra sig djupt att man skippade det.

Filtrerat på Prisjakt. Minst 1x USB3, Minst Dual Core, max 5000 kr, INTE Intel Atom, INTE AMD C series:
http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=353#rparams=l=s73333857

Det finns en blandning av stöd i maskinernerna exempel eSATA, 12" eller 15,6" tum skärm, Expresscard, Bluetooth, optisk enhet eller ej. Jämför maskinernas specifikationer och vad din kompis eftersöked för funktioner:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?j=860179,859819,902946,881...

Av Vatten
Skrivet av slobodan87:

Va man nu ska med 32gb ram till....

Dom som skapar musik på datorer med 24bitars ljud så är detta en mycket bra nyhet. Då kan dom köra Sandy Bridge med 32GB ram istället för 24GB på X58-plattformen.

Vanligast är en maskin med 24GB ram och 4-5 diskar men det förekommer två fler sådana maskiner ihopkopplade. Anledningen till flera diskar är att ljudet strömmas från dom i realtid och en disk hinner inte med i kombination att ljudbiblioteket tar upp många hundra gigabyte. Nu är detta maskinparker för högkvalitativ musikproduktion för exempelvis filmer och stora orkestrar.

Av Vatten

Inte bara tre rundor utan fem stycken felfritt.

Jag skall nog göra ett till test. Testa att koppla hårddisken till eSATA-porten och optiska enheten till en port av extra SATA-kretsen på moderkortet.

Om inte det hjälper så blir det att plocka ut alla komponenterna ur chassit.