Inlägg

Inlägg som Vatten har skrivit i forumet
Av Vatten

Förslagen hittills har varit Intel och jag tänkte testa AMD FM2-platformen och se vad jag skulle få ihop. Billigt spelsystem så kändes FM2-platformen som ett bra alternativ. Läs Sweclockers recension på denna processor för att se om den duger till det systemet skall användas till. Enligt den recensionen så blev integrerade grafikkortets prestanda betydligt bättre med högre klockade RAM-minne. Att välja 1866 eller 2133 MHz-minnen ökar prestandan men kostar några hundralappar extra. 439 för 8GB 1866 MHz och 529 kr för 8GB 2133 MHz.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/2438143/2012-10-20

Anledningen till att ja valde ett moderkort med A75-chipset är att det har stöd för USB 3.0. http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_AMD_chipsets

Enligt processorns specifikationer så stödjer det officiellt 1866 MHz-minnen. Bra att tänka på angående integrerade grafikkortet som presterar bättre med snabbare ramminne. http://www.amd.com/us/products/desktop/processors/a-series/Pa...

Det går att kombinera det integrerade grafikkortet med ett extra grafikkort så dom arbetar tillsammans men detta ger inte någon direkt prestandaboost. http://hexus.net/tech/reviews/cpu/46157-amd-a10-5800k-dual-gr...

Om det vill satsas på ett fungerande system nu som presterar ok men grafiken får vara lite lidande men kanske längre fram i tiden satsar på ett grafikkort för över 1000 kr så kan systemet jag satt ihop vara bra.

Jag lade inte med några hårddiskar i paketet utan här utanför istället så ni själv får välja vad som passar bäst. Eftersökes långsamt och tystare, snabbare eller större lagring. Valet är ert.

HDD: 1TB Western Digital Caviar Green - 634 kr
(OBS! 5400rpm, 1 skiva/"platter"-disk! Lagringsdisk. BORDE vara tystare än 7200rpm-alternativet)

HDD: 1TB Seagate Barracuda 7200rpm SATA 6Gbit/s - 653 kr
(OBS! 7200rpm, 1 skiva/"platter"-disk! Snabbare disk)

HDD: 2TB Western Digital Caviar Green - 926 kr
(OBS! 5400rpm, 2 skivor/"platter"-disk! Lagringsdisk)

Glöm inte Inets rabatt där frakten blir gratis!

Extra notis. Moderkortet jag valde är mATX, varför då inte ett mATX-chassi? http://www.inet.se/produkt/6900462/fractal-design-core-1000-s... för 342 kr.

Största fördelen med systemet jag satte ihop är att det inkluderar allt, även SSD och vanlig hårddisk, för under 5000 kr. Där är det stora pluset men grafiken är lite lidande.

Av Vatten

EU_5.17b49.bin
EU = Europa?
5.17 = Versionsnummer
b49 = Buildnummer
.bin = Filnamnets sista fyra tecken på din dator.

b49 är nog vilken buildversion det är av firmware. Det är inte alltid buildversionen skrivs vid versionsnumret.

Av Vatten

Händer det bara när du spelar? Händer det bara i vissa spel? Testat att installera en annan version av Windows för att felsöka? Exempel Windows XP?

Av Vatten
Skrivet av Don_W:

Källa tack till denna konspiration som låter hämtad från en foliehatts film.

Det var du som nämnde ordet konspiration via din tolkning av jag skrev. Det du verkar försöka säga är att jag har sagt att Apple och Google samarbetar med något ont syfte, i folkmun kallat konspirationsteori, men detta var inte vad jag sa.

Ond var fel ord att använda, men att Apple har det patentet är uppenbart. http://www.zdnet.com/apple-patent-could-remotely-disable-prot...

Jag citerar Apples avtal till deras Diktafonfunktion:

Skrivet av Apple:

När du använder dikteringsfunktion på datorn kommer det du dikterar att spelas in och skickas till Apple för konvertering till text. Datorn kommer även att skicka annan information till Apple, till exempel ditt förnamn och smeknamn; namn, smeknamn och relation till dig (t.ex. ”pappa”) från kontakterna i adressboken. Alla dessa data används i syfte att hjälpa dikteringsfunktionen att bättre förstå dig och känna igen vad du säger. Dina användardata är inte länkade till andra data som Apple kan ha fått från din användning av andra Apple-tjänster.

Att jag är negativ till Google är att dom är överallt. Här på Sweclockers finns som med googleapis.com och då registrerar alla IP-nummer som trafikerar Sweclockers. Googles Google Analytic analyserar trafiken på hemsidor och det är många som väljer denna tjänst. Dom bygger nu så kallade personliga sökresultat över din personlighet. Om du har ett gmailkonto registrerat i ditt namn så har dom din identitet och på varje ställe du varit där Google finns så är det registrerat. Detta ser jag som en form av ondska. Vad kan denna information användas till om 10 år?

Det jag också menade med mitt inlägg är att när FRA läser av all datatrafik in och ut ur Sverige så gapas och skriks det väldigt mycket men när Apple och Google spionerar på sina användare så hörs det knappt ett enda ljud.

Men detta är väldigt off topic mot vad trådskaparen ville så jag slutar här.

Av Vatten

Konvertera din epost från POP3 till IMAP och skicka över alla dina mail i Outlook till IMAP-katalogen på mailserven. Jag har gjort liknande operation från Thunderfox till IMAP fler än en gång och det fungerade. Det borde fungera med Windows Live också.

Av Vatten

För 10 år sedan då jag arrangerade LAN-partyn så hade jag en P2 266 MHz som klarade av 10 spelare. En spelserver behöver inte mycket kraft enligt den kalkylen.

Relativt liten = Mini-TX
Hyffsat tyst = Fläktlöst nätagg och SSD-disk

CPU:
Inet: Intel Pentium G630 Dual Core 2,7GHz - 504 kr

OBS: G600-serien är Sandy Bridge-baserade. G6000-serien är baserade på Ivy Bridge = Kallare.
Intel Pentium G2120 3,1GHz finns inte i Inets sortiment.

Moderkort:
Inet: ASRock H77M-ITX - 907 kr

Ram:
Inet: Corsair 4GB (2x2048MB) CL9 1600Mhz VENGEANCE LP BLÅ - 217 kr

SSD:
Inet: OCZ SSD Agility 3 120GB - 749 kr

Chassi + Nätagg:
Mini-ITX.se: Linkworld 820-02B 90W (Svart) - 499 kr
http://mini-itx.se/linkworld82002b90wsvart-p-826.html?cPath=6...
Troligen Pico-PSU-nätaggregat med extern 90W-adapter - Fläktlöst

Totalt: 2876 kr exkl frakt

Ändringar:
CPU - Inet: Intel Pentium G860 Dual Core 3GHz - 614 kr
CPU - LOW POWER (Kallare och tystare system) - Intel Pentium G630T Dual Core 2,3GHz Low Power - 649 kr
Ram - Inet: Crucial 8GB (2x4096MB) CL9 1600Mhz Ballistix Sport - 319 kr

Då ramminne är så billigt så skulle jag satsa på 8GB på direkten. Det är inte roligt när ramminnet tar slut. Angående processor så hade jag letat upp en Ivy Bride-modell hos någon annan butik för att få ner effektförbrukningen och då tystare system. Jag har inte erfarenhet av Pentium-kylningen men orginalkylaren kanske är tyst. Min erfarenhet av AMDs orginalkylare på processorer med lägre effektbrukning är att dom är tysta, då inkl en AMD Llano Dual core-processor på 2,7GHz (TDP 65W-processor).

SSD är tyst och snabbt och litet. Om man vill ha ett litet och tyst system så är en SSD ett bra alternativ. Att ha en snabb lagringsenhet i en server skadar heller inte, inte för att jag idag har erfarenhet av spelservrar men 10 år sedan inkluderade spelservrarna hela spelet och var tvungen att tygga mycket.

Av Vatten

Anonymous har vad jag vet inte hackat någon server utan endast endast arrangerat DDoS-attacker, men jag har inte läst vad som egentligen gjort så jag kan ha helt fel. DDoS-attacker idag är nästan som för över 10 år sedan då man lurade sina kompisar att installera ett program på datorn och så kunde man styra mängder av saker på deras dator. Styra CD-släden, stänga av datorn, spela upp ljud, ta kontroll över musen och andra funktioner.
(Det har påpekats att det var fel i texten ovan. Jag menade att det är skillnad på DDoS och göra riktiga intrång.)

Att Anonymous skulle hacka/knäcka hela Sverige ser jag som ett uttalande från någon som inte vet ett skit. Denna grupp har egentligen inte gjort någon större skada. Att arrangera överbelasningsattacker är inget som ger skrytfaktor och visar att man kan. Skillnaden mellan Anonymous aktivitet och genuina grupper är att Anonymous kan jämföras med fjuniga ungar som köper färdigmoddat chassi och färdigmoddade komponenter medan en riktig moddare gör allt själv från grunden. Fjunresultatet kan se snyggt ut men känslan är skit medan genuina bygget är riktig kvalitet, mycket möda och energi vilket man verkligen ser i detaljerna.

Vanliga Svensson tror Anonymous är riktigt kunniga men om man vet lite vad dom egentligen gör så är det skrattretande. Om nu Anonymous skulle knäcka Riksbankens sida genom att lägga in information om hur banksystemet egentligen fungerar på Riksbankens sida genom att peka till några dokumentärer, DET HADE GETT RESPEKT och lärt mänskligheten lite om slaveriet i stort sett vi alla lever i. Men jag tror inte att Anonymous någonsin kommer genomföra något sådant.

Att bara skada utan att peka hur ruttet det är eller peka till ett bättre alternativ i samma veva är som att misshandla människor för att dom har "fel åsikt". Att bara skrika glåpord mot några man hatar utan att våga ta diskussion är fega människor. Många är nog rädda att ta en riktig sansad diskussion (Ej TV-debatt) för dom är rädda att ha fel och deras världsbild skulle rasera. Då är det lättare att misshandla människor som har "fel åsikt" enligt deras tycke.

Det är lite på detta sett jag ser Anonymous aktivitet, dom skadar men ger inget bättre alternativ.

Av Vatten
Skrivet av Rock_Son:

Har du kollat så att modemet kör dynamisk ip förhandling? och även kontrollerat med telias grund inställningar för deras ADSL koppling?

Du bör kunna få inställningarna från din internet leverantör om du behöver det.

Dynamiskt IP - Check
Telias grundinställningar? Det madtop påpekar?

Skrivet av madtop:

Du ska ställa in dit modem att köra:
bridged encapsulation llc-snap, vpi/vci 8/35

Edit:
Och nu var jag så snäll att jag kollade upp i DGN3500 manualen (ja jag har tråkigt på jobbet):

Basic Settings screen fields:
Does Your ISP Require a Login? No
Account Name: Not req
Domain Name: Not req
Internet IP Address: Get Dynamically
DNS: Get Auto
NAT: Enable
Router MAC: Use default

ADSL settings:
Mux method: LLC-based
VPI: 8
VCI: 35

Jag har aldrig varit med om att ställa in specifika ADSL-inställningar i ADSL-modemet för att få det att fungera. Jag har installerat flertalet ADSL-modem och har aldrig stött på att man måste ställa in speciella ADSL-inställningar som leverantören kräver.

Jag får tacka. Jag kommer att ta en titt på DGN3500-enheten nu i helgen för att försöka få det at fungera.

Av Vatten

Lägg hellre mer pengar på ram och mindre på processorn. Det är inte värt 1000 kr extra för en i7 mot en i5. Några hundralappar till på ram så har du 2x8GB och behöver inte oroa sig om att ramminnet tar slut och datorn börja swappa.

Av Vatten

Doom
Quake
Duke Nukem 3D

Av Vatten

Min erfarenhet av Apple generellt senaste versionerna så spionerar Apple enormt mycket på användarna. Apple har också fått ett patent godkänt där kameran kan stängas av utifrån. Om man stödjer tekniker som spionerar på dig och inte ger dig kontroll över det du har köpt så köp Apple.

Om du inte bryr dig om det jag skrev ovan utan vill ha teknik som fungerar smidigt så är Apple experter på detta område. Program samarbetar över gränserna och det bara fungerar.

Att välja mellan Apples eller Googles operativsystem i telefonen är som att välja pest eller kolera, båda två operativsystem från två onda företag.

Av Vatten
Skrivet av chrono:

transport tycoon! wow det var tider har det inte gjorts nån uppföljare?

Transport Tycoon är orginalet.
Transport Tycoon 95 kom sedan.
Transport Tycoon Deluxe är den stora versionen. Uppdateras fortfarande via OpenTTD.
Chris Sawyer's Locomotion heter uppföljaren, släpptes 2004.
http://en.wikipedia.org/wiki/Chris_Sawyer%27s_Locomotion

Av Vatten

Införskaffa eller bygg vibrationsdämpare och montera disken i 5,25"-fack. Bästa vibrationsdämpningen får man troligen via gummibandslösning. Köp på exempel Clas Ohlson, Biltema eller cykelbutik. Trä genom chassit, spänn och sedan peta in disken mellan gummibanden.

Det finns bra anledningar till att spara 5,25"-facken. 1. Pressa in överblivna kablar från nätaggregatet. 2. Vibrationsdämpa hårddiskar riktigt bra.

Av Vatten

SO DIMM är korta minnen som används i bärbara datorer och på enstaka moderkort. SO DIMM används ibland på ITX-moderkort men förekommer oftare på mindre kretskortsdatorer.

Av Vatten

Ja, det stöds av Windows 7. Även 10 år gamla datorer kan köra Windows 7, men då i 32bitars läge. Det finns 10 år gamla datorer som är 64bitar som kan köra Windows 7 i 64bitar men vem vill köra Windows 7 på en 10 år gammal dator?

Av Vatten

Spela lite gamla spel? Doom, Transport Tycoon Deluxe (Vidareutvecklat med namnet OpenTTD), Quake?

När det inte är grafiken som får xxxxx att stå. (Transport Tycoon-grafiken är fortfarande riktigt snyggt för att vara 19 år gammalt.)

Av Vatten

Netgear DGN3500 får inte IP-nummer från Telia

Netgear DGN3500 är har ADSL-modem och router kombinerat. Enkel och smidig lösning tyckte jag till dom jag köpte den till. Problemet är att enheten inte får IP-nummer från Telia men bland routerns inställningar står det klart och tydligt vilken hastighet uppkopplingen är, 8/1Mbps. Den har alltså kontakt men får inte IP-nummer.

Jag trodde först detta var ett DNS-problem från Telias sida och lät utrustningen stå på två timmar, testade också starta om utrustningen och resetta router. Detta fungerade inte alls utan fortfarande lika IP-löst.

Med ett annat gammalt ADSL-modem och router så fungerar det. Det fungerar även att koppla modemet rakt in i datorn. Jag har även testat att byta ADSL-splitter men utan resultat. Jag ringde Telias support och dom hittade inte felet utan pekade till att det borde vara något med DGN3500-enheten.

Jag har inte testat DGN3500-enheten på annan ADSL-lina för att se om det verkligen är något fuffens med enheten.

Vad kan egentligen vara problemet? Jag har aldrig stött på något liknande problem.

Av Vatten

Vi ser senaste tiden mycket krig på Internet. Jag är inte förvånad om detta uppror på Internet kommer användas av något syfte som i form av att "ta mer kontroll över Internet för att göra det säkrare". Jag har hört "vanliga Svensson" säga att dom är trötta på att Anonymous saboterar så mycket. Dessa människor skulle nog utan tvekan tacka ja till att förlora friheter på Internet för att göra det "säkrare".

Dom flesta vet inte vad dom förlorar när dom förlorar frihet. Då dom inte vet det så protesterar dom inte utan hyllar när dom blir frihetsberövad.

Det har också pratats en del om en "Internet kill switch" där Internet kan släckas ner med mycket enkla medel. I grunden av Internet finns det, har för mig, fem routrar varav ena är placerad i Stockholm. Jag kan ha fel men att släcka Internet är nog mycket enklare än dom flesta tror. Windows innehåller bakdörrar, varför skulle inte routrar från exempel Cisco och HP ha det? Då mjukvaran är låst i dessa routrar så är det ingen utomstående som vet och troligen inte heller många på dessa företag.

Sedan att Anonymous startades som en organisation för att visa baksidan av Santologikyrkan och nu konverterats till en organisation som härjar fritt på Internet och stör är för mig underligt.

Anonymous 10 februari 2008 i London. Mycket likt dagens Anonymous: https://www.youtube.com/watch?v=2SraUpcJfqw

Jag spekulerar bara.

Av Vatten

Min erfarenhet av att använda Ubuntu 11.10 efter att ha kört Mac OS X flera år. Vilken skit. Det sägs att Ubuntu är så användarvänligt och fungerar så bra på alla vis men att ens ställa in vilket program som skall vara på vilket virtuellt skrivbord var rena helvetet. In bland konstiga menyer och välja x- och y-kordinater. Sedan när Flash buggade ur så blå färg försvann var yttert irriterande. Ena stora musikprogramet hade inte stöd för å-ä-ö. Det andra alternativet som jag fann bättre sorterade inte filerna automatiskt efter ID3-taggarna. Det krävdes ett extra plugin som inte ens fungerade. Men att använda Ubuntu idag mot Gentoo för 10 år sedan är en dröm.

Om man är en som endast vill att operativsystemet skall fungera så skall man inte gå för långt ut kanterna utan begränsa sig till det grafiska upplägget i Ubuntu. Det är lätt att använda i detta gränssnitt men funktion jag aldrig hittade var en lista på alla installerade program ala Mac OS X. Det kanske finns en sådan men den hittade jag inte i grafiska upplägget.

Det som är bra med GNU/Linux är att om man har en äldre dator så fungerar det riktigt bra. Det har stöd för mängder av gammal hårdvara och med rätt dist som inte kräver mycket av datorn så kan en 10 år gammal dator vara relativt pigg och agera surt-brev-musik-ordbehandlardator.

Jag installerade nyligen Ubuntu 12.04 på en Celeron inte allt för ny, kanske från 2008, med 1GB eller 2GB ram och allt bara fungerade. Detta gillar jag. Användaren av denna datorn är också nöjd, även när användaren inte har någon erfarenhet av GNU/Linux-världen. Dock var det en som nästan är 40 år och tidigare gamer så han fattar hur man använder en dator.

Det storta problemet för min del och Ubuntu är att Microsoft Office inte finns tillgängligt men det får tydligen att köra Office 2007 under Wine. Hur bra det fungerar vet jag inte. Om Office 2007 fungerar flytande under Wine så är Ubuntu ett klart alternativ till att installera på datorer för äldre människor i släkten. OpenOffice/Libre Office är inget alternativ för dom flesta då Office är standardprogramet som används. (Jag gjorde en sökning och Office 2007 verkar vara lätt att installera och få igång, även 2010. Men hur stabilt är det?)

Det jag inte gillar med GNU/Linux-världen är att det är ett gigantiskt kaos som fungerar rätt ok. Vart program installeras i operativsystemet är total kaos, även vart konfigurationsfilerna sparas. Program kan vara kodade för en viss window manager till en viss dist och då läggs filerna på ett ställe och ungefär samma form av filer läggs på andra ställen för andra program. Detta påminner om Windows fast i GNU/Linux-världen är det ett värre. Där har Mac OS X fördelen att ett program som installeras är en fil och i den så ligger hela programmets alla filer. (PS: Mac OS X går rätt fort ner i skiten senaste tiden då Apple spionerar på dig på alla det kan. Om man bryr sig om privatlivet är Mac OS X inget alternativ. Mängder av "call home"-funktioner. Diktafonfunktionen spelar in det du säger och skickar det till Apple. iPhotos kartfunktion sänder GPS-kordinaternat till Apple. iTunes har en "uppdateringskollfunktion" som körs varje gång programet startar och den går inte att stänga av. Det finns mer ställen Apple spionerar. Men vill man ha ett operativsystem son fungerar och är extremt lätt att använda så är det ett alternativ.)

Av Vatten

Jag hade gärna sett en optisk slim-plats. Sedan betydligt bättre vibrationsdämpning av diskarna och sedan skrotat ATX-nätaggregatet med ett pico-PSU och sedan gömma AD-AC-adaptern för Pico-PSU-nätagget inne i chassit. Sedan skrotat fläktarna fram och satt ett gigantiskt luftfilter. Också täppa igen lufthålerna på sidorna chassit och ljudisolerat det kraftigt.

Ett system i det chassit hade varit trevligt. En CPU-fläkt på 120mm eller 140mm som snurrar i 600rpm och då är i praktiken ljudlös. Sedan in med en SSD och 5400rpm-diskar. Diskarnas vibrationer skall absolut inte höras utan möjligen endast diskarnas knastrande, lite som fågelkvitter.