Inlägg

Inlägg som ATRmayo har skrivit i forumet
Av ATRmayo
Skrivet av Aktsu:

Jag ser inte problemet egentligen, om vi blockerar deras bolag från att vara verksamma här så är det ju rimligt att de gör likadant. Förstår inte vad som skulle vara problemet med det heller utan det är ju så det fungerar ute i stora världen, något som svenska politiker verkar glömma rätt ofta.

lite perspektiv - rätta mig om jag har fel dock.
kina hotar med att göra det svårt för alla svenska bolag
sverige har förbjudit två bolag inom telekom? branschen.

Av ATRmayo
Skrivet av Qubeista:

Du kallar dig för "handyman" men visste ju själv ovanför inte ens hur man luftade ett element och jämförde det med att byta oljan på din bil?...

1) Ring din hyresvärd och klaga och säg att du har mätt och att det är X antal grader och svinkallt.

2) Ring "handyman".

Min hyresvärd satte till slut en termometer här när de lyckades fixa min temperatur från 15 till 18 grader så att han själv kan veta när det blir för kallt här.

man kan vara handyman inom olika saker. i mitt fall är det inte bostadsrelaterade ämnen men grundprincipen är detsamma, att man ex. släpper ut något för att göra plats för annat - som att byta olja. Ifall det var för svårt för dig att förstå kan jag inte tänka mig hur svårt det kan vara för dig att förstå att jag inte kommer ringa någon handyman - det är som att hyra in en polack för att göra badrummet. Men det är ännu en liknelse du inte kommer förstå dig på

Av ATRmayo
Skrivet av twit:

Problemet är inte löst, men problemet var aldrig att det var för kallt i lägenheten utan att du fryser. En möjlig orsak till att du fryser skulle kunna vara att det var för kallt, men nu har du mätt upp temperaturen och så är (åtminstone just nu) inte fallet.

Att du fryser kan ha många orsaker, du kanske vant dig vid högre temperaturer, är väldigt stillasittande så din kropp inte producerar lika mycket värme, du kanske är sjuk på något sätt etc.

Är uppe i 25+ nu och jag kan sitta vid datorn som en normal person och inte en eskimå lol.

min lilla värmefläkt har jag placerat i början av husets luftflöde efter 10-20min var jag uppe i 26c från 20, nu har det varit 25c ett bra tag, tror det kommer hålla ett par timmar till. Nu känner jag mig nöjd

Av ATRmayo
Skrivet av Bengt-Arne:

Denna gången så är det ju ur Kinas synvinkel Sverige som kastat första stenen med motivet: Kina kan spionera på oss, samtidigt som inga bevis eller försök till bevis existerar att dom har bakdörrar i utrustningen.
Å med tanke på hur outsourcing av datalagring av oss sker så behövs verkligen inge bakdörrar, patientuppgifter, telefonsamtal, loggar låg ju öppet för en och var att ta del av i över 5-år.
Ja det låg fortfarande öppet runt två månader efter att det blivit känt, samtidigt så ville man sänka/tysta budbäraren med åtal för äventyrande av säkerhet.
Kontrakten bröts när det framkom och nya kontrakt skrevs med andra aktörer som i själva verket var SAMMA aktör som tidigare med nytt bolag som nu ligger i Thailand...
Så enskilda medborgares säkerhet och integritet är intet för SÄPO och regeringen, med det så rimmar det väldigt dåligt att blunda för det som verkligen skett för att sen ta beslut på påståenden och rykten.
Em härlig tid vi lever i, icke!

Från den eminenta länken:
Kinas ambassadör hotar med att införa sanktioner mot svenska telekomföretag som Ericsson i Kina.
Detta som ett eventuellt straff för att Sverige beslutat att porta kinesiska Huawei och ZTE från att delta i utbyggnaden av det svenska 5G-nätet.
– Det kommer otvivelaktigt att påverka Ericssons aktiviteter i Kina negativt, säger Gui Congyou till TT.

Sen, är det inte Ericsson själva som satt sig i sitsen?
Men ser man det från Ericsson's sida så har Ericsson etablerat sig i Kina för att det är en stor marknad, startat utvecklingscenter, produktion (som ju är billig) m.m. Dom ville helt enkelt ha en del av kakan. Redan där så snärjde sig Ericsson och gick i säng med Kina!
En Kaka som nu gick sönder, var det Kina som förstörde den? Ne, tror nog att Ericsson mer känner det som att rådande politik med påståenden och overifierade rykten har förstört kakan.

Såg att någon nämnde koncentrationsläger, något man nog kan kalla dom flesta fängelse i hela asien. Men den formen av fängelse slutar ju inte där, Guantanamo Bay detention camp (GTMO) är ju känt som ett tortyrfängelse som även Sverige har skickat människor till under Thommas Bodströms tid, samma land som driver GTMO har ju även barnläger som betecknas som barn koncentrationsläger.
Det land som fört fram Kinas behandling av Uigurer har sen 1974 hållit runt 2000 Grekcyprioter och greker utan domslut, ingen vet än idag var dessa finns.
Det finns orsaker till varför Turkiet inte har fått till ett medlemskap i EU.
http://www.mfa.gov.cy/mfa/embassies/embassy_stockholm.nsf/ecs...

Inget av detta hjälper någon av dom bortglömda människor som hamnar i något av dom fängelse/läger/tortyrläger/koncentrationsläger, det enda som kan hjälpa är öppenhet och dialog. Inte stängda gränser och trångsynthet!

Men hur för man en dialog med dessa typer som är så inskränkta i sina sätt?
Efter en viss ålder så har jag sett att de struntar i saker och låter nästkommande ta smällen istället (smittar av sig på de yngre som ser upp till de) och det verkar vara lite hur det spelar ut sig idag överallt, där de äldre slutar bry sig om konsekvenser och bara ser det kortsiktiga resultatet eller behovet och således skjuter hål i isen de står på för att kunna dricka lite vatten... Det jag menar - det är inte några "Star Fleet" sympatisörer/fantaster som sitter och diskuterar dessa saker och med dessa betongväggar som inte tillåter insyn i regeringens verksamheter som påverkar den civila befolkningen som mest leder till att vår demokrati än idag har en väldigt grekisk vinkel - "de stora, över de många" bara kan ha negativa utfall.

Av ATRmayo
Skrivet av Minthon:

Läste igen, men otydlig koppling tråd/artikel.

Skrivet av Selmalagerlöf:

dom ökar priset för att kina för ett flertal år sedan skrev på ett avtal som gör att dom får kraftigt rabbaterat pris när det kommer till försändelser till resten av världen, nu när kina är ett semi u-land och exporterar som dom gör så går länder miste om väldigt mycket pengar när det kommer till den rabatten som kina fick och vägrar omförhandla tills kontraktet har löpt ut. Så för att dryga ut detta inkomstbortfallet så lägger dom till en extra avgift inom mottagar landet istället.

edit:

dom är butthurt för att kina vägrar att omförhandla och dom går miste om pengar

Skrivet av anon134512:

Vad i hela friden har artikeln med ditt påstående att göra? Eller tror du att det är Kina som infört kemikalieskatten?

Det är Sverige som inför den. Jag vet inte om det är där du missförstått men det är enda sättet jag kan få ihop artikeln med vad du skriver.

Det du säger stämmer om deras priser på försändelser, men det har ju ingenting med kemikalieskatten att göra.

det var fel länk, konstiga hemsidor det finns idag... man får inte skrolla ned för mycket...
rätt länk är nedan
https://www.expressen.se/dinapengar/kina-kan-straffa-ericsson...

Av ATRmayo

Kina hotar Sverige?

Att vår regering gör ett aktivt och medvetet val där man tar säkerheten på allvar med bakgrund till hur kina har stulit tech sen tidigare från ex. usa och andra länder (ex. titta på deras jaktplan) verkar leda till att kina gör ett aktivt val att försöka skada sverige ekonomiskt genom att hota svenska bolag som agerar i kina...

https://www.expressen.se/dinapengar/kina-kan-straffa-ericsson...

Är det bara jag som tycker att det borde införas sanktioner helt och hållet på grund av deras typ av hot och sättet de gjort det på?
De börjar bete sig som terrorister och är enligt mig något som borde kapas rakt av. Att hota och gå den här vägen är bara bevis på deras dåliga intentioner och negativa tillvägagångssätt att styra ett rike som är progressivt.

sen är detta på expressen så jag vet inte men det verkar legit...

EDIT: fel artikel, rätt artikel nu..

Av ATRmayo
Skrivet av solomon:

Har absolut inte läst denna tråd men såg en kommentar av TS som säger det knappt är värme på radiatorerna.
Antagligen har "piggen" bakom termostaten satt sig och du måste trycka in den lite fram och tillbaka så den kan börja fjädra.

Polygrip och skruva bort termostaten och tryck på denna:
https://www.byggahus.se/forum/attachments/image-jpg.162346/

Edit: såg kommentaren ovanför mig av TS och 21-22 grader inomhus är fullt normalt och jag tycker då du kan dra på dig strumpor eller sockor.

vill verkligen inte röra nåt sådant, jag gillar inte röra på ledningar och schakt o dyl...

elementen är fortfarande inte igång så vet inte hur jag har det såhär "varmt" just nu
edit: kanske har att göra med den där återvinning grejen av värmen.

Skrivet av Lagerlöf:

Dåså då var problemet löst. Du har inte 10 grader som du först skrev 22 är helt normalt, även om det absolut kan kännas kallt. Tycker själv det är kyligt i min lägenhet för tillfället.

Köp en fläkt med större effekt?

1.5k watt kändes som mycket, men det kanske inte är så mycket, min lya är nog för stor för den här lillen :/
har du en med mer än så?

och problemet är inte löst för jag fryser fortfarande...
du kanske kan låta mig bestämma när det är "löst" då detta är väldigt subjektivt, håller du inte med?

Av ATRmayo

ok så jag fixade termometer och en värmefläkt...

den säger att det är 22c inomhus men det känns väldigt kallt om jag ska vara ärlig, tänk er typ ett nedkylt hotell rum...

värmefläkten är för liten för hela lyan, har någon en bra rek. på en bra fungerade värmefläkt som kan värma upp en studio typ?

Av ATRmayo

den kostar ju typ högst 2500 helt ny... du tycker inte du har satt ett pris som inte ens kan konkurrera med en riktig återförsäljare?
kostar 2300 på amazon och då ingår frakten... xD

Av ATRmayo
Skrivet av anon201296:

Jag antar TS är en fullvuxen människa men du kan inte tänka dig att ringa de ansvariga eller knacka på hos en granne?

Edit: Värm aldrig upp lägenheten med ugn igen, det är en vanlig brandorsak.

jag tänkte på det igår men sen så starta jag ugnen men jag ska försöka leta fram lite uppgifter och se vem jag kan ringa, folket här är lite konstiga - tänka sig att de hotade att ringa styrelsen förut för att jag hade musik på under dagen... (det står att det är ok mellan 9-21 på trivselregel grejen)
vet inte om jag ska skratta eller gråta - "det goda med det onda"...

Av ATRmayo
Skrivet av norzma:

Mätte du upp någon temperatur när du upplevde det kallt? (om du hade värmekamera ska du mäta på t.ex. en stol eller liknande för att få en rättvis mätning, inte ytterväggare eller fönster).
Vilken tid började det bli kallt?

Har du bokat tid med fastighetsskötare som bör visa dig hur ditt ventilationsaggregat fungerar samt kollat dina element och ventiler?

Måste säga att denna tråd var topp fredagsnattshumor.

Jag har fastnat under täcket nu när det varit så pass kallt så har inte lyckats vara så produktiv
Jag har inte mätt stolar eller bord, ska göra det när det blir kallt igen, de är trä och plast så de bör absorbera värmen i huset en del - nu har jag hunnit värma upp hela lyan med ugnen hehe 15min med ugnen verkar räcka i 4h, kanske får bl iatt köpa en riktig varmluftsfläkt idag för asså element känns inte som något man ska förlita sig på... min ugn gör som sagt ett bättre jobb på att värma huset...

Skrivet av BergEr:

Vänta nu, du har köpt in dig i en förening som inte ens har telefonnummer till ledningen? Hoppas du inte lagt ut över 100k på det där köpet.

Min BRF (HSB) har vaktmästare på heltid som vi har anställt. Han jobbar 7-16.

vi har inte ens en vaktmästare...

Detta var lite impulsköp faktiskt men nu vet jag bättre till nästa gång.
"fool me once, shame on me... fool me once, cant fool me again" - sic George Bush

Av ATRmayo

Så det jag gjorde idag nu när det blev svinkallt igen var att starta varmlufts ugnen...

det blir fööör kallt xD men 15min med ugnen på 250c och whips så var min lilla etta mysig igen

Av ATRmayo
Skrivet av Lagerlöf:

men det är dubbelglas och värmerkameran säger att den är varmare än väggarna och golvet....
är du säker på det du säger?

Av ATRmayo
Skrivet av superegg:

@ATRmayo

Om du har en termostater så skruva bort den då är element på max hela tiden, och när du tycker det är värmt så skruva du tillbaka den.

vill inte göra mcgyver grejer, det finns lås av en bra anledning.

Av ATRmayo
Skrivet av Joppis:

Men.. nu har du ju inte köpt någon bostad. Det är du medveten om? Det är bostadsrättsföreningen som det centrala här. Du har köpt en andel i denna förening där det är reglerat vilken bostad du har rätt att nyttja. Jag har också valt den bostadsformen men har också valt att inte bara vara passiv medlem utan är även aktiv i styrelsen. Styrelsen är några av dina grannar som utöver sina vanliga jobb även lägger ner fritid på att sköta om föreningen. Det utgår ofta en viss sorts arvode till dessa personer men det är inget som täcker upp för de timmar man lägger ner per år. Föreningen har ca 12st möten per år inkl årsmöte. Se till att dyka upp på nästa årsmöte för att få mer förståelse i vad en bostadsrättsförening är för något. Det bör vara i alla medlemmars intresse att föreningen sköts väl. Avgiften du betalar går delvis till att betala föreningens lån på fastigheterna (i vissa föreningar även markhyra). Din andel beror oftast på bostadens antal kvadratmeter i relation till de andra medlemmarnas bostäder.

Du kan börja med att leta upp föreningens stadgar och läsa igenom dessa.

En del verkar se föreningen som något fristående väsen som man kan ringa till och få allt fixat. Ungefär som att bo i en hyresrätt. I stadgarna brukar det finnas ett avsnitt om ansvarsfördelning som kan vara ett uppvaknande för en del medlemmar.

Så att skicka advokater på sin egen förening blir lite som att bita sig själv i svansen.

valid point was valid, jag har läst stadgarna tror jag, men får titta igen, det kanske var något annat jag läste, men ah jag får väll helt enkelt sätta mig in i föreningsvärlden också... det var väll på tiden

Av ATRmayo
Skrivet av blegnitur:

Nej, styrelsen har även ett vanligt arbete att gå till precis som alla andra. Vill man ha en avlönad styrelse som alltid är tillgänglig så skulle boendekostnaden öka avsevärt. Behandla styrelsen som människor, de gör sitt bästa i de allra flesta fall till ett alldeles för lågt arvode.

Så då kan jag alltså höja värmen genom att höja deras arvode... hmm intressant...

Skrivet av Lagerlöf:

Alltså FTX betyder att det är mekanisk från- och tilluftssystem med värmeväxlare.

Pratar du om spiskåpan eller?

Blir väldigt förvirrande när du blandar alla möjliga begrepp.

jag kan mer om boson partikeln än det här.

Skrivet av Rouge of Darkness:

du sa du hade en värmekamera och läste tempen på elementet.

läs tempen mot en av innerväggarna ungefär mitt i lägenheten mellan 2 rum ca 1-1.5m upp på väggen och se vad du får för temp där då innerväggarna borde hålla ungefär rumstemperatur i lägenheten.

i början var elementet 15-16c och väggar och golv 11-13c (kl 040-06?)

nu är det dock skillnad halvvägs in på dagen, jag antar att det var morgon vädret som ballade ur men elemterna är av fortfarande dock inte lika kallt på golv och väggar jag mäter nu 20-24 väggar och tak, elementet är 20-21c. kan fortfarande dock lämna "fotavtryck" på golvet, det mäts på 25-26c. Inte lika kalt som innan, det ska jag erkänna men det är kyligt fortfarande, får väll bli att inhandla termos + nån värmefläkt

Av ATRmayo
Skrivet av jocke91:

Du talar om din spiskåpa. Själva FTX-aggregatet brukar sitta i badrummet.

Och ja, gallret ÄR ett fettfilter, se bild. Sätt nu din konditionering på lägsta fläktläget. De högre hastigheterna skall endast användas när du kockar eller om det är mycket folk i lägenheten.

https://services.electrolux-medialibrary.com/KWDzt7raQ5kLtT863PcZjYWVBJeb9MBh3nA5MhuJZvVcZ/view/PN/PSGBAP170PW004QW.jpg

Ok den är på lägsta igen nu :/

Av ATRmayo
Skrivet av Callister:

Okej, men skulle gissa att du har någon form av värme i alla fall och detta är ett klassiskt fall vad snål bostadsrättsförening som inte har mycket värme på. Är det ett modernt hus så kan det vara ett passiv-hus där tanken är att man återvinner värmen från bostaden, människor, vitvaror osv. För du har väl inget fönster öppet, typ rökare?

Nej, har inte öppnat dörr eller fönster idag eller rökt något, lagat mat eller nåt - men en hel vägg är ett fönster dock, men fönster ska väll ha bättre isolering än vanliga väggar?

Av ATRmayo
Skrivet av Stefflo:

Vill inte trampa dig på tårna men låter som att du inte ska ha en egen villa då du tycks vara smått handlingsförlamad när det gäller tekniska saker och det är bra att kunna lite små "handyman" grejer så man slipper ringa hantverkare varje gång.
Efter att ha läst nästan hela tråden så låter det som att du har vattenburen värme med FTX system men det skiter vi i detta läge då det är dina elementen som är problemet eller ett centralt problem.

Snabb lösning för att se om felet är hos dig eller centralt i hela huset är att fråga dina grannar om de upplever samma problem, det är sällan alla grannar är mördare, våldtäktsmän eller bara farliga utan vissa kan till och med vara rätt trevliga.

Som tidigare har skrivit så är hösten en problemtid för fastigheter där systemet inte är snabbt nog för att hinna reagera på temperatursvängningar och hinna värma upp ett helt hyreshus.

Börja med att se denna film så kanske den kan hjälpa dig.
https://youtu.be/9hP6zn6S0gU

Lycka till och hoppas värmen snart kommer.

det har inte att göra med att jag kanske är handlingsförlamad - jag är inte fattig och vet bättre att jag inte bör röra saker som jag inte är 100% insatt i. om jag nu vrider den där utan att ha kännedom i de flera tusen saker som kan gå snett som inte är med på videon så måste jag ändå ringa mr hantverkare men denna gång betala ännu mer än tidigare. "Kan någon annnan göra det effektivare?" om ja,"är det värt att betala för den expertisen?" om ja, "fkn pay it".

Av ATRmayo
Skrivet av loefet:

I ett litet system så sitter den ovanför fläktgallret, i skåpet ovanför, antingen bakom en kökslucka eller bakom sin egen panel beroende på hur enheten är uppbyggd. T.ex. https://soliduct.se/systemair-vtr-150-k.htm eller https://soliduct.se/systemair-vtr-100-b.htm

Gissar att du menar fettfällan i spiskåpan, den är till för att samla på sig fett som osar när du lagar mat så det inte hamnar i ventilationssystemet. Behövs också göras ren med jämna mellanrum.

Jaha trodde du menade luftkonditioneringen, allt detta är så himla nytt xD
ja den är ok tror jag, ser ut som ett dammfilter av stål typ där i, jag antar att det kanske saknas ett os filter, får en känsla av att den bör vara vit och utav typ bomull eller något plast liknande som kan absorbera fetter?