Inlägg

Inlägg som dussin har skrivit i forumet
Av dussin

Underbart att se hur serien påminner om världens genom tiderna mest fenomenala design, med sina platta kanter.

Av dussin

Jag är nyfiken på kommande tester gällande energieffektiviteten kontra det ös det blir i dessa bärbara och stationära datamaskiner, med egen kod på metallen osv som en förmodad stor fördel i detta hänseende.

Tillhör det försvinnande lilla kundsegmentet som har hög prioritet på wattbehov för att hantera göromålen.

Av dussin

Mina två Samsung-skärmar har native 2048 x 1152.

Dessvärre endast VGA-anslutning, och inte helt lågt W-från-vägg så dessa ryker förmodligen vare sig jag vill eller inte vid nästa PC-bygge. Har planerat litet inför det, och förslaget att ha en Ultrawide istället för två skärmar har vunnit mark. Vi får se. Har blivit Watt-jägare på äldre dagar.

Av dussin

Jag kör primärt med varianten som Drive Bender erbjuder, där man på katalog-nivå kan ställa in antalet ”säkerhetskopieringar”. Vissa utvalda kataloger speglas då på flera hårddiskar i den så kallade hårddisk-poolen. Detta är automagiskt. Att det sker i en och samma datamaskin är baksidan med strategin.

Ibland har jag även placerat värderad data i katalogen som synkar med ”molntjänst x” och startat upp bland annat garderobslaptopen för att synka in filerna så att dessa finns på två-tre datamaskiner plus i molnet. Detta är en simpel variant av off-site, om man inte förvarar alla datamaskinerna under samma tak, och det är utan konstigheter att lite snabbt starta upp en laptop som förvaras hos svärföräldrar etc medans kaffet rinner ned osv. Det behöver inte vara så komplicerat. Är man bara bekväm med OneDrive, Tresorit, iCloud eller liknande så väntar man ut synk i några minuter och sedan stänger man av, till skillnad från att hållas med egen Nexcloud etc och övertala någon att husera en oftast påslagen datamaskin eller hålla på med eventuellt haveri osv osv osv osv.

Tycker man inte att det är roligt, givande, eller vill prioritera sin tid annorlunda så går det alltså utmärkt att ordna en enkel, tämligen säker och prisvärd lösning.

Av dussin

Telegram,
enkelt att kategorisera sina varierande kontakter/kanaler/grupper och det går att ringa, skicka länk, ljud, video, bild, dokument, vad som helst bara det är under 2 GB, från vilken inloggad enhet som helst och synkroniserat till samtliga. Med säkerhet, integritet, reklamfritt, osv.

Kan bara hoppas att filosofin bakom tjänsten förblir oförändrad samt att Durov-donationen täcker allt för decennier framåt.

Av dussin
Skrivet av finanshajen:

Mullvad är kungen av VPN, har ett trackrecord på 10+ år utan samarbete med polis eller utlämning av data i andra sammanhang. Stödjer WireGuard som är överlägset OpenVPN.

En ytterligare positiv sak med Mullvad är öppenheten och återkommande audits, senast maj-juni 2020. I alla fall jag uppskattar att läsa om vilka eventuella svagheter som funnits, på vilket sätt detta har varit en svaghet, vilka rekommendationer man fått, hur man valt att fixa, osv.

Av dussin

Oseriösa företag/företagare fruktar inte rekommendationer från ARN eller konsumentverk.

Fler måste börja vända sig till Datainspektionen gällande sådant här.

Sedan GDPR har gråzonen dessa oseriösa företag opererar i egentligen försvunnit.

Av dussin

Apple har kommit betydligt längre med att fullända strömlinjen (dator-platta-telefon-etc) än vad min uppfattning var före jag satte mig för att titta på presentationen av samtliga nyheter. Genom kontroll över det hårda och det mjuka blir det mera ös per watt, och redan redigeras alltså 4k, det liras lite Tomb Raider, och App Store är stundande enhetsagnostisk. Kan bli riktigt bra det här.

Av dussin

Jag slår ett slag för laptops med aluminium-hölje.

Dessa är såklart inte ”slagtåliga” men har fördelen att inte få sprickbildning av att vara ute och resa där det förekommer en och annan duns medan det plockas fram, packas ned, ställas upp, osv osv osv.

För övrigt är inte Whisky i3 direkt slött och kan vara en helt okej kompromiss för att få kamera med windows hello, proper uppsättning anslutningar, 3-cellsbatteri i toppklass, etc, och ändå hålla sig inom angiven budget. Stövla in i butik och pilla lite får ni se.

Av dussin

Gratulerar till ett bra köp.

Vanligaste är att använda iTunes. Man så kallat ”synkar” över hela eller utvalda delar av sin musik, poddar, osv. Efter att man ställt in allt en första gång så kan man sedan göra så att det sker automagiskt via wifi.

En fördel med importera musikfiler redan på datorn till iTunes, köpa digital musik i iTunes, eller att digitalisera skivor med iTunes, är att taggar fylls i automagiskt eller med minsta ansträngning så att det blir prydligt med artister, låtnamn, omslag osv.

Beroende på hur du har det med engelskan så finns det ”sjuhundraelvatusen” hjälpsamma guider på Youtube. Vissa handlar om hur man kan göra för att inte behöva använda iTunes, men rekommenderar personligen att du testar att göra det först. Det är så enkelt att klicka lite i iTunes och när man sedan stövlar iväg med sin telefon så har det automagiskt synkats.

Av dussin
Skrivet av Aphex:

Jag tycker fördelen med dubbelsim är att du kan ha olika operatörer samtidigt. Typ mobilt bredband + halebop go, för det där enstaka gammeltelefonsamtalet man inte ringer längre. T o m mormor har ju messenger nu.

Ja, det är helt rätt att dubbelsim har en sådan fördel; möjligheten att mixa operatörer för konstant tillgänglighet om det är ens erfarenhet att det behövs.

Under alla omständigheter borde en modern operatör erbjuda eSIM.
Att skicka en QR-kod på e-post är av varierande anledningar bättre än att tillverka och frakta plastkort.

Av dussin
Skrivet av CymbalCrasher:

@dussin: Samla hur då, du menar att lagra nummer till föräldrar osv hos operatören?

Samla som i att vissa enheter inte längre har SIM-kort utan är beroende av eSIM, likt den smarta klockan eller till exempel det ena av två nummer man kan ha i vissa telefoner såsom min iPhone.

Av dussin

Telia kan man kontakta angående att få väck numret, Halebop har en kryssruta vid beställning angående detta, och exempelvis Hallon har enligt utsago som default att inte dela vidare till denna typ av sidor.

Är i färd att testa Hallon med anledning av proper prissättning. Förhoppningsvis börjar även Hallon med eSIM framgent så att man kan samla sina nummer (man använder i sin mobiltelefoni) till en operatör. Hur Hallon fungerar har jag ingen aning om, men det är inga bindningstider så det är inte hela världen att pröva.

Av dussin

Mallen för prima lurar innebär för mig att titta på Sennheiser RS 175.

- Trådlösa
- Utbytbara standardbatterier som finns att köpa i "vilket butik som helst"
- Möjlighet att köpa nya kuddar
- Ingen (eller avtagbar) mikrofon

Av dussin

Firefox, och använder Firefox Sync som häver in mina add-ons, inställningar, bokmärken, darkmode, osv vid ominstallation eller för att få lika på samtliga datamaskiner utan ansträngning etc.

Det är min förhoppning att affärsupplägget med frivilliga pengadonationer lever kvar så länge som möjligt så att man slipper betala med sin integritet och data.

Av dussin

Det är otroligt tröttsamt när dyra inköp supportas ~2år, vilket varit min erfarenhet med androidbaserade mobiltelefoner. Sista flaggskeppet som ligger här i lådan har fortfarande opatchat säkerhetshål av den grövsta sorten...

iPhone 5S har fått (säkerhets)uppdateringar i 7 år nu. Senaste i förra veckan.

Jag bara utgår från att ”iPhone SE 2020” kommer supportas någonting liknande så slog till på en sådan. Antagandet gör jag baserat på bland annat den vassa processorn Apple smällde in i den.

Har haft den ett tag nu och hade glömt hur mycket jag gillar iOS. Har en misstanke om varför många recensenter så lättvindigt säger att kameran är ”sämre”, vilket jag tror är eftersom det går läsa specifikationen på sådant vis. Det är samma lins som använts tidigare, men som nu tar bättre bilder eftersom A13 mäktar göra mera bearbetning på mjukvarunivå. Sådan kan man inte direkt avläsa på specifikationsbladet. Omdiskuterade ”mörkerbilder”, som jag inte riktigt förstått vad grejen är, har jag noterat redan är fixat i diverse fristående kamera-appar - så det kanske fixas även i native kamera-app framgent.

Kommer för övrigt bra överens med Siri vilket minskar pillandet och skärmtiden, för saker jag ofta använder mobiltelefonen till. Navigera till X, väck mig klockan X, ställ en timer på X, blir det bra väder imorgon?, jag vill ta en bild, har jag någon e-post från X, när är nästa möte med X, spela serie X på streamingtjänst X, ring till X, och så vidare. Gillar även HomeKit, så är ju på väg ned i äppelträsk.

Hur som helst,
köp en iPhone för hästpengen blir mitt tips.

Av dussin

Har goda erfarenheter av Elgiganten och Inet, så siffrorna var enkelt att tillskriva den upplevelse man haft.

Mina äldre gillar den lokala Elgiganten och åker alltid dit, inte helt olikt mitt förhållande att alltid surfa in på Inet. Respektive butik har inte alltid lägst pris, och även om det finns gränser så är det mycket värdefullt med kunnig personal men framförallt att det inte blir en massa utdraget tjafs om någon produkt fallerat.

Båda kunde uppdatera sina hemsidor med bättre och relevanta filter.

Av dussin

Har ett vagt minne av att han tillsammans med sina uppdragsgivare drev en massa civilmål istället för brottsmål, vilket för vanligt folk blir vansinnigt kostsamt, och att jag var upprörd över detta.

Så kommer jag att minnas Henrik Pontén.
Vila i frid.

Av dussin

Förmodligen inte den mest optimala sommaren/semestern att ha som underlag för att utvärdera försäljningen av prylar som ”gör resan enklare”, men just denna typ av tillbehör har på sitt vis en given plats på en välsorterad station.

Ni som genomfört längre bilresa med exempelvis små hedningar som bedövas med elektronik, ni vet hur det kan bli om man mitt i allt behöver ersätta något som slutat fungera eller lyckats glömma hemma. Det är inte långsökt att nästa tankning blir där man samtidigt enkelt kan få tag på nya hörlurar eller ny laddkabel som inte glappar osv.

Av dussin

Den där skärmen känner jag igen från diverse guider på Youtube, där folk lyckas få liv i prylarna igen. Ibland tycks det vara bökigare än annars, beroende på vad man lyckats ställa till med och hur.

Har man riktigt tur så fungerar ju ett särskilt hålla-knappkombination-kommando samtidigt som den via usb är inkopplad till en datamaskin med internetaccess. Exakt vad som händer har jag ingen aning om. Tillverkarna har kanske gömt något litet chip någonstans för sådana katastrofscenarion.

En av mina Huawei-telefoner hade ett särskilt hålla-knappkombination-kommando och startade efter en lång stund sedan upp med senaste programvaran. Det var fantastiskt. Tänkte först att nu skickas förmodligen en kopia av hela min hårddisk iväg, så använde därför en ”blank” laptop. Det är tillåtet att agera något paranoid.