Inlägg

Inlägg som YamahaDGX630 har skrivit i forumet
Av YamahaDGX630

Kanske lite offtopic, men jag har fortfarande inte märkt av begränsningen för kontodelning hos Netflix. Jag delar fortfarande konto med min familj och har inte märkt ett skvatt?

Av YamahaDGX630
Skrivet av Laxpudding:

En ledtråd om inte annat – något med Dellen som håller tillbaka hastigheten på dess TB-port kanske?

Klarar den 3440x1440 i 120 Hz är det i alla fall tecken på att det körs DP med HBR2-nivå ≈21 Gbps. Vilket jag förmodar är den övre gränsen för vad dockan klarar av.

Definitivt en ledtråd!
På din fråga om man verkligen behöver 120/144/240 Hz för kontorsarbete så är svaret såklart nej. Jag tänkte bara att när jag ändå köper en såpass dyr bildskärm så är jag mån om att kunna nyttja den fullt även vid arbete! Vem skulle tacka nej till 240Hz-flytet vid kontorsarbete?

Nåväl. Jag är väldigt nöjd med svaren och har förhoppnings lärt mig något av detta!

Jag kan knyta ihop säcken genom att berätta att jag returnerar Logitech BRIO 4K, och beställde istället en Insta360 Link 4K. Svindyr webbkamera, men ack så cool! Och framförallt, den verkar vara egen av sitt slag, då den drivs genom USB 2.0. Detta löste alla mina problem, och jag får nu ut 4K genom dockningsstationen. Detta tillsammans med 120 Hz genom sambons dator, som faktiskt kommer att sitta majoriteten av tiden med dockningsstationen - så är jag extremt nöjd med vad jag åstadkommit!

Tack ännu en gång för din hjälp!

Av YamahaDGX630
Skrivet av Laxpudding:

Ingen aning om kabeln håller eller inte. Du behöver testa skärmen direkt mot datorn via HDMI och via USB-C för att se vad som är möjligt där till att börja med. Då vet du ifall begränsningarna sitter i dockan eller datorn. Jag misstänker att dockan inte klarar mer än HBR2-hastighet, dvs 4K/60-nivån.

Det finns en bandbreddsproblematik med dockor som jag inte vet riktigt hur de löser eller hur man som användare får kontroll över. För plussar man ihop vad alla anslutningar på dockan skulle kunna kräva om det används fullt ut kommer man långt över de teoretiska 40 Gbps som TB4 kan ge. Så det måste fördelas och begränsas på något sätt.

DP och HDMI (så vitt jag vet) har diskreta nivåer. Displayport har sina RBR, HBR, HBR2, HBR3 etc. HDMI brukar ha 9 Gbps, 13,3 Gbps eller 18 Gbps och FRL är det 6, 8, 10 eller 12 per kanal med fyra kanaler. Så om något inte kan nå rätt nivå blir nästa nivå steget nedanför.

60 Hz med DP-kabel kan vara tecken på att dockan där kör HBR-hastighet, ≈10 Gbps snarare än HBR2 med ≈21 Gbps. Då blir 60 Hz maximalt frekvens istället för de 120 eller 144 Hz som går att få med HBR2.

Hm okej! Tack för förtydligande! För att krångla till det ännu lite mer var det ju en överraskning att sambons HP EliteBook 840 G6 klarade 120 Hz via dockan nu för en stund sedan! Rätt häftigt!

Av YamahaDGX630
Skrivet av Laxpudding:

@YamahaDGX630: Vad jag kan se om Laptopen är den baserad på Intels iGPU:er där Intel bestämt sig för att vara motvallskärringen och för HDMI genererar de inte mer än 10 Gbps – 2006 års specificerade nivåer vilket räcker för 4K/30. Däremot verkar just Intels Xe-version vara mer modern och köra 18 Gbps, 2013 års nivåer som räcker för 4K/60. Över DP verkar Xe klara av mer och använda DSC. Men det hjälper ju inte om du kör HDMI.

18 Gbps räcker för 3440x1440 i ca 100 Hz, men beroende på hur LG programmerar EDID kan det vara så att 85 Hz är den förprogrammerade nivån som skärmen meddelar grafikkortet via EDID.

Detta är då gränsen för vad Dellen själv kan generera för signal över HDMI. Beroende på hur omvandlare och adaptrar fungerar, inklusive dockor är den allra vanliga lösningen en passiv krets som säger åt grafikkortet att skicka signalen, vilket är HDMI-signal för HDMI-anslutna skärmar.

Detta är enkelt att testa. Kör DP till skärmen från dockan istället. Får du ut mer då?

För övrigt ett klockrent exempel på hur man aldrig ska titta på versionsnummer. Satechi skriver "HDMI 2.1" men är inte specifik. Samtidigt som deras support menar "max 4K/60". Vad är det som är "2.1"? Det är då inte 48 Gbps bandbredden i alla fall. Att den hanterar DSC (som är mandatory i 2.1-specen) kanske. Ingen aning. Det är aldrig tydligt. Titta efter funktion, inte version.

Så enkelt svar där. Du lär aldrig kunna köra 3440x1440 i 240 Hz via Dellen, en dockningstation och HDMI den här vägen. Du behöver koppla direkt mot laptop med en diskret GPU och HDMI som kör full bandbredd/FRL för att nå den frekvensen. Men behöver du 240 Hz på en laptop som är för jobb? 60 eller 85 Hz borde räcka bra.

Nu blir det alltid rörigt med alla prylar ihop, men räkna på bandbredden. Thunderbolt 4 är 40 Gbps idealiskt och på pappret. 40 Gbps kräver bra Thunderbolt-certifierade kablar. Annars sjunker det och typiskt verkar vara 20 Gbps

3440x1440 i 240 Hz utan komprimering är inom 48 Gbps, alltså mer än TB4. Med DSC-komprimering är den nivån ofta nere på 18 eller 24 Gbps. Även då riskerar du nå taket. För även om dockan har 40 Gbps i teorin ska dessa 40 Gbps fördelas på allt du har anslutet. Men om du endast har 20 Gbps pga av kabeln inte är Thunderbolt4-kapabel så har du som följer:

18 Gbps för HDMI-bilden (85 Hz utan DSC, högre med DSC som din Dell inte klarar över HDMI)
2 Gbps över till resten.

Webbkameran vill med "USB 3.0" alltså ha minst 5 Gbps. Så testa om kameran fungerar i 4K om du väljer att köra skärmen på Dellens HDMI istället. Då vet du att du har kört bandbreddstaket. Då kan du fundera på en certifierad TB4-kabel.

Dockor är inte särskilt användbara i de här fallen. Allt måste samsas på samma anslutning och bandbredden tar slut direkt när man kör vill köra höga nivåer som 4K och 240 Hz.

Som vanligt blir man bortskämd med både utförliga svar och snabb återkoppling, eloge för det!

Med DisplayPort 1.4-kabel mellan dockningsstation och bildskärm får jag endast ut 60Hz, mot 85Hz via HDMI 2.1-kabeln.

För att förtydliga: Jag använder alltså den medföljande Thunderbolt 4-kabeln mellan dockningsstationen och bildskärmen. Du tror väl inte att det kan vara så att den kabeln är av sämre kvalitét?

Av YamahaDGX630

Jag lånar tråden lite och låter @laxpudding bita i ett riktigt irriterande problem!

Först av allt, vad har jag för något?

Produkter:
LG UltraGear 45GR95QE 45" - En bildskärm med HDMI 2.1 och 240Hz
Satechi Thunderbolt 4 Multimedia Pro Dock - En Thunderbolt 4-docka med HDMI 2.1 och USB 3.2 Gen 2 10Gbps
Dell Latitude 7420 - En Dell-laptop med Thunderbolt 4 och USB 3.2-port Gen 1
Logitech BRIO 4K - En Logitech webbkamera som är kapabel till 4K

Kablage:
HDMI 2.1-kabel mellan dockningsstation och bildskärm
Medföljande Thunderbolt 4-kabel mellan laptop och dockningsstation

Värt att nämna:
Logitech BRIO 4K måste anslutas till en USB-port av minst 3.0-standard, för att kunna nyttja 4K. Annars är maximala upplösningen FHD

Problemet i korthet:

1. Oavsett vilken port på dockningsstationen jag kopplar in webbkameran så kan jag enbart nyttja FHD, trots att webbkameran borde kunna använda 4K. Hur vet jag att det inte är fel på webbkameran? Jo, jag har provat webbkameran i min stationära dator i signaturen nedan. Enbart och endast då fungerar webbkameran med 4K.

Jag har även provat att koppla webbkameran direkt in i laptopen - inte ens då får jag ut 4K, utan det maximala FHD - trots att porten på min laptop är av typen USB 3.2!

2. Jag får enbart ut 85Hz från bildskärmen när jag kör via laptop och dockningsstationen. Enligt tillverkaren Satechi är detta konstigt, då dockningsstationen enligt dom själva bara ska klara av maximalt 4K 60Hz. Själv tycker jag detta är märkligare åt andra hållet, då jag anser att jag borde få ut fulla 240Hz - skärmen stödjer detta och alla portar samt kablage stödjer detta!

Jag blir galen på dessa begränsningar, när man försöker göra sin research och säkerställa att allt är kompatibelt! Vad är det jag har missat?

Av YamahaDGX630
Skrivet av Electrizer:

Mhm okej. Ja de blir ju svårt att få in ett 4090 i ett 5liters. Den drömmen får man väl klassas som död absolut. I min värld är sub 20 liter(typ?) Sff och här byggs de för fullt.

jaa, nej det är väl iof rimligt att det INTE ska gå. Men trenden att grafikkort idag är +3-slot känns ju sådär faktiskt..

Av YamahaDGX630
Skrivet av Electrizer:

Först och främst. Ditt bygge var läckert.

Är Fractal terra inte ett sff? Cm nr200p? Folk får ju in 4080 och 4090 i dessa, tight visst men det går. Trenden är inte död, kanske på nedgång men att subreddits i ämnet fortsätter att växa tyder på det motsatta.

Tack så mycket!

Osäker på exakt vart gränsen mellan ITX och SFF går - folk är inte riktigt överens är min uppfattning?
Men Cm nr200p ligger på 18 liter, och det tycker jag nog inte kan räknas till SFF.

Av YamahaDGX630
Skrivet av Electrizer:

Din domedagsprofetia har ingen anknytning till verkligheten.

Det tycker jag nog att den har.

Cooler master, Louqe, Fractal Design och andra tillverkare som tidigare har satsat på SFF-chassin släpper idag "SFF-chassin" med 3-slot, just eftersom marknaden idag inte ser ut som den gjorde för några år sedan. Grafikkort idag i den högre klassen producerar helt enkelt för mycket värme för att få plats i 2-slot-konfigurationer.

Dessutom är har CPU-marknaden genomgått samma resa. En i7/i9 idag drar avsevärt mer ström än vad de gjorde för något år sedan. Så det är nog snarare du som har en verklighetsfrånvänd syn på saken.

Om du fortfarande står på dig, ta en titt på min dator i sign och fundera över om du kan stoppa in ett 4080?

Av YamahaDGX630
Skrivet av Electrizer:

Haha, nej verkligen inte. Kanske rentav mer levande än någonsin.

Hur menar du nu?

Av YamahaDGX630

Slim var det ja.. När MSI kan trycka in ett av sina 40-series i ett Louqe Ghost, då kan de ringa mig
Jag är rädd för att SFF-trenden är död..

Av YamahaDGX630

Hade gärna svarat trådlöst, om inte Oneplus hade tagit det minst sagt märkliga beslutet att slopa trådlös laddning på Oneplus 11.

Nåväl, 100 watt trådad laddning är ändå ett plåster på såren. Även om det idag finns både 150 watt och 240 watt på gång så har det blivit lite av ett partytrick att visa folk när möjlighet ges. Upplever att folk idag sitter uteslutande med Samsung och iPhone, jag tycker synd om dessa - kan inte vara lätt att traggla omkring med 20 - 60 watt och kalla det för "fast charge"

Av YamahaDGX630
Skrivet av Neon:

Man är det dyrt? Folk verkar ha byggt upp sin streaming genom att dela med andra, det betyder så fall något i stil med detta :

Netflix : 129 kr
HBO MAX : 59 kr
Amazon Prime : 59 kr
Disney Plus : 89 kr
Totalt : 336 kr / mån

Delar vi det på säg 2 hushåll kommer vi ner på 168 kr / mån. Detta ska då jämföras med linjär TV som kostade ca 500 kr / mån 2018.

Jämför man priserna med andra tjänster och produkter i samhället så skulle jag säga att det är ganska lågt, en hamburger meny kostar idag strax över 100 lappen. Bara vårt El-nät(ex elen) kostar 900 kr / mån mitt i sommaren när vi använder minst el!

Men givetvis, har man ingen nytta av anhållet så ska man inte betala!

En del hänvisar till piratkopiering och ja, kan man "få" prylar\tjänster gratis så är det oslagbart! Men då ska man inte heller gnälla när kvalité och utbud dalar än mer.

Samma målgrupp som tycker att 336 kr / mån är dyrt för allt det material som man får tillgång till, borde titta på The Playlist på Netflix, för att få lite perspektiv. Det finns bara ett problem - den här målgruppen prenumererar inte på Netflix

Av YamahaDGX630

Har sett liknande artiklar/ forumtrådar ett tag nu, där folk skriver likt att "Nu är det nog, jag säger upp ditten och datten".

Jag blir bara nyfiken över om folk verkligen gör det, eller om det är mest gubbgnäll i kommentarstrådarna?? Om det nu är så att folk menar allvar med att de säger upp streamingtjänst efter streamingtjänst, vad gör ni därefter framför TV'n - tittar via antennkabel?

Av YamahaDGX630

Ungefär var 6:e - 10:e månad

Dels för att hålla systemet i trim, samt att jag då passar på att undersöka nya drivrutiner för alla komponenter.
Jag har sedan några år tillbaka förberett med färdiga rutiner, script och textdokument med licensnycklar, som gör att jobbet är klart på ca 2 timmars aktivt arbete!

Av YamahaDGX630
Skrivet av hasseb64:

Kör 480, fin fint.

Absolut, så länge du håller dig till storleken på en smartwatch

Av YamahaDGX630
Skrivet av Gurrrra:

Eller så kan folk komma in i 2020-talet o tanka upp allt i 4K istället.

Tycker redaktionen kan ta åt sig av det här - återigen

Av YamahaDGX630

"Misstag" var det ja..

Bara jag som undrar varför det alltid är någon som helt plötsligt bara råkar publicera material så fort det handlar om något som ska lanseras?

Av YamahaDGX630

Tack återigen för tydliga svar! Då vet jag precis vad jag ska titta efter, och framförallt vad jag inte behöver fundera mer över!

Av YamahaDGX630

Tänkte återuppliva mig egna tråd med en frågeställning kring längd!

Jag är i behov av en lång HDMI eller för den delen Displayport-kabel. Längden jag är ute efter måste vara mellan 7 och 10 meter. Jag har snöat in lite på Nördics kabelutbud. Dels för att det verkar vara norsk/ svensk-ägt, men framförallt för att de har tydlig information om deras produkter och skriver ut vilka kablar som är certifierade.

https://noerdic.se/collections/certified/products/hdmi-cable-...

Frågan jag ställer mig är dock om certifieringen gäller oavsett längd? jag får för mig att jag läst att kablar helst inte ska överskrida 5 meter, eftersom de tenderar att tappa signal vid längre distanser?

Och OM certifieringarna gäller oavsett längd, hur är det med latens för en 1 meters kabel kontra en 10 meters kabel som har samma certifiering??

Kan man lita på att en certifierad 10-meters kabel är precis lika stabil som en vanlig HDMI/ displayport-kabel?

Av YamahaDGX630

Inet behöver inte fråga Sweclockers om förbättringsförslag. Ni ligger redan före både Webbhallen, dustin och Komplett i sökfunktion, design och navigering anser jag! Handlar min elektronik uteslutande hos Inet, någon krona högre pris per produkt kanske. Men hemsidan är redan 5/5, support-tillgänglighet även den på topp!