Inlägg

Inlägg som b-earl har skrivit i forumet
Av b-earl
Skrivet av mpat:

Problemet är att ingen tittar på Anslagstavlan längre!

Allvarligt talat så är information från myndigheter något av ett problem i Sverige. De använder samma kanaler som reklam, och gör man vad man kan för att undvika reklam så missar man ju den också.

Japp, men det var ett förslag. Min poäng är att myndigheter under några år har gjort jobbigare för medborgarna att identifiera sig för att uppnå andra (illa definierade) mål. Nu har det då slutligen exploderat i ansiktet på dem, så därför tror jag att alla sådana förslag är döda i några år framöver.

Det är medborgarens plikt att informera sig och inte, som vissa tror någon rättighet att bli informerad om ditten och datt.
Vill jag göra en resa är det först jag kollar om mitt pass och EU försäkringskort är giltiga. Om de inte är det kollar jag först hur lång tid det tar att få tag i dessa dokument och sen bokar jag en resa. Inte tvärt om.

Av b-earl
Skrivet av danne215:

Börja bli lite stressad då våra pass ännu inte kommit och vi åker iväg nästa vecka. Är inne på fjärde veckan sedan jag var hos polisen och ännu inget pass. På stationen sa dem 3 veckors leveranstid.

Bokade tid 25 februari
Tid hos polisen: 10 Maj

Hur länge har ni fått vänta på era pass?

Enligt P1 Plånboken som jag lyssnade på i veckan skulle det vara 4 veckor.

Skrivet av Swedishchef_90:

Min kollegas barn tog passtid 27 maj, de sade augusti till dem. Och sade skaffa EU id kort istället.

Jag skaffade mitt i november och fick det 6 dagar senare

Bokade tid i septmeber förra året, fick tid ca 4 veckor senare i oktober. Mitt pass gick ut under oktober och ca. 4 dagar efter tiden hos polisen kunde jag hämta passet.

Skrivet av twit:

Inte för att vara tjorvig, men erfarenheter långt innan vårens och försommarens passituation hjälper antagligen TS lika mycket som väderprognosen för Huygens-kratern på Mars är relevant när man funderar på att åka till stranden

passar och passar, tycker det visar att om man skaffar sitt pass under lågsäsong så slipper man problem. Skulle alla skaffa nytt pass när deras pass går ut skulle detta problem inte uppstått. Det är medborgarens plikt

Skrivet av Trackmaster:

Sverige är dock inte ensamma om detta.
Men något som är ett stor orsak till detta är våra korta hållbars tider på 5år. Många som nog avvaktade att skaffa pass under Covid och nu ska alla ha pass.

*Lägger till* tänk er om 5 år när alla under detta kaoset ska ha nya pass. Så möjligtvis förnyar man redan efter 4år om man inte vill hamna i liknande situation.

Vet inte om 10 år hjälper för då är medborgarna så glömska att de inte ens kan ta med rätt dokument. Också där kommer de i sista minuten och ska ha passen.

men det är allmännt konstigt att visa personer inte först kollar om passet är giltigt innan de bokar en resa och ifall det inte är det och de inte kan få ett nytt pass in tis struntar i den resan och reser någonstans där de inte behöver ett pass. Hur många länder kan de då resa till?

Av b-earl

Det finns eller fanns ju ett liknande språkvårdande institution i sverige när det gäller data, Datatermgruppen

Av b-earl

Produkt: be quiet! MC1 + Kingston KC3000 M.2 2TB SSD Bundle
Länk: https://www.webhallen.com/se/product/347730-be-quiet-MC1-King...
Kategori: Lagring
Pris: 3439kr

Mycket bra uppgradering med större SSD och snabbare. Om man inte har plats med kylaren går det att köpa bara SSD:n. Men kombon är bra då man kan vara säker på att den kyls bra och den kyler båda sidorna på SSD:n. Med 2TB borde det finnas plats för många spel som kan starta snabbt och Windows likaså.

Av b-earl

Laddar alltid med sladd för miljöns skull.

Av b-earl

Föredrar 16:3 för spel

Av b-earl

Ett problem nu är bara att det är svårt att få tag på CM4 enheter just nu.

Av b-earl

Spelar med upplösning, där det går 7680 x 1440 (3st 2560 x 1440)

Av b-earl

Ryzen CPU med DDR4 i alla datorer.
Servern 64GB ECC
laptop och desktop 32GB var
Backup server 16 GB ECC

Av b-earl

Inomhus hos mig alltid tofflor från Birkenstock eller Scholl. Mycket billigare än detta rån från USA.

Av b-earl
Skrivet av star-affinity:

Haha. Påminner mig om när jag var på en likande marknad i Kina år 2009 och de sålde USB-stickor med hur mycket lagringsutrymme som helst. Seemed legit…

Ja till marknader i Kina måste man ta sig med förkunskaper så kan man ha roligt. Var i Shenzen 2007 och direkt när man kom in e ena shopping gallerian kom de fram och roppade "Mister, Mister DVD DVD"

Av b-earl
Skrivet av anon201296:

För sånt jag lagrar? Ja inga problem alls men hade jag velat vara säkrare hade jag nog sparat på två olika molntjänster men det känns liti krångligt tbh.

@Thomas ovan summerar det ganska bra. Jag tror att Microsoft har mer kontroll över deras lagring än vad de flesta här har som känner sig trygg med egen server.

Menar inte att de inte klarar av det tekniska att ha en server online utan att de inte kollar igenom ens dokument eller någon annan.

Av b-earl
Skrivet av anon201296:

Sparar endast spel och program lokalt. Dokument och bilder sparas endast "på molnet" förstår inte varför någon föredrar att spara sånt på egna diskar

Edit. Jag föredrar Onedrive och använder den själv privat

Så Du litar på MS och andra storbolag? Har man egna diskar så är man offline och inte beroende på internet. Sen har man bättre kontroll på vem som ommer åt vad.

Av b-earl

Kubuntu-Server med Samba AD DC, på den nextcloud i en dockers container.

Av b-earl
Skrivet av tuomi:

Ni som har / haft detta moderkort, har ni fått SATA hot-swap/plug att funka?
Hittar verkligen ingen inställning för detta i bios.

@krigelkorren, @anon265474, @b-earl, @Sandgren

Använder tyvärr inte Sataportarna på moderkortet förutom en DVD-Rom enhet. Alla hårddiska går via extra controller.

Av b-earl

Just nu har moddningen hos mig handlat om att på min steeelseries tangenbord byta ut så många dansk/norska tangenter som möjligt till bara svenska.

Av b-earl

Har en UHD-BD spelare vid TV:n, en Asus BD brännare i Destopen och en USB-C Asus BD-brännare till knädatorn som jag har med när jag reser, på senaste tjänsteresan till Berlin var den med och då köpte jag lite filmer som jag tittade på kvällarna.

Av b-earl

Trevlig undersökning. Ni kunde kanske i början ställt frågan "När bytte Du sist ut allt" eller tycker att din dator är "klar/färdig"
Hos mig blev det mycket "inte relevant" svar då jag klarade av att får det mesta hos min desktop och laptop utbytt under 2020/2021 och jag hoppas därför att jag borde klara mig 2-3 år innan jag behöver byta, med brist och högre priser har jag inte heller lust att byta.

Av b-earl
Skrivet av anon134512:

Handlar inte om lathet, men varför göra det svårare för sig själv än man måste? Varför ska jag ta det jobbigare valet bara för att?

Man har två val liksom mellan kort och Swish.

Kort - 23 siffor i 3 olika fält + bank id.
Swish - 10 siffror i ett fält + bank id.

Swishbetalning upplevs helt enkelt som mer sömlöst och simpelt. Särskilt om man beställer från telefon.

Jag ger Dig rätt i att alternative 2 är lättare men det finns inte i alla butker.

Av b-earl
Skrivet av anon134512:

Mja, ja. Alltså det hade nog varit skönt för många men det hade förstört hela poängen med det. Man kan ju inte själv alltid avgöra när man helt plötsligt ska bli utsatt för kortbedrägeri/stöld och vips så hade dessa köp ökat igen. Många hade nog stängt av eftersom man inte alltid tänker särskilt långsiktigt eller "det händer inte mig".

Jag brukar betala med Swish online. Då slipper man slå in kortnummer + bank id. Då kommer man undan med bara bank id.

Vadå slå in kortnummer, finns de sidor man kan spara det på men att slå in ett nummer är väl inte så farligt. Har latheten kommit ända hit? Förstår inte.