Inlägg

Inlägg som Viktor959 har skrivit i forumet
Av Viktor959
Skrivet av anon76929:

HeHe Jag ser två varianter: Antingen så är du ett troll eller så driver du med oss.

Scenario: Du har fått en förfrågan från din ev blivande svärfar om att skaffa en bra HTPC med Windows. Jag vet inte om han är singel men om inte så är WAF en mycket viktig sak att tänka på. ( WAF = Wife Accept Factor)

Att i ditt läge föreslå en stor och förmodligen ful dyr dator skulle vara ett stort fel. Självklart har kostnaden vikt. Självklart har strömförbrukningen betydelse. Självklart har ljudnivån betydelse. Skiter du i något av detta är du ju ett ignorant arsel och inte värd hans dotter. Tycker du att de är värda att få det bästa man kan få till rimligt pris?

Satsa på en Intel Nuc. Haswell i5 kommer snart. 8GB 1600 minne och en bra mSATA SSD på ca 250GB. Vill du ha bättre ljudmöjligheter lägger du till en ASUS U7 USB Sound Card för ca 800 Skr, och för hantering ett Logitec Dinovo Mini och en bra mus t.ex Logitech Performance Mouse. Är bluray spelare ett krav? Då har du ASUS SDRW-08U5S-U/SIL/G/AS USB3 extern för ca 550 Skr Högtalare av måttlig kvalitet, så är Logitech Speaker System Z323 ett bra och billigt val. Ca 500 Skr Det finns mycket bättre till valfritt högre priser om så krävs av dina svärföräldrar... Det är omöjligt att sätta en övre gräns på pris för ett ljudsystem.
Allt detta och du är fortfarande långt under det pris du sett ut på ditt ATX system för 9900 där inte priset för processorn ingick... Och dår dessutom kringutrustning tillkommer.
Ett förslag: Ge ett förslag typ mitt ovan som är komplett - kablar. Ge ett utifrån Atomplatformen som oxo fixar det du vill men inte klarar t.ex Killasampla som grafiktest (chansen att dina svärföräldrar hittar ett filmavsnitt med samma krav är näst intill obefintligt. Kolla gärna själv med din dator om den klarar det. Killasampla finns på piratebay)
Sen kan du ju ge ett förslag där du inte bryr dig om pengar.. Typ vattenkylt mATX kort med Vattenkyld GPU och extra allt.
(Förmodar att dina blivande svärföräldrar är Svenskar och då är det tradition att man väljer förslaget i mitten... (gäller nog alla folkomröstningar utom den om högertrafiken och det får man väl, så här historiskt sett vara tacksam för. Kul om alla kört i mitten... NOT!!)

Vill du ha bättre ljud även om det inte stod i förutsättningarna, så satsa på en av de bättre Yamaha ljudlimporna med en Yamaha subwoofer, men det är ju en helt annan tråd.

Lycka till med ditt val.

B&W 800-serie hemma pekar direkt på att man nöjer sig med ett Logitech system.. Datorn ska stå i ett litet förråd som ligger bakom väggen tv samt högtalare står mot. Därför är det inte relevant varken hur stor den är eller om den skulle surra lite när den är igång. Det kanske är så att jag gjorde bort mig i början när jag kallade den för htpc, men den ska användas till en hemmabio dock inte i tv-möbeln som oftast är fallet.

Vi har diskuterat att även använda den som back-up vilket är bra mycket enklare om det finns gott om plats, där går intel nuc och liknande formfaktorer bort.

Det slutade iaf med en Haswell i5, billigaste moderkortet med WiFi, 6 (3x2) TB lagring, 128 GB SSD, ATX chassi samt platinum nätagg. Kostnad drygt 10k och då har man stabil dator som passar in i kravspecen utan att skena totalt vad gäller priset. Att den dessutom har goda förutsättningar att hålla ett antal år framåt ser jag som ett plus.

Så svaret på min tråd blev alltså att jag inte kommer köra på en separat grafikdel. Tack för alla råd!

Av Viktor959

Spela upp film, lagra massa filmer, kommer sannolikt fungera som ett nav i huset för att streama till flera apparater. Kan även bli lättare spelande. En tanke jag har (då beställaren är sjukt prylintresserad med tillräcklig plånbok) är att den med uppgradering av grafikdelen ska klara av att spela upp 4k material. Lutar åt Haswell i5, platinum nätagg, SSD, 4 TB lagring. Då kommer det vara lätt att uppgradera CPU och moderkört om den inte håller för kraven längre. Alternativet är att om några år fläska i ett nytt grafikkort så kan den gå som htpc till kanske år 2020.

Av Viktor959
Skrivet av tsint:

Ska TS köra OpenELEC eller annan Linux baserad HTPC mjukvara så är det ett dedikerat Nvidia grafikkort som gäller.

Varför är en nvidia lösning given då?

Av Viktor959
Skrivet av nafs:

Inga problem att hitta moderkort med inbyggt Wifi till AMD!

Men jag håller med om att utbudet är betydligt bättre för Intels plattformar.

FM2 med wifi @ prisjakt

Jag skulle köpt Gigabyte GA-F2A85XN-WIFI, mest för att det har det nya A85-chipset. Men de andra duger nog lika bra de...

En fördel med AMD's styrkretsar är ju att man i regel får bättre/mer stöd för tex Sata 6Gb, usb3 osv...

Vet ju inte vilken formfaktor du har tänkt dig men för mig låter det som ett litet AMD-bygge är givet. Intel satsar man ju på om man eftersträvar den lägre effektförbrukningen och vill ha den extra CPU-kraften - men i en HTPC behövs inte en i5:as SPU-kraft och då burken skall stå i ett annat rum så behöver du inte ens bry dig om att byta stockkylaren.

Lägg mellanskillnaden som du "tjänar" med ett AMD-bygge på en snabbare/större SSD och RAM. Något som ger mer utväxling och som kommer märkas i det vanliga användandet.

Node 304/605 + AMD A10 6800K + Gigabyte GA-F2A85XN-WIFI + 16Gb DDR 2400 + 256Gb SSD + Gold/platina certifierat Nätagg

Jag ska göra en noggrann koll på AMD A10 6800K, tycker helt klart den verkar vara intressant. Då storleken inte är särskilt relevant har jag tänkt bygga i en vanlig ATX låda. Plockade ihop en kundvagn på inet, tror dock inte att jag ska ta i så mycket som denna. Banta ner på grafikkort, moderkort samt processor så har man något mer ekonomiskt.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/3686278/2013-08-06

Det här är helt klart lurigt, synd bara att intel ännu inte släppt några i3:or i generation Haswell än. Får helt klart se till att göra en ordentlig marknadsundersökning. Bara för att jag spenderar någon annans pengar behöver man ju inte slösa allt för mycket. Det är ju ingen sport!

Grymt bra att man kan få så mycket stöd och idéer här!

Av Viktor959
Skrivet av bandite:

Ska du köra Windows eller Linux/XBMC på den? Jag kör en i3 3220T och ett nVidia GT610 i min Linux/XBMC HTPC.

Det kommer vara en windows maskin. Men det låter helt klart som det inte är någon större idé att satsa på en dedikerad grafikdel. Får kolla lite vad det är för krav som gäller..

OT: Ja jag menar förtrogen, gick visst lite fort...

Av Viktor959
Skrivet av nafs:

Varför går AMD som processor bort? I en HTPC är det ju GPU:n som gör det mesta av jobbet och AMD's integrerade grafikdelar är ju riktigt trevliga, dessutom räcker deras processorkraft mer än väl till vad en HTPC normalt utsätts för. Det är ju bara om du skall köra riktigt CPU-tunga applikationer som du kommer märka skillnad.

För mig låter det som en AMD A10-6800K skulle bli perfekt för er, lägg mellanskillnaden på tystare/bättre chassi/nätagg/kylning eller på något annat roligt som en juste multifjärr för styrningen av HTPC:n.

Fast om du envisas att köra på Intel så kommer en Intelpropp med HD4000 eller högre klara jobbet galant. Innan du köper ett dedikerat grafikkort är det ju bara att prova den integrerade GPU:n. En i5:a med HD4600 är ju en riktigt fin HTPC-kärna - där är det nästan korkat att slänga in ett dedikerat grafikkort - som att slänga pengar i sjön...

Jag har egentligen inget emot AMD:s CPU:er. Anledningen att jag vill köra intel beror främst på udbudet av moderkort är mycket bättre till Intel än AMD. Wifi är ett krav på datorn, och jag vill inte köpa någon skum dongel alternativt pci-express kort som kan strula. Bättre att ha det integrerat i moderkortet och hoppas det fungerar. Har någon ett bra tips på moderkort MED Wifi till AMD är det intressant. Jag har dock inte hittat något.

Alternativet att testa hur datorn klarar sig utan grafikkort är lite lockande måste jag säga..

Ljudnivå, värme samt strömförbrukning kan bortses från helt och hållet i diskussionen. Den ska stå i ett annat rum.

Av Viktor959

Här är det inte pengarna som är det viktiga utan snarare hur bra det fungerar. Är intel-grafiken lite strulig så hoppar vi den.

Tror jag siktar på en i5:a och dedikerad AMD grafik så finns möjligheten att spela lite också. Tack för hjälpen!

Av Viktor959

Duger bra eller fungerar ypperligt? Får man något mer när det gäller filmtittande om man går på en Nvidia eller AMD grafiklösning?

Av Viktor959

Dedikerad grafik HTPC

Hej, jag har lovat att hjälpa till att sätta ihop en HTPC till tjejens pappa. Jag är väl förtegen med att bygga spelriggar, men när det gäller HTPC har jag ingen aning. Är grafikdelen som sitter i i5/i7 tillhörande generation Haswell tillräcklig för att spela upp bra filmmaterial och blu-ray filmer eller ska man satsa på något kraftigare?

Datorn ska stå i ett rum bredvid vardagsrummet varpå storlek samt ljudnivå är helt och hållet irrelevant. Rummet är ventilerat så det behöver inte vara extremt strömsnåla komponenter.

Utgångsämne för diskussion är alltså huruvida intels grafikdel HD Graphics 4600 gör sig i en HTPC. AMD är inte intressant på processorsidan, men har inga problem med att använda en AMD GPU. Övriga datorn med nätagg, lagring, moderkort osv. klarar jag av att komponera helt på egen hand..

Tack på förhand!

Av Viktor959

Annonsblockering

Hejsan, jag surfar ganska ofta på sweclockers och tycker det är en alldeles ypperlig sida. Som många andra så använder jag mig av mjukvaran ad-block för att blocker annonser. Om jag slipper se skitreklam på aftonblaskan om hur bra laserbehandling mot tillfälligt permanent hårbortfall skiter jag fullständigt i, men jag skulle gärna stötta sweclockers.

Tänkt och gjort, hävde blockeringen av annonser för hela swec. Dock så blev jag väldigt irriterad på hur annonserna var placerade på skärmen, två exemplar av samma annons låg ofta bredvid varandra och vid vissa tillfällen blev hela skärmen fylld av reklam från webhallen. Nog för att reklamen är anpassad för oss som besöker sidan och ofta innehåller attraktiva erbjudanden så kan jag inte förstå hur man måste fylla hela j*kla skärmen med SAMMA annons.

Nu har jag fått säga det och behöver inte få lika dåligt samvete för att jag låter ad-block vara aktivt ett tag till.

Av Viktor959

För att ge mig in i duskussionen, så måste jag säga att jag gav w8 en ordentlig chans. Pluggar och jobbar lite med datorer så jag gör mer än att bara hänga på fb och swec.

Jag måste säga att jag är positiv, på en laptop med bra touchplatta fungerar även Modern UI bra, även fast jag oftast hamnar i skrivbordsvyn ändå. Jag har inte installerat något startmenyersättningsprogram eller något liknande, men saknar inte den gamla menyn för fem öre. Några välplacerade genvägar och att lära sig några snabbkommandon så jobbar jag fortare idag än jag gjorde med w7.

Som nämnts tidigare är utforskaren mycket bättre, hanterar till och med ISO-filer på egen hand! Ge det en chans, jag gjorde det och ångrar mig inte.

Av Viktor959

Varför inte ta en titt in i studiomonitorvärlden? Majoriteten av alls system som finns där är aktiva, man slippar alltså slutsteg och behöver bara dra ström från väggen och signal från datorn. Tål ofta mycket stryk och är inte byggda enbart för att imponera på "Mediagigankt". Jag har ett system från en finsk tillverkare som heter Genelec, de är ganska så dyra men bra. Kolla in den tyska butiken thomann, mycket seriösa och billiga.

http://www.thomann.de/se/

Lite beroende på budget så finns det masor att kika på, nedan två förslag på två vettiga system i olika prisklasser.

1. Fostex Fostex PM-SUBn (271256) + Fostex PM-04 N BK (247099), paket med två små monitorer samt en 8" (200mm) sub. Spelar på väldigt bra för sitt pris på drygt 4000 kr.

http://www.thomann.de/se/fostex_pmsubn.htm

http://www.thomann.de/se/fostex_pm_04_n_black.htm

2. KRK VXT8 (116745). 8" monitor som spelar riktigt fint och smått galet högt, behöver inte kompletteras med en sub utan klarar sig alldeles ypperligt på egen hand. Lite dyrare men fortfarande inte svindyrt med sitt pris på drygt 8000 kr.

http://www.thomann.de/se/krk_vxt8.htm

Nummer inom parentes är thomanns artikelnummer.

Av Viktor959

Har kört w8 drygt en månad på min stationära och fick med den till min nya laptop. Gillar nästan att navigera i startmenyn med en mus alternativt pekplatta. Lär man sig dessutom ett par behändiga snabbkommandon så jobbar jag faktiskt redan fortare i åttan än i sjuan.

Att det dessutom är mycket kvickare är dessutom en stor fördel. Lär man sig att använda det så blir det en win, har man från början bestämt sig att sitta på tvären så ska man INTE uppgradera. W7 är fortfarande ett alldeles ypperligt operativsystem!

Av Viktor959

Kör på z77 (som är en nyare och modernare socket) istället tycker jag. För pengarna du sparar kan du köpa ett EXTRA 680. Ger garanterat mer prestanda i spel. Något i den här stilen skulle jag satsat på:

http://www.inet.se/kundvagn/visa/2676377/2012-12-12

Av Viktor959

Det är ju en lösning, någon som vet om det kommer fungera tillfredsställande eller inte?

Av Viktor959

Hur koppla in strömförsörjning SLI

Hej, jag funderar på att införskaffa mig ett extra GTX660ti. Nätaggregatet jag har är Fractal Design Tesla R2 (https://www.inet.se/produkt/6909731/fractal-design-tesla-r2-6...) vilket orkar driva 2 st 660ti effektmässigt.

Problemet kommer dock när jag ska koppla in två kort då mitt aggregat endast har 2 st pci-e 6 pin, två 660ti kräver 4 6-pin. Nätaggregatet har gott om sata kontakter, vilka jag antar inte bör utnyttjas till att driva ett grafikkort?

Kvar finns då två stycken molex kontakter, dessa kan utan problem ge mig en 6-pin pci med denna typ av adapter (https://www.inet.se/produkt/8906182/adapter-2x-molex-8-pin-pc...) som man ofta får med till grafikkorten. Men eftersom jag bara har två molexkontakter så kanske detta inte fungerar. Eller klarar en molex av att leverera tillräckligt med ström?

Nu blev det lite långt och förvirrat, men förhoppningsvis så förstår ni problemet, och ännu hellre kommer på en bra lösning!

Av Viktor959

Ännu en BF3 (och lite andra spel) köptråd, dock med liten twist!

Hejsan!

Jag står i det angenäma problemet att skaffa mig en pc ganska så snart. Målet med den är att kunna spela bland annat Bf3, och garanterat lite andra trevliga spel. Självklart så ska den byggas ihop av mig själv, det borde inte vara något problem. Budget för projektet är i krokarna runt 12k, men om det skulle bli 15 så får det väl vara så.

Att jag skapar en ny tråd beror på att jag vill spela i 1440p (2560x1400) medans de flesta andra verkar vara inne på 1080p..

Konceptet är ungefär detta:
Fractal Design define r3 (om allt får plats, annars får man ta något annat..)
i5 2500k
Intel SSD
8/16Gb RAM
Ett antal Noctua fläktar och sannolikt en Noctua CPU kylare (är vattenkylning att föredra?)
Trevligt modulärt nätagg

Som ni ser ovan har jag inte listat något grafikkort eftersom jag inte har någon som helst aning på den fronten. Optimalt vore egentligen om det vore tillräckligt med ett 6970 men för vettiga spelprestanda så kanske mer behövs, värt att tillägga är att jag är ute efter vettiga spelprestanda. Obefintligt lagg på ganksa höga inställningar, behöver inte vara maxat.

Nu blev det visst lite långt och osammanhängande, hoppas på lite tips ändå!

Hade gött!