Inlägg

Inlägg som Kolsvart Katt har skrivit i forumet
Av Kolsvart Katt
Skrivet av Swedishchef_90:

Om man byter kort varannan gen så spelar det lite roll iaf.
Kollar man 6800 xt va 3080
Så kostade 3080 msrp runt 8k och säljs just nu för 5.6k i snitt senaste 4 månaderna (156 auktioner) då finns det även ett par defekta 3080 som sålts för 2.5-3k

Rx6800xt kostade väl runt 7.5k (nu vet jag också att dessa kort knappt fanns att få tag i)
Och kostar runt 4.5k senaste 4 månaderna (12 auktioner)

Så med 500kr skillnad vid inköp så skiljer det ca 1000:- nu förmodligen närmare 1200:-

"Köp ett begagnat AMD-kort" låter isf som bästa strategin för folk som hellre köper för att spara ett par hundra än bäst prestanda för det de behöver kortet till. Det låter som i början av de spegellösa systemkamerorna, när objektiv gjordes med alla möjliga fattningar, både för spegellösa och för dsler. Då hördes åsikter som "Köp alltid med Canon-fattning, de har bäst andrahandsvärde". Jag tyckte det verkade snett för för det första är det större chans att få ok toleranser med "inbyggd adapter" än att köpa en sådan, för det andra skulle det dödat hobbyn för länge sen om jag satte upp objektiv i ett kalkylark på "estimerad livstid" och värdetappgrafer osv innan jag köpte ett objektiv jag researchat och tyckte verkade kul. Resonerar likadant med bilar, "köp en silver eller svart eller röd, de har bäst andrahandsvärde", ja de är trista som stryk med (dock görs fler modeller bara i de färgerna och andra parametrar går såklart före)

Men folk gör som de vill, tack och lov.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Swedishchef_90:

Amd kort tappar alltid mer i andrahand
VRAM är värt 0kr till det behövs. 16vs24 kommer inte spela någon roll tills någon av dessa kort kommer gråta i 4k med sub 60fps.

DLSS ser bättre ut än fsr, speciellt i motion
AMD drar avsevärt mer ström, om det spelar roll
Nvidia kan du folda på

Fördel amd är
Raster prestanda.
Samt att du inte har 12vhpwr kontakten

"Tappar mer i andrahand" skulle jag inte oroa mig för när jag köpte ett grafikkort om jag inte hade som hobby att köpa och sälja grafikkort.

"Folda" är intressant, gör folk det än? Har bara hört om först krypto och på senare tid baara AI och ibland Blender. Där skulle jag väl säga att Nvidia har det enklare ändå, av vad jag läst på reddit. Men mer VRAM kan vara relevant.
Är målet spel spelar det mindre roll dock.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Mayhem SWE:

Det blir givetvis inte olika gränssnitt om du köper en annan UniFi AP, den ansluts ju till Network Application som körs på Expressen.

Men visst en andra Express är väl lika prisvärd som en motsvarande AP. Skulle säga att valet mest beror på hur du vill placera samt driva dem. Skall du ha den stående på en hylla eller något, kör en till Express. Montera i tak, definitivt en tefats-AP. För montering på vägg vette fasen vilken som är bäst. Express drivs om jag inte har helt fel via 5 V USB-C, medan typ alla andra AP drivs med 48 V PoE.

Ah, det finns en del tefat ser jag (ubiquiti-ap:ar), u6 lite och u6+. Tak kan bli intressant, även vägg I guess, eftersom den där magnetiska väggsaken för Express verkar som unobtanium. "Kräver en poe-switch". Så kan inte få ström ansluten direkt till en Express? (Har ingen erfarenhet av poe (heller )

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Mullvaden83:

Varför 2 routrar? Varför inte en Unifi Express plus en AP?

För att den inte är dyr jmf med andra AP:ar vad jag sett, snygg, och två likadana ger ett trevligare intryck. Därtill kanske det är tristare med två olika gränssnitt till enheterna (åtminstone för den som inte tycker det är så kul att greja med dylikt).

Men har ni erfarenhet av motsatsen så säg gärna till.

Av Kolsvart Katt

Har ingen erfarenhet av Ubiquiti sedan tidigare men iom Unifi Express så fundrar jag på om två sådana skulle ha någon uppenbar nackdel på ett plan i ett hus med Telia fiber 500mbit ner där de skulle vara strategiskt placerade för täckning och den ena agera trådlös router och den andra vara ansluten via ethernet till den första och agera trådlös AP?

Unifi/ubiquiti ter sig som ett lite eget universum, lite som Mac; jag finner inte så många ställen där de jämförs med andra nätverksprodukter.

Men gränssnittet i appen och kontrollmöjligheterna ser trevliga ut och med två skulle det potentiellt kunna vara fri sikt till de flesta enheterna. Trådlös prestanda beror på avstånd och så, det är väl här jag funderar över om det finns någon bättre idé för ett mindre nätverk, både vad avser användarvänlighet, prestanda, pris och förväntad livstid/supporttid. Klienterna som skulle kräva viss prestanda skulle vara wifi6/wifi6e.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Dinoman:

När du pratar om att AMD-kort aldrig, "sålt såhär bra", så vet jag varken vad du jämför med eller vad du referar till i produktväg så det blir lite svårt att diskutera.

Refererar till vad jag själv erfarit bara. På tävlingar och inetkvällar och annat så tenderar det att vara Nvidiasaker som droppar och försvinner snabbt och det finns inga RTX 4080 super för 12999 sek i lager mer. Vi får se om de återkommer.

Skrivet av Dinoman:

Jag är medveten om att Nvidia har ett mycket starkt varumärke, välförtjänt dessutom, men jag vet inte vad detta har med saken att göra. Vidare vad diskussionen överhuvudtaget har med AMD's processorer att göra är för mig ett mysterium men ok. Processormarknaden är ju till skillnad från GPU:er väldigt hälsosam och prissättningarna väldigt rimliga, därför att Intel och AMD konkurrera väldigt bra där.

"Sengång" eller ej så är det inte särskilt synkroniserade aktörer sett till marknadsandel och antal enheter sålda. AMD-cpuer har inget med saken att göra annat än att en "ny" sådan blev tillgängligt samtidigt som Super men fick 0 exponering i pressen, jag spekulerade i varför.

Skrivet av Dinoman:

Försäljningen dyker kraftigt för Nvidia men särskilt för AMD som fullständigt kollapsat. Såhär dålig försäljning har vi inte sett på årtionden.

Vi har en teknikutveckling som verkar långsamt men säkert stanna av, med längre och längre produktcykler där vi nu senast fick exakt samma kort, förklätt som något nytt för ett lite bättre pris än vid lanseringen, kom ihåg, RTX 4080 lanserade i September 2022!? Som påminnelse så är det nu Januari 2024.

Ursäkta om jag inte jublar.

Först krypto, sen komponentbrist, och nu AI (en starkare marknad och annan inkomstkälla för gpuer och relaterat) och inflation, "things will never be the same", åtminstone för GPUer. Jag håller med om att det ej verkar finnas nåt intresse att återgå till prisnivåer som fanns innan krypto. Tror inte matvarupriserna kommer gå ner oavsett vad som sker med räntan heller.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Dinoman:

Hörde ni?

Världens största kollektiva gäspning.

Nvidia & AMD fortsätter en synkroniserad sengång in i framtiden. De försöker bräcka varandra i ointressanta och oinspirerade produktmodeller som inte flyttar pinhålet ens en millimeter framåt.

Jag sällar mig långsamt mot skaran människor som ropar varg kring PC-döden. Om denna utvecklingen fortsätter, vilket är troligt då absolut ingenting tyder på motsatsen, så kommer dessa två aktörer att gemensamt, hand i hand, att kväva PC-spelsmarknaden.

Jag hoppas att Microsofts satsning på ARM skulle kunna vara en vitamininjektion på något sätt för detta är fan döden (bildligt talat).

"Synkroniserad sengång" rimmar illa med swoosh, alla för 12999 är slut sedan flera timmar. "Synkroniserad" därför att Nvidia, inget AMDkort har nånsin sålt såhär bra för att för de allra flesta existerar inget annat GPUmärke än Nvidia. Lite som Trump för repubs.

(För övrigt verkar inte någon recenserat 5700x3d, även tillgänglig från idag 1500. AMD kanske inte skickade ut några på förhand)

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Viceroy:

Ja men de ersätts snart av AI så problemet är snart avhjälpt. ❤️

Jag tänkte på det litegrann också, efter att ha läst flera artiklar om att företagen hittills bara säger att de ska effektivisera (mha ai) och kapar personal. Inte vet jag om du är ironisk eller så men det spelar ingen roll, jag tror inte AI direkt kan ersätta alla IT-roller. Men kanske snart. Svetsa fiber lär ta ett tag, men om E Schmidt och White Stork (tillsammans med alla totalitära stater) snart har distribuerade AIar som tar egna beslut för krigföring lär fibersvetsar-drönare inte vara ett problem.

Det är inte att AI kommer att ersätta "IT-personal" specifikt och överlag, det är att den kommer att ersätta alla vad det lider och lite mer spridda skurar för närvarande.

Av Kolsvart Katt

Har ibland använt Wordpad för text m formatering och bilder när ej haft tillgång till Word eller Word inte behövts. Det är fördelen över notepad, en del Word-förmågor och kompatibilitet med MS-miljöer.

Det går att bara skriva markdown eller Libre- eller Open Office men ibland behövs kompatibilitet med Word eller Wordpad och installera saker är inte möjligt.

Av Kolsvart Katt

Hösten traditionellt. Det blir sällan någon minus medan löven ännu sitter på träden mer men det är en petitess i sammanhanget, primärfel är att de tre superfina höstveckorna alltid försvinner i typ ett längre möte på jobbet. Har försökt ta ledigt de senaste åren men antingen har jag blivit sjuk eller så har något annat otrevligt skett.

Ska prova att ha nån vecka ledigt i april i år och fara norröver. Ser fram emot skogsvägar som är blankis eller fulla med snö, och är inte ironisk för bilen är OK och det är en speciell känsla i luften på våren.

Sommaren har jag aldrig gillat värst, grön är den enda färgen som finns och allt växande strävar efter max solexponering och sväller. På senare år har vissa veckor haft 20C-nätter och de dagarna är inte roliga.

Vintern är trevlig förutom när det är kallare än -15C.

Av Kolsvart Katt

Efter att ha läst https://www.politico.eu/article/europe-trump-ukraine-war-russ... (Ryssland har en krigsekonomi nu och det kommer ej att sluta att vara så förrän som tidigast Putin är väck) samt Stjärnklart så borde jag skaffa en vattendunk och ett par konserver att ha på vinden åtminstone. Har ingen egen gård så det går inte direkt att fortifiera eller bli självförsörjande. Hoppas att jag slipper vara med om att kranvattnet upphör att rinna.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Aeig:

Sjukvården och andra kritiska verksamheter går på knäna och skall spara miljarder, samtidigt så skall övre medelklassens solpaneler med dess lösningar subventioneras.

Det är en beundransvärd satsning dock, i god ordning.

Hur skall dessa batterier hanteras efter sin livscykel?

Tillägg: När de har nått maximalt antal laddcykler bör återvinningen innebära någon form av kostnad, det vore också intressant att veta vem som får betala den notan i slutändan.

Mvh

Första meningen håller jag med om.
Angående batteriets livscykel och hantering vid pension så ter sig elbilar > 5 år som en större fråga.

Av Kolsvart Katt

Mobilskal, usb-minnen, externa hårddiskar är väl utav intresse för de flesta? Kanske inte till konkurrenskraftiga priser nej, men snart har vi bara Amazon. Hursomhelst verkar Kjell och Company tuffa på, vilka säljer delvis samma saker.

Av Kolsvart Katt

I stort sett aldrig. Arbetsplatsens standard är att arbeta på plats, viss tid på distans medges efter c19. Det kan komma att ändras för arbetsplatsens lokaler är föremål för nya planer..

Mestadels för att jag uppskattar en kvarts promenad var dag för att starta dagen. Ärligt talat funkar jobbet, funktionellt och socialt, till 100% på distans, det lärde c19 mig och flera kollegor. Men man kan bli en del less på lägenheten.

Av Kolsvart Katt

Som anekdotisk referenspunkt så trivs min 7800x3d rätt bra med l12s. Dess fläkt blåser mot cpun där en sidofläkt i chassit sitter just ovan och suger in (samma riktning). Har inte överklockat. Den har aldrig gnällt vad jag märkt i spel och är inte så varm närmast idle (typ 40-45C).

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Bagarbosse:

Var då? Finns det något mera än detta hos Proshop för 9090:- som är slutsålt?

Verkligen, alla andra kostar ett par molekyler under 10k. Köpte mitt mba för 10300sek i maj 2023..

Av Kolsvart Katt
Skrivet av urbax1:

Provat utan framgång.

Skulle det kunna vara ett kompatibilitetsproblem med minnena, dom är från två olika tillverkare så risken är ju spridd så att säga men ändå?

Har du provat med bara en minnessticka (i taget)? Lite svårt att se kompatibilitetsproblem om du köpte mobo+cpu+ram som ett begagnat kit..såvida inte någon plockade ihop det.

Av Kolsvart Katt

Haunting of the Queen Mary
6,5 av 10. Störde mig inte på tidshoppen, tyckte det var en en del originell spökhistoria.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av AxxT:

Precis! Nä, tyvärr har dialogerna ingen större inverkan, bara på vissa ställen

Körde tyrant första spelningen, nu blev det chistianity.. inte för det är så mycket bättre än tyrant..
Men kul man låser upp/möter vilken väg man tar.

Ser verkligen fram mot Legion IX som ska släppas!

Haha, "The Lord forgives!" "Die sinner!"

Legion IX annonserades i nov förra året som en expansion https://neocoregames.com/en/community/hub/announcing-king-art...

Men "expansion" nämns ej i nyheter https://neocoregames.com/en/games/king-arthur-knights-tale/le..., ej heller står att Arthur /grundspelet krävs för IX på Steamsidan. Så jag funderar över om det ska bli en expansion eller ej.

Av Kolsvart Katt

Chelsea Wolfe - Everything turns Blue

Ingen 16 Psyche eller Feral Love men rätt bra ändå