Inlägg

Inlägg som Kolsvart Katt har skrivit i forumet
Av Kolsvart Katt
Skrivet av Sunix:

Du behöver ha nån som kan läsa koden, strukturera den och sammanfoga den där den ska vara. Ställa rätt frågor under processens gång och kunna beskriva vad det är man behöver och vill ha.
Men du behöver inte kunna koda och kunna all syntax utantill.

För mig är det samma roll. Ingen utvecklare kan "all syntax utantill" men för att läsa kod, förstå den, kunna strukturera om den och se brister, "sammanfoga den där den ska vara", så behövs viss utvecklarbakgrund, tror jag.

Dvs ju bättre på att utveckla desto bättre "prompt engineer" för att få något utvecklat. Problemet är kanske att prompt-engineering verkar mindre kul än att odla potatis.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av istream:

Jag tror precis tvärtom. Det är juniora utvecklare som försvinner (till att börja med) då AI klarar det deras roll. Mer avancerade utvecklare kommer kunna leverera ännu bättre med AI, men AI kommer hinna ikapp dessa också (på lite längre sikt).

Det är min lilla spåkula.

Det behövs fortfarande någon som som förstår vad de levererar. Det går inte idag att be om något, få det levererat utan att förstå hur det fungerar eller kunna testa propert och stoppa in i produktion. Ska AI sköta all utveckling måste en viss grad av prompt engineering nås. Personligen anser jag det en del problematiskt att de nästan alltid låter väldigt säkra på sin sak, även när de uppenbarligen har fel. Ibland är felen rätt subtila.

Bokomslag för barnböcker och andra böcker är en hel del AI, skivomslag numer med.

Vi får la se när det blir omöjligt att investera på börsen eller spela på hästar.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av norrby89:

Kombinera ai med en robot så den kan "förstå" vad den ser och ta order så är vi fasen inte långt bort från att dom yrkesrollerna också blir hotade.

Verkligen, och när AI tas till hjälp för att designa specialistrobotar för saker som snickeri och asfaltsläggning så tror jag det kan gå undan.

Re att juniorprogrammerare kan bli senior med AI.. nja, i min något begränsade erfarenhet så behöver man förstå vad de föreslår för att kunna hitta brister. De kan förklara koncept ibland rätt så bra, men det hjälper junior bli senior, jag vet inte hur junior ska kunna spela senior. Kanske via prompt engineering men hur länge kommer junior att vilja hålla på med det istället för att programmera.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av filbunke:

Vill man spela spel hela tiden när blivit äldre så är det nog allt bäst att undvika fru, barn, och villa...

Jepp, realized that a long time ago (det är trevligast att sköta sig själv). Grejen är att hjärnan utvecklas liknande för alla människor och även om jag får ca 19 gånger fler saker gjorda på fritiden än när inte jobbade heltid så tycks tiden accelerera mera. Har en äldre kollega på jobbet som en tisdag vid kaffeautomaten sade "Snart är det fredag igen" och jag visste precis vad han menade. (Jag saknar ändå inte fru, villa och barn)

Av Kolsvart Katt

Nya Xbox kanske är en LLM, ett huvud på Bing-hydran.
"Yes Carl, I'd like to play with you."

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Druid_john:

Aha då stämmer det nog att det är trefas 25A, då har dom valt 25 just för att säkringarna i källaren inte ska gå i onödan. Sen har ni 16A i lgh. Fastägare kan gå ner till 20A så det kan ju hjälpa till kostnaden men då riskerar 20A att gå oftare. Sen tycker jag som blivande elkraftsingenjör att det blir fjantigt av Vattenfall att anmärka och ta betalt för detta. Vad kan man göra i en lgh liksom? Skillnad på 25A till ett hus och lägenhet. Förr hade man lgh taxa men nån har bästämt att man visst kan ha allt som man har i hus i en lgh, dvs pool, jacuzzi, bastu mm mm. Suck.

Har inte fått nån förklaring av vicevärden eller ordföranden i föreningen, antagligen vet ingen varför det installerats 25A till lägenheterna i ett av två hus i samma förening. Men brevet från elnätbolaget var inte populärt och nu är säkringen 20A (igen?). Och imorron ska det bli sol, hela dagen enl prognosen. Så rätt glad ändå : )

Av Kolsvart Katt

Theatres des Vampires - Illusion (gillar hela skivan)

Av Kolsvart Katt

Ja för min del får de gärna fortsätta att lägga energin på AMD och Intel. Det finns redan rätt många Nvidia-samarbetspartner på gpu-sidan. Större chans att synas och sälja för de mindre gpu-tillverkarna.

Av Kolsvart Katt

Perturbator - Naked Tongues, feat Isabella Goloversic

Av Kolsvart Katt
Skrivet av GuessWho:

Men hur långt är ett snöre?

Ca hälften så långt som 5600g i bästa fall, åtminstone i spel
https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-7700x/22.html

Av Kolsvart Katt
Skrivet av GuessWho:

@JonasT

Har inte vanliga Ryzen 7000 serien integrerad grafik också nuförtiden?

Hade varit intressant att se någon av Ryzen 7000 processorerna, exempelvis Ryzen 7 7700X med i iGPU testerna.

Åtminstone enligt amd.com så har
AMD Ryzen™ 7 7700X - Graphics Model AMD Radeon™ Graphics

Jo men två CUs , rätt så stor skillnad i prestanda skulle jag tro.

Skrivet av Stefanken:

8600g intressant för kommande htpc bygge.
Viktigaste frågan: Klarar den spela 4k filmer? (utan lagg)

Det gör en NUC 11 essential som har en Celeron N4505 med Intel UHD Graphics som enligt vad jag kan läsa mig till borde vara sämre än den här rent hårdvarumässigt. Hårdvara är förstås bara en del av myntet, så frågan kan ännu vara relevant.

Av Kolsvart Katt

Är vi i fas med resten av världen nurå? För några månader sedan var det en nyhet att Bard baserades på en annan model än PALM som den svenska var till igår (kanske var hela EU utan den nya modellen).

Jag provade med en fråga om github och en workflowfil som uppdaterats efter en pr skapats som Bard inte gav ett logiskt svar på. Den här missförstod först, att workflowfilen inte körde auto på alla existerande prs när uppdaterad, när jag specificerade att även att köra den manuellt via gh actions inte körde den uppdaterade workflowen så svarade den

"So, manually re-running the workflow won't magically jump to the updated file. Here are some options to address this:

1. Rebase the PR:

Rebasing the PR onto the main branch with the updated workflow file essentially "replays" the PR changes on top of the latest main branch. This forces a new workflow run based on the current workflow file.
Be cautious with rebasing, as it rewrites history and might require force pushing, potentially causing issues with collaborators."

där jag gillar den vaga nyansen ironi "won't magically" men jag är inte säker på att jag förstår vad som menas ändå. Jag hade mergat in main i pr:en för att uppdatera den, sedan kört (den uppdaterade eftersom pr:ens) workflow.

"You're on the right track, but merging main directly into the PR branch might not be the ideal solution for updating the workflow file. Here's why:

Merge Conflicts: Merging branches can introduce merge conflicts, especially if changes within the main branch overlap with changes in the PR branch. This can create unnecessary complexity and require additional work to resolve conflicts manually.
Unclean Git History: Merging main into the PR branch adds more commits to the PR's history, potentially making it harder to track and review changes specific to the PR. This can affect the clarity of the PR and its review process."

Det sista är delvis sant, såvida inte mergestrat är squash, vilket är default på de projekt jag arbetar med.
Det första låter lite rart, om mergekonflikter finns är de redan ett problem för PRen (som ska mergas med main). Förstår inte meningen överhuvudtaget.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av n0kturnal:

Rimmar rätt jävla illa när samtidigt matconcerner och banker kör rekordstora summor i utdelning. Kapitalism funkar så sjukt bra, för vissa.

https://www.affarsvarlden.se/artikel/seb-okar-vinsten-hojer-u...

https://omni.se/axfood-hojer-utdelningen-mer-an-vantat-efter-...

"Axfoodkoncernens styrka är att utveckla och driva framgångsrika koncept på den svenska matmarknaden. "
Där konceptet är att höja tills köpkraften avtar. Ica, Axfood och Coop har såklart samma koncept, privat bolag = vinst och tillväxt är drivet, och då vad de levererar inte kan undvaras så är det rätt trist att inte ha egen matproduktion. Men då skulle man antagligen ha en traktor driven på diesel och då hade det varit kört för ett par år sen.

Matpriser sticker en del i ögonen på en. Det är som att Systembolaget skulle börja höja priserna för att se var köpkraften avtar.

Skrivet av flukke:

Tycker också att det är otroligt mycket gnäll från den yngre generationen (som jag tycker jag tillhör då jag själv är född på 90 talet).
Man blir sjukskriven för minsta lilla och tror att pappa staten ska langa fram stora plånboken och betala allt.

Här är en förkortad lista på bidrag som höjs med inflationen, berätta gärna vilka löner som fått motsvarande ökning på ett år:

Aktivitetsersättning Höjs 9,14 %
Bostadstillägg Fribeloppet höjs 9,14%
Föräldrapenning Högsta nivån höjs 9,14 %
Graviditetspenning Högsta nivån höjs 9,14 %
Merkostnadsersättning Höjs 9,14 %
Omvårdnadsbidrag Höjs 9,14 %
Sjukersättning Höjs 9,14 %
Sjukpenning Högsta nivån höjs 9,14 %
Tillfällig föräldrapenning Högsta nivån höjs 9,14 %

Det finns många fler bidrag som också baseras på prisbasbeloppet och dessa personer får således kraftigt ökad ersättning och drabbas inte alls av inflationen.
Samtidigt är det enligt mig många som går på bidrag som klagar trots att de inte drabbas.

De som kämpar i vården, polisen, räddningstjänst och andra samhällsbärande yrken får ynka 1-4% löneförhöjning samtidigt som inflationen höjer deras kostnader kraftigt och systemet gör bidragstagarna till vinnare.

Det där var lika kul att läsa som om COOP, Ica och Axfood

Samtidigt höjs skatten på ISK och KF, igen, medan mitt rörliga bolån inte gått ner i ränta än, däremot gick min tredjepartsbuffert på avanza ner litegrann (sparränta alltså) för ett par veckor sen.

Kommunism föder korruption och fri marknad stora företag som suger livet ur allt jordeliv. Det måste vara en defekt i den mänskliga designen.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av pv2b:

Inte alla bilar som har AUX-ingång, men ja, om man har AUX-ingång (som jag t.ex. också har på min bil) är det absolut ett alternativ.

Min bil har AUX-ingång och det var lösningen jag provade (blåtands-dongel kopplad till den) men jag slutade med det och återgick till att bränna cd-skivor (med cd-text : P ) för att nånting med ljudet från telen med volymen på max -> blåtand -> aux lät lite sämre än samma ljudspår via cd. Därtill har Volvon fashionabla knappar på ratten för volym och nästa/föregående spår. Bilar har nu inte världens bästa akustik men den här har relativt bra jmf med min tidigare.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av pine-orange:

Matpriserna tycker jag har stabiliserat sig och till och med sjunkit lite.

Inte en enda matkategori som tickat upp med en krona varje vecka sedan inflationen började för ett par år sen har gått ner ett öre, i någon butik jag handlar i frekvent. Tomater har gått upp och ner, som de alltid gör. Svd skrev senast igår om detta, Matpriskollens Ulf Mazur citerades:

"Konsumenterna ska dock inte förvänta sig prissänkningar. Att sänka priserna är bland det svåraste som finns, enligt Ulf Mazur. Ett skäl är att ett nytt pris som förhandlas fram mellan leverantören och butikskedjan ska hålla över tid. Och ingen vill riskera att ta för lite betalt och riskera krympande marginaler. "

Skrivet av Kasken:

Matpriser och hyreshöjning på några hundralappar i alla ära....

Jag har flera i bekantskapskretsen som sitter med huslån runt 3-4milljoner, den ökade räntan i kombination med skenande elpriser har senaste åren gjort att många nu har runt 15-20.000:-/mån i genomsnitt i ökad boendekostnad...
De kämpar på och försöker härda ut, drar ner på allt och naggar på sparandet för att få det att gå ihop varje månad, det håller en tid till, men snart är folks skattkistor tomma.....

Min spåkula säger att vi under året kommer få se fler o fler hus som säljs i ren panik till rena reapriserna.

Det kan vara lika knapert för ett singelhushåll i hyreslgh att få ihop det ekonomiska som två personer med inkomst som köpt ett hus. "Några hundra" i hyreshöjning och ökade matpriser är nog en underdrift och "i all ära" låter trivialiserande.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av StenmanJones:

Jag kör Enpass och är väldigt nöjd.

Samma här, köpte pro livstid för många år sen och har det än, på Linuxdesktoparna och iOS-telen.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av Phod:

De flesta datorer sedan minst tio år tillbaks brukar klara av att spela upp en YouTube-video utan ansträngning. Jag har en Core 2 Duo-burk, som förvisso inte använts på ett tag, men som klarar av det.

Det beror på upplösning och refresh rate och vilken kvalitet på yt-klippet. Min Nuc12 pro i5 låter märkbart ansträngd (det märks väldigt tydligt på Intels Nucar, de är ökända för det förvisso) på 4k-skärmen, även om jag spelar upp i något i 1080p, om 120hz på skärmen, fungerar mycket tystare med 60Hz.

På jobbet har jag en runt 6 år gammal laptop med någon intel-mobil-cpu (i7) med ett klenare AMD-workstation-kort och den klarade att spela upp yt utan bekymmer med 1920*1080-upplösning, den kan inte spela upp yt-klipp, ens 1080p sådana, på 4k-skärm med 60hz, utan att hacka. CPU går på max och det spelar ingen roll om AMD-kortet eller inbyggda intel-grafiken hjälper till. Chrome-avarter går lite bättre än Firefox, även om Firefox kan använda AMD-kortet mycket mer åtminstone, men ingen av dom duger till att lyssna på musik. (Det spelar ingen roll om videon är en stillbild av en skivomslag). (Förvisso har Windows allt möjligt för sig i bakgrunden, speciellt på en arbetsplats med geometry service och nåntingofflinefiler och Windows defender som snittar 30% cpu mest hela tiden tycks det men ändå, det är märkbar skillnad i YT-kapabilitet beroende på vilken skärm som används).

Av Kolsvart Katt
Skrivet av m4gnify:

Var exakt går linjen mellan privat och pirat?
Spela in från radion = privat = okej
Ladda ner från youtube = ?

Intressant. Det är antagligen inte ok att spela in från radion?
Vem vet.

https://en.wikipedia.org/wiki/Youtube-dl är inte olaglig i sig som artikeln antyder.

Jag använder en adblocker på youtbue för att jag avskyr reklam men primärt använder jag youtube för att följa 5 kanaler som spelar musik. En del av den köper jag på bandcamp för att det känns bra att stödja artist även om de tjänar mycket mer på en halv miljard spotifyspelningar. Det ter sig som en mer direkt väg. Jag tänker att ska jag spara nån musik ska det åtminstone vara cd-kvalitet samt lossless. Youtube utan music / premium är 128kbps AAC vilket är tillräckligt bra för mina öron egentligen men lossless kan komprimeras som man önskar.

Av Kolsvart Katt

yt-dlp har 65,4k stjärnor på github.

Av Kolsvart Katt
Skrivet av dorian1:

Men kortet går såklart varmare, låter mer och drar betydligt mer ström.

Om vi försöker att formulera oss lite mindre som Nvidias pr så kan det låta mer som från techpowerups rec av Founders:

"Power efficiency of the RTX 4080 Super is just as amazing as the RTX 4080 non-Super. The card offers fantastic performance, yet consumes only around 300 W during gaming, which means PSU requirements are minimal, and this helps with heat and noise, too, because the cooler has to work less hard. AMD's Radeon RX 7900 XTX is a bit more power-hungry with 350 W, but it's not a night-and-day difference, neither for your power bill, nor for PSU capacity planning. "