Inlägg

Inlägg som Helllodar har skrivit i forumet
Av Helllodar
Skrivet av Bejje:

Tack för info! Låter ändå som att OLED räcker för vem som helst som använder den inomhus förutom på solstark sommar utan möjlighet att dra ner, men då jag haft problem att se på sommaren på nuvarande TV så har jag köpt rullgardiner till alla fönster så det är inga problem. Dessutom sitter jag idag på vad som betraktas som en budget LCD, så högst troligt är en ny OLED ljusstarkare i vilket fall som helst.

Problemet med ABL är HDR, ska du kolla på vanlig SDR så räcker t o m 150nits om det inte är en väldigt solstark dag. SDR har ett färgomfång som försöker hålla sig konstant vid 100 nits. Vid HDR så är ljusstyrkan dynamisk då DCI-P3 färgomfånget används vilket är mer eller mindre färger som kan nå upp till 10000 nits, den största skillnaden är vid djupa färger som HDR gör en skillnad med högre ljusstyrka. Ljusstyrka mellan SDR och HDR är annorlunda, skulle du kolla på SDR format i 10000 nits skulle det vara som att kolla rakt på solen.

Av Helllodar
Skrivet av Bejje:

Som sagt, jag vill gärna ha Ambilight och Philips är enda tillverkaren som har det. Antar att de har patent på det eftersom ingen annan har det.

Men vad menar du med att OLED inte kan lysa upp hela skärmen? Hur ser det i så fall ut om bakgrunden är ett snölandskap med mest nyanser av vitt? Borde väl se ut som de ska kan jag tycka? Ingen skulle ju acceptera att delar av bilden inte lyser. Antar att jag missförstår dig?

Har kollat i butik på både OLED och QLED, men inte jämfört dom sida vid sida eller ens under samma besök så har svårt att säga vilket som är bättre, men när man läser om det så låter ju OLED överlägset då QLED verkar vara en vidareutveckling av LCD LED, men filter för att få det att närma sig OLED?

Swec gick igenom ABL nyligen.

https://www.sweclockers.com/artikel/28703-teknikstund-svag-lj...

tl;dr versionen är att OLED har ett tak för max ljussenergi. Därav så kan alla pixlar inte arbeta vid 100% ljusstyrka på samma gång.
Enligt RTings för LG C9 så börjar detta ske när runt 25% av skärmen belyses till max och vid 100% så går skärmen inte ens över 150 nits. Som tur finns det väldigt få HDR filmer där mer än 50% av skärmen belyses till max på samma gång, det är mestadels runt 0-25%. 4k Bluray versionen av The Matrix där Neo & Morpheus är i ett program med vit bakgrund är den enda scenen jag kan komma på som använder 100%.

https://i.gyazo.com/da6b9858fde61a8e2e4645036af7581c.png

Av Helllodar
Skrivet av deltascu:

Nu är det väl inte en renodlad bioduk, men Cosmonova visar IMAX-film (Dome/Omnimax) på 760 m2. Tycho Brahe-planeteriet i Köpenhamn är ännu större med 1000 m2-duk. Att jämföras med 25m x 15m = 375 m2

Dome format är dock lite fusk. Samtidigt så orkar man bara se Dome i 15min innan ögona börjar ge sig, glöm inte att videon måste anpassas för dome formatet pga stretching.

Världens största IMAX bio är runt 1060 m^2, Panasonic IMAX Sydney. Tror den är inaktiv just nu dock.

http://www.outinsydney.com.au/sites/default/files/Imax_800_0_0.j...

https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/largest-pe...

Av Helllodar
Skrivet av Bejje:

Ni som kan OLED och bra TV's: Jag funderar på att köpa en OLED TV, helst Philips då dom har Ambilight, men kan ni svara på varför denna är så "billig". Samsung säljer ju vissa 65 tum QLED som inte är samma sak, för uppåt 50 000 kr. Kan det vara skit eller en gammal modell? Är det därför den är hyffsat billig?

https://www.netonnet.se/art/ljud-bild/tv/oled/philips-65oled8...

Philips OLEDs har samma panel som LG, men de brukar vara en generation äldre. Jag skulle säga att rör det sig om någon eller några tusenlappar inom 65' storlek så kör på LG. De enda Samsung QLEDs som står sig mot LGs OLED är Samsung Q90 eller Q950R. Q950R är otroligt överprisad och Q90 är runt 30000kr, definitivt inte värd 10000kr mer. Enda anledningen att köra Q90/Q950R är om du tittar massvis på HDR format då dessa TVn kan nå upp till 2000 nits menas OLEDs är begränsade till omkring 700 nits, samt kan OLEDs inte lysa upp hela skärmen på samma gång pga automatic brightness limiter.

Förhoppningsvis så fixar LG eller snarare tar bort automatic brightness limiter (ABL) på deras 2020 serie, men det är tveksamt då vad jag förstått så börjar OLED diodernas livstid försämras, markant snabbare och burn-in risken ökar.

Av Helllodar
Skrivet av JBE:

Det är dukens dimensioner enligt deras website.

Det är rätt imponerande ändå att Norge har Skandinaviens största bioduk, förvisso är deras IMAX nyare, Mall of Scandinavia är ca 4 år äldre. 25x15m börjar nå de sällsynta 70mm IMAX biograf storlekarna.

https://forum.level1techs.com/uploads/default/6717/84cb61ae5931a...

Av Helllodar
Skrivet av JBE:

Den nybyggda här verkar vara 4k. Verkar också vara 25fps per projektor (frågade när jag gick förbi på lunch), så 25 fps per öga vilket jag tror upplevs som ca 39fps.

"to 4K-laserprojektorer
et kraftig 12-kanals 3D-lydsystem med laserstilt lyd
en spesialdesignet kinosal med 25x15 meter stort lerret"

Bästa bildkvalitet jag sett på bio iaf.

Jag har inte testat Göteborgs nya IMAX som verkar ha nya IMAX projektorn med Laser, har för mig de har lite bättre PQ (framförallt kontrast) och dubbel 4k upplösning vilket är väldigt nice. Dock så vad jag vet är duken i Götebörgs IMAX inte lika stor som Mall of Scandinavias (vilket har Sveriges största bioduk). IMAX har en viss standard när det gäller platser (Varje tittare måste få en storslagen bild) därav så kan man inte göra en rigoletto med 700 platser på en duk som är inte ens hälften av Scandinavias IMAX duk. Mall of Scandinavia rymmer 421, menas Bergakungen rymmer ca 200.

Edit: Såg att det var IMAX i Oslo, läste jag korrekt att duken är 25x15 meter stor eller är det själva dimensionerna av biosalen som är så stor? Mall of Scandinavia IMAX bioduk är 22.5x12.5 stor.

Av Helllodar
Skrivet av JBE:

Var på nya star wars på en nybyggd IMAX på odeon i oslo nyligen, väldigt bra kvalitet/3d.

De verkar bättrat på fps med, var inte så hackigt som det mesta varit förr. 48 eller 60 fps kanske?
När betraktningsvinkeln är så att bilden fyller hela blicken, så är låg fps mer irriterande, så faktiskt mer eller mindre slutat gå på bio på senare år. Med en IMAX 15 min promenad hemifrån kanske det är värt besväret.

Har kvar toppmodellen av sista generationens panasonic-plasma, (den kör även 3d i 120Hz), också väldigt bra kvalitet. Har inte riktigt klara motivera en uppgradering till OLED. Sämre kontrast än OLED (~20-40000:1 ca) men bättre detaljer i mörka scener än de OLED jag sett trots sin sämre kontrast då oled har black crush. Har varit på hifiklubben i oslo och sett på OLEDs från LG och sony i ordentliga showrooms men tycker inte de heeelt nått målet än med detaljer i ljus nära svart.
Altered carbon är mitt mänskliga HDR-benchmark, tjejen med svart hår smälter väldigt mycket in i svarta bakgrunder på de OLED jag testat tex, men inte på plasma.

Samtidigt har OLED 4k/HDR så tycker ändå de är bättre än plasma överlag, men långt från allt innehåll är varken 4k eller HDR ännu.. kanske någon annan som också sitter kvar på den smått fantastiska VT60/ZT65-serien från panasonic och tycker likadant?

Det är 24fps, men IMAX använder dubbla projektorer med BFI och säkerligen något mer. Personligen har IMAX (iaf vid Mall of Scandinavia) bästa PQ, enda problemet är upplösningen då båda projektorerna är 1080p, man börjar se pixlarna fall man sitter så nära som rad 4 (vilket inte är rekommenderat).

Av Helllodar

Beror väl mycket på "Bio". Finns ju Bio:n där ljudet och bilden är urkass och sedan Bio:n där OLED inte står en chans te x IMAX i Mall of Scandinavia.

Av Helllodar

Har en 8700k jag kunde tänkt uppgradera men att gamla moderkort inte stöds är bullshit. Detts är dead on arrival i min åsikt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Helllodar
Skrivet av anon190792:

Det är ett handelskrig, ingenting konstigt med det. Som att Stormakterna bryr sig om moral om dom anses ha konkurrens/bli utnyttjade.

Sverige kanske skulle se till moralen om vi tävla mot ett annat land i nånting "oh dom förlorar dom stackarna, låt dom vinna!"

Nea skämt och sido. Detta är enbart naturligt, och vem förlorarna/vinnarna är samt utgången på detta återstår att se. Men moralen/gnället på Trump och USA kommer inte förändra nått annat än att få folk må lite bättre och känna sig "moraliskt större" när dom inte har makt att påverka nånting dom inte gillar.

Sverige är definitionen av moral idioter. Finns ändlösa exempel på hur Svenskar klagar om hur USA är illa, förstör miljön blablabla menas mer saker går helskotta i Sverige än någonsin.

Av Helllodar
Skrivet av JamesBanana:

Det gör alla företag. Min nuvarande arbetsplats har en hel avdelning dedikerad till att köpa in konkurrerande produkter, plocka isär i molekyler, analysera design och material, hitta kryphål runt patent och implementera sin egen variant av det. Inte konstigt att även Kina gör det. Det företag som inte håller koll på sina konkurrenter och anpassar sig till deras teknikutveckling klarar sig inte länge.

Metoden i att hitta "kryphål" är att hitta en liknande variant med några skillnader. Kinas variant av att hitta "kryphål" är att rakt av kopiera genom att stjäla blueprints mer eller mindre, även kallat som industrial espionage.

Av Helllodar

Enligt RTings har denna skärmen usel black uniformity och kontrast vilket gör skärmar som PG279Q tydligen bättre. Undrar om ni kan konfirmera detta då PG279Q är nästan 4 år gammal nu.

https://www.rtings.com/monitor/reviews/lg/27gl850-b

Av Helllodar

Kan förstå fördelen med trådlös mus, men tangentbordet? Någon som kan enlighta en varför man ska betala 1000kr extra för att slippa en sladd?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Helllodar
Skrivet av NutCracker:

Undrar bara, har kineserna mobiliserat en trollfabrik här på SweC???

Skickades från m.sweclockers.com

Ja, eller så är det Svensk Naivitet.

Av Helllodar

Vad är meningen med bärbar när själva bärbara datorn väger lika mycket som en stationär?

Av Helllodar
Skrivet av Molotov:

Hur menar du, det är inte Huawei som ligger bakom allt som hänt.
Rätt dåligt att politiker ska hålla på att förstöra så här, vilka drabbas Jo människor som måste betala mer.
Dom rika och eliten blir inte påverkade

Skickades från m.sweclockers.com

För att göra det kort, Huawei är kopplat till kinesiska kommunistiska partiet, det är rätt uppenbart. Nästan alla stora kinesiska företag är, samt subventionerar kinesiska staten företagen. Därav är detta uttalandet från Huawei rätt ironiskt.

Anledningen det slutade med Huawei ban ligger till stor del i handelskriget mellan USA / Kina. Eftersom Xi Jinping eller några i topp av regimen i mitt av förhandlingen sa "lol nope" till Trumpen när dom skulle nå en ny deal efter tre månader av snack när Trump hade pausat höja tullarna till 25% från 10% som han skulle gjort i Mars blev han självklart förbannad.

Till stor del spekuleras det att Kina hoppas på att Trump förlorar 2020, framförallt till Joe Biden som har talat sig positivt för Kina, å andra sidan så röstar nästan 100% av Amerikanska kongressen (både demokrater och republikaner) att utöka handelskriget tills en ny deal nås. Det ironiska är att republikaner är partiet som står mest för fri handel och emot tullar, men efter Trump tog över partiet så blev republikanska kongressen pro-tullar och de republikaner som inte hoppade på Trump tåget fick inte stöd från Trump under 2018 valet och förlorade republikanska röster.

Det hela handlar om politik, men att se Kina och Huawei som ett barn som mobbas av alla är löjligt.

Av Helllodar

Lite ironiskt uttalande då Huawei är ju kopplat till kommunist partiet vilket är så politiskt det kan bli.

Av Helllodar

Han hade ju inte fel på specs, dock priset ligger helt fel med stor marginal.

Av Helllodar

Halo MCC på PC

Av Helllodar
Skrivet av robalm:

Konstigt med avx offset. 5GHz avx offset -1.
I spel pendlar frekvens mellan 5GHz och 4.9GHz.
Trodde bara det var prime95 och ett fåtal apps som använder avx, men det verkar ju som nästan alla stabiltest och spel använder detta?

Stäng av AVX. Det finns nästan alltid något program som använder AVX och det räcker att bara ett program använder AVX för att CPUn ska klocka ner sig.