Inlägg

Inlägg som Myhybris har skrivit i forumet
Av Myhybris
Skrivet av loefet:

Det krävs ungefär 10,5 kWh för att värma 160 liter vatten från 4C till 60 C, och med en 3kW patron så motsvarar det ca 3,5 timmar. (beräknat med: https://www.omnicalculator.com/physics/water-heating).

Så antingen är något fel på pannan (kanske fel modell för vattnet TS har) eller så är den ställd för låg. Ju högre temperatur på pannan ju mer lagom varmt vatten får man ur den.

Ingen panna utan just bara varmvatten beredare, helt rimligt med dessa siffror och tider

Av Myhybris
Skrivet av evil penguin:

Antar att du måste mena mm? Det där låter inte rimligt annars

Ah Självklart,

Av Myhybris
Skrivet av lillenkk:

ojdå, ja står det det så är det det. sorry för felinformationen! här kommer en bild på själva tanken <Uppladdad bildlänk>

Inget större fel på den utan den är nog helt enkelt för liten för långa duschar eller fler familjshus. 10min dusch tar ungefär 100-120 liter varmvatten och med "bara" 3kw värmare hinner den helt enkelt inte med mer.

Av Myhybris

160L är det som tidigare påtalats och det kan vara lite tunt för +10min duschar.
500L beredare är runt 700x1500 mm i storlek så inte ens i närheten av den du har bilder på

*Edit mm givetvis inte cm som jag skrev först

Av Myhybris
Skrivet av sweisdapro:

Jag börjar bli trött på att upprepa mig, det är redan fastslaget att den typen av försäljning som de hävdar att de gör inte är rättsligt korrekt.
https://www.sweclockers.com/nyhet/28214-fransk-domstol-steam-...
Vad du tror att människor förstår eller inte av vad Steam och andra digitala återförsäljare försöker hävda spelar inte någon roll egentligen.

Helt enig med dom om hur dom väljer att beskriva och hur utfallet har varit om detta, Dock har väl ändå Valve hållit sig på mattan när det kommer till utfallet? Jag kan inte minnas att dom har tagit bort köpta spel ur folks konton även om det har försvunnit från köp sidan?

Valve är inte GoG/jesus men dom har ett tillräckligt bra trackreckord i min bok till skillnad från merparten av marknaden.

Av Myhybris
Skrivet av aragon:

vet inte, jag kan inte ett skit om solceller eller hur man ska placera/ansluta för det ska vara optimalt
Jag ville helt enkelt maxa vad dom kunde montera inom gränsen för bidraget.
tanken var att få effekt under så många timmar som möjligt, och det tycks ju fungera rätt bra från lunch och till kväll men sämre på morgonen, där det är sämre är utan optimerarare så jag gissar att ena halvan skuggas av en kupa.
systemet är begränsat till en effekt så jag jag ska kunna köra på 20A säkring, men då panelerna sitter åt olika håll så kommer jag troligen aldrig nå högre än vad begräsningen är ändå.

Jag vet dom hade ett helsike att hitta rätt växelriktare och paneler när jag skulle ha flera slingor och solceller åt olika håll just för det inte skulle fungera med de växelriktare dom vanligen använder då dom då tydligen var tvungna att ha samma mängd paneler för dom vanligen parallellkopplar slingor. hittade lite dokument för systemet, det är: växelriktaren är en Growatt MID 15KTL3-XH, panelerna är 49st Longi 410w, optimerare är 11st TS4-A-O och batteri är 10kwh growatt APX
hmm ser nu att det tydligen är max 30kwh man kan ha med dessa batterierna om jag tolkar detta rätt?
eller är det att man behöver ytligare en kontroller modul till batteriet för att ha fler?
Det skulle vara trevligt att få dit 40kwh då kan det ladda mellan 00-06.00 vintertid och sedan driva huset eller sälja när priserna är höga (ligger runt 30-40kwh som max vintertid)

gällande bygglov, just panelerna jag gärna skulle vilja ha en annan lutning på är mot vår "inne gård" dvs inget någon kan se så det bör ju inte vara ett problem, det är på ett tak som är väldigt lågt jämfört med övriga taket. (är ett entré tak mellan carport och ingång)

ps:
jag gillar lösenorden på growatt, admin/admin och dagens datum för att ändra inställningar varför har man ens lösenord när det är så bas och dessutom går det inte byta?

Låter ganska udda att lägga 49 paneler på 4 slingor, mer optimalt borde vara typ 3 slingor med 16-17 paneler i varje för att få upp volten i slingan men antar att ni har flera olika takytor.
Vill du har upp till 30kwh behöver du en bms (kontroller modul) till. Ser ut som den klara 15kwh på en modul och upp till 30 på 2.

admin/admin låter som "kund" menyerna, skall du ändra inställningar behöver du in i "installatör" menyn

Av Myhybris
Skrivet av Swedishchef_90:

Jo men att slå ihop alla kostnader så spar väl inte föreningen pengar?

Om el är 250k per år för föreningen innan imd och nästa år är den 400k så har ju inte föreningen sparat något, utan fått en ökad utgift.

För att man skall spara så skall ju då efter att lägenheterna har betalat sina delar skall kostnaden vara 175k för föreningen. Vilket den aldrig kommer vara...

Det är ett avtal från - 84 men vi säkrade upp från 125A till 200A

Jag är ledsen men jag förstår verkligen inte hur du räknar.
Om ni nu sitter och betalar för ett äldre abonnemang för 200A utan effekttariff OCH egna mätare är det något som inte stämmer.

200A till ett hyreshus a 72 lgh räcker gott för både fastighet och lägenheter.

Av Myhybris
Skrivet av Snudge_B:

Det är också detta som Tibber kommer ge sig på med Homevolt. Bara att de inte redovisat alls vad ersättningen kommer vara.

Det verkar väldigt svårt att uppskatta hur mycket avkastningen kommer att vara men marknaden kommer öka kraftigt i framtiden, dock kommer även utbudet öka så ersättningarna kommer dyka till en mer "rimligt nivå". Så att få batteriet avbetalt på 2-3år kommer nog inte vara möjligt i framtiden men 4-5 så länge bidraget på 50% finns.

Av Myhybris
Skrivet av Swedishchef_90:

Fast lägenheternas abonnemang betalar ju inte föreningen, det betalar boende själva redan.

Sedan är det faktiskt fast pris för huvudsäkring hos ellevio då vi gjorde det till min kund. De fick pröjsa 5000kr/mån då vi drog in extra till en 200A bergsborr....
Jag jobbar själv som elektriker och jag tror kalkylen räknar in sådant som boende redan betalar som besparing.

Vilket är en ren lögn egentligen.

"Fast lägenheternas abonnemang betalar ju inte föreningen, det betalar boende själva redan."
"Jag jobbar själv som elektriker och jag tror kalkylen räknar in sådant som boende redan betalar som besparing."

Ja det är ju hela poängen? Att plocka bort denna avgiften och ta allt via föreningen som sedan debiteras till lägre kostnad till lägenhetsinnehavaren. Slår man ihop alla kostnader före och efter så kommer det vara en totalbesparing, som kan regleras med lägre total kostnad för hyresgästen eller som investering i föreningen.

"Sedan är det faktiskt fast pris för huvudsäkring hos ellevio då vi gjorde det till min kund. De fick pröjsa 5000kr/mån då vi drog in extra till en 200A bergsborr.... "

Detta är antagligen en tillfällig anslutning eller ett äldre abonnemang, dock inget som går att täckna längre.

Av Myhybris
Skrivet av Swedishchef_90:

Det är 250A i markskåp
200A i fördelning. Peakeffekt är runt 30kw
Ellevio visar inte vad 200A kostar men har för mig det är runt 75k och 72x20A är typ 94k så skillnaden är ~19k men att få imd avläst och få moms hjälp av förvaltare är en kostnad om 15k/år vilket gör skillnaden till 4k därpå effekt tariff vilket gör det till samma kostnad? Mer eller mindre.

Sen är det 50A x 12 undercentraler vid 9 av dem splittas det till 8 lgh

Vart finns förtjänsten för föreningen rent kostnadsmässigt? Att vi boende kanske sparar några kronor förstår jag men ur husets förtjänst förstår inte jag hur vi tjänar något på det utan solceller....

Nej, har du en anslutning över 63A så betalar man inte längre för hur stor huvudsäkring du har utan effektavgifter istället.
640kr fast + effektavgift

Om det stämmer som du beskriver är 200A en servissäkring som matar en fördelningscentral till lägenhetsmätare och till en/flera fastighetmätare. Detta är omätt fram till varje mätare och ni betalar sedan för huvudsäkringen som sitter till varje mätare. I detta fallet betalar ni inget för dom 200A i servisen utan bara för varje huvudsäkring.

Sedan kan det vara så att ni har över 63A till fastigheten och då betalar ni effekt avgift för den fastighetssäkringen redan. Vilket gör att ni i praktiken betala "dubbelt" nu även om effekt avgiften blir högre om ni lägger på lägenheterna men det är inte i närheten av vad 72 separata huvudsäkringar kostar.

Under 63A -> 63A Lägenhet
Över 63A -> Effektabonnemang

Det är lite svårt att förklara utan att se hur anläggningen ser ut och över ett forum men kortfattat så ja ni kommer säkerligen spara runt 70 kkr årligen.

Av Myhybris

Botocal reserva exclusiva
Skalpar i glaset just nu.

Av Myhybris
Skrivet av Swedishchef_90:

Älskar autocorrect... Men film är kul🤣

Föreningen har enbart en huvudsäkring som matar allt redan
Föreningsel är 102k kWh
Boende ca 200k
Tror faktiskt inte vi kan säkra upp utan att byta kabeln in, vi har 200A

Skillnaden att binda är 1 öre 100k kwh vs 300k kWh 100 öre vs 99....

Vi betalar ca 160k/år för elen med rörligt förra året. Kan inte se hur vi kan spara 73k enligt kalkylen... Jag har dock inte sett den utan enbart kollat deras ROI

Nu pratar vi helt olika sakar här dock, 200A in är antagligen eran servis säkring idag, allså inte huvudsäkring om ni inte har imd redan. Den betalar ni inte för nu.

Sedan spelar eran totalförbrukning mindre roll då effekttariffen bestämms av peaken på eran momentana effekt, i regel räknas det med eran top förbrukning/3

att binda avtal är något helt annat då jag bara räknar elnätsavgift och det har inget med elhandels avtal att göra

Av Myhybris
Skrivet av Swedishchef_90:

Jag har aldrig förstått varför folk säger att lmdb lönar sig så mycket?
Vi har fått ett pris förslag på ca 300k för 72 lgh och det skall föreningen spara 72k/år men hela besparingen skjuts ju egentligen till de boende. Och de räknar på att folk har månadsavgift för elabonnemanget. Vilket jag aldrig har haft....

I mitt fall får jag betala ca 80kr mer per månad i fasta avgiften (huvudsäkring/72) mot min 20A huvudsäkring och får 5 öre billigare kWh pris om vi skulle binda mot mitt nuvarande, vilket iofs är 60 öre över mitt rörliga..

För skatt och moms skall ju betalas oavsett....

Vart finns dem stora besparingarna?

Ingen aning hur Internetmoviedatabase lönar sig
Det finns 3 delar. Huvuddelen är dom fasta avgifterna, ett lägenhetsabonumang kostar i runda slängar 100kr månaden + att ni betalar 30+ öre i överföringsavgift (beronde på nätägare), utöver era 72 lägenheter så har ni minst 1 fastighets abonumang för utterbelysning/tvättstuga etc, på en 1500kr/månad.

Kör ni på IMD så kommer det kosta 640kr/månad och 5 öre i överförings avgift + effekttariff

så 8700kr fast + 30 öre/kwh + ev löpande avgifter för avläsning samt debitering
mot 640kr +5öre/kwh + effekttariffen
så utan att veta eran totalförbrukningså är det svårt att veta totalen men ni borde spara ganska bra på imd, pengar som kan användas till att sänka hyran eller investera för.

Sedan kan ni få ganska bra elaavtal som större köpare.

Sist men inte minst får ni en större huvudsäkring som kan hantera solcellsanläggning och ett större antal elbilsladdare.

Av Myhybris
Skrivet av ingenjören:

Jag har funderat lite på det här. Hur pass bra investering är en solcellsanläggning istället för att lägga den summan på ett sparkonto med 3,65 % ränta? (SBAB). Det känns som att solceller + elbil + bergvärme är match made in heaven? Men jag vet inte, har inte räknat på det. Det enda jag vet är att det snart är billigare att köpa ved på macken än att elda pellets

Snittar man över åren och ignorerar förra årets 3kr/kwh och tänker sig runt 1-1.4kr/kwh (ink allt) så gick uppgick avkastning till 7-10% på ett plåttak och kanske 5-7% på tegeltak. Men det är väldigt olika beronde på ställningskostnader/storlek på anläggning/taklutning/takskick osv.

Av Myhybris
Skrivet av Arnkell:

Hej. Har inte läst hela tråden, finns det några råd för mig som vill inhämta information för min BRF? Alltså något tips på företag som är extra bra på att göra solceller till stora byggnadstak förmånligt (ev avbetalningsplan) ? Om man vill binda ihop ett långt hustak med tre portar till en enda länga som alla nyttjar?

Och som erbjuder gratis eller billig inspektion och kostnadsförslag/offert.

Det första ni skall satsa på är IMD (om ni inte redan har) det kommer löna sig snabbare än solcells installationen och är ett måste för att kunna nyttja det fullt ut, samt att ni får fördelen att ni får en större huvudsäkring för framtida elbilsladdare.

Sedan är det troligt att ni sätter en riktare i varje hus, spelar mindre roll om det är ihopkopplat eller ej i slutändan men det är betydlig smidigare och billigare att göra så. Men som sagt IMD först.

Av Myhybris
Skrivet av Yoshman:

Nu kanske avtalen skiljer sig, men har du räknat på det där?

Kolla jag min egen elräkning (Vattenfall i SE3) så gör "energiersättning för inmatad el" på ~20 öre/kWh + de 60 öre/kWh per inmatad kWh man får i statlig bidrag att det faktiskt ger ett (litet) överskott i att använda så lite el som möjligt när solen skiner som mest för att sedan "köpa tillbaka" elen på natten.

Detta om man har ett "rörligt" elavtal, men ej tim-debitering. Kostnaden för nätavgift, elcertifikat, skatter etc är ~70 öre/kWh.

Hur mycket man "tjänar" per kWh beror lite på hur volatilt elpriset är. Som minst verkar det hamna på ~10 öre/kWh, men blir typiskt mer de månader elpriset är högre då det man får betalt för inmatad el är (i alla fall i Vattenfalls fall) ett viktat medelvärde av timpriset.

Så det man får betalt per inmatad kWh är i praktiken nästan alltid högre än priset för ett "rörligt" elavtal då priset ofta är högre på dagarna (när man matar in som mest, "vikten" är baserad på hur mycket som inmatas en viss timme).

Som jag förstår det kommer "energiersättning för inmatad el" att försvinna då det tydligen bryter mot någon EU-regel. Om/när det händer är det fortfarande väldigt liten vinst i att försöka anpassa sin elanvändning efter solproduktionen, i alla fall om man inte kör med tim-debitering på sitt elabonnemang.

När man skall räkna på avkastingen skall man räkna med peak priset (08:00-20:00 ) för att få en någorlunda korrekt prisbild
då offpeak 1(00-07) och 2 (20-24) är i regel billigare och du sällan producerar under dom timmarna.

"energiersättning för inmatad el" även kallad "nätnytta" är ersättning för avlastningen och dom minskade förlusterna den gör på elnätet för nätägaren är olika för olika platser men vi brukar ränka på 4-5 öre här i SE3. Jag har inte hört/läst att den kommer försvinna(svårt att se varför eu skulle ha något problem med den) dock kan rabbaten på nätavgiften för småskalig produktion försvinna på grund av eu, men där får vi se hur elbolagen hanterar detta.

Tidigare fanns även elcertifikat men det är i princip helt borta redan.

Av Myhybris
Skrivet av yrfhar:

Intressant!

Hjälper dock väldigt lite då instrålningsvinkeln på vintern dels gör att ljuset sprider sig mer, det passerar även mycket mer "luft/föroreningar" så i norden gör att energiinnerhållet är nästan försummbart så även i strålande sol och rena paneler blir det väldigt lite effekt kvar i det ljus spectrumet som solcellerna kan jobba i.

Av Myhybris

https://www.dustinhome.se/product/5011199404/css610-8g-2sin
Om du vill ha den som ren switch

Alternatift
https://www.proshop.se/Switch/MikroTik-CRS305-1G-4SIN/2770999

Med fulla routerOS, Dock via sfp+

Edit: länkade som en kratta först

Av Myhybris
Skrivet av Puttefnasket:

Har du haft en prius själv eller sprider du bara rykten som du tror är sanna...

Jag har en prius från -05 som jag köpte för ca 57 tusen -10 då hade den gått ca 9400 mil. Sedan dess har jag kört ca 89 tusen mil med den på alla typer av vägar. Jag kör endast på friktionsdäck året runt, Nokian Hakkapeliitta R3 som håller ca 14500 mil. Jag kör på ganska högt däcktryck ca 3,3 bar. Jag snittar mellan 0,36-0,48 i förbrukning beroende på väglag och hastighet.

Utöver Eniron så har vi en Outlander -18 och den ligger mellan 0.3 och 0.4 med urladdat batteri och runt 1-1,1 med husvagn(1500kg)

Outlandern går nästan billigare på bensin än elen där den ligger runt 3kw/mil och detta är ju en rätt stor/tung bil.

Av Myhybris
Skrivet av fiskebulle:

Man ska inte stirra sig blind på batterikapaciteten - Det är många faktorer som spelar in när det kommer till räckvidden.

Om du har möjlighet att sträcka din budget något så finns det Kia E-Niro för runt 275, den bilen kör du ledigt 40 mil med på en laddning. Vet inte exakt hur din övriga situation ser ut, men jag hade aldrig köpt en Leaf, i3 eller Ioniq 28kwh om det var den enda bilen jag äger, helt enkelt för kort räckvidd. Skulle däremot kunna tänka mig många som klarar sig med en E-Niro som enda bil.

Kört en Eniro nu i 3år i jobbet(snart 9k mil). 40mil snittar den under vår till höst och runt 34 vintertid utan att fundera på hur man kör. Funkar fint att köra långre sträckor, lite trött i ryggen blir blir man på 50+ mil men det är kanske inte så konstigt.

Nackdelarna med den är väl mest att det är lite långsam dc laddning (gäller ju mest vid lägre resor, helt oviktigt vid pendling) och avsaknad dragkrok (om man tänker sig som enda bil).