Inlägg

Inlägg som hakro807 har skrivit i forumet
Av hakro807

Hemskt när stora företag som Telenor vill ha kakor för marknadsföring?

Jag var precis in på Telenors hemsida. Det är ett företag som omsätter lite drygt 100 miljarder per år. Och de ville ha mitt godkännande för kakor för marknadsföring. Nu är ju detta ingenting unikt utan modus operandi för alla större företag. Men är det inte lite dåligt beteende? Jag vänder mig till Telenor för att jag redan vet om att de agerar inom telefonibranschen. Varför ska de behöva jaga mig över internet med erbjudanden?

Frågan blir väl lite om det är så att det behövs en starkare moraluppfattning bland dagens företag, en moral som säger att man jagar inte kunder över nätet. Går jag in på telenor.se så förväntar jag mig att mitt agerande stannar på telenor.se.

Det går givetvis att agera så att man väljer att inte godkänna dessa kakor i första läget, eller välja en webbläsare med fokus på personlig integritet. Men ska detta verkligen behövas? Om jag i min yrkesroll mötte någon jag fann attraktiv och valde att kontakta denne person efteråt skulle det anses som ett övertramp. Min roll inom ett yrke, oavsett om man jobbar som bilmekaniker, lärare eller läkare, stannar just inom arbetsplatsens fyra väggar. Varför är inte detta det normala vad gäller kakor?

Av hakro807

Hur ser det ut för Chromebooks? De kan ju enkelt använda både x86 och ARM. Men här verkar det nästan som att utvecklingen gått från ARM och mot x86.

Av hakro807
Skrivet av Ingetledigtnamn:

Vem översatte denna mening: "Med högre bitrate kan mer information bakas in i varje pixel, vilket förbättrar videokvaliteten, eftersom videon inte behöver komprimeras lika mycket" och hur hamnade den på Sweclockers? Här borde väl skribenterna ha lite förståelse för vad bild/stream-komprimering handlar om.

Fast vad är fel i texten? Det är ju så komprimering fungerar - man tar bort unik information och ersätter den med generaliserad data.

Av hakro807
Skrivet av Yatagarasu:

8GB är inte ens tänkbart i högre upplösningar än 1080p, men även 12GB som i fallet med RTX 4070 är ärligt talat gränsfall för 1440p och inte minst 4K UHD när allt kommer omkring.

Har tidigare haft datorer med GTX 750 Ti 2GB och GTX 1060 3GB och för båda dessa kort blev minnsmängden efter några år ett bekymmer innan råa prestandan slog i taket. Spel rullade generellt på bra i 60 fps, men samtidigt fanns tydliga flaskhalsar när minnet slog i taket. Skulle ju vara jäkligt trist om samma bekymmer efter några år visade sig på kort som kostar 3-4 gånger så mycket.

Av hakro807
Skrivet av jorgen69:

VRAM-problemet?

Har jag missat.

8 GB VRAM är för lite sett till vad resten av kretsen är kapabel till. I vissa spel ger det upphov till en extrem flaskhals. Hardware Unboxed hade en video om det någon dag sedan.

https://youtu.be/Rh7kFgHe21k

Av hakro807
Skrivet av Bobiri:

Kommer kosta mer och prestera mindre än förra generationens kort. Vem köper ens detta?

Förra generationen kommer inte alltid finnas som ett alternativ. Och ser vi på 3070 vs 4070 så har den senare fördelen av 12 GB VRAM.

Av hakro807
Skrivet av Bakwetu:

Åh, en sida där jag kan mata in mina superhemliga passwords för att se hur säkra de är? Låter som en alldeles utmärkt idé.

Du kan ju alltid stoppa in en kombination av tecken som är likvärdiga ditt lösenord.

Men absolut, tänkte direkt att detta är ju en ordentlig säkerhetsrisk.

Av hakro807
Skrivet av Lonnqvist:

Tack för upplysningen!

Ingen fara!

Hur är skicket på batteriet för övrigt? Dator är väl runt fem år vid det här laget så det lär ju ha blivit en smula slitet.

Av hakro807
Skrivet av Lonnqvist:

Enligt Lenovo ska det gå att uppgradera RAM.

Är du verkligen säker på det? Googlade lite snabbt på det och låter ju som om de kör med fastlött minne.

Kolla den här bilden: https://www.notebookcheck.net/fileadmin/Notebooks/Lenovo/Yoga...

https://psref.lenovo.com/syspool/Sys/PDF/Lenovo_Laptops/Yoga_...

Och kollar vi på dess specifikation står det

13IKB: 16GB max / 2133MHz DDR4, soldered to systemboard
13IKBR: 16GB max / 2400MHz DDR4, soldered to systemboard

Av hakro807

1100:- plus frakt.

Av hakro807
Skrivet av aradove:

Inte OP, men bara generellt intresserad Bra förslag! Har du några länkar på några sådanna förslag?

Skrivet av lumberjack:

Om du har något tips på antingen skärm eller butik mottages det tacksamt!

På Aliexpress verkar de gå att beställa inklusive moms och frakt för cirka 1200 kronor. Man får betala ungefär samma summa för en begagnad om man kollar runt på Tradera, Facebook Marketplace, Blocket etc.

Det är helt enkelt ingen jättesumma om man har behov av en sådan lösning.

Av hakro807
Skrivet av lumberjack:

Det är inget superprojekt jag tänker mig, så jag vill inte spendera en förmögenhet, men hör av dig kring vad du har så kan vi diskutera!

Du har inte funderat på att köpa en redan färdigbyggd extern skärm? Själv betalade jag 900 kronor för en 15" 4K-modell. Vad kan en 1080p kosta? 600-700 kronor begagnad?

Vill du absolut bygga din egen så ska du ju göra det, men annars verkar det ju inte värt tiden och pengarna.

Av hakro807
Skrivet av nickhe:

Ska laptopen driva skärmen via orginal kabel?

ISF behöver du se att du har rätt LVDS kontakt med rätt pins och databus

Fast nu för tiden kör väl alla med eDP och inte LVDS?

Av hakro807
Skrivet av superapan:

Idiotisk dyr och komplicerad lösning. Jag reser en del med min XSX, och antingen skulle den brytas av, eller bli borttappad. Sa jag att den var idiotiskt dyr också?

Just sättet kortet sticker ut på baksidan är ju lite pinsamt för MS, kunde de inte göra en lösning så att kortet endast stack ut några mm?

Av hakro807
Skrivet av THB:

Synd att MS fortsatte på samma som spår och kör speciallösning på lagringen istället för standard NVME.

Fast möjligheten att kopiera spel till och från en extern hårddisk löser mycket av problemet. Om en modern usb-hårddisk är kapabel till 200 MB/s tar det inte mer än 10 minuter att kopiera ett spel på 100 GB från externa till interna minnet.

Kanske ingen perfekt lösning, men för de absolut flesta en godtagbar lösning med tanke på den kraftigt utökade lagringskapaciteten gentemot SSD.

Av hakro807

Vi förväntar oss avtagande nytta av allt, varför skulle datortekniken vara ett undantag? En 30 år gammal bil har runt 100 hästar. Idag ligger vi på samma nivå. Ett 30 år gammal hus ligger på 200 m2. Idag ligger nybyggda på samma storlek. Vi gifter oss med och lever fortfarande bara med en person.

Om det nu är så att utvecklingen av datortekniken om 10 eller 20 år planar ut fullständigt- är det verkligheten ett bekymmer? Kommer det finnas någonting som den inte är kapabel till för gemena man och gemene företag?

Av hakro807

Är inte stora bekymret att man knappt hör någonting om VR? Det lanseras ny hårdvara lite nu och då, men utöver det känns det som ett ganska dött ämne att tala om. Jag är säker på att det finns aktiva grupper på nätet, men hur ofta när de fram i mediabruset? Med 5 miljoner sålda exemplar av PS VR är det ju ingen extrem nischprodukt.

Av hakro807

Nu kan det ju vara så att du inte har någon användning av datorn, den har ju inte mycket till specifikation. Men det brukar normalt sett inte vara några bekymmer att få tag i reservdelar till Dells Latitude-serie. Här har du exempelvis en: https://www.tradera.com/item/340827/589437918/dell-latitude-e...-

Sedan är ju det där priset ett skämt, men går ju alltid att slänga iväg ett mess med ett bud till säljaren och se vad han säger.

Av hakro807

Onedrive 150 GB för 19 kr/månad. Finns väl delar av Onedrive som jag tycker borde förbättras, men samtidigt är det inbyggt i Windows och tillräckligt bra för min del.

Av hakro807
Skrivet av sKRUVARN:

1070 lanserades inte för 329, det var 379 och 449 för FE.

Det stämmer som du säger, läste fel i tabellen i Sweclockers artikel. Ett pris på 379 doller innebar 0,6 procent av medianinkomsten. Så en ökning med 30 procent.