Inlägg

Inlägg som SweAccount har skrivit i forumet
Av SweAccount

Börja Programmera - Nybörjare

Hej Sweclockers

Har några frågor som jag skulle vilja få lite svar på..

Sedan länge har jag varit intresserad av datorer. Har alltid gillat att greja med datorer, och skulle nog kunna se mig som en så kallad "Power User".

Vad som börjat fascinerar mig den senaste tiden är programmering. Tycker det verkar riktigt intressant. Att kunna faktiskt SKAPA något, med kod, låter faktiskt riktigt kul att jobba med.
Jag kan i princip ingenting om programmering just nu. Jag vet ju vad de vanligaste programspråken heter, typ C/C++/Java osv. Så jag är alltså en nybörjare helt från scratch.

Nu till frågorna.

Var börjar jag?

Utbildning
Var kan man lära sig programmera helt från scratch? Finns det någon bra utbildning någonstans för nybörjare? Har kollat lite högskoleutbildningar, men har hört att det oftast går för fort fram på högskolan. De förutsätter att man kan programmera lite sedan tidigare, att man gått It-Gymnasium eller liknande (vilket inte jag gjort). Vet ni om det finns utbildningar för absoluta nybörjare?

Internet
Några bra sidor/Guider ni kan rekommendera?

Böcker
Samma gäller böcker, finns det några lättlästa?

Hur gick det för er? (Lite nyfiken)
Ni som nu är proffs och kan programmera. Hur gick det för er när ni började programmera? Tyckte ni att det var svårt? Gick ni på högskola eller är ni "självlärda"? Jobbar ni som programmerare idag?

Hoppas det inte blev för mycket.

Tack på förhand!

Av SweAccount

Det jag gillar med Windows 8 är snabbheten, stabiliteten och skrivbordet. Tycker desktopen ser bra ut faktiskt, väldigt cleant och bra.

Det som förstör hela systemet är såklart Metro. Men med Classic Shell och lite andra tweaks tror jag att det kommer fungera riktigt bra. Gillar verkligen desktopen i Windows 8. Har inget emot Ribbon-gränsnittet i Windows explorer.

Av SweAccount

Ja google spårar det du gör på nätet. Har du Chrome kan de spåra dig mer än om du inte har Chrome.

Av SweAccount

Här kommer min... med "klassisk" startmeny :). Inget speciellt

Av SweAccount

Tack för svaret. Men det var inte riktigt det jag letade efter. Skulle vilja göra en såkallad "snapshot" av systemet och skapa en bootbar installations cd av det. När man sedan installerar på en annan dator så är alla inställningar och allt annat redan färdigställt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av SweAccount

Skapa en "egen" "bootbar" Ubuntu iso - Funkar det?

Hej

Är det någon som vet om det går att skapa en egen Ubuntu-installationsskiva?

Kan man, men andra ord, efter att ha installerat Ubuntu på datorn, med sina favoritprogram, plugins med mera skapa en installations-iso/cd/dvd av det? Som jag sedan kan installera på andra datorer, så att de också får samma inställningar samma program, dvs en exakt kopia av min riktiga installation.

Hoppas det inte blev för krångligt förklarat, men jag tror att ni förstår vad jag menar.

Tack på förhand.

Av SweAccount
Av SweAccount

Nu har jag inte direkt följt utveckling av Steam till Linux, men jag undrar om Steam kommer fungera till andra Linux distos, eller kommer det endast fungera i Ubuntu?

Av SweAccount

Ska nog sätta mig en dag och prova om allt igen. Annars blir det väll ett annat OS :).

Skickades från m.sweclockers.com

Av SweAccount

Tack så mycket för alla svar. Efter att ha läst era poster så verkar det som Ubuntu passar mig bäst trots allt. Debian nämnde någon också, får väll testa den med. Synd att det behövs så mycket pillande i Arch, men det blir väll så pga rolling updates. Ska väll söka vidare då... finns mycket att välja bland i Linux världen :).

Skickades från m.sweclockers.com

Av SweAccount

Fick också det viruset. Gå in i felsäkert läge och kör systemåterställning. Funkade för mig iallafall.

Av SweAccount

Arch Linux - Installtionshjälp

Hej

Jag har försökt ge mig på att installera Arch Linux (följde den officiella guiden) i Virtualbox. Jag lyckades komma fram till slutet tror jag, men sen så krånglade allting till sig. Kunde inte logga in, trots att jag skrev rätt lösenord. Min första fråga är då om det finns en svensk guide till Arch Linux? Kanske går lättare att följa...

Jag tycker Ubuntu har blivit ett stabilt OS. Hur kan jag få Arch Linux att vara så stabilt så möjligt. Med stabilt menar jag att allt ska funka bra från start så jag slipper massa småfix vid senare tillfällen. Vilket desktop enviroment är bäst? Hur får man det att se hyfsat snyggt ut? Vilka program bör man installera från start? Några mer tips?

Det jag gillar mest med Arch är nog deras "rolling updates", ett uppdaterat system, i obegränsad tid.

Tack på förhand.

Av SweAccount
Skrivet av dumbo:

Jag tycker nog att vi ska bena ur vad det eg är för bilder du tagit och under vilka omständigheter, för kompakter HAR problem under en del förutsättningar och även om de i det stora hela är automatiska så kan de, i särskilda situationer, behöva handpåläggning för att prestera bra/rätt. Om vi inte får rett ut detta så finns risken att du köpar ny kamera med precis samma resultat igen.

Som sagt är jag inte en proffsfotograf. Tar endast familje/semesterbilder. Vid mörker framförallt är bilderna extremt dåliga. De brukar bli lite bättre med blixt på, men jag vill gärna kunna ta hyfsat bra bilder utan blixt. När det är dag/solljus är bilderna okej, men på kvällen hemma exempelvis, med lampor och ljus på blir bilderna kassa, väldigt suddiga.

Av SweAccount

Bluescreen - Hjälp Tack

Fick bluescreen på datorn.

Satt och kolla lite klipp på Youtube, datorn börja låta och sen startades den om.

Någon som vet vad felet är?

Här kommer en logg.

Problemhändelsens namn: BlueScreen
OS-version: 6.1.7601.2.1.0.768.3
Språkvariant-ID: 1053

BCCode: d1
BCP1: FFFFFA8604DCC260
BCP2: 0000000000000002
BCP3: 0000000000000000
BCP4: FFFFF880045DB62D
OS Version: 6_1_7601
Service Pack: 1_0
Product: 768_1

Av SweAccount
Skrivet av Hardware guy:

Det viktigaste av allt att tänka på. Antal megapixel har ingenting med bildkvaliten att göra. Det är optiken som är viktigast för kvaliten.
Däremot är det lätt att skylta med megapixel, det är en siffra kunderna lätt förstår. Att beskriva kvaliten på optiken blir väldigt avancerat.
Desto större zoom, desto större kompromisser i optiken, men visst är det praktiskt med 10x zoom.

Kika Canon Ixus i lämplig prisklass.

Tack för informationen!

Den verkar nice! Eller vad tycker ni? En Canon Ixus.
http://www.elgiganten.se/product/foto-video/kompaktkamera/IXU...

Denna kanske?
http://www.dustinhome.se/product/5010638856/pentax-optio-rz18...

5000:- för en kamera har jag inte råd med i dagsläget.

Av SweAccount

Kompaktkamera - Köpråd tack!

Hej på er!

Jag behöver en ny kompaktkamera med bra bildkvalité. Jag är urusel på kameror, det enda jag tittar på är hur många megapixel kameran har... Förstår mig inte riktigt på det andra. Därför vill jag ha lite hjälp av er.

Köpte en kompakt Samsung-kamera runt 1000 lappen förra året. Det stod 12 megapixel så jag antog att det skulle vara bra kvalité, men ack så fel jag hade. Nästan varje bild jag tog blev suddig, inte alls bra kvalité. Kanske bland de sämsta köpen för min del.

Någon som vet en bra kompaktkamera till ett hyfsat pris? Är inte någon proffsfotograf... Använder kameror endast när jag åker på semester eller liknande.
Släng ut några förslag. Det viktigaste för mig kvalitén, spelar ingen roll hur kameran ser ut.

Förresten, vilka specifikationer ska man titta på då man köper kamera, förutom megapixel då?

Tack på förhand

Av SweAccount
Skrivet av fredrik433:

Om vi ändå är igång så kan vi också gemföra ms-dos och windows 1.0 från 85

jämföra*

sorry var bara tvungen att rätta till det.

OT: Har provat XP, Vista, 7, 8 på min dator. Har inte tagit tiden, 8an känns snabbast i allt. Dock minst användarvänlig av alla 4. Vista är forfarande segt som sirap. XP och 7 är identiska när det gäller snabbhet och de är också mest användarvänliga.

Skickades från m.sweclockers.com

Av SweAccount
Skrivet av Skrotis:

Man kan slipstreama in SP3 på en ren XP utan SP1.

Man kan lägga till hur många olika drivrutiner som man vill när man slipstreamar, problemet är väl om man vill ha det på en CD med utrymmet.

För att få reda på vilken drivrutin man behöver är PCI-id:t bra att ha, t.ex. VEN_197B&DEV_2362&SUBSYS_84601043&REV_10 som jag har, sen söker man på det.

Mobility Radeon Drivers borde finnas på tillverkarens hemsida.

Kan inte hitta Mobility Radeon från Hemsidan. Finns bara till Vista/7, men inte till XP.

PCI:Id:t är PCI\VEN_1002&DEV_68C1&SUBSYS_036E1025&REV_00

Av SweAccount

Lånar tråden lite.

Har också problem med det. Vill fixa XP på en dator, vet inte vilka SATA-drivrutiner som jag ska använda. Finns massa olika. Går det bra att slipstreama in alla sorters SATA-drivare i en CD?

Ett större problem jag har är att hitta Mobility Radeon Drivers för XP. Någon som vet var man kan hitta det?

Av SweAccount

Jag gillar Windows 8, inte för att jag tycker att det är bra. Tycker om det därför att det kanske kommer ge Linux och andra OS en chans att ta sig in i Desktopen. Windows 8 kan bli början av slutet för Microsoft.