Inlägg

Inlägg som sandos har skrivit i forumet
Av sandos
Skrivet av Superthug:

Det är väl inte PSU som drar kräm utan sakerna som är kopplade i den.

Stämmer, och med dagens PSU:er är det väl typ inget problem, de kommer nog inte under 80% effektivitet ens vid låg last. Men innan det fanns certifieringar så kunde de väl i princip vara hur dåliga som helst. Då kan ju en stor del av idle-förbrukningen vara enbart för "tomgång", kanske uppemot 50%? Men som sagt, detta är uråldrig historia numera.

Av sandos

Är det just idle du försöker optimera? Varför? Kör du servrar? Annars är det väl bara att stänga av datorn, eller använda "sleep mode". Som andra säger låter detta extremt tveksamt om det är värt det. Jag själv kör servrar men det ska ersättas med en rpi.

Av sandos
Skrivet av Xyborg:

Nu kanske jag helt missförstår något, men Ford US använder väl CCS-port för laddning så den lär väl fungera rakt av här?

Det är inte samma CCS, typ 1 i USA och typ 2 här i Europa.

Av sandos

Börjat titta på Cyberpunk: Edgerunners eftersom netflix tyckte det var 99% matchning och jag var skeptisk. Men den verkar förvånande bra efter 3 avsnitt, dock tycker jag inte animeringen är jätteimpande och då tittar jag ändå inte normalt sett på sådant, så jag borde kanske inte vara så kräsen.

Av sandos
Skrivet av fiskebulle:

Northvolt var ute i pressen för några månader sedan om att de redan nu kan återvinna batterier.

Japp, jag jobbar inte på Northvolt men bara ca 200 meter från deras pilotanläggning som de för övrigt håller på och bygger på verkar det som. Lite kul, men inte OK att de expandera i skogen där jag brukade ta lunchpromenader >:/

Av sandos
Skrivet av m4gnify:

Asscreed Odyssey är det bästa jag kommer på på rak arm.

På 35 timmar? Minns inte exakt vad det tog mig, och jag är iofs lite långsam och okoordinerad men tror jag var närmare 100h snarare.

Av sandos
Skrivet av Zaarker:

Vi har typ 3,36 TWh mer i lagren mer än förra året, så det är bra
Så vattnet borde täcka det iaf.

Hoppas Norge klarar sig bara, de hade väldigt låga nivåer nyligen.
Bra om det blir lite mildare snart så att vinden tar fart, så Norge kan bygga lite reserver.

Norge borde väl verkligen satsa på minst en av:
* Transmission norr-syd
* Vindkraft i sydnorge

Det borde ju avlasta vattenkraften så man slipper få låga nivåer tänker jag.

Faktum är väl att om alla i närheten bygger "lite" vindkraft så är vi väl genast i en bättre situation. Sverige har ändå relativt mycket.

Av sandos
Skrivet av trudelutt:

Vad man borde göra är att tvinga på alla timtaxa (eller 15-minuterstaxa som jag tror de är på väg att ändra till). Som det är nu finns det ingen som helst anledning för vanliga användare att flytta sin elanvändning till nätter eller till dagar där det blåser etc. Det måste ändras.

Det här är ju helt korrekt, marknaden kan påverka åt två håll, mindre förbrukning eller mer produktion, det är bara det att produktionen tar årtionden att öka! Därför måste förbrukningen bli mer flexibel och det blir den bara om det finns ekonomiska incitament. Sveriges budkurvor på Nord Pool är väldigt "oflexibla" på köpsidan, förmodligen pga. fastprisavtal och kanske delvis att vi använder el till uppvärmning som man normalt inte vill minska på.

Av sandos
Skrivet av trudelutt:

Någon som vet om det går att få en prognos för svensk vindkraftproduktion de närmaste dagarna framåt? Jag menar, SMHI gör ju redan väderprognoser med vindhastigheter och det borde ju "bara" vara att vikta vinden för olika ställen i landet med hur mycket vindkraft det finns på varje ställe.

Egentligen är det en prognos för elpriset jag vill ha (för längre tid än det Nordpool har), men det antikorrelerar väl ganska bra med vindkraftproduktionen.

SvK har ju en grov prognos per dag, men den har ju enormt intervall. Det finns garanterat en bättre men känner inte till någon.

Av sandos

I min värld ska det inte ens vara skillnad mellan olika OS! Det mesta tiden spenderas i applikationer hoppas jag, det måste vara ovanligt att kärnan eller drivrutiner tar mycket tid. Känns inte ens värt att undersöka så vida man inte har något väldigt specifikt användningsområde, såsom högprestandanätverk eller något liknande.

Av sandos
Skrivet av Dhanjel:

<Uppladdad bildlänk>

Sett till senaste veckan och "fasta" installationer så känns det inte så mkt man kan göra, bortsett från att stänga av frysen kanske.

Ventilationen kan man schemalägga så den tex stängs av ett par timmar dagtid, men har förstått att det inte är att rekommendera.

(Ignorera översta stapeln, det är laddning av bilen, som görs väldigt begränsat just nu)

Har "snålställt" min mekaniska frånluftsfläkt, och räknade ut att den drar 5KWh per vecka, så väldigt likt din FTX med skillnaden att min drar ut vår dyra varmluft.... Min plan är "behovsstyrd ventilation" med sensorer, men det blir nog inte mer avancerat än att detektera när vi inte är hemma längre perioder och stänga av då. Och i detta läge finns det ju inte supermycker att spara heller, man kan inte stänga av mer än kanske 50% max annars får man nog problem i mitt fall. Även om vi en gång hade säkring som gått så vi fläkten stod still i 2 veckor...

Skulle vilja köpa en EC-fläkt som är steglöst elektroniskt styrd, men i ren förbrukning är det inte värt det: den drar mindre än denna fläkt på "max", men den har också lägre flöde så när man kör nuvarande fläkt på lägre spänning med transformator kanske den motsvarar den "snåla" fläkten eller nästintill i alla fall.

Av sandos

Har 3d-printat några år nu med en skrivare jag fick av svärfar... och det gick åt skogen ganska många veckor i början. Jag hade skrivaren i tvättstugan och när tumlaren gick så förstördes PLA direkt, varmt och fuktigt! Argh. PETG funkade inte, slet med det som bara den...

Men något hände efter att jag bytte extruder, och numera fungerar det mesta klockrent. Ställer inte ens in bädden längre, den bara funkar. Dock börjar min anycubic ultrabase bädd bli väldigt sliten, men lite raft kan hjälpa enormt med det.

Av sandos
Skrivet av Hakinger:

Hade en plasma-TV och nu LG's Oled C1. Fascinerande/skrämmande att det kunde vara så stor skillnad.<Uppladdad bildlänk>

Plasmor var ju lite bisarra, man kunde känna värmen en meter ifrån vår 46" smo drog runt 400 watt!! Vår 65" LG Oled drar iofs inte superlite heller, men runt 100-200W och då är den ställd "osnålt" med alla energisparfunktioner avstängda... snart blir det att dimma ner den och slå på lite eco...

När barnen var hemma sjuka så snittade TVn mer under ett dygn än frysen! Blir myyyycket brädspel i Januari tror jag...

Av sandos

Sätt uttag/brunnar i taket, eller åtminstone förbered iaf för PoE i taket? Unifis grejer är väl tom tänkta att sitta så. Min router har fortf inte kommit upp i taket efter ett år då jag dragit mig för kabeldragningen upp på vinden genom 40cm lösull.....

Av sandos
Skrivet av jorgen69:

Men det borde funka att enbart producera el till ens själv?
Är väl ingen som har med det att göra.

Borde, ja. Det är en rent tekniskt korkad begränsning antar jag, där den enda kontrollen nätföretaget har är att "slå av" invertern. Och då slutar den alltså inte bara exportera. Det är ju lite imponerande att det inte hade implementerats från första början kan man tycka, stöd för att stänga export på ett mer kontrollerat sätt.

Av sandos
Skrivet av ingenjören:

Tänker på alla som investerar i solkraft just nu, privat. Kommer man upp till en kritisk massa kommer man få betala för att leverera el eller stänga av sin anläggning när solen lyser. Iaf som systemet ser ut just nu.

Haha, det där kommer komma som en fin överraskning för alla som köpt solceller, och det tidigare än många tror misstänker jag, om denna hysteri fortsätter och marknaden lyckas expandera snabbt. I Australien började man att helt sonika stänga av inverters, alltså du får inte producera ENS TILL DIG SJÄLV! Nu har de sakta börjat att ge signaler om att sänka exporten istället för att bara döda folks system. Men det här måste ju så småningom in överallt där solkraft kommer i stor skala. Dock verkar de inte köra med spotpris utan andra, sämre system för betalning. Med spotpriser kommer det nog lösa sig självt.

Av sandos
Skrivet av Albinfiskare:

Btw ni borde kolla in "Raised by wolves" så den får tillräckligt med visningar för en 3e säsong!

Alltså, älskade första säsongen. Men andra säsongen? Kändes lite off.. sedan såg jag CGIn... oh shit. Ser ut som något jag gjorde i högstadiet! Såg några avsnitt men störde mig mer och mer och till slut orkade jag inte. Effekterna i sig var inte det viktiga, det kändes som att det saknas röd tråd, och det bara hittas på on-the-fly. Har lite svårt för sådana serier efter en visst Lost....

Av sandos

Betalartikel, kan inte ens se en rubrik?

Av sandos

Jag har en stor del av min förbrukning som går till "standby"-förbrukning, och enligt mig borde det då bli bättre med rörligt. Tex. gör vi av med relativt mycket el under sommaren som historiskt varit billig, och vi gör inte av med mer el under vintern då vi inte värmer med el direkt, utan det är cirkpumpar och fläktar som går 24/7. Sedan övrig användning är ju en annan fråga om man kan/orkar flytta, såsom matlagning och tvätt.

Min plan är rörligt från och med Januari då vårt avtal går ut, och jag förbered redan för styrning av diverse saker samt ersättning av 2 datorer med en rpi, vilket är det absolut enklaste och största jag kan göra för förbrukningen just nu då det är mer 100W som går konstant.

Av sandos
Skrivet av SAFA:

Verkar fel. Exakt samma elpris varje timme i alla el-områden -- kanske vi fått bara ett elområde om Finland? -- men vi får se i morgon.

Faktiskt inte riktigt, SE3-4 skiljer sig i pris mellan 8 och 11 på morgonen! Men ja det ser ovanligt ut.