Inlägg

Inlägg som sandos har skrivit i forumet
Av sandos

Någon mer än jag som suktar efter Kia EV9? Den ser ju ut lite som en större Soul, älskar det! Kanske inte den mest snåla dock...

https://electrek.co/2022/08/25/kia-ev9-images-rivian-r1s/

Det känns som en bil som kan lösa alla mina bil-behov! Tyvärr så är det ju mycket tveksamt om finanserna finns till detta inom de kommande åren, snyft.

Av sandos
Skrivet av Pingo88:

Tack för tipsen, har ni några länkar eller namn på produkterna ni använt?

Tror jag körde biltemas:

https://www.biltema.se/bilvard/bilunderhall/bilspackel/spruts...

Den var billigare än vad jag mindes!

Av sandos
Skrivet av Petterk:

Vi talar tydligen om ingenting, Australiens största batterisystem är på 70 MW, deras största pumpkraft på 1800 MW.

Deras första "stora" batteri var ju "Tesla big battery" som det kallades, egentligen Hornsdale Power Reserve. Som startade på 100MW/129MWh 2017 och byggdes ut till 150MW 2020. Sedan dess har "Victorian Big Battery" byggts på 300MW/450MWh, och ett gäng andra mindre batterier. Intressant nog har Australien också stora batterier som inte är anslutna till resterande nät också, för att driva gruvor och liknande.

Det är inte så intressant i sig, det intressanta är bara var utvecklingen är på väg. Har man lyckats bygga alla dessa batterier med något så illa anpassat som Lithium så bör andra tekniker mer lämpade för elnät kunna gå ännu bättre.

Av sandos
Skrivet av Petterk:

Varför blandar du effekt och energi? USA har ett enskilt pumpkraftverk på 3003 MW, 24 GWh.

Nu talade jag dock om batterier...

Av sandos
Skrivet av Petterk:

Förutom att det inte finns något batterilagringssystem som kan mata 1000 MW i timmar. Lär aldrig utvecklas.

Enskilda system, nej, inte ännu. Men ser man på större områden så finns ju detta redan. Kalifornien har drygt 2GW effekt installerat, USA 4GW+ (kapacitet okänd, men 2 timmar är "standard" verkar det som på batterier), Australien verkar ha drygt 2GWh installerat. Att utvecklingen avstannar här är... inte troligt? Förhoppningsvis kommer något som är lite mindre resurskrävande än Li-ion.

I "kön" för anslutning till nätet i USA, (där tydligen runt 20% faktiskt kommer byggas) finns just nu förslag på 427GW lagring. Graferna i denna artikel är ganska visande på var det är på väg:

https://www.bildtagg.se/bild/znjgak7i17y7sclxit2jq6t2

https://www.pv-tech.org/nearly-1tw-of-renewables-in-us-interc...

Av sandos
Skrivet av Pingo88:

Hur som helst funderar jag lite kring efterbehandling. Vill oftast få bort "lager-linjerna" från mina prints. Testat sandpappra men tar sån ofantlig tid. Även provat primer men den har istället bubblat (på PLA).

Utan tvekan det snabbaste för PLA är sprayspackel. Kan kräva ett antal pass men det blir perfekt slätt i mina test (såvida du har tillräöckligt mycket!), och spacklet är enkelt att slipa. Dock ganska dyrt om man ska göra stora delar kanske?

Av sandos
Skrivet av Roffe:

Någon hårdare TPU skulle jag kunna tänka mig fungerar om du vill ha något som inte flexar så mycket. Shore 95A eller 58D.

https://www.3dprima.com/filaments/primacreator-easyprint-flex...
https://www.3djake.se/extrudr/tpu-hard-black

Den hårdaste TPU jag hittat (enligt spec!) är denna som är 64D:

https://www.creativetools.se/hardware/3d-printers-and-accesso...

Finns bara i grått dock just den hårdheten. Har snart skrivit en rulle med "funktionella" saker med denna och kommer köpa mer! Skulle dock vilja ha den ännu hårdare men med samma hålbarhet.

Av sandos
Skrivet av iFerz:

Är ju ändå något man skall interagera med dagligen, misstänker dock att även finns stöd för ansiktsupplåsning också?

Det är inget dagligt problem skulle jag säga. Tror den ogillar om man är fuktig/svettig mest. Ansiktsupplåsning finns väl inte ens på pro tyvärr.

Av sandos
Skrivet av _niko_:

Köp en Pixel, har enbart kört pixel och nexus i snart 10 år.
Kommer aldrig köpa nån annan dynga
Ska man köra Android finns det typ bara det alternativet.

Är grymt nöjd med min pixel 6, det enda jag ibland kan sakna är att det inte är en pro, den blev lite för dyr att få via jobbet. Hade gärna haft optisk zoom...

En del klagande på fingeravtrycksläsaren, och ja den är inte perfekt men jag har inget problem att tolerera den. Har aldrig upplevt en perfekt sådan så man har väl inte hunnit bli bortskämd med det än!

Av sandos

Mindustry är ett tips, dock lite oergonomiskt på telefon men funkar. Annars kan man kolla på https://www.darkpattern.games/ som listar spel enligt vilka "dark patterns" de inkluderar, såsom dagliga belöningar, pay-to-win osv osv.

Av sandos
Skrivet av kaput:

Rent sådär, så är 3D-scanning ingen direkt exakt vetenskap. Det funkar med oregelbundna organiska former, t ex om du vill scanna en kotte eller en krabba eller nåt, men när det är geometriskt syns inexaktheterna för mycket. Tror inte du skulle bli nöjd med resultatet alls till den applikationen.

Best bet är förmodligen att modellera en kopia av befintlig armatur, med eventuella anpassningar för 3d-printing, från början.

Det här är korrekt. Materialet hos 3d-utskrifter har sällan alls samma egenskaper som originaldelar, speciellt bil-delar som kan vara gjorda av nylon, PP, ABS osv. De är dessutom oftast designade för injection molding rent formmässigt, och det gör att en rent kopierat 3d-utskrift kan bli väldigt svag i jämförelse. Ofta måste man kompensera med mer material och därför en annan design.

Det kan tom. vara aktuellt att istället skriva ut en form och köra med epoxy + valfri fiber till. Iaf om man vill att det ska hålla.

Med det sagt så "lagade" jag min kåpa till backspegel på min passat med superlim + utskriven del... men det var/är en lagning som nog är på gränsen till att falla sönder när som helst. Den hade jättelånga "clips" som jag hade lyckats ha av, den del som typ inte alls går att skriva ut robust med de material jag har iaf.

Av sandos
Skrivet av pine-orange:

Vindkraft har många projekt igång hela tiden, så varje år ökar vi mängden vindkraft rätt mycket.

Det gör ju även de flesta av våra grannar. Därmed bör eller åtminstone kan priserna sjunka en aning, såvida inte elektrifieringen plötsligt tar en väldig fart.

Av sandos
Skrivet av JBerger:

Är samtliga uttag jag vill ha, annars hade jag kunnat köpa någon sån plug för enstaka uttag eller manuellt mäta olika uttag vid behov. Men är samtliga uttag, mättning realtid 24/7, som är vad jag är ute efter

Tänk på att du kanske vill ha en egen "hub" för detta då det väl alltid (?) finns begränsningar i antal zigbee-enhter man kan ha.

Av sandos
Skrivet av Fetskaft:

Ha för hög profil på däcken kommer också göra att det kränger mer när man kör, speciellt tunga bilar. ...
Alternativt 17" fälgar och stor profil med stora gummisidor vilket ger köregenskaper som ingen vill ha.

Jag köpte en "snikpassat" 2016 med riktiga ballongdäck, 16" och var väl inte så nöjd med det då, men idag har jag insett att jag älskar högprofildäck! Jag kör inte sportbil direkt, och jag kan nästan garantera att de flesta personer som kör bil inte heller är intresserade av sportiga (stötiga )egenskaper hos bilen. Att ta en refug i 70km/h på vintern utan konsekvenser värderar jag mycket högre.

Sedan undrar jag om hur mycket elbilar egentligen kränger med högre profil, de har ju låg tyngdpunkt som jag tycker borde kompensera mer än väl för den extra vikten krängninsmässigt.

Av sandos
Skrivet av Allanlallan:

Är det stor skillnad på 6 tum och 7 tum? Är 6 tum för litet, vill helst ha som en poketbok ungefär.

Jag har 2 plattor med 6" och tycker de är perfekta för böcker. Det enda jag skulle vilja ha en stor platta till är PDF, för det suger på liten skärm. Men det är inget jag gör med heller, och det kräver nog ännu mer än 8-9" tom.

Av sandos
Skrivet av Dhanjel:

Är det inte lite märkligt att man kan registera sig på en annan kommuns bibliotek och låna där, eböcker är ju en fruktansvärt dyr kostnad för biblioteket så lite märkligt att en annan kommun ska ta den smällen..

Det är märkligt, framförallt så kan ju en individ "gå runt" spärrar med lån/vecka om man har flera kort så jag gissar att det är något som försvinner om för många utnyttjar möjligheten .

Av sandos

Köpte en pepsi max cherry på ren chansning och den var ju grymt god! Gillar dock Dr pepper och skulle säga att den är snarlik i alla fall.

Det är utan tvekan den godaste essensen jag hittat. Pepsi max gillar jag inte all, smakar mycket sämre än tex. vanlig cola zero. Smakar även ofta "mögel" tycker jag, vilket jag iofs ofta tycker läsk gjord på koncentrat gör. Annars är nog 7 up free den godaste.

Av sandos
Skrivet av Pulver:

Har du gjort här Länk ?

Gör först ett tillfälligt lånekort och bekräfta sedan med Bank-ID, fungerade för mig tidigare.

Malmö var inget problem för mig, däremot Skara Bibliotek står mitt ärende som "(Lånekort fås vid biblioteksbesök)". Gissar att det är kört då? Har redan godkänt avtal med bank-id men ska få sms / email om pin-kod, och det har jag inte fått.

Edit: fungerade ju visst, hade redan satt pin-kod och att logga in på plattan fungerade, och låna funkar!

Av sandos
Skrivet av Chibariku:

Synd att den kommer som California (camper) först 2025. Den är jag mest sugen på.

Jag är i princip också sugen på den, men en tredje rad kan jag inte riktigt förstå varför den saknas. De har ju tom gjort urgröpningar i väggarna som att det ska kunna sitta säten där? Skulle iofs vilja ha löstagabara säten också, men det är ju inte så vanligt idag. Och när man ändå håller på så högre dragvikt och laddhastighet....

Asch, den kanske inte var så aktuell ändå! Men jag gillar tanken på den typen av bil. Jag har ju velat ha en Sharan men sambon vääägrar familjebuss..

Av sandos

Hade ni frågat mig om detta för 2 månader sedan hade jag hållit med om allt, och jag håller fortfarande 100% med om att täta kopplingar inte är en bra ide för 3d-skrivare. Men efter att ha köpt "hård tpu" så är jag helt övertygad om att man kan väldigt hållbara delar! PLA och PETG är så bisarrt mycket omtåligare så det går inte att förklara. Nylon kan möljigen vara ännu bättre dock, och diverse väldigt dyra filament med tex. kolfiber är nog mycket mer användbara pga. styvheten.

Men samtidigt som någon säger, det är bara lönt att pilla med detta som en hobby, och att försöka tjänga pengar på det ska man nog inte hoppas för mycket på. Visst har jag skrivit ut minst 15 saker för att reparera prylar hemma, men i kronor räknat är det ju ärligt talat kanske inte värt den nedlagda tiden jämfört med att bara köpa reservdelar!