Inlägg

Inlägg som sandos har skrivit i forumet
Av sandos

Det är synd att Star Citizen inte har någon bra benchmark, är ett av de spel där mer cache verkar ha störst effekt.
Dock är det ju mest resultatet av dålig optimering också, så ganska värdelöst att köpa en CPU enkom för något som kan optimeras bort mjukvarumässigt.

Av sandos
Skrivet av Shimonu:

Har hört talas om det och kollade på en video nu. Vet inte om jag trivs riktigt med att hantera kemikalier på det viset.
Alternativet vi funderade på också var någon typ av grundfärg och sen färglägga. Vi har försökt använda färgpennor tidigare men det blev som en kapiläreffekt av lagrena där färgen rinner iväg.

Funderade lite på sprutspackel som föreslogs, som sagt krävs det väl lite slipande och det tror jag gärna vi undviker om möjligt. Men det kanske inte förändrar formen allt för mycket?

Man behöevr inte slipa mycket alls med sprutspackel i min erfarenhet, om man tar många lager, men det kommer innebära en "uppmjukning" av små fina detaler. Tänk dig att doppa modellen i flytande choklad som sedan stelnar, typ..

Av sandos
Skrivet av lincoln:

Typ samma här, ja. Testade att fråga en enkel fråga om C++ bibliotek och fick ett klockrent svar, så visst kan det vara användbart. Jag skriver dock embedded mjukvara som "måste" vara korrekt, så att lite på ChatGPT-kod kommer ju knappast hända. Men att hitta saker man inte vet namnet på fungerar den ju bra för måste jag säga.

Men kanske till saker runtom? Testsystem och annan support. Detta får iofs inte heller vara dåligt på något sätt.

Av sandos
Skrivet av Clasito:

ordlig.se nr 408, ❌/6

⬜🟨⬜⬜⬜
⬜⬜🟨🟩⬜
⬜⬜⬜🟩🟩
⬜🟩🟩🟩🟩
⬜🟩🟩🟩🟩
⬜🟩🟩🟩🟩

Otroligt störande!

Haha, gjorde exakt samma. Eller ja, hade tom 3 gröna efter 2 försök.

Av sandos

Butiken i Västerås är inget man besöker frivilligt känner jag. De har dessutom _alltid_ haft totalt horribla priser på allt som inte är lockvaror, och framförallt småsaker som kablar är bara löjligt.

De första åren efter öppning var de grymma, mycket erbjudanden och stort utbud. Minns att jag tex. köpte locktång som julklapp och de hade förvånansvärt många. Idag är butiken en bråkdel i storlek. Jag gillar inte EG men handlar på deras butik några ggr per år men aldrig på mm, trors att de ligger ett hundratal meter ifrån varandra.

Av sandos
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag blev otroligt sugen på att investera alla mina pengar i projektet när jag läste denna mening.

Citat:

Skälen uppges vara ungefär samma som när projektet fick skjutas upp innan årsskiftet – det vill säga dalande efterfrågan på halvledare, nya geopolitiska utmaningar och ökade kostnader.

Vilket skämt. Kretsbristen är fortfarande realitet. Problemet är nog att just de kretsar Intel ska/kan tillverka i denna fab är en otroligt liten del av alla kretsar som tillverkas och efterfrågas. Det är ju ofta inte ens ICs som är problemet heller utan mer transformatorer, spolar, kabelstammar.

Av sandos
Skrivet av Mordekai:

Tycker det är precis lagom, grymt segt på en rpi.

Jag gör iofs inget super-duper med min HA just, men tycker det fungerar hur bra som helst på en rpi4 med USB-SSD.

Av sandos
Skrivet av BergEr:

Kräver inte förvärmning att man är inkopplad i en laddare? Eller går det utan?

Kanske inte fanns sån möjlighet på ett vettigt sätt.

Nej, förvärmning är ju på många modeller något som händer medans du kör mot en snabbladdare, om du navigerar till den vill säga!

Av sandos
Skrivet av bjan_84:

Mercedes EQB. Det är väl inte laddnätverket som är det stora bekymret utan all extra tid som går åt, speciellt då vintertid när det är kallt. Att man tappar rejält med räckvidd vintertid var jag beredd på men inte att det även går så pass mkt långsammare att ladda.

Exempel, gjorde en långresa Sundsvall-Luleå vid nyår.
Specad räckvidd 42 mil. Verklig räckvidd vid -10 C = 24 mil vid lugn körning (2,7kWH/mil). Snabbladdningen i denna temperatur snittade dessutom på 50-60kWH (max 100). Total extra tidsåtgång = ca 3h jmf med dieselbil.

Ja, det var lite långsam laddning kanske. Såg nyss en video med en ioniq 5 tror jag som precis fått konditionering av batteriet och den laddade på rätt friskt även när den startades kall, iaf efter en lite stunds körning med vämre på på batteriet då. Han kom upp i 200kW trots ganska hög SoC redan, så det imponerade på mig.

https://www.youtube.com/watch?v=Kg6xsr1vxUQ

Jag gjorde också en testrutt på ABRP med en ioniq 5 mellan Sundsvall och Luleå och den påstår att det kräver 26 minuter laddning, mot 54 min för EQB. Om man antar samma "skalning" för vinter så verkar alltså Hyundai:en ladda typ hälften så länge, så 1,5h på vintern? Men det känns pessimistiskt också, men inget fel att räkna så kanske.

Av sandos
Skrivet av Nozomi:

Vanlig pizza på pizzeria får man fortfarande för 70-80 kr.

Alla köper inte någon superspecialcustomcombocomboextrasås pizza. En Vesuvio, hawaii, cappricciosa mfl kostar 80 kr där jag bor i stort sett hos alla pizzerior.

Inte där vi bor. Barnen äter vesuvio.

Av sandos
Skrivet av stgr:

Var hittar du pizza för 70-80kr idag? Det billigaste jag haft i min närhet börjar på 115kr sedan flera år.

Jag blev chockad när tom. barnpizzorna kostade över 100 sist vi köpte!

Av sandos
Skrivet av Mordekai:

Tack för info! Hade nog inte valt Hues Motion sensors för något annat än just Hue. Jag har däremot andra lampor som styrs av Hue mha Gledoptos Zigbee controllers med gott resultat.

Jag kan ha fel, men jag tror att Hue numera kör en bättre API (inte pollat) så att rörelsedeckare går snabbt i HA. Rätta mig om jag har fel!

Oavsett det så är vilken annan sticka som helst bättre i min mening, ser nästan inga nackdelar då "allt" (eller iaf mkt mer) fungerar är om man har en hub som är mer knuten mot den specifika leverantören.

Själv kör jag för tillfället 2 nät, en hue hub och en CC2652RB sticka för alla andra prylar, men har tom. sakta börjat flytta över Hue-grejer till stickan istället.

Av sandos
Skrivet av Json_81:

50% på plats är officiella riktlinjen, många kör med två dagar.
En del är på plats mer andra, mindre, ingen direkt uppföljning.

Samma där jag sitter ska vara 51% på kontoret (det här är väl pga. skatteregler så lär vara vanligt?). Har 10 minuter med cykel och föredrar ändå kontoret mot hemma, och jag tycker den absolut största fördelen är möjligheten att vobba! Klockrent när yngsta är 8 och ändå kan roa sig hyffsat själv, oftast iaf.

Av sandos

Kör du verkligen inget mer än till jobbet? Vi kommer upp i ganska många hundra mil per år förutom jobbpendling. 1200 per år är ung. där vi ligger som max, men numera har vi i princip eliminerat jobbpendlingen. Och 1200 är tyvärr lite lite för att räkna hem en elbil på känns det som, om man jämför med äldre och hyffsat snål bil.

Av sandos

Problemet med dessa är väl priset. Har länge funderat på att göra egna men det är svårt att få till lika snyggt med kablage.

Av sandos

Någon som har koll på snålare cirkulationspumpar? Vårt hus med fjärrvärme har dessvärre 4 stycken, 3 för golvvärme och en för varmvattencirkulation. Den för VVC har jag förstått det som ersätts rutinmässigt med mycket snålare varianter, men golvvärmepumpar har jag sämre grepp om. Jag har bara "dumma" pumpar, och ingen varv- eller tryckstyrning dessvärre, och de ligger runt 50-75W styck.

Av sandos
Skrivet av Mindfighter:

Nu ska vi få nya stöd... vore det inte bättre att lägga energin (höhö) på att lösa problemet istället?
1. Prissättningsmodellen som är skev måste åtgärdas (dyrast tillverkade kwh sätter priset för all el)

Vem får köpa billigt/dyrt? Vem får producera billigt/dyrt? Och vem bestämmer detta? Pax för billig el!

Av sandos
Skrivet av papa_keno:

Lånar tråden lite.

Kör idag en rpi 4 4GB för plex media server, mindre postgres-databas samt en del torrents. Den transcodar aldrig så den använder begränsat med cpu och ram. Det damp ner en rpi 8GB från webhallen som jag glömt att jag beställt och frågan är om jag ska skicka tillbaka den eller inte.

Tanken är att även addera home assistant och möjligen lite retrospel. Någon med erfarenhet som tror att HA via Docker kommer funka på den gamla? Om jag behåller den nya, hur bör jag lämpligast distribuera aktiviteterna över enheterna?

Kan så klart testa själv, men vill helst inte öppna den nya för sedan eventuellt returnera den

Jag kan starkt rekommendera att köra HA separat. Detta är bra om du någon gång vill köra riktigt viktiga saker på den så kan du koncentrera krutet på att få en rpi stabil, ju mindre övrig mjukvara du kör på samma desto bättre. Kanske köra hassos så den blir som en ren appliance. Det kommer strula mindre med uppdateringar osv. vilket kan vara nog så viktigt om familjen märker om HA går ner.

Av sandos
Skrivet av snajk:

Autohold i kombination med DSG känns inte så bra för däckslitaget när man kör iväg i alla fall. P-bromsen håller emot tills man gasar ganska mycket och sen släpper den på all kraft direkt liksom.

Hmm kör inte ofta med autohold har inte direkt upplevt några sådana grejer. Tycker den startar hyffsat lugnt ja....

Av sandos

Epic Games: 5-12 Jan:

Kerbal Space Program (yey!):
https://store.epicgames.com/en-US/p/kerbal-space-program
Shadow Tactics - Aiko's Choice
https://store.epicgames.com/en-US/p/shadow-tactics-aikos-choi...