Inlägg

Inlägg som echo har skrivit i forumet
Av echo
Skrivet av Limo:

Hur stor roll spelar input lag?

Ingen roll alls i de allra flesta fallen.

Av echo

Jag hävdar att det är nästintill helt onödigt sett till multitasking (jusst därför att man, som sagt, inte multitaskar processorintensiva saker på en telefon).

Och med nästintill menar jag att man med en motsvarande singlecore processor hade kunnat göra samma arbete både snabbare och effektivare (eftersom en kärna i en multicore processor inte kommer vara lika vass som kärnan i en singlecore processor (detta eftersom begränsningen i en telefon är batteriet)).

Men flertrådade program däremot kommer givetvis att dra nytta av flerkärniga processorer och där kommer prestandavinsten vara motsvarande den vi ser i datorer, dvs. i princip fördubblad beräkningskraft med två kärnor mot en.

Men vi kommer förstås ha samma problem på telefonen som på datorn, att alla problem är inte så lätta att dela upp i flera trådar och det kräver mer av utvecklarna. Så jag är lite skeptisk till hur många som kommer orka (och har kompetens) att fixa det.

De flesta program har inte så stort behov av mycket processorkraft heller, det är främst (och i princip enbart) spel och webbläsarna - i den mån man lyckas utnyttja fler kärnor, som jag tror kommer dra nytta av flerkärniga processorer. Och det är bara kolla på datorsidan, spel och webbläsare är inte bra på att utnyttja dagens flerkärniga system - och då läggs det enorma resurser på det (som inte kommer att kunna täckas av att säljas på någon market för 9 kr).

Så jag är lite skeptisk till den reella nyttan, jag ser hellre att det satsas mer på hårdvaruacceleration och en kompetent grafikprocessor än ett monster till CPU.

Av echo
Skrivet av Tangentbord:

Vad skulle du klassa som processorintensiva ?
Musikspelare, angry birds, sms-tråd, kontaktboken, skype, truecaller.. blir fort mycket som är igång och även om inget kräver 2ghz så kräver det trådar ! = flera kärnor som en enkel lösning..

Har jag fel ?

Vad tror du kontaktboken sysslar med när du spelar angry birds? Sorterar om kontakterna för skojs skull?
Och vad sysslar sms-trådarna med bakom din rygg, skickar bus-sms?
Och vad gör truecaller när ingen ringer, ladda ner delar av telefonboken - just-in-case?
Nej...

Musik kräver typ inget för att spelas, det är något som mp3-spelare från 90-talet klarar av lätt, jag tror att en modern smartphone fixar att spela musik utan att det påverkar övriga delar nämnvärt. Skype gör heller inte mycket i bakgrunden, däremot drar skype säkert lite batteri om det konstant har en dataanslutning mot skypes servrar men processorkraft är inget problem.

Nej, inget kräver kanske 2 GHz ensamt, men tillsammans kanske de på sin höjd skulle ta 50 MHz av processorn i anspråk. Dvs. antagligen <= 5%.
Är det värt att skaffa en till kärna för att hantera 5% av belastningen?

Och tro inte att en flerkärning processor bara kommer med fördelar, det är kompromisser hela vägen och allt bara för att kontaktboken ska ha en marginal på en GHz...

Av echo
Skrivet av Pie-or-paj:

@echo eftersom jag har bundit mig till tele2 är jag tyvärr fast med deras icke existerande 3G täckning. Att ladda en tyngre sida på gprs tar ett bra tag så varför inte köra Angry Birds under tiden? ~10 välplanerade försök i Angry Birs = en längre Wikipediaartikel med ett par bilder
Att Angry Birds drar så lite CPU när det är minimerat visste jag inte. Eloge till utvecklarna!

Och visst, spotify kanske inte drar så mycket vid vanlig användning, men telefonen blir iaf. märkbart långsammare än att köra med en annan player från SD.
>Google sync, facebook, sms, twitter, väder m.fl. tar absolut 0 i cpu.
När det bara ligger i bakgrunden ja, men gör tex. en manuell uppdatering av mailen och försök att starta angry birds eller likande, det går segt! Mycket segare än att tanka torrent, köra spotify eller nått annat i bakgrunden.
Visst det är inte lång tid, men att det störelsemomentet finns öht. är jobbigt.

Självklart går det att köra flera saker på en single-core. Men om du vill sitta på en 486a får du gärna göra det. Personligen är jag glad över allt som gör mitt (idag) sega mobilanvändande något mindre segt.

Ge ingen eloge till angry birds utvecklare. Det är så hela tanken med alla telefon-OS är. Man har aldrig mer än ett processorintensivt program igång. Och de program som ligger i bakgrunden har lägre prioritet.

Jag har inga av de problemen du nämner, och jag har då ingen multicore i min telefon. Bara för att du tycker att telefonen är slö så betyder det inte att en dualcore är lösningen.

Om det enda jag gjorde på en dator var att spela musik så visst, då hade jag lika gärna kunnat sitta på en 486:a.

Av echo
Skrivet av DUNXIII:

Då kanske man äntligen kan köpa sig ett par nya skärmar snart... Har ju suttit på samma S-IPS (dell 2007WFP) i 4 år och börjar känna behovet av något nyare, vilket aldrig kommer bli av TN typen iaf.

Finns inget nyare som är bättre...

Av echo
Skrivet av houze:

Man undviker väl helst processorintensiva program på alla typer av batteridrivna enheter, men det är ju smidigt att kunna ge ordentligt med CPU-kraft under kortare tid när det behövs även om det äter batterikapacitet under den tiden.

Absolut. Men ska du betala batteritid, chipyta och prestanda bara för att få en boost i något enstaka program där du har användning för mer än en kärna?

Skrivet av Pie-or-paj:

Du har aldrig kört browsern med flera fönster och flash + angry birds + spotify och ser nått du vill fota och tyckt camerappen varit segstartad? eller måste kolla vägen till nått och ska försöka starta maps?

Spelar du angry birds samtidigt som du surfar? Det lyckas inte jag göra på min telefon i alla fall.
Är angry birds minimerat tar det ingen cpu. Detsamma med browsern + flash i flera fönster och maps osv.

Visst, när du laddar in en sida och minimerar den direkt så tar det mycket cpu, men hur många sekunder tar det egentligen? Sen förutsätter jag att program i fokus har högre prioritet så att det skulle ha någon egentlig effekt på användningen är jag skeptisk till.
Och att man ens kan komma på att ladda flash på en telefon har jag aldrig förstått, men visst. Flash må kanske vara ett undantag - och hur tragiskt är inte det.

Men visst, jag ska ge dig en poäng. Och det är spotify. Nej, normal användning av spotify tar ingen processorkraft att tala om, men om du syncar en massa låtar över wifi så tar det en del prestanda även i bakgrunden.

Skrivet av Pie-or-paj:

Självklart kör man inte 100% hela tiden, men 2-3 tyngre program + 1-2 tillfälliga tyngre program är för mig inget ovanligt. Och då ska ju google sync, facebook, sms, twitter, väder m.m. ligga i bakgrunden också...

Google sync, facebook, sms, twitter, väder m.fl. tar absolut 0 i cpu.

Det här är exakt samma visa som när HyperThreading kom, och senare dualcores. Folk får för sig att man helt plötsligt omöjligen kan spela musik i bakgrunden utan HT eller dualcore - när det givetvis har gått bra att göra det på allt från en gammal 486a och framåt.
Jag har 155 processer igång på min telefon nu, hur många kärnor föreslår du att jag borde ha i min telefon egentligen? En vanlig singlecore processor har inga som helst problem med att fördela sina resurser över flera processer.

Flerkärninga processorer till datorn var däremot fantastiskt när det kom, men det är bara för att man på en dator ofta kör flera processorintensiva program samtidigt - det gör man inte på en telefon.

Knappt något av det du nämner är särskilt processorintensivt i bakgrunden, det är snarare minne och annat som flaskar och det är inget som en extra kärna kommer hjälpa dig med.

Av echo
Skrivet av Tangentbord:

Aldrig gjort det ? Shame on you and your dumbphone..:O

Läs om läs rätt. Man multitaskar inte processorintensiva program på en telefon. Och skulle du få för dig att du skulle vilja det så kan du glädja dig åt 53 minuters batteritid...

Av echo
Skrivet av bregell:

Sen började ju gemene man ha många program igång samtidigt och då kan programmen dela på kärnorna.

Det är bara en hake, man multitaskar aldrig processorintensiva program på en mobiltelefon. Och vipps såförsvann 95% av vittsen med en multicore på en telefon.

Men hejja utvecklingen! Eller nåt...

Av echo
Skrivet av zeagan:

Vi har ZR24W på jobbet och visst den kanske är bättre än skärmen som sitter i laptopen, men kan bara säga att om jag själv köpt en så hade jag inte varit nöjd med köpet. Ytterst dåliga betrakningsvinkar, färgerna blir lätt konstiga nästan när man sitter rakt framför, oavsett vad som uppges i specifikationerna.

Isåfall pratar du om svarta/mörka bilder. Och det problemet har alla IPS-skärmar (förutom ett ytterst fåtal som inte går att köpa längre).

Om du menar rent generellt så är det inte en ZR24W ni har.

Av echo

Titta upp ett par inlägg så ser du samma länk...
Och det är rör sig som sagt om E-versionen.

Av echo

Du har rätt, även om det inte riktigt är så enkelt.

Det beror delvis på vad för slags fotograf man är och vad man fotograferar, för att man ska ha nytta av wide gamut gäller ju att det man fotograferar också resulterar i bilder med stor färgrymd. Och här får vi problem jusst med t.ex. saker som hud och annat som ligger klart i sRGB men som påverkas negativt om du har en wide-gamut-skärm jusst därför att du får sämre precision.

Men visst, jag är hård mot wide-gamut och jag är väl inte helt objektiv när jag mer eller mindre säger att wide-gamut saknar existensberättigande. Men jag tycker fortfarande att det var ett onödigt steg att ta oss vanliga konsumenter till wide gamut innan det fanns vettigt stöd för det och den nytta man har av en wide-gamut känns i många fall lite som en efterkonstruktion.

När nyttan med wide-gamut ligger i detaljerna och problemen är så stora så gör det ont i själen. Särskilt när de som har nytta av wide-gamut egentligen (sålänge det inte rör sig om entusiaster) borde sitta med betydligt dyrare skärmar än vad vi dödliga konsumenter har att hålla oss med.

Av echo
Skrivet av reflux:

Du menar förutom den (mitt antagande) tilltänka målgruppen?
Fast jo, jag håller med att wide gamut-hetsen är lite löjlig. Alla grafiker som använder Apples skärmar för grafisk produktion (och hur rabiate deras användare brukar vara om just detta) verkar ju onekligen klara sig rätt bra och de är sRGB rakt över så vitt jag vet.

Fasst vad är egentligen den tilltänkta målgruppen?
Bara för att man är grafiker och bara för att man använder sig utav program som är medvetna om skärmens färgrymd (såsom photoshop) så implicerar det inte på något sätt att wide gamut skulle vara önskvärt. Många grafiker avskyr wide gamut jusst därför att den större färgrymden ställer till det med precisionen för sRGB material - och grafiker eller ej, sRGB är det som de absolut flesta använder och de allra flesta skapar dessutom material för sRGB och har därför ingen nytta av någon större färgrymd.

Framförallt är det folk som håller på med tryck som har nytta av en wide-gamut skärm men i de fallen så jobbar man antagligen inte med någon billig konsumentskärm heller, eller?

Wide gamut hade gärna fått införas om det gjordes i samband med en övergång till 10 bitar per kanal och med betydligt bättre mjukvarustöd, att det smygit sig in bland konsumentskärmar långt innan marknaden är redo är i mitt tycke bara tragiskt.

Såvitt jag vet är det bara apples skärmar, eller rättare sagt, apples skärm eftersom apple bara har en nuförtiden och HP ZR24W som är i sRGB. Apples skärm går bort pga. att den är glossy så kvar har vi bara en skärm...
(obs. pratar IPS-skärmar nu)

I framtiden så kanske skärmarna får bra sRGB-lägen, och det är ju helt klart positivt. Men detta är i dagsläget bara något som man hittar i professionella skärmar från företag såsom Nec och Eizo...

Skrivet av Zotamedu:

Fast jag använder Photoshop och liknande program för att hantera bilder och där är det inte ett problem eftersom de faktiskt kan visa färger ordentligt. Vet man vad man håller på med är det inte ett problem. Hur bilderna ser ut i Windows Image Viewer är för mig helt ointressant.
Wide gamut är enormt användbart för alla som håller på med bilder. Spelare har dock inte så mycket nytta av det som du säger.

Windows Image Viewer är color-aware och har därmed inget problem
Problem är det däremot i de allra flesta webbläsare (firefox är väl den enda som stödjer det och jag vet inte om jag tycker stödet är särskilt vettigt - nu använder jag inte firefox så jag är körd anyway), alla spel, mediaspelare (typ) och praktiskt taget alla applikationer förutom ett fåtal bildbehandlingsprogram.

Problemet existerar och går inte att komma ifrån oavsett hur insatt man är. Sen om man kan leva med disney-färger på en relativt dyr skärm som man köpt jusst för dess bildkvalité är en sak, men för mig tar det emot.

Och som sagt, bara för att man sätter sig i photoshop så är inte allt frid och fröjd, även i den mest optimala miljö medför wide gamut problem i de fall vi fortfarande bara har 8 bitar per kanal.

Av echo
Skrivet av reflux:

Tja, det är ju en direkt konkurrent till Dells U2410 som också är en native wide gamut-skärm, populär bland amatörfotografer/grafiskt intresserade och kontorsfolk. Tror ändå att det är en rätt stor marknad som man siktar på.

Absolut.
Det jag reagerade och svarade på var mer att jusst wide-gamut skulle göra att denna inte passade för en gamer, när wide-gamut i sig knappt passar någon målgrupp.

Av echo
Skrivet av Zotamedu:

Överdrivna färger med wide gamut? Det är väl självklart att man kalibrerar sin skärm.

Ja.
Nej, du blir inte av med överdrivna färger bara för att du kalibrerar...

Av echo
Skrivet av zeagan:

Den behöver inte prestera särskilt bra om den ska konkurerra med ZR24W prestandamässigt

Öhum. ZR24W presterar bra och har en ytterst sällsynt kombination av standard gamut, 16:10 och IPS. Det är ruskigt få skärmar för konsumenter som ens kommer i närheten.

Skrivet av reflux:

Tja det är en wide gamut-skärm så den är ju inte direkt avsedd för den vanlige gamern.

Fasst den är ju knappast avsedd för grafiker och de är de enda som har någon egentlig nytt av wide gamut, så man kan ju fråga sig om det är dumma entusiaster man är ute efter eller om det är dumma gamers som tycker överdrivna färger ser bra ut.

Av echo

Det är som sagt e-versionen och med det i åtanke är det snuskigt billigt. Jämför med dagens 64GB-disk som kostar närmare 6000 kr... http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=388778

Sen går de visserligen inte riktigt att jämföra, om jag minns rätt så kör denna version med MLC-minnen till skillnad från den gamla som kör SLC.

Av echo

Fasst det har inget med själva LEDarna att göra. Möjligt om du pratar om backlight bleed och skärmar som bara har belysning på sidorna vilket lätt ger upphov till en ojämn svärta.

Men kontrasten sitter i panelen och inte bakgrundsbelysningen.

Av echo

Det finns en mängd skillnader mellan LED och CCFL, däremot finns det inget som säger att LED implicerar bättre kvalité.

Generellt brukar man säga att LED brukar ha dessa fördelar:
Lägre strömförbrukning.
Tar mindre plats.
Längre livslängd.

I bärbara har LED en klar fördel men för stationära så är det inte alls säkert att en LED-skärm skulle vara något att föredra (om inte någon/några av de tre punkterna ovan är väldigt viktigt), det beror på de specifika modeller som är av intresse.

Av echo
Skrivet av iSprew:

Asså själv har jag en E2360V LED från LG och skillnaden med LED märker man mest i spel med pixlarna iallafall mot min förra LCD BenQ skärm som va lite sämre i skärpan.

Nu vet jag inte vad du försöker säga men LED är bara bakgrundsbelysningen och har inget med pixlarna att göra.

Av echo

http://www.dustinhome.se/pd_5010462540.aspx?

Lagerstatus 1-2 dagar
Beräknad leverans 2011-02-03

Hur går det ihop?

EDIT:
Anledningen till min fråga var givetvis för att jag (otåligt) väntat på produkten och hade fått jusst 3:e feb som levansdatum, men den skickades igår så det förklarar ju lagerstatusen