Inlägg

Inlägg som Oliver91 har skrivit i forumet
Av Oliver91
Skrivet av Dreas89:

Och under tiden köra omkring i en bensinare?

Vad är det experimentella menar du, att batteriet måste bytas över tid?

Till TS hade jag tittat på en ZOE eller avvaktat Tesla Model 2 eller någon annan billig kommande bil. Finns väl en Renault E-megane som kan vara trevlig. Att inte kunna ladda hemma är dock ett aber jag inte hade rekommenderat.

Experimentella = märkesverkstäderna kliar sig i huvudet och bara byter hela batteriet istället för att laga enstaka celler vilket medför kostnader på runt 200 tusen på bilar utanför garantin...

Elbilar är för rika och företag.

Av Oliver91
Skrivet av Jumpcut:

Det är ungefär det jag har fast har bara gått 4000 mil. Det smarta vore väl att bara sitta still i båten (bilen) och njuta av låga månadskostnader och spars tills nästa gen elbilar kommer.

Ja, elbilarna idag är experimentella maskiner som rullar runt, vänta på elbil vs vätgas är avgjort 💪

Av Oliver91

kör du 800 mil om året skulle jag köpt en högmilad bensinare, kanske runt 15 tusen mil max 5 år gammal med perfekt servicehistorik och sen kan du ha den ett bra tag utan någon nämnvärd värdeminskning då miltalen kommer sakta men säkert normaliseras med ditt körmönster.

Se till att om det är modell med kamrem att den är bytt och att första uppsättningen med sommar/vinterdäck är utbytta med minst 5mm kvar, därav man kollar på bilar runt 15 tusen mil då de stora kostnaderna på bilen är "gjort" första gången och att man oftast har 10 år eller 8000 mil av problemfritt bilägande om du sköter servicarna framöver.

Själv kör jag 2500-3000 mil om året så jag valde att köpa en ny Mazda 3 -24 och köra slut på den under 7-8 år och sen kolla om det finns någon vettig elbil.

exempel:
https://www.blocket.se/annons/stockholm/opel_corsa_5_dorrar_1... <-- liten
https://www.blocket.se/annons/stockholm/renault_captur_1_2_bt... <-- liten "suv"
https://www.blocket.se/annons/stockholm/hyundai_i30_1_4_t_gdi... <-- mellan
https://www.blocket.se/annons/stockholm/opel_astra_sports_tou... <-- stor

https://www.blocket.se/annons/stockholm/mazda_cx_3_2_0_121hk_... <-- vad jag skulle köpt

Av Oliver91

Mitt Facebook flöde visar otroligt riktat nuförtiden, inget jag egentligen bryr mig om men bara att se elbilsnyheter börjar bli lite ledsamt och mazda fanclub grupper då jag råkade joina en sådan innan jag köpte min 4e generations mazda 3.

Av Oliver91

Då jag kapade alla mina kostnader vid fotknölarna under 2021 (sålde min dyra bostadsrätt och flyttade till billig hyresrätt) samt rensade bort alla möjliga prenumerationstjänster jag ej hade behov av och betalade av alla lån så har jag klarat mig fint.

Kan oftast spara mellan 5-10k i månaden och ha pengar över utöver det, faktiskt bättre än innan då jag slutat med min lyxkonsumtion.

Mitt tips till er som kämpar är att kolla över rejält vad ni betalar för varje månad och försöka kapa bort alla småköp, prenumerationstjänster osv. även kolla över vad som absolut inte behövs hemma har lite då och då rensat och sålt av oanvända prylar som legat i lådorna här hemma, det mesta går att sälja!

Ett extremt tråkigt men bra spartips är ju ett som jag gjorde och det var att flytta närmare arbetet så man kan använda cykel istället för bil.

Har verkligen rotat överallt och sparat in nån krona hit och dit, nedgraderat bredbandshastighet vilket blev 50kr lägre i månaden, skaffat spotify family då vi båda använde spotify och sparade lite där, nedgraderat surfen på mobilabonnemang vilket kapade kostnaden med 100kr per månad då vi hade för stora pottar ändå och massa andra saker som switch online bortplockat, alla streamingtjänster bortplockade.

Börjat laga storkok på säsong och minskat mängden kött som jag fyller ut med billiga råvaror som morötter, själkselleri, lök, potatis, röda linser, kidneybönor och liknande.

Gör min egen majonäs, godare och billigare.
Köper utländsk 20% nötfärs 1kg och plattar till 10 burgare och fryser in, godare och billigare än alla frysburgare.
Är det torrvaror / saker som kan frysas på kampanj så köper jag på mig extra.
Åker till specifika butiker och köper de som är billigast hur just dem, besöker alltid coop på tisdagar och ica under helgen då de brukar ha bäst kampanjer då.

Kan säkert göra en lista med 100 saker till jag kapat ner på, helt slutat handla prylar förrän saker verkligen går sönder också.

Är det inte bråttom med inköp av något så bevakar jag priser och slår till när det är bra rabatter, nästan helt slutat köpa sällan köp till ordinarie pris och köper oftast utgående modeller när det kommer till teknik, hela min dator i signaturen är köpt när det varit utförsäljning eller extremt fina priser, nätagg efter miningboomen för under 1000kr, 6950xt när de reades ut för runt 7000kr, 5800x3d vid någon flash rea för runt 3500 osv..

Men känns bra för min del då jag har mer i plånboken idag än innan covid då jag hade ett dyrt bostadsrättshus, 2 bilar på avbetalning och andra riktiga "moneysinks" som är bortplockade ur mitt liv för när jag hade dessa lyxgrejer så var plånboken tom den 25e varje månad, ränta är den värsta dolda kostnaden vi har i samhället idag.

TLDR; Jag kunde haft det otroligt tufft just nu eftersom min sambo är arbetslös och studerar men eftersom jag förberedde mig i god tid för detta så har lyckats kapa ner våra kostnader inklusive allt till runt 20 tusen per månad utan att snåla extremt mycket och då står hyran för ungefär 50% och mat, hygien, drivmedel, bilförsäkring, skatt, bredband, mobiler och husdjuren för resten.

Innan jag kapade dessa kostnader skulle bara bostadsrätt + billån gå på 25+

Av Oliver91

Mina två katter.

Av Oliver91

Jag kör deras patron prenumeration för 12kr i månaden men skulle aldrig kört hela skrivaren.

Blev less på att skrivaren aldrig funkade med de billiga patronerna från butikerna så nu får man "kvalitet" patroner hemskickade nån gång om året.

Funkat bra!

Av Oliver91
Skrivet av wargreymon:

Arbetar med banker inom EU och trots att vi klagar så kan jag ju säga att vi ligger till jäkligt bra jämfört med andra länder. Vissa har strul varje vecka så gott som. Inom Sverige är det helt klart Swedbank som ligger sämst till däremot, osäker om det har med volymen att göra eller om de bara är så dåliga.

Intressant, folk höjer ju Swedbank till skyarna som den bästa banken.

Jag valde att hoppa över till Ica banken av följande anledningar.

Bankkontor med öppettider 6-23
Enkelt att öppna gemensamt konto med medföljande kort.
Relativt låga avgifter (25kr för ett mastercard)
Dubbel bonus hos ica.
Kombinations rabatter eftersom jag både hade bolån och bilförsäkring hos Ica när jag gick över + att det är bonusgrundande.

Men största anledningen var nog att jag ej ville stödja Nordea när de flyttade sin verksamhet utomlands.

Men visst lämnar de mig strandad med en full kundvagn med matvaror och betalningen ej går igenom en dag så kommer jag kolla efter andra banker.

Av Oliver91
Skrivet av Kotte456:

Beställde en Moto g84 Snapdragon 695, 12 GB ram, 256 GB i går, verkar vettig för mig, som inte spelar på mobilen. (processorn är visst inte supersnabb)
Skapligt med lagring (256) och hyfsat med internminne (12). Och 5G som jag egentligen inte behöver men kul att ha.

Skulle tagit denna alla dagar i veckan om jag inte hade investerat i trådlös laddning runtom i lägenheten + bilen så fick bli en Nothing Phone

om TS ej har behov av trådlös laddning och snabbaste SoC'n så är denna helt klockren med riktigt stort batteri som garanterat räcker.

Av Oliver91
Skrivet av Varg:

En av orsakerna till att jag bytte från ICA-banken var just att det krånglar så jävla ofta.

Kommer göra samma sak den dagen deras strul möter mig i skarpt läge, ännu har jag dock ej blivit drabbad av det.

Gillar att min bank har öppet från 6-23 när man behöver sätta in kontanter

Av Oliver91

Ovanligt... har Ica banken som bank och jag tror att de har minst ett avbrott i månaden...

Av Oliver91
Av Oliver91

Så har det varit sen 90-talet, jag hade Pokémonkort för 1000-tals kronor och annat "trams" som Go'Go's, Pogs e.tc. alltid något nytt att samla på och mycket av det var upplagt som "lootboxes" vet inte hur många paket man köpte för att få en shiny charizard eller Eggy sen var man coolast på skolgården

Det har bara flyttat in i den digitala världen nu, vi får väl vara glada över att det har mindre miljöpåverkan?

Av Oliver91

Köpa lite gamla codemasters titlar för småsummor på nån keysida + xbox one kontroll borde räcka eftersom du nämner att han vill BÖRJA spela racingspel och då kanske inte en ratt för närmare 3k är det första bästa?

https://www.maxgaming.se/sv/handkontroll-xbox-series/xbox-ser...
+
https://www.g2a.com/grid-2-steam-key-global-i10000007915007

Kan rekommendera DiRT 4 om du hittar det någonstans, sitter själv och njuter av det för tillfället med en Xbox one controller, grym arkad racer.

Av Oliver91
Skrivet av Hartassen:

7700 XT och 6800 är ungefär lika i prestanda. Enligt sweclockers prestandaindex är 7700 XT på 115 och 6800 på 113 (jämfört med 3070 som 100). 4GB extra VRAM är definitivt användbart men endast om du ska upp i 1440p. 12GB bör räcka för 1080p i många år framöver.

Du glömde ta med i beräkningen att 7700 XT är betydligt mer energieffektivt och därav utvecklar mindre värme och oljud från fläktarna samt att det är en modernare arkitektur som kommer få fler uppdateringar framöver.

RX 6800 är absolut inget man köper nytt år 2024, det lanserades väl under 2020?

Av Oliver91

Köp 7700xt, nyare grafikkort och bättre GPU prestanda, de där extra 4gb vram kommer du aldrig kunna utnyttja.

Har själv RX 6950 XT från XFX och det är högljutt och lider av coilwhine, 7700xt är bättre alla dagar i veckan.

Av Oliver91

Nej, det är ett väldigt bra kort för pengarna.

Ligger mellan 4060 Ti och 4070 i prestanda.

Ray tracing i den prisklassen är att glömma ändå så AMD är ett solid choice

Av Oliver91
Skrivet av lambdan:

Jag var också trogen MX518 användare förr men tycker det finns bättre nuförtiden, framförallt trådlösa.
Mina två favoritmöss just nu är Razer Deathadder och Logitech Superlight. Deathaddern är bekvämare men något tyngre och Razer's kvalitet är... inte bra. Superlighten är istortsett perfekt.

Nej deathadder är riktigt dåliga, min deathadder är från 2008 och är nu 16 år gammal

Kan rekommendera Razer deathadder, gummit på sidan blir dock lite slitet efter 10+ år och efter 16 år finns de inget kvar men fungerar gör den 🤣

Av Oliver91

ett par helt ok Creative SoundblasterX högtalare med RGB strip, valde dessa då jag fick störningar på förra datorn anslutet till moderkortet (visade sig vara min ikea markus stol...)
2.1 system som ansluts via USB.

sen har jag ett billigt Razer headset kraken? utan rgb, grym mikrofon för pengarna men dålig ljud vid musik och spelande så körs mest högtalare.

Av Oliver91
Skrivet av [SmR]BMF:

Låter som det skulle bli billigare och tystare att skaffa ett ok meshchassi

Så är det, men hans GPU kommer aldrig bli tyst.

byggt mitt egna system runt BeQuiet! prylar rakt igenom så det enda som gör sig tillkänna är min GPU vid intensivt spelande annars är den 100% tyst.