Inlägg

Inlägg som Knarra har skrivit i forumet
Av Knarra

Innan du sätter in ett nytt kort bör du ställa dig frågan varför två fungerande grafikkort plötsligt lägger av i daton. Kan det vara fel på nätagget? Vore inte så kul ifall det nya kortet ocskå lägger av efter ett litet tag. Radeon 7750 eller (någon femtiolapp över budget 7790) är moderna budgetkort som jag tycker presterar bra per krona.

Av Knarra

Ska inte vara några problem. Jag brukar koppla in mobilen med sladd till datorn för att få bättre stabilitet. Vet inte om det går just på S3 men har funkat både på HTC och Xperia iaf.

Av Knarra
Skrivet av Extremaz:

Vodka och Tops

SPRITMISSBRUK! Brukar själv använda ren acceton och tops.

Av Knarra

Är det någon som har tänkt på hur mycket (dvs lite) som man nu för tiden betalar för telefonsamtal och sms? Någonstans måste telebolagen ta betalt för kalaset. Att sedan marknadsföringen är under all kritik håller jag med om.

Av Knarra

Skulle säga att du borde montera på stockkylaren igen och ifall datorn då fungerar felfritt så lämnar du in pumpen och kräver att få en ny på garantin. Låter precis som pumpen gett upp. När du säger att kylaren "låter" hur menar du då? Menar du att fläkten går eller hör du något pumpljud?

Av Knarra

Jag håller verkligen med dig i det du skriver. Tänkte på det redan när du lade upp det i ett svar på nyhetsartikeln (eller kom det här före?). Själv så söker jag alltid efter absolut mest prisvärda lösningen när jag köper komponenter till datorn. Har absolut inget krav på att definiera mig som någon "High end user" eller "entusiast". Datorn ska vara tyst, snabb och billig. För mig innebär det att jag tyvärr oftast måste göra avkall på det senaste och fick köra på ALC892 när jag köpte nytt moderkort för någon månad sedan.

Hade det dock funnits ett sådant kort som TS beskriver hade jag säkert lagt några hundralappar extra på det. Idag hade jag behövt lägga en tusenlapp extra vilket absolut inte kändes värt.

Av Knarra

Mjo, jag tror det. Har väl med Silverligth att göra. Det är dock inte särskilt svårt att komma runt problemet med Netflix i alla fall. Var bara att ladda hem någon app som kördes via Wine har jag för mig.

Av Knarra

Trasigt moderkort, efter processorkylarhaveri?

Okej, det här är min första tråd men jag har dock "lurkat" det här forumet under en längre tid och tycker swec är super! Har jag behövt hjälp med något har jag aldrig behövt posta något nytt tidigare då man sällan är ensam med sina problem och någon annan har postat tidigare. Nog om detta....

Satt idag och spelade lite dota när datorn helt plötsligt stänger av sig själv med hjälp av en power down. Detta har aldrig hänt mig förut. Kan minnas att datorn startat om sig själv utan att man bett den vid något enstaka tillfälle men det här var något nytt.

Vid första återupplivningsförsöket så reagerar datorn inte på powerknappen. Efter några få minuters väntan gör jag dock ett försök till och datorn svarar med ett "pang" och det känns som det slog en gnista från någonstans inne i datorn. Det anmärkningsvärda var dock att datorn därefter bootade normalt.

Nu vet jag så här i efterhand att jag gjorde en tabbe som det snabbaste jag kunde återanslöt mig till min dota-match som var av det bättre slaget. Efter kanske 5-10 minuter så dör datorn igen på samma sätt. Den här gången så väljer jag att plocka isär datorn för att felsöka. Min första utgångspunkt är att det är mitt vattenkylningssystem (Antec h2o 620) som gått sönder eftersom jag ändå kunde få igång datorn. Nu till min första fråga:
Är slutsatsen att det är kylaren som gått sönder vettig? Vad annars kan explodera vid start och man trots detta kan starta ett spel?

Med denna arbetshypotes bytte jag därefter ut kylaren till en tornkylare jag hade liggandes detta innebar att jag var tvungen att byta bakplatta och montera ut hela moderkortet och så vidare. Jag använde mig inte av något antistatarmband vilket jag inte brukar göra. Det har alltid gått bra tidigare men jag vet egentligen att jag inte borde slarva. Var även tvungen att använda visst våld för att få bort Antec-bakplattan så det är fullt möjligt att jag skadat moderkortet i det här ombygget.

När jag fått ihop datorn igen och ska ha igång den så är den stendöd. Inga fläktar går igång, inga dioder börjar lysa. Undrar då ifall det är nätagget som pajat och testar med ett annat gammalt jag har liggandes. Datorn är fortfarande lika död, men jag upptäcker en viktig sak. När jag drar ur det gamla nätagget så hade jag glömt stänga av strömbrytare och när jag drar ur processorsladden så kickar fläktarna igång. Samma sak upprepar sig med mitt vanliga nätagg. Fläktar fungerar ifall inte strömsladden till CPU är inkopplad. Testar nu att byta ut tornkylaren mot stockkylare. - Samma resultat. Testar att byta ut processorn mot en äldre processor. Fortfarande stendött så länge processorn får ström. Min slutsats är nu att det är moderkortet som gått sönder men jag har aldrig varit med om det förut så jag undrar ifall det är vettigt?

Frågan lyder alltså ifall dessa symptom tyder på att moderkortet som slutligen gett upp? Är det även troligt att andra komponenter kan ha blivit skadade?

Det hela skulle inte förvåna mig eftersom jag bytt ut det mesta i datorn utan just moderkortet och minnen sedan jag köpte datorn för en massa år sedan. Jag skulle gärna få bekräftat av någon som är lite mer kunnig ifall min felsökning är korrekt gjord och ifall ni håller med om min diagnos.

komponenter:
Antec h2o 620
AMD Phenom II x6 1055
MSI GF615M-P33
Corsair HX650

Hoppas någon av er blir lite klokare på det här...