Inlägg

Inlägg som Afsky har skrivit i forumet
Av Afsky
Skrivet av Svensktiger:

Nejnej, spara den gamla installationen ifall nånting går galet
Men den måste vara urkopplad när du installerar på den nya disken, annars så hittas den gamla installationen och allt blir knas.
Först när allt är installerat och klart så pillrar du i den gamla disken.
Och kolla sen bootordningen i BIOS, troligen så är SSD'en primär boot, men det är bäst att dubbelkolla.

En annan anledning att spara den "gamla" installationen är att man i regel glömt att spara nånting.

okej tack
sant det där med att ha glömt att spara.. kanske bör säkerhetskopiera hela ändå just in case. Lite små ångest när jag tänker på att jag kan ha glömt nåt viktigt

Av Afsky
Skrivet av Svensktiger:

SSD'n blir ju "C" som standard när du installerar med bara den i.
När du sedan pluggar i din gamla disk så kommer den att få första lediga bokstav.
Men allt utom "C" går ju enkelt att ändra i efterhand (så länge du inte installerat en massa på den disken).

Utöver det så behöver du inte bry dig med W7 och nyare.
Windows fattar att det är en SSD och stänger av defrag m.m på den.

så även fast gamla disken fortfarande har windows på sig och är C kommer den bli en annan bokstav..? Eller ska jag formatera gamla disken först? Det sa du inget om. Och många andra frågor heller...

Av Afsky

Frågor om hantering av två diskar, formatering och installering

Hej!
Har lite olika frågor om hur jag ska gå till väga nu och vad jag ska tänka på:

Jag har precis köpt en ny SSD-disk. Jag vill installera Windows 7 på den, och sen vill jag behålla min gamla HDD som en "extra disk" (sekundär?). Det jag vill göra är då att totalt radera allt på den gamla disken.
Så jag undrar liksom vad jag ska göra i vilken ordning och vad jag bör göra som jag kanske inte vet skall göras i denna situation.

Jag har windows iso filen på ett usb, och jag tänker att jag först ställer in att ha AHCI i bios innan jag installerar windows, right? Sen pluggar ur HDDn och installerar windows på SSDn med bara den i.
En fråga som då uppstår hos mig är om det spelar nån roll att HDDn nu är C: och att SSDn är F:? Är det bara att ändra det efteråt typ?
Fråga nummer två blir om det går bra att ha Windows på båda hårddiskarna och formatera HDDn när jag är klar med installationen på SSDn, eller om jag ska göra det innan, eller om det inte spelar någon roll? Om jag formaterar efter att jag installerat, hur ska datorn då veta vilket windows den ska öppna? Har för mig att det kommer en fråga eller nåt men hur ska jag veta vilken windows som är rätt när båda är 7? Måste jag ändra nåt i bios angående vilken disk den ska starta upp först? I så fall hur? Mitt moderkort är av märket MSI förresten. Kan inte exakt i huvet men kan kolla upp om det behövs.

Och hur gör jag för att formatera om disken?

När jag installerar windows på SSDn ska jag då välja att den disken ska vara reserverad för os eller något sånt? Jag vill ju dock ha andra saker på den också som typ vissa program osv.. aldrig haft 2 hårddiskar förut så vet inte the do's and dont's
Sen vet jag att jag ska avaktivera automatisk defragmentering på SSDn om det skulle vara aktiverat. Sen peka om/flytta bilder, dokument, nedladdade filer osv till HDDn..

Är det något annat som jag bör tänka på? Något speciellt för SSDn eller något specifikt man måste tänka på när man har 2 hårddiskar? Typ drivrutinerna bör väl installeras på samma disk som os? Men hur är det med Java, flash och direct x och dylikt?

Ursäkta om frågorna är korkade eller om det blev för många frågor på en gång men jag är absolut nybörjare och behöver lite vägledning så allt allt blir rätt så ge gärna väldigt tydliga och utförliga svar

Av Afsky

Well that's too bad... löste dock mitt problem ändå tillslut tror jag men om jag skulle vilja ha 3 hårddiskar skulle det inte funka så då blir det väl nytt moderkort med bredare avstånd mellan portarna, eller ett smalare grafikkort antar jag?

Av Afsky

Sätta i "internet kabeln" när datorn är på, farligt?

Startade upp min dator och upptäckte att jag glömt sätta i internet kabeln, så försökte sätta i den efteråt. Dock kände jag en brännande och stickande känsla i mitt finger så jag släppte genast. Tänkte att det var att fingret somnade eller nåt men när jag förde kontakten mot öppningen igen såg jag typ en liten gnista i kontakten. Skit läskigt... det jag undrar nu är om detta kan ha skadat datorn på nåt sätt?? Typ ESD? Mitt finger känns fortfarande jätte skumt.... Blir lite orolig för om nåt kan ha hänt komponenterna?

Av Afsky

Wait a minute nu jag skulle inte ens få i en sån för mitt grafikkort täcker den kontakten också........ om jag fattat rätt om vilken kontakt det rör sig om att den ska in i. The actual fuck

Här är mitt moderkort https://www.inet.se/produkt/1902253/msi-fm2-a55m-e33-matx

Här är mitt grafikkort https://www.inet.se/produkt/5409246/msi-geforce-gt440-1024mb

Av vad jag kan se skulle det aldrig gå asså...

Av Afsky
Skrivet av Toivo83:

du sätter i den i PCIe x1 platsen på moderkortet.
vad har du för kort förresten?

vet inte var du ser usb portar.
men i toppen av kortet är det två sata portar iaf.

Ah tyckte de där externa sakerna såg ut som usb portar men när jag tittar närmare ser jag att de ser ut som sata portar, men externa..
I alla fall har du några alternativ till det där kortet? Finns bara 1 kvar, verkar vara utgående sortiment och vissa uttrycker i kommentarerna att det verkar omöjligt att få tag på drivrutiner, samt en person som sa att datorn bootade långsammare vilket som känns rätt tråkigt. Beroende på hur långsamt liksom, det sa de inget om.

Av Afsky

Vart ska den sättas i då? Och de där sata portarna ser inte alls ut som på mitt moderkort, ska jag ha en annan sladd eller nåt? Asså what even. Är helt nybörjare och förstår verkligen inte nånting av nånting. Det enda jag ser är 2 usb portar och resten är ett mysterium och mystiska bokstavskombinationer

Edit: eller ligger portarna ner typ??

Av Afsky

Vad är det, hur kopplar jag i det, och hur fet jag vad jag ska ha?? Alla ser ju helt olika ut och verkar vara olika saker. Vilket av de där är ens sånt? Vet ingenting... skulle behöva lite mer utförlig information tack

Av Afsky

Och ja jag har provat med "flata" SATA kontakter..

Av Afsky
Skrivet av Demonoidz:

Modell AMD APU, kräver processor med inbyggd grafikkrets

Din processor har inte det. Där har du svaret till allting (:

Ah okej det förklarar varför det inte går att få bild från moderkortet. Tack för det!
Men mina egentliga problem kvarstår fortfarande :/

Av Afsky

Fast mitt egentliga problem här är att jag inte får någon bild på datorn efter att ha kopplat in min nya SSD... alltså jag tänkte först att det kanske inte blir någon bild från grafikkort eftersom jag inte hade drivrutiner på nya disken, så försökte koppla in i moderkortet men det gick inte, och det går inte som jag hade innan heller eller med eller utan grafikkortet.
Så jag börjar fundera på om det inte är så att grafikkortet inte går att sätta i ordentligt pga att 2 av sata portarna sitter under grafikkortet, och när jag hade satt i det låg det precis mot den inkopplade sata kontakten.. så alltså jag vet inte vad jag ska göra och börjar få lite ångest här. Inte kul att ha köpt en SSD för 800 och sen inte kunna använda den pga idiotisk konstruktion av kretskort..

Av Afsky
Skrivet av Demonoidz:

Det är inte garanterat. Vissa har stöd för integrerat genom processorn, men inte alla processorer har detta osv. Bästa är att få veta delarna innan man börjar att försöka lösa det.

Editade in vad det var för delar i förra inlägget men du han svara innan

processor https://www.inet.se/produkt/5308715/...0k-3-4-ghz-fm2

moderkort: https://www.inet.se/produkt/1902253/...-a55m-e33-matx

Av Afsky
Skrivet av Demonoidz:

Säker att du har integrerad grafik? Vad har du för processor och moderkort?

I och med att sen har ett vga uttag borde den väl ha det? Vet inte på rak arm nu men kan kolla upp, men låter väldigt ologiskt att den skulle ha uttag för vga men ingen integrerad grafik? Eller jag vet inte hur nåt funkar men..

Edit:

processor https://www.inet.se/produkt/5308715/amd-athlon-ii-x4-750k-3-4...

moderkort: https://www.inet.se/produkt/1902253/msi-fm2-a55m-e33-matx

Av Afsky

Extra SATA portar?

Finns det något som man kan koppla i eller nåt för att få extra SATA portar? Mitt moderkort har 4 men grafikkortet täcker 2 av dem och nu vill jag ha en till hårddisk men går inte pga detta.. vad ska jag göra nu liksom?

Av Afsky
Skrivet av giplet:

Prova att ta ur grafikkortet så ökar chansen att du får bild från moderkortsgrafiken. Datorns BIOS brukar känna av vad du har i datorn och sätta den integrerade grafiken till av eller på beroende på om du har ett grafikkort eller ej.

Gjort det men hjälpte inte..

Av Afsky

vga i moderkortet ger ingen bild?

Blir ingen bild på min skärm när jag kopplar in vgan i moderkortet. Däremot funkar det i grafikkortet. Läst nånstans att man kan behöva göra någon ändring i bios för att aktivera vgan i moderkortet eller nåt sånt men ingen aning om vart jag hittar det i så fall. Har msi. Kommer inte ihåg exakta modellen just nu i huvet dock men kan kolla upp sen om det skulle behövas.
Någon som vet vad detta kan bero på??

Av Afsky
Skrivet av TiasE:

Spärren som håller i kortet är bara att dra/trycka åt sidan och sen enkelt ta ur grafikkortet.

Angående din SATA kabel så är den precis likadan i båda ändar så ja du kan vända på den och köra den vinklade delen i SATAkontakten på moderkortet istället för in i HDD.

Okej tack! Fixade det, hoppas det ska funka nu, och att grafikkortet är ordentligt i nu. Verkade inte som spärren hakade i, men den verkar vara fullt nere. Men som sagt, den verkade inte vara i från början heller och har funkar bra ändå.. Den verkar helt enkelt inte som om den har någon form av fjädring alls ärligt talat. När jag kollade på bild på mitt moderkort på nätet verkade det som om spärren var liksom framdragen på min jämfört med bilden. Som om spärren typ "tappat fjädringen".. Hm, får som sagt se hur det går när jag startar upp allt i morrn.

Av Afsky

Grafikkort täcker SATA portarna?? Använda vinklad SATA kabel?

Mitt grafikkort täcker typ 2 av mina 4 SATA portar.. ska koppla in en ny hårddisk men vet inte vad jag ska göra nu...
Först och främst antar jag att jag behöver ta ut grafikkortet för att se ordentligt och komma åt... dock fattar jag inte alls hur jag ska bära mig åt. Skruvat ur skruven med nu då?? Det finns nån himla spärr grej men vet inte vilket håll jag ska dra den åt eller om spärren överhuvudtaget ens är i för ser ärligt talat inte så ut.. Liksom ska jag bara rycka rätt upp eller? Känns ju inte så bra... det sitter som berget.

Min andra fundering nu då är om jag kan få i en vinklad SATA kabel kanske. Kabeln till min gamla HDD disk är vinklad i ena änden, men den vinklade delen sitter i själva hårddisken. Det står även "HDD" på den kontaktdelen. Tror det står SATA på andra kontakten (på samma sladd alltså) så jag undrar om man kan liksom växla dem? Om det går.
Säg liksom att jag sätter den kontakten (gamla hårddisken) i porten som är täckt av grafikkortet, och nya hårddisken i porten som jag förut hade gamla hårddisken i..?

Vad ska jag göra annars liksom? Köpa nytt grafikkort? Knipsa av himla metallbiten som täcker och ändå inte verkar ha nåt annat en estetisk funktion? Grovt frustrerad.

Av Afsky

Okey tack båda två! I mitt fall vill jag dock ta bort allt på den gamla hårddisken! Men det går väl bra att göra efteråt hoppas jag? Trots att jag kommer ha windows på båda och bytt till AHCI?