Inlägg

Inlägg som Vituraz har skrivit i forumet
Av Vituraz

Kan fort bli konstigt med dåligt batteri. Mät spänningen på batteriet med ex. en multimeter. Gissningsvis är det under 12V (kring 12,7V är bra) och då är det troligtvis bara byta ut det. Du kan ju alltid testa ladda men det är nog uttjänt.

Av Vituraz

Om händerna är rena när man kommer hem så kommer det inte hamna virus på dina handtag, så jag spritar händerna innan jag öppnar ytterdörren, sen är allt frid och fröjd

Av Vituraz

Jag röstar på att du har rätt

Av Vituraz
Skrivet av Erik_T:

Någon får gärna rätta mig om jag har fel, men visst är det så att Effekt(Watt) = Spänning(Volt) * Ström(Ampere)?
Dvs att vid konstant effektöverföring via en ledning så blir det högre strömstyrka när man sänker spänningen.
Det är en anledning till att man har högspänningsledningar - för att inte få alltför stora strömmar.

Då magnetfältet är proportionellt mot strömstyrkan, så ger alltså en ledning med 15kV eller 25kV svagare magnetfält än en med 10kV.
Sen så är det antagligen mindre effekt som överförs via tågens strömledningar än via en vanlig högspänningskabel.

Med andra ord - jämförelsen med tågen säger inte så mycket, då deras ledningar har svagare magnetfält.

Nu blir det överkurs och utanför trådskaparens frågor men du har rätt i det du säger, men tåg drivs med en fas, och kräver alltså återledare (neutralledare/nolla i dagligt tal).

Då blir magnetfältet större eftersom det inte tas ut av intilliggande faser, och återledaren är längre ifrån i detta fall, nämligen ena rälen på spåret

Dessutom kräver högre spänningar större fasavstånd, och därmed större magnetfält, oftast ingen skillnad mellan 10-20 kV dock.

Av Vituraz

Alltid säkra lasten, särskilt tunga saker, och ett fönster vill du inte krossa på släpet och sprida ut på vägen.

Av Vituraz

Coop säljer väl det?

Av Vituraz

Inga problem med 10kV

Av Vituraz

Om det inte går någon slang i kabelskyddet med kabel i (eller lös fiberkabel) så är det inte anslutet. Det gula som sticker ut från kabelskyddet är som jag sagt tidigare en söktråd. Väldigt märkligt om inte fiberslangen eller fibern är indragen. Har grannarna fiber eller håller det på byggas i området? Men hur som helst, ring och hör med nätägaren.

Av Vituraz
Skrivet av jessej:

Det ser ut att vara förberett för fiber.
När fiber rullades ut i olika områden behövdes ett antal intresserade för att området skulle få fiber. På så vis kunde alla få en lägre installationsavgift och det var värt för stadsnätet att gå in i området. Alla var dock inte redo att hoppa på fibern, men ville inte missa fördelen med att det "vara en i mängden" för installationskostnaden snarare än att behöva dra all kostnad själv. Därför fanns en mellanvariant där fick en fiber framdragen till huset, men man kopplade aldrig in utrustningen i huset eller aktiverade fibern med tillhörande månadskostnad. Många äldre som var ointresserad av Internet såg detta som en investering för att höja värdet på huset och göra det mer lättsålt i framtiden, med all rätt.

Jag tror du har förberett för fiber. Innebär att investeringen för att koppla in fiber är betydligt lägre än att behöva göra en nyinstallation. Isf behöver du en mediaomvandlare (gör om fibern till vanligt nätverksuttag samt möjlighet att köpa IP-tv och telefoni och annat lull-lull), att få in kabeln genom väggen och ingå avtal med nätleverantör och ISP.
Dock oroväckande att kabeln verkar avklippt? Lite svårt att se på bilden men den är mörk, kan vara skit. Men det skall vara en genomskinlig plast/glas-kärna i den och inte något metall-aktigt. Kan behöva blåsa om ny fiber i så fall. (bara fiberkabeln i kanalen, du slipper all grävning mm som ofta är kostnadsdrivande).

Min gissning är att det inte är Telenor eller liknande som har gjort förberedelsen. Oftast är det något stadsnät (ofta kommunägt) eller IPOnly eller Telia. Kolla med dem om hushållet är förberett och kostnad för att slutföra installationen av fibern.

Lycka till!

Det som är avklippt är inte fibern, det är söktråden, som bara råkade vara samma färg.

Men det är som sagt förberett (även om jag inte ser svetshylsan, men installatören har väl gjort som han ville.., alltså inte jag som gjort det ), och med ett samtal till nätägaren så kan man beställa inkoppling. Ofta får man betala hela anslutningskostnaden i efterhand, eftersom det inte är installerat i huset, men det är billigare i och med att det största jobbet gjordes i samband med att grannarna anslöt sig.

Av Vituraz
Skrivet av Rouge of Darkness:

jo.

nackdelen är väl att garantin är oexisterande på egenjobb mer än garantin på den fysiska delen.

plus att ja tror vissa tillverkargarantier brinner inne om man mekar själv istället för att använda enligt dem "godkänd mekaniker".

men som farsan sa efter att ha suttit och väntat på en service hos märkes verkstaden (ford).

5000:- för ett olje/filter byte och en kille som går runt med en oljekanna och smörjer dörrgångjärnen, Kan ja lika gärna göra själv och börjar bilen rosta får jag väl köpa lite färg å pensla på (rostkyddsgaranti brinner inne om man inte använder godkänd serviceanläggning).

Ja det är skamligt hur lite som görs för pengarna på en service, men alltid synd att tappa garantin..

Av Vituraz
Skrivet av Rouge of Darkness:

ahh läste inte att han bytte kylen också ja då tar de kanske lite längre.

bara bytt rengjort EGR ventilen på någon passat aldrig bytt kylen tog mig kanske 3h den gången men går troligen fortare om ja behöver göra det igen när man inte behöver prova sig fram för att komma åt den.

Aha, lät ju ändå snabbt med tanke på hur dyrt det är hos verkstaden, kanske fler som borde prova på det själv då

Av Vituraz
Skrivet av Rouge of Darkness:

det luktar som att du blivit lurad...

att fixa egr ventilen tar typ 1 timme för en hobbymekaniker troligen 99% av gångerna handlar det om att den sitter fast pga att sot stekt fast i den och du behöver typ en nyckel för att lossa den och en burk brakeleen och en stålborste för att fixa problemet.

går även ställa den i en behållare med diesel ett tag så det löser upp skiten

och skulle den behöva bytas så visst ä väl typ 1500-2000:- eller nått för en ny ventil.

Att det skulle ta en timme har jag svårt att tro. Inte hört annat än att det är flera timmars arbete då den sitter riktigt dåligt till

Av Vituraz

Skära av med typ ståltråd eller liknande. Kan förvisso bli märken på väggen men det går nästan inte få lös utan att skära på något sätt

Av Vituraz
Skrivet av BergEr:

Hade nog slutat köra slang så slipper du dra med en sån. Sen köra typ crush core och tubeless eller bara tubeless.
Det kommer bli min setup snart iaf sen ha med sig en liten pump, tejp, någon insexnyckel och verktyg för kedjan.

Ah just det ja, inte funderat alls på slanglöst, men det kanske är vettigt. Tack för input!

Av Vituraz

Vad har ni med er för reparationsgrejer på era cykelturer? Kört utan hittills, men känner att det skulle vara vettigt med reservslang åtminstone. Har ni väska under sadeln? Kolsyrepatroner eller minipump?

Av Vituraz

Knuten runt plinten så kan du kolla upp dubbelt halvslag runt egen part exempelvis, och på änden mot selen kan du ha en karbinhake som du knyter fast med likadan knop och sedan krokar fast i selen, alternativt knyta direkt i selen. Rätt så enkel knop, och säker. Tror det blir alldeles utmärkt till ditt ändamål

Av Vituraz

Bra TS, denna tråden behövdes! Tycker MTB är enda konditionsträningen som är riktigt rolig, själv cyklar jag mest stigar och grusvägar kring Piteå på en Giant 29" hardtail. Misstänker att jag kommer lägga ner mer pengar i hobbyn nu när studierna är avklarade

Av Vituraz
Skrivet av Stefflo:

Klart enklaste sättet.
Folk betalar 10 000 kr mer för cykelramar och fälgar som väger några gram mindre när det är mer eller mindre gratis att gå ner fem kilo i vikt. Skippa kläderna så har du plockat minst tre kilo, men hjälm och cykelskor är nog värda att ha på

Nästan värt en bild på det också

Haha 3 kilo kläder är massor! Nämen att gå ner något kilo i kroppsvikt med en (ny?) rolig hobby som cykling kan gå väldigt fort

Av Vituraz
Skrivet av Geckod:

Köpte mina Salomon på XXL, de hade många modeller att välja mellan.
Körde med högt skaft. Bäst är nog att köpa de som känns sköna.
Sen kan de vara värt att gå in dem lite.
Får dock fortfarande blåsor och grejer från mina på de hikeing resor jag varit iväg på.

Att tejpa fötterna i förväg där du brukar få skav kan vara en bra idé

Av Vituraz
Skrivet av pv2b:

Helt oavsett om det är vettigt att installera vindkraft i Norrland eller ej, finns det någon anledning att man inte bara kan sätta in typ värmeslingor på bladen för att kontinuerligt avisa vindkraftverken istället för att behöva göra det med manuell handpåläggning?

Iallafall här i Markbygden utanför Piteå har dom bladvärme på ~200kW per kraftverk som körs då det behövs. Ganska häftigt, även om jag tycker det förstör mycket natur.