Inlägg

Inlägg som Vituraz har skrivit i forumet
Av Vituraz

Som nämnts tidigare så är en stor plasma-tv riktigt energislukande. Känn bara så varm den är när den används, eller kolla på effektmätaren med den på kontra av

Av Vituraz
Skrivet av Lodisen:

För den gamla fibern ägs av Telia och Bahnhof måste dra en egen.

Att dra in så du har en till fiberanslutning kan jag mycket väl kunna tänka mig kostar 20k. Det funkar inte så att dom bara blåser in en ny i samma slang. Så för att hålla det rimligt får du helt enkelt ha kvar telias öppna fiber, och vänta till de erbjuder 10 Gbit/s.

Av Vituraz

Varför ska fibern blåsas om?

Av Vituraz

Nu är jag inte i den branschen, men vad är det att vara tacksam över egentligen? Allt du nämner är ju väldigt alldagliga förmåner, och inget som är särskilt kostsamt för företaget

Av Vituraz
Skrivet av htbtoma:

nej men jag vill i vart fall inte behöva kånka en massa onödiga prylar oavsett turlängd. jag kör oftast med en 35L säck till kortare turer och då är det iallafall halvviktigt att prylar är volymseffektiva, går att packa i varandra etc. Har ibland med en jägarpanna men oftast bara en liten kastrull och ett grillgaller eventuellt (detta är grymt https://rodastjarnan.com/talt-och-mat/fallbart-grillgaller-37... ).

Tack för tipset, blir att handla gallret där

Av Vituraz
Skrivet av htbtoma:

alldeles för stort och otympligt i mitt tycke i vart fall

en liten 750ml kastrull räcker till det mesta, i den kan du även få plats med en liten gasbehållare och en liten brännare samt lite rengöringsprylar. exempelvis denna är prisvärd, vill man kapa vikt köper man istället en i titan men då är de minst dubbelt så dyra

https://www.ubuy.com.se/en/catalog/product/view/id/616769/s/s...

Det är ju inte alla som packar för 2 veckor i Sarek. Till de allra flesta är kittet han länkade jättebra, och man behöver inte ta med sig alla pannor heller för den delen

Av Vituraz

Om din a40 dog efter ett halvår bör du ju utnyttja garantin, särskilt när du verkade nöjd med den

Av Vituraz
Skrivet av ehsnils:

Kolla så att du inte fått någon "brygga" mellan ett par av ledarna någonstans.

Tror också på kortslutning mellan nån av ledarna

Av Vituraz
Skrivet av Trunk:

Lite förhastat beslut kan man tycka, det är ju fler månader till dess...

Håller med, beslut att stänga hela terminen tycker jag är överdrivet.

Av Vituraz

Fick meddelat nu att exjobbsredovisningen i juni är inställd, så den blir väl online. Tragiskt avslut på 3 års studier tycker jag.

Av Vituraz
Skrivet av ZippE-:

Jag är själv 28år och går basår, så har garantiplats på just dom där utbildningar. Men det är just det, jag är inte så peppad på att studera på distans eller flipped classroom, är inte så sugen på att flytta heller :/ Skulle helst vilja haft heltid på campus

Då ska du inte gå på distans. Jag går ut från en högskoleingenjörsutbilning som har varit på distans nu i juni och det är fruktansvärt tråkigt jämfört med att läsa på campus, dessutom blir vissa moment mycket svårare när man inte har någon att fråga direkt, men det mesta går ju lösa med studiegrupp online.

Av Vituraz
Skrivet av socsoc:

Syftet med den jag tänkt köpa är inte just för betong. Det är mest för skruva, kanske borra i metall och trä. Jag tyckte att det var fint att den hade slagfunktion också. För betong hade jag tänkt köpa en riktig betongborr men för tillfället har jag inte nå behov av det. Lånade av en kompis för dom betong jobben jag hade men köper nog en riktigt betongborr ifall behovet blir mer.

Jag hade önskat att det fanns mer storlekar av det du länkade. Jag har faktiskt köpt just den men lite mer storlekar hade varit fint.

För upphängning tror jag det räcker till allt i ett hem. Har fäst en hel del i både arbete och hemma, och så länge man inte ska fästa riktigt tunga saker så är 5/5,5 och 8mm det man använder i 95% av fallen. Med 10mm också så tror jag det är svårt att komma på något det inte räcker till.

Av Vituraz
Skrivet av socsoc:

Får man fråga varför det inte ska användas ofta till betongborrning? I betong kommer det nog användas till hänga upp nåt på en vägg och liknande. Kommer inte användas ofta till betongborrning men det är fint att det funkar till det också.

Jag är inte så bra med verktyg och trodde det fanns nån färdig kit som funkar bra. Har ingen bra koll på vad som är bra eller dåligt. Jag har sökt själv mycket på google men jag vet inte vad som är av bra kvalite. Därför frågar jag så jag gör ett smart och bra val. Jag är ute efter bra kvalite av bitset, betongborr, metallborr och träborr. Jag tar gärna emot förslag för dom grejerna jag behöver som håller hög kvalite.

Du fick massor av uppmaningar till att köpa en separat borrhammare tidigare i tråden just eftersom de är betydligt bättre än slagborrar på att borra i betong, men enstaka hål för att kunna skruva upp diverse saker lär funka utan att du slänger ut maskinen köper du denna så har du så du klarar dig. Pluggar där det står att man ska ha 5,5mm kan du ha 5mm-borren till https://www.clasohlson.com/se/Betongborrsats-Bosch/p/40-9236

Av Vituraz
Skrivet av socsoc:

Söker efter en komplett set av borr och bits paket som ska klara av bits, betong, murverk, trä och stål helst i så många dimensioner som möjligt. Den ska passa till Dewalt DCD996P2. Finns det jag söker? Länka gärna. Tack på förhand

Köpte du ingen borrhammare? Den där går inte borra i betong med.

Edit: Oj ursäkta, den hade slagfunktion. Men nej det finns inga bra set som täcker allt.
Bra träborrar i lite varierande storlekar: Bosch Self Cut, ska man borra typ genom en yttervägg är det bra att ha en förlängare också.
Vettig bitssats med det mesta man behöver, och dubbelt av de som lär användas mest: Bosch bitssats
Metallborrset upp till 10mm, de minsta kommer gå sönder nån gång oavsett hur dyra borr man använder, men detta är nog en vettig grund: Metallborr
Betongborrning hoppas jag du inte ska göra allt för ofta med den där maskinen, men hänga upp en tavla bör väl gå. Köp de du behöver för stunden på typ Clas Ohlson, 5,5 och 8 mm brukar man använda mest, och samma borr funkar till tegel.

Av Vituraz

Var själv inne på att köpa sånna för ett tag sedan, men nästan alla hade dålig mikrofon när man kollade recensioner på youtube. Några du kan kika på är Oneplus bullets wireless 2. De verkar vara rätt så bra, men försök hitta om du kan höra hur de låter på youtube. Jag köpte On-earlurar istället, Plattan 2 Bluetooth, och de låter fullt tillräckligt bra i samtal för min del.

Av Vituraz
Skrivet av jeffan97:

Kom och tänka på en sak. Är det orimligt om man sätter krav på att alla i personalen på kärn och vattenkraftverk ska ha på sig heltäckande dräkt med tanke på Coronan bara föratt "garantera" att strömmen fortfarande finns kvar?

Tror väl inte att någon tycker att Coronaviruset är såpass allvarligt att man behöver göra sådana åtgärder, men det finns garanterat rejäla krisplaner, men jag har ingen aning om hur dessa ser ut. Kanske inte helt orimligt att några får sitta i karantän och jobba på driftcentralerna om det blir ett allvarligt hot.

Av Vituraz
Skrivet av Chrisism8:

Du som verkar lite insatt i just El. Om vi antar ett scenario mer som Corona, där det inte handlar om aktiva sabotage, eller en storm som fäller ledningar, utan istället om personalen. Hur stor bemanning skulle man klara sig på och fortfarande kunna leverera el tror du? 10-25%?

Krävs inte alls mycket personal till vanlig drift, det mesta är automatiserat. I vanliga tider är det inte särskilt många som jobbar aktivt med drift, och det mesta går dessutom sköta på avstånd (hemifrån), förutom kanske vatten-/kärnkraftverk och stam-/regionnäten. Svårt att uppskatta hur stor andel som "behövs", men om vi säger nattetid så är det inte många procent bemanning, i lokalnät är det ofta bara jour ifall något händer, och om nätterna funkar ju elnätet precis som vanligt.

Av Vituraz
Skrivet av filbunke:

Man kan fråga sig vilka utvecklade länder som gör det.

Högt utvecklat och högt automatiserat. Få som gör mycket.
Saker skall bli så billigt som möjligt, finns inget rum för att betala för reddundans.

Det är ju på vissa sätt lättare för ett samhälle att klara en kris om alla har egen brunn, föder upp djur, odlar mat, osv.

Det finns lagstadgad redundans på nästan allt (n-1 kriteriet). Det är höga krav på elnätet att det ska fungera som vanligt även med bortfall. Men om några skulle börja sabotera taktiskt blir det fort svårt att hålla igång. Det var kring el, vatten är det liknande även om jag inte är helt insatt, men om en större ledning springer läck kan en annan ta över.

Av Vituraz
Skrivet av sleepyoh:

Jag har haft telefonen i 3 månader, det har hänt vid ett tillfälle att den plötsligt startade om. Jag har för mig att jag låg på Januari uppdateringen då.

Alright, det var betydligt bättre än för mig. Tack för svar!

Av Vituraz
Skrivet av sleepyoh:

Xiaomi mi a3 med 4000mah batteri.

Snygg flashig blå baksida, Android one, 2200 ish gav jag. Sjukt nöjd, 10/10 rekommenderar!

Lite off topic men passar på att fråga. Brukar din telefon någonsin starta om eller stänga av sig slumpmässigt?