Inlägg

Inlägg som Vituraz har skrivit i forumet
Av Vituraz

Ingenjör på ett elnätsbolag, väldigt förenklat: ser till så folk har så hög tillgänglighet på elförsörjningen som möjligt

Av Vituraz
Skrivet av Seziuo:

Tack så mycket! Tror cykeln jag äger idag väger uppemot 18-19kg så jag skulle gärna vilja testa på en lättare.. Problemet med att leta begagnat är också att de "bra dealsen" ofta försvinner direkt och det som finns kvar är överprisat och har legat uppe i flera månader, typ.

Det enda jag saknar med den cykeln är stänkskärmen men det kanske XXL kan sätta fast åt en?

Det är väldigt enkelt, och det lär dom gärna hjälpa med

Av Vituraz
Skrivet av Exxovion:

Jag använder avfettningsmedel för det, skulle skummande schampo vara mer effektivt?

Ganska samma princip, det är alkalisk avfettning som är i skumform, och ska väl då verka längre

Av Vituraz
Skrivet av Phod:

Är det varmt nog i Piteå för att oljor ska härskna. Just kidding, har varit i Piteå.

Haha där har vi det, bättre på alla vis här i norr! 😄

Av Vituraz
Skrivet av Phod:

Men den härsknar väl? Jag köpte butcher block oil, som är food grade mineralolja och bivax. Funkade kanon, var lättare att hantera än möbelolja.

Det är nog möjligt att det kan inträffa, men jag har klarat mig undan dålig lukt. Om man inte överdoserar kanske det är lugnt? 🤔

är det någon som råkat ut för härskna träredskap?

Av Vituraz

Alldeles för sällan, men matolja funkar kanon!

Av Vituraz

Gore-tex som gör att det blir vatten- och vindtät innebär att det andas dåligt, så man ska absolut inte ha så pass vattentätt om man är ute efter att det ska andas. Material som bara är vindtäta och lite tåliga mot vatten andas betydligt bättre.

Av Vituraz

Du måste ta reda på om dom är parallellkopplade (1,5V) eller seriekopplade (4,5V) kanske står någon märkning på lampan? Edit, hade inte kollat på bilden innan så du kan bortse från det jag skrev, det där bör funka fint.

Av Vituraz

För 9 tusen bör man kunna köpa nytt. Ska skärm, tangentbord osv ingå? En bas på i3 10100f är väldigt mycket pang för pengarna. Svårt att hitta begagnat som är mer prisvärt tycker jag.

Av Vituraz

Kan ju säga att observatory lite blir varmt. Rekommenderas inte. Dåligt flöde i toppen också om man sätter radiator där. Går dock granska bra att klippa upp större hål i toppen, för plåten är väldigt tunn.
Hur som helst dåligt flöde trots 3 insug i fronten.

Av Vituraz

Sök jobb inom det, mycket bra med din bakgrund och ett starkt intresse att lära sig. Det värderar arbetsgivare.

Av Vituraz

Ska inte vara nå problem med 3st i 20s slang så länge det inte är för skarpa böjar

Av Vituraz

Har då funkat bra för mig att beställa därifrån. Beställde en skärm från elgiganten i höst och fick leverensdatum ändrat 7 gånger, det var ju förstås irriterande, men det är inte lätt när leveranser inte kommer in då det är planerat.

Av Vituraz

Ledningarna klarar kortslutningen, om det är korrekt avsäkrat. Uttag kan däremot i vissa fall behöva bytas, och kanske framförallt strömbrytare kan stryka med på en stum kortslutning.

Av Vituraz
Skrivet av Litenskit:

"Ledare i olika strömkretsar kan ligga inom samma rör, utrymme i kabelkanal eller elkanal, på kanalrännor och kabelstegar förutsatt att alla ledare är isolerade för den högsta förekommande spänningen i någon av ledarna inom röret eller kanalen."

Hur kan man tolka den texten till något annat än just ALLA ledare? Texten är dessutom skriven av den som bestämmer, elsäkerhetsverket inte av någon forumtyckare. Var i den texten hittar du utrymme för undantag av dubbelisolerade kraftkablar?

Som avslutning jag är inte så brydd i antalet som säger att jag har fel (vilket har hänt flertalet gånger och kommer sannolikt hända betydligt fler gånger) utan jag mer intresserad av att få en källa presenterad som bevisar att jag har fel. Sedan kan du alltid kika på hur man förväntas presentera en källa.

Nu är det sagt flera gånger, men ALLA ledare i ALLA strömkretsar är isolerade i det fallet mot 230 V eftersom elkabeln har 2 lager isolering. Det är inte godtyckligt, och det säger jag inte heller, men man måste kunna tolka elsäkerhetsverkets regler för att begripa hur de används i praktiken.

Av Vituraz
Skrivet av Litenskit:

Läste du källorna?
För första källan säger inget om att dubbelisolerade kablar räcker för att det ska vara godkänt.
Andra är en sida där man kan köpa en bok.
Tredje och fjärde är foruminlägg av en och samma person utan källor.

Hur många svar av folk som är betydligt mer kunniga inom elsäkerhet än dig vill du ha? Det står inte i klartext exakta svaret på frågan i någon tryckt källa, utan tolkning av elsäkerhetsreglerna krävs (precis som alla regler) och där är alla som är insatta inom ämnet överens. Enda alternativet du har om du inte litar på någon är att läsa SEK 444 och lära dig tolka reglerna.

Av Vituraz
Skrivet av Litenskit:

Härligt då vet vi vad en anonym random person på internet tycker, kan nyss nämnda person presentera en källa?

SEK handbok 444 kan du ta och läsa. Den har då jag i bokhyllan. https://elstandard.se/handbok/444.

Av Vituraz
Skrivet av Hubertus:

Du gör en tolkning jag inte sett i några förskrifter. Kan du förklara lite närmare? T ex att med ledare räknas enskild tråd i elkabeln men tydligen inte i nätverkskabeln?

I nätverkskabeln är ingen ledare isolerad mot 230V, men det finns 8 ledare i den. Ledare är det som leder strömmen. En elkabel är uppbyggd av minst 2 ledare som var för sig är isolerade för över 230V, men har dessutom ett gemensamt ytterhölje som även det har tillräckligt med isolering för 230V. Detta ytterhölje ger alltså därmed även en godkänd skyddsbarriär till ledarna i nätverkskabeln.

Av Vituraz

Man får dra dubbelisolerade elkablar i samma ränna som nätverkskabel. Med ledare räknas enskild tråd i elkabeln. Alltså lösa FK i ränna med nätverkskabel är inte ok, men dubbelisolerad kabel tillsammans med nätverkskabel är ok.

Av Vituraz

Verktyg för att trycka fast korgmuttern? Lite knöligt ibland att få loss dom utan verktyg vet jag, men du kan ju pröva klämma fast den med en polygrip