Inlägg

Inlägg som Qaztaz har skrivit i forumet
Av Qaztaz

Det är en cd-image, så den ska brännas som sådan. Dvs inte montera upp med deamontools eller så. Vet dock inte hur man gör i nero, men cd rom (iso) verkar väl bra kanske.

Annars kanske det blev något fel på filen när du tanka ned den, har du kollat mot checksum?

i386 fungerar på en athlon.

Av Qaztaz

Det var ju tråkigt. Du kan ju leta lite i dmesgs utskrift, men det är kanske inte så lätt på frihand om man är nybörjare.

Kanske inte är rätt modul för nätverkskortet. Tycker nästan att Gentoo live's detekteringsscript borde ha fixat det.

Man kan lista vad som finns på pci-bussen med lspci, cat /proc/pci eller vad som nu finns på gentoo live.

Av Qaztaz

När unixprogram inte säger något alls, då är det för att det gick som det skulle.

ifconfig visar inte interface som är nere, om du inte specificerar interface, dvs ifconfig eth0 till exempel.

Är det inte det skulle det vara intressant att veta av dmesg säger när du laddar in modulen.

kör:
rmmod 8139cp && modprobe 8139cp && dmesg | tail

De sista eller den sista raden där är intressant.

Av Qaztaz

400MHz kan man göra mycket med. Min egna bärbara är en celly 450, och det funkar förhållandevis bra, även om den inte är blixten.

Dock är 64 mb ram inte så roligt om du ska köra X. Det går, men det kommar att swapa rätt mycket. Försök få fram lite mer ram så blir datorn väldigt mycket mer användbar, om du tänk använda den (surfa etc).

En 400 är gör nog att en binärdistro är vettigast. Typ debian eller lite enklare ubuntu (lämpligen xubunut). Att kompilera c++ med 64mb ram är inte kul alls.

Av Qaztaz

skriv
# modprobe 8139cp
i stället.

Av Qaztaz

Slidsen säger att 1 av 1000 kort kommer att ha dött efter aproximalt 1170h, inte att ett alla kort dör efter 1170h.

Det är inte bara temperatur som har sönder processorer. Finns något som kallas elektromigration (eller något ditåt), som ungefär betyder att elektroner "sliter med sig" matrial ut delar av transistorn, vilket "sliter ut" den.
Blir nog värre med högre temperatur, blir värre med högre spännig (som orsakar högre ström). Pågår även vid lägre temperaturer.
Det var väl det gamla p4:or råka ut för om man gav de för mycket spänning?

Med andra ord, ett för hårt klockat grafikkort kan slitas ut på överskådlig tid även fast temperaturen inte är väldigt hög.

Inget försvar av ATI, de har ingen anledning att lägga sig i det överhuvudtaget, och deras gissningar kan de hålla för sig själva. Men ni kan ju basha de för vad de säger i alla fall :). Jag påstår heller inte att de har rätt, jag har ingen aning om hur de räknat, och jag har ingen aning om hur man räknar :).

Visar det sig verkligen vara ett problem lär nVidia få ganska mycket negativ publicitet ändå om de svindyra korten börjar gå sönder titt som tätt :).

Om det ens är ATI som gjort slidsen.

Av Qaztaz

Köpte en 173p plus, men fick vad jag än gjorde inte fram mer än 18bit äkta färg.
Se: http://forums.overclockers.co.uk/showthread.php?t=17477588

Nu är en utbytesskärm på väg (och lär dyka upp denna vecka). Blir spännande att se hur den nya bär sig åt, men jag är inte särskillt hoppfull. Känns som ett konstruktionsfel snarare än ett måndagsex, om de inte laddat fel mjukvara i kontrollkretsen eller något sånt. Var endå tvungen att ge den en chans till, bilden är i andra avseenden underbar (i mitt tycke).

Kommer skriva i tråden i länken ovan hur den nya fungerar.

Av Qaztaz

En liten varning angående Xerox XA7-192i och XA7-19i.

Det finns 3st 8ms-varianter ute, en MVA, en P-MVA och en TN.

Det är helt olika skärmar. En är samma pannel som i Viewsonic VP191B (som är mycket dyrare). TFT'marknaden är ju helt vrickad, specar hit och dit, inget stämmer och totalt kaos. http://forums.overclockers.co.uk/showthread.php?t=17466934&pa... för mer info ang Xeroxen.

Edit, ang 193p+, den är på väg att gå ur produktion, enligt http://forums.overclockers.co.uk/showthread.php?t=17467146 .

Av Qaztaz

Har en likadan (t1000) hemma, och den är i drift! Det är en enda dator som vill prata med en cnc-maskin (som även den är lastgammal, tom äldre än t1000), så den har fått ha kvar det jobbet.

Av Qaztaz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sebastianj
Elysiun är nog än bättre ide isåfalll.

Har du kollat in manualen? Tryck F10 så får du upp renderingsdialogen, där kan du ställa in lite inaställningar till höger och välja var filen ska sparas, sen trycker du på animate-knappen för att det ska renderas till filen.

Såg ut som ett bra ställe att fråga på :).

Av Qaztaz

Du får nog bättre svar om du frågar på till exempel www.cgtalk.com. De har ett underformum för wings och blender.

Av Qaztaz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av blue eyed devil
Det jag pratar om är ett screenshot från ett spel, skulle vara kul å se om spelaren har ändrat något , luktar fusk om han nämligen..

Kolla vad som står i huvudet på filen när man tar skärmdumpen i spelet, står det var det kommet ifrån kan du ju be att få se orginalet. Har den bild du får då varit en vända genom photoshop/gimp eller så så luktar det ju lite skumt. Han kan ju ha tänkt på det, men lite fördomsfullt känns det som att lirare som sitter och skryter om "bragder" i spel som inte ens är äkta inte tänker på sådant :).

Att se om någon ändrat i en bild från ett spel blir nog svårt, den är ju syntetisk från början...

Av Qaztaz

Man förlorar ju hela 4 "axlar" genom att bara använda musens 2 "rörelseaxlar".

När man ska "aktivera" med samma axlar man väljer med tror jag att man tappar effektivitet lätt.

Mycket situationstecken blir det... :).

Guestures passar imho bättre där man kan utföra de varsomhellst i interfacet (som i Opera).

Peka-klick känns snabbare än peka-peka_mera...

Av Qaztaz

Även om inte acpi-stödet fungerar (vilket ofta är fallet då både stödet i äldre datorer är dåligt och att acpi är under utveckling i kärnan) så funkar ofta APM bättre på äldre grejer, i alla fall för suspend, som ju nästan är ett krav när det gäller bärbara.

Det verkar dock krävas lite meck för att apm ska funka med ubuntu.

Har skrivit lite om ett problem gällande suspend + 2.6.10 (som är gällande kärna i gällande ubunturelease).
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=35562

Jag tror att ubuntu har en framtid, det är inte 100% än dock.

Av Qaztaz

Det är bara att köra igång vad-fan-som-hellst, bara du är medveten om att gnome/kde kanske får ganska dålig respons på en slöare dator.

Min bärbara är en celly 450 med 192mb ram. Den klarar Gnome hjälpligt (kör flux på den normalt).

Naturligtvis ska man testa någon ultralätt fönsterhanterare också, men man behöver inte alls vara rädd för att bara dra igång någon distrubution med vad för desktopsystem den nu har. Så strunta i att bry dig om wm och annat till att börja med. Kör igång och lek runt lite.

Av Qaztaz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Nova1007
Hmm, kanske borde utforska lite mer om DMZ innan jag kommenterar över det men har en snabb fråga: om servern blir knäckt på DMZ, hur kan det inte påverka LAN:et? Menar du att det finns ytterligare en server (på LAN) som är ansluten till denna DMZ-brandväggen? I så fall kan jag ju förstå det. Men om man inte har en ytterligare server på LAN:et utan routern/brandväggen som man har, är på LAN:et redan. Då kvittar det väl.

Också tillbaka till min senaste fråga. Varför behövs det brandväggar på mina lokala datorer när då alla ändå är anslutna via routern/brandväggen. Om jag t.ex. öppnar port 23 på min router (port-forwarding till min lokala dator), då måste jag ju naturligtvis öppna port 23 på min lokala dator också. Så om jag förstått rätt, varför behöver jag då en lokal brandvägg då de MÅSTE ha samma öppna port/samma konfigurationer?

Säg att du har en www-server, en egen arbetsdator och så din morsas dator. Om du sätter en brandvägg ytterst mot internet för att brandvägga och för att nat'a ("dela internet"). Om någon sedan knäcker din www-server, då är denne "inne" på dit lan. Elakingen kan då attakera dina andra datorer som då är helt oskyddade. Samma sak gäller även om din brandvägg blir knäckt eller inte fungerar (tex pga felkonfiguering)

Det är samma filosofi dragen ett steg till att sätta servern på ett dmz. En knäckt server på ett ensamt dmz är inget hot för ens andra datorer.

Dessutom kan man (som sagt) strya hårt vad som tillåts från och till dmz. Tex att bara port 80 mellan internet och dmz, och bara om det initieras utifrån, och ssh mellan dmz och lan, men bara om det initieras från lanet.

Vad som är overkill och inte beror lite på hur paranoid man är (eller hur illa det är om någon kommer in på fel ställen).

Största risken är väl att man konfiguerar något fel och därmed gör sin brandvägg värdelös.

Av Qaztaz

Det där har inget med dist att göra. Sådär långt är det bara bootloader (grub) och kärnan som har dragit igång.

Det går alltså att få läsa och skriva till disken från live-cd'n? Vad har den laddat för moduler? Gissar att genkernel blir ganska lik den som finns på live-cdn.

Enda ett distbyte skulle ändra är konfigurationen av grub och kärnans konfiguration och verision.

Av Qaztaz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kent-Mustafa
FreeBSD släppte sin första release med stöd för SMP den 16:e oktober 1998 (det är 2005 nu, ifall du missat det). Innan dess fanns stödet i CURRENT-branchen, där kod och inspiration kom från BSD/OS. Du kanske borde kolla upp dina källor lite bättre till nästa gång...

Skriver man "väll" och slutar med '?' så menar man väl att man inte är alls säker? Det kanske är obsd eller netbsd det hjällde, eller så är det fel helt och hållet eller hjälde något annat.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kent-Mustafa

Har du färska tester som visar det? Det var riktigt längesedan jag såg ett test där FreeBSD fick "ordentligt" med spö i konfigurationer om 2 processorer.

Om det var "länge sen jag läste något om det", så har jag väl inga färska tester att plocka fram? Dessutom var det inte menat specifikt för smp-konfigurationer, utan i allmänhet. När det gäller riktigt många processorer (128st och liknande) var ju inte linux så lysande med gamla schedulern. Jag tror dock fortfarande att linux är den (eller i alla fall en av de) snabbaste "större" kärnorna (dvs tex små rt-kärnor och liknande borträknade), over all. Har du några bra tester att länka till vore det trevlig läsning. Senaste jag läste hjällde tcp/ip-stacken, och till fördel för linux framför någon av bsd-smakerna.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kent-Mustafa

Du gick i precis samma fälla som Neco.

Hade jag haft källor hade jag utalat mig betydligt säkrare...

Skillnaden är nog ganska marginell (som jag skrev redan från början) vid normal användning.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Nova1007

Förresten, om jag nu har routern/brandväggen uppe som är färdigkonfad så behöver jag väl inte nån brandvägg i de lokala datorerna? Just nu kör jag Norton Internet Security. Men antivirus behöver jag väl fortfarande (eftersom jag kanske inte kör det på routern)?

Egentligen bör man ha brandväggar på alla burkar även internt. Man bör inte lita blint på en brandvägg, och verkligen inte om man släpper egenom portar till en server på innsidan. Ofta sätter man servrar som man kommer åt utifrån på ett så kallat DMZ. Dvs ett eget litet LAN. Routern brandväggar sedan såväl mellan DMZ och det vanliga LAN som mellan DMZ och och internet och mellan LAN och internet. På så sätt är datoerna på sitt interna lan skyddade även om servern blir knäckt.

DMZ kanske är lite att ta i för en hemmanvändare. Men har man en server på det interna lanet som man kan komma åt utifrån bör man nog överväga att ha brandvägger på alla datorer på lanet också.

Av Qaztaz

Posta din /etc/X11/xorg.conf så kan vi se om det är något konstigt där kanske.

Ibland ställer dtms till det.

Av Qaztaz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Mod
"Linux kickar det mesta när det gäller SMP" - kickar i det här fallet betyder spöar/vinner - dvs att Linux SMP-stöd är bättre.

Kan ju förklara saken :p. Jag kan ju inte läsa, jag läste "klickar", vilket som bekant betyder något helt annat, lustigt att jag inte reagera mer på det lite konstiga användadet av "klickar".