Inlägg

Inlägg som Qaztaz har skrivit i forumet
Av Qaztaz

Kollar inte sn folk trådarna som ligger på förstasidan? Ger det inte en hint om de är låsta?

*låst* - sök.

Av Qaztaz

Det hela beror nog på att win inte kan skriva över mbr.

Lilo eller grub eller vilken bootloader du använt lägger sig precis som alla andra bootloaders i mbr.

Win är lite kinkigt när det gäller för den okända grejer på diskar, men det finns massa verktyg för att rensa bort sådant. Jag skulle dock ta backup på filerna di var rädd om innan jag släppte lös ett av dessa vertyg på disken.

Har dock ingen egen erfarenhet av sådant. Men det handlar vad jag förstår snarast att win's installationsprogram är kasst snarare än att lilo/grub har gjort något dumt.

Av Qaztaz

Har svårt att tro att man kan misslyckas med att söka på det ämnet om man skulle försöka.

*låst*

Av Qaztaz

Det lite skumt hur ms håller på ibland. Företag brukar ju inte öppet stå och kasta skit på konkurenter.
Som att vd'n för ford skulle hålla tal på nån stor bilmässa och ägna talet åt att klanka ner på GM.

"Han säger vidare att när öppen källkod diskuteras tas ofta Linux upp som ett exempel vilket är helt fel."
Helt fel att ta upp linux när det gäller öppen källkod? Linux (kärnan) och GNU-projektet är väl några av de bästa exemplen på där kraften i öppen och fri källkod används?

Av Qaztaz

Put the fun back i computing!
(Som distrowatch säger)

Av Qaztaz

Tog backup på en burk 20 mil bort.
tar -cvjf backup.tar.bz2 /

Burkfan hängde sig naturligtvis, man kan ju inte ta backup på /proc... gjorde det 2ggr innan jag fatta också. Döda min server när jag var 20 mil bort för ett tag sen också, genom att byta konsollfont, det ska den fan inte dö av :p.

Av Qaztaz

Antar att det är gymnasie/högskola det handlar om (för på min högskola är det mest unix och unixlika os (mest Solaris och Fbsd vad jag vet).

På min gymnasieskola lärde de ut ms dos på teknikprogrammet med datorinriktning (jag valde konstruktionsinrikningen för att slippa idiotin). De adminsen var rätt kassa på win med, men de hade ingen som hellst koll på något annat.

Men det skulle vara utmärkt med lite *nix i skolan. Duger bra, de flesta gymnasier har inge mer avancerade kurser endå. För nybörjarkurserna i programering är det endå inte lämpligt att börja med gui, i en grundläggade bildbehandlingskurs funkar gimp, om man siktar mer på tekniker än på programspecifika detaljer, Dessutom slipper licensproblem, eleverna kan ladda hem det till sin hemdator och arbeta hemma utan att pirata det. Ang 3d studio så finns maya till linux och irix, och funkar utmärkt under linux.

Men naturligtvis ska man ha winburkar, folk ska ju kunna hantera en sån också när de tar studenten.

Men det hela skulle dock kräva en admin med lite kompetens.

Av Qaztaz

Började med mandrake, men slängde ut det till förmån för slackware efter ett par timmar (blev bara massa klickande bland dialogrutor i mandrake tyckte jag). Sen det vanliga, installera slack, lärde mig kompilera en egen kernel, satte upp X etc, tog sin lilla tid. Har kört nån form av *nix (linux och lite fbsd) på minst en burk sedan dess (1999-2000?), framförallt på bärbara där det alltid fungerat mycket bra. Har kört linux på allvar sendan 1.5 år, och i stort sätt bara linux (och solaris i skolan) i runt ett år.

Av Qaztaz

Irssi är ju cli, dvs inget x11. Irssix lär behöva det dock.

Av Qaztaz

Det får du inte vara.
*snipp*

Av Qaztaz

Jag skulle vilja se Agda 74 som ni snackar om installera win på en dator, installera alla drivare, fixa nät, brandvägg etc, dra ner nya drivare från nätet, installera office och lite annat, utan hjälp (utan manualer? folk som gnäller på att det är svårt att fixa saker i linux/bsd/liknande brukar inte ha försökt läsa manual knappt). Sen kan ju Agda försöka betala licenserna på sin pension också.

Jag tycker inte win är så "lätt och användarvänlig" som vissa försöka säga. Visst kan man det hyggligt när man använt det sen 3.11, men det skulle man med linux sen samma tid också ju. När saker jävlas (och det gör det, oberoende os) är det ofta svårt att veta vad det är, och att få win att göra som man vill, man får mecka och försöka gå runt och försöka lura win att göra som man vill. En massa letandes runt alla dessa dryga menyer och dialogrutor blir det också. Är det något som envisas med att inte fungera så är man så illa tvungen att leva med det, i ett oss-system kan man oftast byta ut den komponenten mot något annat (ja, även linux, finns tex debian gnu/netbsd).

Win är lite lättare kanske, men skillnaden mot tex fedora är inte stor. Jag tror knappast att det skulle ta längre tid för Agda att lära sig surfa och maila på en burk där någon satt upp en linuxsystem än på en där något satt upp windows.

Vissa saker är grinigare på ena typ och vissa på andra.

Av Qaztaz

Gentoo för tillfället. Funkar bra.

Jag tycker det är ett sanslöst resursslöseri med all stängd mjukvara. Framförallt konstigt med all mjukvara där mjukvaran i sig inte är produkten (drivare etc). Hela industrin verkar ha låst in sig i ett tankemässigt och licensmässigt hörn. Inte ens specar på grejerna kan de släppa. Allt innebär massa problem för alla, och allt pga en föråldrad inställning och rädsla för att släppa saker lite friare.

Av Qaztaz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Bark
Ingen har sagt att det var någon bra idé att använda växeln r till dhcpcd.

Läste RulerOfHeck's förslag som att han använde dhcpcd. Undar när man ska lära sig att läsa innantill :p.

Av Qaztaz

Ur manfilen för dhcpcd:

-n Sends SIGALRM signal to the dhcpcd process that is currently running which forces dhcpcd to try to renew the lease. If dhcpcd is not running, the flag is ignored and dhcpcd follows the nor- mal startup procedure.

edit, -r verkar inte vara någon bra ide:

-r Makes dhcpcd RFC1541 (obsolete) compliant. dhcpcd is RFC2131 compliant unless this option is specified.

Av Qaztaz

Sök

Av Qaztaz

Man kan ju köra KDE's och Gnomes fönsterhanterare lösa, utan resten av desktopsystemet, Så kan du ju köra gnome utan gnome så att säga. Aldrig prövat själv dock.

Nya Flux använder ju sliten som taskbar. Konstigt att det inte funkar, prövat lite olika verisioner av 0.9?

Av Qaztaz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av filigran
Det jag saknar är ett snyggare GUI. Då menar jag inte startknappar och ikoner på skrivbordet, utan utseendet på fönstren.
Ett exempel:
[.url]http://www.gftp.org/gftp-screenshot.png[/url]
Hur snyggt är det? Visst, man kan ändra fonten, men hur tilltalande är programmet? Inte ens scrollbaren är snygg.
[.url]http://www.flashfxp.com/images/scr/f-main1x4.png[/url]
Det där tycker jag ser mycket bättre ut. Visst, scrollbaren ändras av windows, likaså titlebaren, men se bara på ikonerna.. hur svårt kan det vara att skriva om GUI:et lite så att det ser vettigt ut?
[.url]http://nvemftp.sourceforge.net/nvemftp-gui.png[/url]
Ett exempel på QT, jämfört med gtk som det var ovan(gftp).
Det ser iaf lite bättre ut, men jag tycker att det är långt ifrån snyggt. Det skadar ju inte om programmen är tilltalande till utseendet, och inte bara är bra "under ytan". Visst, det går säkert att fixa, men jag tycker ändå inte att det är "bra".

Jag tycker Wxp's standardschema är ruskigt fult. QT-exemplet (ser ut som blackbox med standartema till fönsterhanterare) är imo snyggt.

Smaken är ju delad, det handlar inte om att kunna bara, utan att vilja :). Grått är fint :).

gftp-exemplet är ju lite klumpigt gui på, men fortfarande, imo, snyggare än wxp-exemplet.

Hela fönstersystemen är ju kopierat hejdlöst från de tidigaste X-systemen och liknande. Varför sånt liv när det tas lite småidér här och var ifrån? Det är ju bara dumt att inte ta bra grejer. Nu har jag ingen "startknapp" i fluxbox, men många verkar ju gilla den. Är det föresten säkert att det var ms som använde den först? Tveksamt.

Av Qaztaz

Nätboota går ju, men det är ju lite omvänt på en burk med disk i. Ett Compact Flash och en ide-adapter skulle ju funka, lite dyrt dock. Gissar att den inte har cd? (har den det är det ju givet).

Av Qaztaz

Du lär inte få snabbare svar för att du postar i unixforumet....

Av Qaztaz

Dubbelpost.
*låst*