Inlägg

Inlägg som Qaztaz har skrivit i forumet
Av Qaztaz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Neco
Förutom då att Linux kickar det mesta när det gäller SMP... innan nån bölar om något annat vill jag se nya tester från April eller Maj Men routing har du nog rätt i, även om jag aldrig själv skulle orka med iptables.
pf <3

Säger du att Linux skulle vara en betydligt slöare kärna med fler processorer? Det var väl inte ens länge sedan tex FreeBSD överhuvudtaget fick smp-stöd?

Nu var det rätt länge sedan jag läste något om det men *bsd brukar ju få ganska ordentligt med spö i prestandatester mot linux. I alla fall med nya scheduelrn (stava?). Med den gamla blev det ju inte så bra med hundratalet cpuer. Vet något fall när det gäller enorm jättemånga paket samtidigt i något routringssammanhan där det inte fungerade med linux.

Så jag tror nästan att du får dra fram något som visar vad du menar om du ska utala dig sådär :p.

Av Qaztaz

Tja, viss roll spelar det ju. Något krav på kompileringsbarhet måste det ju vara om det ska gå att kompilera. Men det är väl lagningsbart.

Imho är det tydligast om man har satt någon licens på sakerna, åtminstånde en av enradstyp ("as is, do what you want"), blir så mycket tydligare så.

Aja. Lek på ni. För att lära sig är det ju väldigt smidigt, speciellt med lite naturlig feedback.

Av Qaztaz

Känns lite ogenomtänkt/nybörjaraktigt.

Tex, vad är det för C? ansi/c89? c99? Vad är det för licens? Allt måste ju rimligen följa samma licens.

Framförallt, vad är meningen/målet? Känns ju lite konstigt att skapa ett standardbibliotek som bara är sämre än tex glibc.

Av Qaztaz

Alla* linux-distar är lika snabba. Alla kör linux och nästan alltid samma uppsättningar verktyg. Det beror på vad man kör för grejer ovanpå. Men ska du ha brandvägg så blir det iptables (även med något scriptpaket ovanpå, är det inte forntid är det endå iptables).

Vissa prestantaskillnader finns ju mellan olika bsd och linux. Men även där är det inte säkert att det är märkbart ens. Samtliga klarar routring och webservrar/liknande bra.

*(Ok, nästan rätt, sourcedistar som optimeras för processormodell kan vara någon % snabbare än vanlig i386-kod)

Av Qaztaz

Jag håller just nu på att installera om på min bärbara. Innan var det gentoo, tror den installationen hängt med sen 2002, inte säker. Böt nyligen från 2.4 till 2.6, och allt bestämde sig för att inte vilja vara med längre (böt från apm till acpi och lite annat i samma veva också). Lagbart antar jag, bara att konfigurera om allt som gått sönder egentligen, men jag tog det som ett tillfälle att byta till en binärdist istället. Testar ubuntu nu, får se om det går att rensa upp lite efter installation, ser ut som den installerar en herrans massa paket som jag inte vill ha helften av :p.

Annars håller installationerna. Gamla webservern ska dock installeras om. Det har blivit så skräpigt då den gått som allt möjligt (ws, testdator, lek-och-lär, alla möjligt sorters servrar mm). Enklare att börja från början än att sortera ut allt skit :D. Hela websystemet är ett jävla hack också.

Av Qaztaz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av razor1394
Om man använder en binärdistro kommer man aldrig att få känna den där extra prestandan. Prova att göra en Gentoo linux 2005.0 + stage 1/3 + gcc 3.4.3 + nptl eller installera från Jackass media och lägg på XFCE 4.2. Dåååå ska du få se på optimering och fin respons från gui:t...
Det fina med linux är att man oftast genomför många optimeringar efter installationen. Mina maskiner har jag tweakat bit för bit vilket har gjort de snabbare och snabbare. Med XP så blir burken bara segare och segare när registret börjar bli för tjockt och diskarna fragmenterade + massa annat skräp. Så du vinner på det i längden ifall du använder linux.

Optimeringen gör väldigt lite på prestandan. Skillnaden mellan O3 och en raddda med "O3 marc pentuim 4 -from fomitpointer etc" är ganska minimal. Med lite tur säkert lite mer än 1%.

Binärpaket är troligen kompilerade med -O3 eller möjligen O2 eller Os. Skillnade mellan Os och O2 är mycket liten, skillnaden mellan O3 och O2 är liten men mätbar.

Det ovan bygger på empiriska studier på ett flyttalsintensivt program. O2/O3/Os bör imoh användas. Resten är något överkurs.

Däremot kan USE-flaggorna rätt använda ge viss skillnad. Tex har mplayer vissa "hack" som tar tillvara mmx, sse mfl som bara slås på om mplayer kompileras dessa .configure-flaggor. Dessa "hack" ger en hel del på prestandan.

"Den extra prestandan" får man genom att använda rätt program.

Xfree/xorg är väl inte något att glädjas över direkt. Jag har dock slutat störa mig på dess seghet. Ett 2.6-system är så pass smidigt och responssnabbt på andra plan som jag värdesätter högre. En konsoll laggar sällan.

Med lite tur får xorg lite stil på X-härket, så folk som vill ha lite tyngre fönsterhanterare och desktopsystem får det lite trevligare.

Av Qaztaz

Gick lite småsegt att tanka xvid'en så jag la upp den på min server som spegel:

http://lek.holy.se/cna-queen_xvid.avi

Säg till om ni inte vill att den ligger där, om ni vill ha statestiken på den etc.

Som redan sagt: Värdsklass!
Gillar framförallt scrollen och glid-scenen (det sistnämda var jag ju inte ensam om med tanke på spontan-jublet under visningen ).

Var kan man se resultatet? Dvs röstningspoäng och platser utom 1-3?

Av Qaztaz

Lilo och grub är de absolut vanligaste (i alla fall till linux).

Klarar att boota det mesta tror jag.

Lättanvänd och lättanvänd. Den är iaf inte komplicerad. Dock får man nog boota med disket eller live-cd när win har skrivit över bootmanagern för att låta lilo/grub skriva om bootsektorn.

Men xandros borde verkligen kunna fixa det också. De borde köra lilo eller grub tom.

Av Qaztaz

Jag kör enbart icq för att "alla andra gör det".

Dock använder jag bitlbee (en im-till-irc-wraper) som har stöd för det mesta (inkl jabber). Har dock aldrig stött på någon som frågat efter mitt jabberuin, och det känns lite ensamt att ha ett konto utan att använda det. Msn avnänder jag dock inte av ren princip. De som bara kör msn får maila eller så :). Skulle någon jag har anledning att prata med yrka på att gå över till jabber i kommunikationen skulle jag nog skaffa ett konto dock.

Av Qaztaz

*låst*

Nödvändigt att svara också...

Av Qaztaz

*låst*

Nödvändigt att svara också...

Av Qaztaz

*låst*

Nödvändigt att svara också...

Av Qaztaz

Lkl verkade ju gullig, dock funkar det inte. Musen blir totalt galen om man startar det.

Endå står det såhär på 0.1-releasen:

Release focus: Major bugfixes

Changes:
A PS/2 mouse bug has been fixed. Keymaps for the U.S., French, and Dvorak have been added.

:(.

Av Qaztaz

Nja, det där verkar väldigt overkill, och som sagt fel platform och closed source (?).

Av Qaztaz

Key-logger/statestik

Jag letar efter ett program för att logga alla tangentnedtryckningar i X. Tex logga hur många gånger ett givet tecken skrivits.

Tänkte koda ett själv, men hitta inget lämpligt i Xlib.

Programet bör vara litet och oss, då jag ska rota i det.

Allt endast för att jag är nyfiken på hur mycket jag skriver egentligen.

Av Qaztaz

Ang acceleration i X:

xset --help
/../
To set mouse acceleration and threshold:
m [acc_mult[/acc_div] [thr]] m default
/../

Jag tycker de flesta grejer jag tar ner funkar. Både de genom portage och de genom tarbollar. Även de properitära rpmpaket jag hanterat har funkat. Vissa grejer (framförallt multimediala grejer) kan vara lite knepiga, i alla fall när man krånglar till det.

Det hände ju som sagt rätt mycket till 2.6. scheduler (stava?) mm blev jävligt bra. Saknar dock viss kontroll över minnes-hanteringen och övervakning.

Mina egentliga problem ligger i ati-drivarna tillsammans med xorg. Ligger med 6.7 i stället för 6.8 pga de :(.

Att göra som användaren säger är också en del av användarvänlighet. Att tillhandahålla snabba, effektiva sätt att kontrollera saker är det också. Långt från perfekt, men bättre än tex win på delar av det som innefattas av min tolkning av användarvänlighet.

Avsaknaden av standard på vissa grejer är möjligen en svaghet, men det är också en styrka. Hur kul vore det om rpm'er var defakto standard?

Av Qaztaz

Det beror ju helt på vad du använder för språk.

Du kan skriva shellskript i Bash tex (lämpligt om du kör bash).

Annars, python, perl, c, cpp, etc etc. Vad som passar beror ju helt på vad du ska göra. Blir inte särskilt platsformsberoende i vilket fall.

Av Qaztaz

*kaboom*

Av Qaztaz

-> lagring.

Av Qaztaz

Tycker det jobbiga med qwerty-se är hur specialtecken är placerade. / och {}() är ju skitjobbiga. qwerty-en har ju en del tecken mycket bättre till, men inte alla, och jag vill ju ha åäö :(.

Jag arbetar på så pass många olika datorer att det är en olägenhet att inte köra qwerty-se. Kan qwerty-en rätt bra efter allt meckande med unixlika system med fel keymap :).

Ser dessutom inte qwerty i sig som något större hinder, utan just specialteckens placering.