Inlägg

Inlägg som JagdKatzen har skrivit i forumet
Av JagdKatzen

Forumdel för diskussioner om PC-marknaden/affärstrender som helhet

Detta är ett ämne som jag intresserar mig för, och som jag inte riktigt tycker mig se en klar avdelning för där dessa ämnen kan placeras. De flesta sektioner behandlar specifika komponenter, tillverkare eller butiker samt off-topic i relation till datorer - men var kan man prata om t.ex Intels marknadsstrategier eller hur prisutvecklingen på grafikkort kan komma att se ut?

Tack på förhand för feedback!

Av JagdKatzen

Har mindre efterfrågan på PC-delar lett till högre priser?

En sak som många noterat under de senare åren är att priserna på diverse datordelar (t.ex grafikkort, minnen och moderkort) tycks ha ökat - eller i vilket fall som helst inte sjunkit med bättre tillverkningsmetoder eller ökade volymer. En del hävdar att vissa tillverkares ställning på marknaden i perioder kan leda till oligopol eller osund marknadsdominans, och att företag som t.ex nVidia kan sätta höga priser i brist på konkurrrens.

Men är det verkligen detta som är huvudorsaken?

Här har vi ett inlägg från en annan tråd där Zhrooms lägger fram sina intressanta tankar kring ämnet:

Skrivet av Zhrooms:

Hela marknaden är ett stort jävla skämt för tillfället, har aldrig varit en sämre datormarknad så länge jag kan minnas.

Entusiast
Chassi (1000-1500kr) Bra, hög konkurrens
Moderkort (3500-4000kr) Åt helvetet, vi snackar X79 som är snart 2 år gamla som fortfarande kostar 3500kr+
Processor (4500kr) Åt helvetet, snart 2 år gamla processorer som inte går ner i pris för det finns ingen konkurrens, 3930k och 4930k kostar lika mycket, 3930k kommer inte gå ner i pris förens det tas ut ur sortimentet.
Minnen (1500-3000kr) för 32GB. Åt helvetet, priserna har nästan dubblats senaste året, Corsair säljer sin Platinum serie för 1000kr mer än deras Vengeance Pro serie, exakt samma chip och prestanda, men 50% dyrare, folk betalar.
Grafikkort (5000kr)
6 Månader efter GTX 580: 2800kr
6 Månader efter GTX 680: 3300kr
4 Månader efter GTX 780: 5100kr pga ingen konkurrens
SSD (1500kr) Bra, hög konkurrens
HDD (1200kr) Bra, konkurrens
APU (1400kr) Dålig
PSU (2500kr) Dåligt utbud i Sverige, Corsair tar överpris men kommer undan med det

Bara för ett par år sedan kunde man få entusiastmoderkort(en) för 2000-2500, entusiastprocessor för 2500kr, grafikkort för 3000kr efter 6 månader och nätaggregat för 1750kr

Det är betydligt dyrare idag, i takt med att nya produkter har kommit så har priserna stigit, men dom har inte gått ner, tiden går men dom ligger kvar på release priserna

Och tittar vi på lite andra källor och statistik, så framkommer det en del dystra (om än grova och stundtals svårtolkade) siffror:

http://arstechnica.com/business/2013/01/pc-sales-drop-in-four...

Skrivet av Ars Technica:

Call it a point for the people who argue we're moving into a "post-PC world:" new data from analysis firm IDC shows the fourth quarter of 2012 “marked the first time in more than five years that the PC market has seen a year-on-year decline during the holiday season.”

http://www.slashgear.com/pc-sales-to-decline-in-2012-for-the-...

Skrivet av Slashgear:

Now, as Q3 reports come in showing dismal sales and analysts anticipate the worst year of PC sales since 2001, many wonder what the future holds for the PC market. Windows 8 has the potential to boost PC sales, but few are willing to offer more than guarded speculation about how much of a boon the much-anticipated OS could be.

Hur det ser ut på entusiastfronten är lite mer oklart eftersom dessa undersökningar fokuserar på PC-marknaden som helhet, men det kan mycket väl indirekt påverka komponenttillverkarna som kanske tar ut högre priser pga. lägre efterfrågan. Det skulle i såna fall förklara varför många av oss upplever att vi får mindre och mindre får våra pengar.

Vad tror ni?

Av JagdKatzen
Skrivet av Rasmusen98:

jag älskar sapphire!

min klockning på mitt 7970 ghz vapor-x:

http://i39.tinypic.com/nqtogw.jpg

till höger är det överklockat på till vänster inte. Rullar på rätt bra!

Kul att du blev nöjd med grafikkortet som jag sålde till dig

Av JagdKatzen

Kan gå i god för Sapphire. Hade tidigare ett Vapor-X 7970 Ghz som presterade bra med OK klock. Bra strömförsörjning med 8+8 pin dessutom, solid konstruktion.

Av JagdKatzen
Skrivet av Kent:

OCD, is that you?

Tror inte det går så stor skillnad om din "pyramid" inte är helt 100% perfekt, trycket från kylaren kommer fixa det ändå.

Haha, men jag måste ju vara garanterad perfektion. Hur ska man annars kunna sova?

Man får köra lite som de där gamla japanska munkarna som krattar sand i sina zen-trädgårdar.

Av JagdKatzen

Är väldigt petnoga med att lägga på kylpasta så att det blir jämnt. I samband med det så har jag fått för mig att det kanske kan bildas oväntade små bubblor ifall "pluppen" inte är jämn vid applicering:

http://i.imgur.com/07i6TNS.png

Vill alltså ha en helt symmetrisk pyramid av kylpasta precis mitt på spridaren, annars blir jag inte nöjd

Av JagdKatzen
Skrivet av DavidtheDoom:

Ja det stämmer. Det som ger dålig värme konduktivitet innanför IHS:en är den höga limkanten på chippet. Sedan vad man gör med kylpasta och lödtenn har mindre betydelse.

Nog gör det skillnad med rätt lod istället för kylpasta.

Av JagdKatzen
Skrivet av Curemylife:

Om man känner sig vågad att göra det öht hade jag lagt tenn mellan IHS och chip, sedan värmt igenom IHS:en.

Ghetto style;)

Dock känns det onödigt:/ Fick tillräckligt sköna temps på min 3770k efter delid med CLU.

Pre-Delid: 70C 3,9ghz

Post-Delid: 60C 4,5ghz

Låter riskabelt det där! Men bra temps fick du allt :9

Skrivet av screamin-daemon:

Nog rätt svårt utan att ha rätt verktyg och lödtenn. Om jag minns rätt använder Intel sig av en lödtenn med väldigt lågt smältpunkt, man vill ju inte skada själva cpu:n. Dessutom är det nog extremt svårt att få ett bra och jämt resultat.

Ja, helt enkelt är det definitivt inte. Högkvalitativt lod med silverlegering är nog det minsta som krävs, plus skills med själva lödningen. Rätt material kanske bara finns att köpa genom industrigrossister dessutom.

http://en.wikipedia.org/wiki/Soldering

Skrivet av Wikipedia:

Soldering filler materials are available in many different alloys for differing applications. In electronics assembly, the eutectic alloy of 63% tin and 37% lead (or 60/40, which is almost identical in melting point) has been the alloy of choice. Other alloys are used for plumbing, mechanical assembly, and other applications. Some examples of soft-solder are tin-lead for general purposes, tin-zinc for joining aluminium, lead-silver for strength at higher than room temperature, cadmium-silver for strength at high temperatures, zinc-aluminium for aluminium and corrosion resistance, and tin-silver and tin-bismuth for electronics.

Kan bli dyrt. Men jag hoppas ju att någon i bästa finsk stil ska deklarera uppgiftens omöjlighet, för att likt fan ändå få det gjort...

Av JagdKatzen

Att själv löda en IHS - möjlighet?

Tänkte tanken på detta i och med att jag själv går och surar över otur i chiplotteriet, och över att Intel (som alla vet) snålade med tillverkningsprocessen kring Haswell.

Rent teoretiskt borde det gå att delidda och själv löda fast en IHS på chipet - OM man känner sig vågad det vill säga! Hur skulle man då bäst gå tillväga?

Av JagdKatzen

Titan har fyra fördelar:

1. Namnet.

2. Hög FP64-prestanda.

3. 6Gb VRAM.

4. ca 10% bättre prestanda än GTX 780.

För de flesta som är intresserade av spel i första hand, så är inte Titan det bästa valet om inte de andra egenskaperna behövs förutom den lilla prestandaskjutsen.

OBS! Gäller inte för de som köpte Titan innan 780 kom ut.

Av JagdKatzen

Angående Tvelanders rigg så tycker jag att valet av grafikkort samt antalet SSD-diskar skvallrar om ett syfte som rör något mer än bara gaming. Skulle tippa på någon form av ingenjörsjobb, rendering eller annan intensiv beräkning med stort lagringsbehov.

Visst finns det vissa som vill fylla SSD-diskar för 20 lax med enbart diverse porr, men de kan nog räknas på ena handens fingrar

R9 290x i CF torde fungera alldeles utmärkt i spel som stödjer detta. De tester som gjorts visar att AMD så gott som löst microstutterproblemet OM man inte vill köra i Eyefinity.

Av JagdKatzen
Skrivet av zipmiX:

Har båda företagen plötsligt vetskap om hur dem ska göra en ny produkt som kommer bli precis lika bra som "motståndaren"? Varför är det ingen av dem som är rejält mycket bättre än den andra? Det är alltid så otroligt jämnt mellan lagen. Hur kommer detta sig?

Men de har ju kort som presterar på olika nivåer - men de "binnas" olika, och placeras av AMD/nVidia i olika marknadssegment. En sämre GK104-krets blir GTX 760 istället för 770 etc.

Sen är det exponentiellt svårare att producera kretsar ju närmre prestandatoppen man kommer. De sista procenten är riktigt knepiga.

Av JagdKatzen
Skrivet av Youjimbo:

n nu ska vi inte dra iväg med slutsatser förrän vi vet hur tillgången på R290X blir (yields) och hur snabb kresten faktiskt är. Den skulle ju i teorin kunna ligga på 20% under Titan.

Indikationerna visar dock, i brist på motsatsen, att 290x presterar i klass med Titan. I syntetiska benchmarks förvisso, så det återstår att se hur det blir i spel. Och med Mantle, eventuellt.

Av JagdKatzen
Skrivet av Flopper:

prestanda som Titan, pris därefter.
så 6.5k
5.5k för 290.
tärning kastad.

Håller med. 6500 någonstans låter rimligt för den typen av prestanda. AMD ville ju (enligt vissa källor) tävla mot 780...

En annan faktor som kan påverka priset är storleken på chipet självt - anledningen till att Titan kostar multum är ju den stora ytan som medför svår tillverkning. Med ett 290x på runt 420 kvadratmillimeter så sparar AMD rätt mycket på den punkten.

Av JagdKatzen
Skrivet av Bakwetu:

Jag har mest spelat BF3 och bf4 betan. Jag är en av dem som haft lagg- och prestandaproblem i bf4-betan, vilket iofs blev bättre på slutet, men det verkade som jag var cpu-begränsad (2500K@4,4 ghz borde inte ha varit det) eller begränsad av något annat. Det spelade inte någon roll om jag körde på low eller high - jag fick ändå ungefär samma fps (snitt 75 fps skulle jag gissa). BF3 däremot flyter jättebra nästan jämt.

Då blir det nog ett till 780 till jul

Men man får ju också se hur BF4 uppför sig som slutprodukt. Med ett kort så kan jag stå ut med runt 45 fps på hyggliga inställningar, men det vore najs med 70-80 om nVidia sänker prisena nu i slutet av oktober.

Av JagdKatzen
Skrivet av Bakwetu:

Även om man får upp skärmen till 120 hz (som jag får med min Overlordskärm) så ska man ju fylla den med frames ocskå i spel. Det är inte så lätt med 2560x1440 med något sånär krävande spel. Jag kör min i 96 hz med dubbla 780, den stora skillnaden får man mellan 60 till 96 hz.

Ungefär vilken prestanda får du i hyffsat krävande spel med dina 780 SLI?

Blir ju lite orolig att man ska behöva sänka inställningar alltför mycket med 1440p.

Av JagdKatzen
Skrivet av zather:

Sen tänkte jag bara kolla om någon här har suttit med en 120hz från BenQ eller liknande med 1ms responstid, tycker ni att färgerna, upplösningen och 96 Hz ( / 120 Hz om man har tur) gör detta till en bättre skärm? Så om ni skulle köpt en ny skärm skulle ni köpt en TN 120hz eller denna PLS?

Jag kommer snart att kunna göra just den jämförelsen. Innan dess så kan jag säga att dagens TN-paneler är rätt OK om man jämför med hur det var tidigare - jag är ganska nöjd med min, och färgerna är inget att klaga på direkt. Om du spelar snabba FPS-spel så är det dock guld med 120-144 Hz, 1ms och nästan ingen input lag.

Sen tjänar man i sig inte så mycket rent upplösningsmässigt (iaf i mitt tycke):

1080p @ 24" = 91.79 PPI

1440p @ 27" = 108.79 PPI

4K @ 30" = 143 PPI, kan inflikas. Detaljrikedomen är alltså inte så värst mycket högre innan hoppet till 4K, och jag köpte min QNIX pga ännu bättre färgåtergivning, arbetsyta, och lite högre upplösning.

Av JagdKatzen

Nu när jag ändå inte kan sova, så slängde jag äntligen iväg en beställning på en QNIX QX2710 LED EvolutionⅡ2 27" 2560x1440 PLS från green man

Ska bli riktigt trevligt att recensera denna intressanta skärm, samt se till att ge den en grundlig inspektion och rätta till ev. fel. Det viktigaste för mig är att få upp Hz på en bra nivå eftersom jag blivit van vid att spela i 120 Hz.

Kan någon som också sitter på ett 780 och en liknande skärm kanske yttra sig om prestandan man kan förvänta sig i moderna FPS-titlar? I värsta fall så får man som andra nämnt kanske köpa ett till kort och köra SLI...

Av JagdKatzen

Rasmusen98, du har PM!

On-topic: Ja, Vapor-X från Sapphire är troligtvis det bästa Radeonkortet på marknaden just nu. Mitt klockar 1175/1650 @1.225V, väldigt stabilt och svalt. Kan dra upp högre med högre fläktvarv dock.