Inlägg

Inlägg som gonace har skrivit i forumet
Av gonace
Skrivet av peso:

Tänk också på att minst ett ställe får inte sitta bakom cg-nat om det ska funka utan 3:e part.

? Helt obegripligt!

Av gonace
Skrivet av Herr Kantarell:

Telia kör både IP och IPTV i samma kabel och deras Routers delar upp det senare. Räcker med att DigitalTVn kör på VLAN och är taggat?

Jag beskriver bara hur jag har, jag låter min router bara ta hand om trafik emot internet alltså behöver jag två kablar fram till min tv, en för Digital TV och en för LAN till min PS4.

Det går absolut att köra en kabel med alla VLAN jag behöver, men då behöver jag en switch vid min tv. Jag tycker det är enklare att ha min "core" switch göra jobbet som en tjänstefördelare (som egentligen bara är en VLAN switch med routing).

Mindre konfiguration i min router (pfSense box).

Av gonace
Skrivet av Ande:

Det låter onekligen intressant, men kopplar du då in din TV-box direkt i switchen eller kan du skicka båda VLANen i samma sladd? Problemet för mig är ju att jag vill skicka både internet och TVns VLAN i samma sladd (då den redan finns installerad inuti väggen).

Jag kopplar mina två TV-boxar direkt in till switchen, jag har dock "turen" att det finns dubble RJ45 kontakter vid varje vägguttag (i princip). Så jag kör ena till TV-boxen och andra till t.ex. ett PlayStation eller HTPC.

Man skulle kunna köra flera VLAN över samma kabel men då måste du ha en VLAN switch på andra sidan som taggar varje VLAN du vill använda t.ex. det för Digital TV.

Av gonace
Skrivet av maDa:

Nackdelen är här att du måste ha rätt licens, svårt att få tag på uppdateringar, och det är omöjligt att få att fungera med en DynDNS-lösning.

Jag har kört Dynamic DNS på en Cisco 1921/K9 utan problem, DDNS lades till i Cisco IOS 12.4 och om temporär lösning kanske man inte bryr sig så mycket.

https://www.firewall.cx/cisco-technical-knowledgebase/cisco-r...

Cisco tillhandahåller också uppdateringar gratis, i alla fall för just 1921, loggade precis in på mitt konto hos Cisco och där kan man ladda ned senaste IOS för 1921 utan problem.

Av gonace
Skrivet av AndersL:

Tack för tipset, vad är det för hårdvara som du kör pfSense på?

Jag kör en MicroServer Gen 10 Plus, men man kan köra pfSense på lite vad som helst, vill man köra OpenVPN eller IPsec så är rekommendationen att man kör en dator som har en CPU som har stöd för AES-NI.

Finns ett bolag som heter @TekLager, han skonto här verkar dock inte varit aktivt sedan 2021-11-14, som säljer pfSense boxar här i Sverige, https://teklager.se/en/

Av gonace
Skrivet av OldBadger:

Jo jag är medveten om fiber, men får aldrig fiber till oss Telia vill idag ha över 500.000:- för att dra fiber 230 meter!

Jag pratade mellan husen, om du ville "framtidssäkra" nätet mellan de olika byggnaderna

Av gonace

Jag kör pfSense och i alla fall IPsec går att köra emot en ip-adress eller ett host name, är osäker på hur det ser ut med WireGuard dock. Dessutom har pfSense stöd för en lång rad olika sätt att få Dynnamic DNS att fungera (t.ex. Loopia, Azure etc.).

Här är listan med alla Dynamic DNS clienter:
https://github.com/pfsense/pfsense/blob/master/src/etc/inc/dy...

Av gonace

Om jag hade fått 500kr/år för att handla hos dem så kanske, men bara om jag bott nära nog att det inte skulle kosta mig mer än 500kr/år att åka dit.

Av gonace

Om du vill vara "framtidssäker" vad nu det innebär, hade jag inte köpt en combo-router utan en router som är riktigt bra på vad den ska göra och sedan en eller flera access punkter som sedan kan bytas ut när t.ex. nya WiFi-standarder kommer och du behöver använda dess.

Jag kör själv en pfSense box som jag "förmdoligen aldrig" behöver byta ut.

Med det sagt "Framtidssäker router för runt 700 kr" kommer du aldrig att hitta, för 700kr spelar det ingen större roll vad du köper.

Av gonace

Tele 2 är en konkurent till Telia och är förmodligen ett annat bolag som säljer åt Tele 2 som lever på provision, ta de med en nypa salt, Telia har ett extremt stort nät i och utanför Sverige så jag hade personligen inte bytt.

Har Telia Open Fiber och haft det i 6-7år utan några nedtider, förutom vid ett strömavbrott som Eon och har ett "gruppavtal" så betalar 399kr/mån för 1Gbit.

Av gonace
Skrivet av AndersL:

På hemnätet har jag ubiquiti och det har ju stöd för detta. Men på kontoret jag precis skaffat har jag inte satt upp något nät ännu. I teorin är det bara att köpa ubiquiti saker på kontoret också men tyvärr är är deras gatways restonoterade tills i slutet av november. därav att jag tittar på en annan lösning.

Mvh
Anders

Köp någon billigare router som har stöd för Site-to-Site VPN eller titta om du kan hitta något billigt begagnat i väntan? Cisco routrar brukar gå rätt billigt på ebay.

Cisco 1921/K9 kan du säkert hitta för några hundralappar.

Av gonace

Skulle kunna vara så att du också behöver konfigurera OpenVPN för WINS, du behöver trycka ut denna till dina OpenVPN klienter på samma sätt som du gör med t.ex. eventuella interna DNS-servrar.

https://openvpn.net/community-resources/how-to/#pushing-dhcp-...

Av gonace

Det enda du kan göra för att "framtidssäkra" är att dra fiber mellan alla byggnader för all annan hårdvaran kommer alltid att blir "föråldrad" snabbare än fibern, om fibern någonsin komme att bli "föråldrad".

Ubiquiti gör användarvänliga men något dyrare saker än t.ex. MikroTik, jag hade också tagit en titt här om jag bestämt mig för att köra t.ex. MikroTik (är något man bör göra med alla bolag) https://www.cvedetails.com/vendor/12508/Mikrotik.html

Av gonace

Jag kör personligen Telia, har en "core" switch innan min router och taggar upp VLAN för IPTV i den switchen och låter min router bara bry sig om internet (VLAN0 i cisco termer).

Det är absolut den lättaste lösningen och kräver minst konfiguration

Av gonace

Kan komma att bli rätt slött och kräver mer konfiguration än att bara slänga upp två "Raspberry Pi's" i två olika nät, vad har du för router på dessa två ställen, kanske det är en bättre ide om dessa stödjer Site-to-Site över IPsec eller WireGuard?

Är lite Off Topic nu men kör själv pfSense och kör en Site-to-Site VPN till min bror som ocksså kör pfSense.

Av gonace

Tråkigt, har kört EVGA kort länge (senast jag köpte var ett EVGA 1080 Ti) men NVIDIA har ju länge agerat som en mobbare/maffia/kartell, titta bara på XFX som var en NVIDIA partner en gång i tiden och den historien om övergången till AMD är intressant i sig.

Av gonace

Jag saknar möjligheten att välaj "Neutral" bland de negativa till positiva svarsalternativen, det finns flera butiker jag tycker varken är bra eller dåliga.

Av gonace

Röstade idag vid 09:30 var 3st framför mig och min sambo, så det gick smidigare än väntat!

Av gonace

Jag kör 3st WD Black nVME (512Gb, 2Tb, 2Tb) i min primära dator, sedan har jag en NAS med mekaniska diskar i!

Av gonace

Det där med att försöka sätta sig i någon annans skor verkar vara en sådan där förmåga man verkligen måste träna fram, att irritera sig på andra i trafiken är dessutom en frö som kan gro till allvarliga olyckor, beroende på hur mycket det påverkar en.