Inlägg

Inlägg som Periskop62 har skrivit i forumet
Av Periskop62
Skrivet av Oneone:

jo det finns officiell info att du kan köra clean install och allt vad det innebär med en windows 10 nyckel som du får gratis.

Tack! Då har jag missat det.

Nu kommer en kanske lite dumma frågor. Skulle vara glad om du svarar.

1. Vad är det för skillnad mellan det man får genom en uppgradering och en ren installation?

2. Var ifrån vilken sida ges den möjligheten till en ren installation? Är mycket tacksam om du kunde beskriva lite närmare hur detta går till.

Av Periskop62
Skrivet av Vaun:

Det kommer det säkerligen att finnas. När jag frågade om det här så var jag specifikt ute efter information för mitt fall. Det som kommer hända är att den aktiva nyckel kommer knytas till windows 10. Har du till exempel Win 8/8.1 kommer nyckeln du har idag att fungera till Windows 10, den kan du använda obegränsat antal gånger men kan bara vara aktiv på en maskin i taget.

Den inbyggda funktionen för formatering kräver ingen nyckel. Precis som det fungerar idag med Windows 8.1 kommer man få gå till ett menyval och välja "Radera allt och installera om Windows". Skillnaden som jag förstått det är att i Windows 10 är den här funktionen bättre än vad den är idag.

Hjärtligt tack att du svarar. Jag har letat efter information själv, men Microsoft har vad det verkar ännu inte kommit ut om någon mer detaljerad information än över exakt hur det ska gå till t ex vid en eventuell nyinstallation av Windows 10. Så jag kan därmed bara innerligt hoppas att du har rätt.

Andra frågor som har föds hos mig ang. det här med att Windows 10 nu lanseras gratis en tid av Microsoft. Det är om installationen nu i samband med att man får Windows 10 gratis, om detta nu verkligen är frågan om en fullversion?

Av Periskop62

Men hur funkar de inbygda funktionerna i Windows 10?

Skrivet av Vaun:

Om du inte byter ut din primära hårddisk behöver du ingen skiva alls utan kan göra en ren ominstallation med inbyggda funktioner i Windows 10, det kommer i praktiken inte skilja sig från att formatera helt och installera med skiva.

Men om du installerar från en Windows 8.1 skiva kommer du få Windows 8.1 på den, men samma nyckel kommer vara giltig för en Windows 10 installation som du med största sannolikhet kommer kunna göra från en iso på usb eller skiva som man tar ner från Microsofts webbplats.

Förlåt mig, men hur ser de inbyggda funktionerna ut i Windows 10. Finns det någon manual på hur detta kommer att gå till? Om inte så skulle jag hemskt gärna ha ett mer detaljerat tillvägagångsätt ang. hur man går till väga med de inbyggda funktionerna i Windows 10 vid en eventuell ominstallation, formatering?

Får man något kod, typ nyckel i samband med att man nu får uppgraderingsmöjligheterna hemskickade till ens uppgivna e-postadress som man sedan kan använda fler gånger? Eller hur går det till?

Jag är mycket tacksam att du svarar och hoppas att du förlåter mig för min tröghet ang. ämnet.

Av Periskop62
Skrivet av Vaun:

La precis en ny tråd om det.

Jag frågade en polare på Microsoft hur det blir med licensen vid eventuell formatering osv. Den nyckeln som är aktiv på maskinen vid tiden för uppgradering kommer vara knuten till Windows 10 licensen på den maskinen. Du fortsätter alltså med din tidigare nyckel. Precis som i 8/8.1 kommer licensen vara knuten till din maskin så om du ändrar hårdvaran behöver du uppdatera licensinformationen.

För att förtydliga, du behöver inte köpa Win 10 vid en eventuell formatering och du behöver inte lägga in Win 8/8.1 först.

Det verkar också som att enda tillfället man kan behöva en Win 10 iso är när man byter primär disk. Windows 10 kommer skapa en partition på disken som den lagrar en iso på och kör ominstallationer från, det innebär att om man kör en fullständig återställning från Win10 kommer det i praktiken vara samma sak som att formatera och installera nytt från en iso.

Ursäkta att jag är så dum på det här. Men vad är det man väl behöver om man behöver formatera dvs. installera om Windows 10? Om jag fattar dig rätt så får jag Windows 10 på min tidigare Windows 8.1 licens och nyckel?

Frågan är då om man kommer få välja mellan Windows 8.1 och Windows 10 när man t ex som jag har Windows 8.1 på skiva? För om det är som du skriver så kommer programmet på något sätt känna av att det är frågan om samma dator. Stämmer detta?

Tacksam för svar

Av Periskop62
Skrivet av blackeagle:

Jag tänkte börja med att uppgradera på HTPCn i sovrummet. Funkar det bra där så blir det laptopen och våra två huvud-PCs iaf, de andra får ligga kvar på Windows 7 (och MorphOS )

MAn ska ju få en ISO och en kod så det bör inte vara problem att installera om på nytt. De vill ju att så många som möjligt ska gå över så att alla företag och sena folk kommer betala för det när ett år har gått. Företag måste ju ofta gå genom en massa tester innan de ens kan fundera på att gå över så...

Tack! Hittade detta ang. Installation av Windows 10 och ISO. Kände bara att jag ville dela med mig.

http://www.windowscentral.com/how-install-windows-10-technica...

Av Periskop62
Skrivet av Mufasa133:

Vad händer om man formaterar om datorn efter.. låt oss säga 2 år. Måste man då köpa en ny nyckel?

Bra fråga! Vad händer om man t ex blir tvungen att installera om programmet? Då antar jag att man i alla fall bli tvungen att köpa programmet?

Av Periskop62

Menar du att det kommer bli som med Office 365 att man blir tvingen att prenumerera så att man får anväda det?

Skrivet av solomon:

Nej. Det är helt gratis. Det är en gratis fullversion det första året som jag läst.
Dvs att efter ett år kommer man behöva betala.

Du säger dels att det är helt gratis, men också att det kommer att bli som typ Office 365 dvs. att man därefter bara kommer att bli tvungen att prenumerera på programmet. Detta tycker jag i så fall har framkommit mycket dåligt. För såsom jag tolkar erbjudandet så är det helt gratis. Hur ligger det egentligen till? Kommer det att bli som Office 365 eller kommer det att bli helt gratis?

Mycket tacksam om jag får klarhet i detta. Annars så tror jag det är många som kommer att känna sig lurade.

Av Periskop62

Är erbjudandet nu av Windows 10 verkligen helt gratis?

Bara en orolig tanke som jag vill ha svar på innan jag nu laddar ner Windows 10. Är erbjudandet nu av Windows 10 verkligen helt gratis? Kan det inte vara som så att man bara kan använda det i ett år, för att man sedan bli tvingad att betala för att fortsätta kunna använda det? Är det någon som vet? Tacksam för svar.

Av Periskop62
Skrivet av peterhjalmarsson:

Var hittar du dem? Jag ser bara en handfull nästan identiska "teman".

Skickades från m.sweclockers.com

Jag undrar detsamma. Vad hittar man dem?

Av Periskop62

Kan det uppstå någon konflikt mellan de två om man har både Office 2010 och Office 365 på datorn?

Jag tänkte att jag bättre kunde jämföra de två programmet åt genom att ha de bägge installerade. Men nu undrar jag om det finns någon risk att de på något sätt blir en konflikt i datorn om man har bägge två dvs. prövar Office 365 och samtidigt har Office 2010 installerad?

Av Periskop62
Skrivet av raxxor:

Fortsätt med Office 2010 du.
Det är förmodligen den absolut vanligaste versionen, ute på företag,kommuner, organisationer etc.
Ser inte varför du skulle dumpa 2010, och börja prenumerera på office365, och betala igen, och igen och igen.

Jag personligen föredrar Office 2010, framför Office 2013 dessutom. Tycker Office 2013 platta och kritvita gränssnitt är jobbigt för ögonen.
Och Libreoffice...... Urk!!!!

Jo, jag tycker Office 2010 upplevs mjukare och vänligare för ögonen. Medan jag tycker Office 365 ser kall och hård ut.

Av Periskop62

@Waxinator:

Hemska tanke ang.diverse drivrutin problem, buggar och o-supporterade program! Är må hända Microsoft nu så osäker att det ska fungera så att man nu erbjuder det gratis en tid? Vad kommer det i så fall kosta efter inkörningstiden? Eller kommer det fortfarande att vara gratis för Windows 8 användare?

Av Periskop62

Vågar jag testa Windows 10?

Microsoft har nu gått ut med att man kan få uppgradera till Windows 10 gratis under en viss. Är detta något som man kan nappa som vanlig användare på när detta blir aktuell?

Det är ju alltid lockande när något erbjuds, speciellt såhär när det med säkerhet är Microsoft själv som står för erbjudandet. Jag är numera mycket rädd att något ska strula. För jag mins så väl hur det var innan jag fick Windows 8,1 till att fungera.

Mest intresserad är jag om man får Windows 10 pro versionen i den här uppgraderingen? För jag vill ju inte uppgradera om jag bara får en standar version ifrån det att jag tidigare har haft en väl fungerande Windows 8,1 pro.

Vad säger nu, hur tror ni erbjudandet fungerar? Är detta något att satsa på. Tror ni att jag får pro versionen automatiskt om man redan haft en pro version? Tacksam för svar.

Av Periskop62

Är det någon ide att byta till Office 365 om jag redan har Office 2010?

Är det någon ide att byta till Office 365 om jag redan har Office 2010? Visserligen bara hem och student, men det räcker för mig. Hur gångbart är egentligen Office 2010 idag? Är det någon risk att det strular med Windows 8,1?

Tacksam för svar!

Av Periskop62
Skrivet av KeVVa:

Jag tror du missförstod mig!
Använd webbläsaren i TVn. Köp ett htpc tangentbord med en styrplatta så är det super enkelt att navigera (om än segt).

Jag har dock övergett "smart"-TVn för ett Chromecast och min Nexus 10 & iPhone. Så mycket smidigare att peta på surplatta; "Jag vill se det där avsnittet", vipps så spelas det upp på TVn istället för att man ska försöka navigera med en fjärrkontroll (som enligt mig är ett otroligt dumt sätt för input!)

En Chromecast kostar ca 350kr och har du redan en android eller iphone lur så är det bara att installera Chromecast appen!

edit: Såg nu att en annan också rekommenderat Chromecast. Jag tycker du ska prova den lösningen - flera appar har idag stöd för att skicka bild/ljud till Chromecasten. Android 4.0 har till och med stöd i sin native media spelare att skicka det vidare till en Chromecast!

Gott! En lösning med Chromecast är vad jag också allvarligt funderar på!

Av Periskop62
Skrivet av teejee:

Skaffa en liten PC och koppla till TV'n. Har jag gjort i tio år nu.

Jag har tänkt på en liknande lösning. Hur blir det om man har en router? Kan man föra över bilden trådlöst t ex ifrån en surfplatta?

Skrivet av hoski:

Chromecast + Plex, säger jag bara.

Det här verkar vara ett intressant och enkelt förslag, men funkar det på min Samsung TV? Du får gärna berätta lite mer.

Av Periskop62
Skrivet av KeVVa:

Använd webbläsaren och gå till SVTPlay istället.

Alla appar i dessa smart TV apparater kommer förr eller senare dö ut - ingen använder dem!

Att sitta framför skärmen framför datorn eller mobilen eller surfplattan är långt ifrån samma sak för min del än att t ex ta del av ens favoritprogram i TV i sköna TV fåtöljen utan stress och yttre irritationsmoment då man har tid. Det är därför jag tycker det är så konstigt att nu inte SVT play fungerar i TV. För vad SVT vill måste ju onekligen vara att man ska kunna ta del av det man missat när man kan. Någonting jag således helst vill göra i lugn och ro i sköna TV-soffan och inte i mobilen surfplattan eller datormonitorn. Nej för mig är inte detta samma sak som i sköna TV soffan framför en ordentlig tydlig TV skärm. Men jag ska nog lösa det. Du kan kanske kan ge mig förslag på hur man enklast kan se på SVT play på TV, t ex vilka smartphone man kan använda för att föra överbilden till TV?

Skrivet av mrqaffe:

Det är väl snarare upp till Samsung att ha flasstöd i sin webbläsare i tvn, men svtplay använder ju även html 5, klarar inte tvn av det heller ?

Just precis, men varför har det blivit såhär? Okey jag är kanske lite gammaldags. Men borde man inte förstå att man helst vill sitta och se på sitt missade favoritprogram i en skön TV fåtölj i lugn och ro framför en tydlig TV skärm eller är jag så ensam att tycka så idag?

Hur ska jag bära mig åt för att lättast kunna se på mitt missade favorit program i sköna TV fåtöljen i lugn och ro. I dagarna är det t ex schack VM med Magnus Carlsen. Och det skulle t ex vara en fröjd för mig att kunna följa på såhär sätt med t ex schackbrädet och en öl framför mig. Ja, jag är förresten säker många nu gör det i Norge.

Skrivet av FANTEN:

Viaplay slutade att fungera på min Panasonic TV för någon eller några månader sen. Verkar va ett vanligt problem som höänder för eller senare.

Men måste det vara på såhär sätt???

Av Periskop62

Varför kan man inte se SVT-play på nya Samsung smart TV längre?

Varför kan man inte se SVT-play på Samsung smart TV längre? En förklaring jag fått är att Samsung smart TV saknar "flash". Nu undrar jag om detta stämmer? Samt om detta även gäller på andra smart TV märken? Jag kan det i alla fall inte med min nyinköpta Samsung smart TV.

Vad jag har förstått så har det dock fungerar på föregående årsmodeller, men varför har man då tagit bort "flash" på nyare modeller? Själv blev jag jätteledsen över att jag inte kunde se på allt det jag missar på SVT-play på grund av att man t ex jobbar som jag gör.

Mest sur är jag dock på dem på El-Giganten som lovade något som sedan inte stämde. Fördelarna överväger dock nackdelarna så att jag valde alltså att ha den kvar eftersom det visst finns andra lösningar. Jag är dock ändå sur att man inte kan se på SVT-play på TV som den är.

Tacksam om någon här vet mer och kan förklara varför man nu gjort som nu har gjort om det här stämmer med att man tagit bort det här med "Flash".

Av Periskop62

Hjärtligt tack för era svar. Men nu undrar jag kort och gott om man på något sätt förstöra smartteven genom att titta på film på sidor som swefilmer? Ett JA eller NEJ med en så enkel svar som möjligt tack!

Ni här kan kanske tycka det är löjligt. Men jag är nämligen orolig att jag på något sätt kan ha förstört min smartteven genom att jag sett några avsnitt på en favoritserier på swefilmer? Hur stor är risken att smartteven kan bli förstört att se någon film på en sådan sida?

Av Periskop62
Skrivet av oolllee:

Undvik sidor du inte litar på så är du ganska nästan 100% säker.

Men kan det ske något rent mjukvarutekniskt t ex skada på mjukvaran bara för att man ser på någon film på Swefilmer?