Inlägg

Inlägg som CamelCase har skrivit i forumet
Av CamelCase
Skrivet av GilbertG:

Gameworks funkar ju så att det sabbar för alla, men väsentligt mycket mer för AMD. Men Vulkan kan man lägga till extrafunktioner som fungerar på vissa chip/arkitekturer utan att det sabbar för resten.

Titta på senaste Hitman. En AMD-titel som briljerar på AMD-kort, men fungerar fortfarande bra på NVidia.

Jag har svårt att se hur ett sånt tillägg skulle vara implementeras! De enda tillägg jag sett hittills är till för utveckling, dvs kontroll av att data är korrekt och att API:et får rätt argument.

Av CamelCase
Skrivet av kira9204:

Skitsnack, anledningen till att AMD skalar så otroligt mycket bättre med Vulcan gentemot nVidia är för att AMDs OpenGL implementation varit kass med många bottlenecks.
nVidia står helhjärtat bakom Vulcan och lanserade t.om support för det före AMD.

Ehh???
AMDs vulkanimplementation är väl bra för att det är en bra vulkanimplementation? Den relativa skillnaden blir större pga mindre bra OGL tidigare men har ingen inverkan på den absoluta prestandan.

Av CamelCase
Skrivet av Stoff3th3m4n:

Nu finns det ju dock tester som visar en rejäl vinst med async compute i Doom både med och utan Vulkan vs ingen async compute så att du försöker förklara bort det även denna gång blir lite märkligt. Vi börjar ju se fler och fler tecken på en reell vinst med async compute, inte enbart overhead som du försöker hävda. Så det blir nog svårare och svårare för dig att förklara bort en till synes så trevlig "funktion".

Länkarna finns i den här tråden om du inte redan ögnat igenom dem.

Sedan tycker jag att det är rejält ledsamt att varje gång en tråd handlar om AMD, Nvidia eller båda så verkar du ha någon form av behov att bagatellisera det som är bra för AMD och tvärt om gällande Nvidia. Mycket sällan frångår du detta och jag begriper personligen inte hur andra än Nvidia-fantaster kan uppskatta dina inlägg. Personligen använder jag mer än gärna vilket märke som, och just idag är det Nvidia-kort. Men det är som sagt beklämmande och rejält tydligt vad det är du håller på med, rik på kunskap eller inte.

Den stora anledningen till att prestandavinsterna syns mer hos AMD är att deras drivrutiner är relativt sämre. Vilket är särskilt märkbart vad gäller OpenGL. Med vulkan är det närapå omöjligt att knåpa ihop en dålig drivis, då de är exceptionellt "tunna". Vilket iofs kommer föra med sig att drivrutiner inte kan anpassas för olika spel för att "rädda" undermåligt programmerad dynga.

Av CamelCase
Skrivet av Eltarion:

Alltid skönt med utveckling. Men som många säger är ju SD och Micro-SD så etablerat. Så min gissning är att det kommer ta långtid innan denna nya standarden blir just det en "Standard".

Sen hör man redan jublet från CopySwede... mer saker att beskatta!

När UFS kommer till androidlurar så kommer det gå fort utför för SD o microSD. Jag kan tänka mig lurar med UFS redan till vintern. Linuximplementationen av UFS påbörjades av samsung 2012. Så det har tagit sin lilla tid.

Av CamelCase
Skrivet av Kuufukuji:

Det viktiga nu är ju om de är tänkta att köras med UFS som filsystem?

I övrigt är jag rätt neutral till en ny minneskortstandard, förutsagt att den slår igenom.

Borde fungera med valfritt FS. Men det är iofs frågan om ett annat UFS.

Lämpligast torde F2FS vara men risken finns att det blir skräp som exFAT.

Av CamelCase
Skrivet av BennyZ:

Inte så svårt att dra minst ström när man har minst funktioner hehe *host* extensions *host*

För att inte tala om att sakna delar av html5! Energisnål efterblivenhet är inget att eftersträva!

Av CamelCase
Skrivet av anon56869:

Microsoft gör så otroligt mycket idiotiskt på sistone.

Vem är det egentligen som styr skeppet? Bill Gates måste helt ha släppt greppet eller så har han blivit senil.

Han ägnar sig väl enart åt sin o frugans stiftelse numera?

Dvs, det är den nuvaranded o förra ledningen (läs: ballmer) som gör briljanta uppköp som nokia och aQuantive. Linkedin kommer rimligen läggas till listan av kvaddade uppköp som slutar som en avskrivning i bokföringen inom ett halvt decenium.

Av CamelCase
Skrivet av bergla:

Det är ju alldeles uppenbart att detta är en långtidssatsning. Det skulle kunna bli en riktig gamechanger om de får igång vulkan me bra drivers i linux.

Precis, valve borde ha annonserat en satsning på "steam 2.0" istället för steam machines. Vad gäller drivisar för vulkan så är de löjligt triviala jämfört med motsvarande för OGL. Notera att flera tillverkare hade drivisarna klara när vulkan introducerades i februari.

Det enda som är en smula knepigt är kodgenereringen från SPIR.

De borde även ha satsat på

  • förslag till khronos om uppdatering av OGL från 4.5 till 4.5.1 eller 4.6 med stöd för shaders i SPIR.

  • finansierat bakåtkompatibilitet med ett projekt där OGL implementeras ovanpå vulkan, för de som gillar retrogaming med synkrona gammelAPI:er!

I övrigt skulle steam 2.0 bestå av:

  • linux, såklart

  • wayland

  • vulkan, oxo givet

Av CamelCase
Skrivet av Ozzed:

Och hur kul är det att sitta på < Windows 10 nu på en skala?

Och hur kul kommer Win 10 vara om DX12 floppar o blir DirectDead???

Av CamelCase
Skrivet av Luminous:

Jag trodde det var HLSL som var språket i direct3D för att skriva shaders, men Vulkan har ju frångått OpenGLs GLSL mot det så kallade SPIR nu om jag inte har fel. DirectX12 har kanske något liknande. Det är synd att Vulkan ännu inte verkar ha explicit multiadapter funktioner, men frågan är hur många utvecklare som kommer använda det. Så klart hoppas jag ju det.

SPIR är inte ngt språk i sig. Det är en Intermediate Respresentation. IR kan sägas vara tillståndet i en kompilator innan den börjar generera en instruktionsström.

SPIR är det som gör shaders (och compute kernels) gpu-oberoende. Vilket är en ENORM fördel och det som gör att vulkan troligen gör mos av DX12.

Så GLSL är kvar i en (något) uppdaterad form. Rent teoretiskt tillåter den här uppdelningen att det går att programmera shaders i Fortran 77. *ryser av bara tanken*

Dessutom, att aggregera fysiska request queues till den virtuella device som Vulkan jobbar mot är helt upp till programmeraren. Så slöa typer kommer naturligtvis köra i 1:1 förhållande.

Av CamelCase
Skrivet av Commander:

1.0.6 släpptes efter mitt inlägg
Fast FGLRX / Nvidia spelar ingen större roll om det är X eller inte, X använder sig av GLX. Nvidia har lite egna tankar om hur de skall stödja Wayland och dylikt men wayland var inte allt förtjusta i deras sätt. AMD har jag faktiskt ingen aning om hur de tänkt fixa det eller om de kommer köra likt opensource varianterna.

Om jag inte missminner mig är det tvätrom, GLX används väl för att "koppla" GLs 3D-grafik till fönsterhanteringen i X? De får/ kan väl gå vidare som de vill. Blir jobbigt sen när alla andra standardiserar på ngt annat.

Av CamelCase
Skrivet av Commander:

AMD måste slå rekord för långsamma drivrutinsatsningar.

Vulkan 1.05 är redan ute. Fortfarande inga Linux drivrutiner som funkar med senare Kernel eller Xorg som släpptes flera månader sen. Även Ubuntu har insett hur sorliga de är genom att droppa support och stöd för Catalyst helt för nya versionen.....

Om man ska vara petig så är det 1.0.6. Jag kollade just på github. När jag kollade i changelog:en så fann jag inga deprecieringar eller några tillägg till API:et. Det är uteslutande omformuleringar och förtydliganden. Bl.a. ett förtydligande om att patchnumret (den 3:e siffran i versionsnumret) enbart är till för versionshantering av själva standarddoumentet. Så Vulkan är fortfarande version 1.0, lär dessutom förbli där länge än. Det är en gedigen o förutseende standard som har robusta möjligheter för utökningar (layers och extensions) inom nuvarande regelverk.

Men jag kan hålla med om att det är svagt att AMD inte fixat vulkandrivisar från första dagen. De har juh tveklöst BÄST förutsättningar då det i grunden bygger på deras eget mantle. Men nvidia, qualcomm och imgtec levererade från dag 1.

F.ö lär ingen lägga ngt krut på nya xdrivisar, Det är wayland som kommer gälla framöver, alternativt mir om man är own:ad av canonical. I vilket fall så är integrationen med Vulkan redan klar. Dvs X kommer inte ha någon kontakt med hårdvaran i framtiden.

Av CamelCase
Skrivet av reza666:

Inte bara drivrutiner. Utvecklare ska skriva om en del för att det ska passa SteamOS. De kommer omöjligt att ha samma muskler att göra en hel OS som gör samma sak som Windows. Visst kostar det 1000kr för en licens men då kan du tänka dig alla saker du kan göra i Windows och inte i SteamOS. Jag vill kunna tabba mellan surfning, spela in videoclip, köra spotify, chata, spela osv...

En snabb googling ger vid handen att SteamOS har reguljär GNOME3 som desktop, vilket man iofs kan ha åsikter om.
Eftersom SteamOs är ett debianderivat så har den komplett linux i botten. Så ditt argument är felaktigt och komplett grundlöst. SteamOS lär ha haft desktop sen allra första betan, då det kom på "köpet" med debian.

Skrivet av reza666:

SteamOS är gjort för spel främst. Konsoler är visserligen också låsta men då vet man vad man köper men att köpa en PC som ska köra SteamOS är lite galet tycker jag. Hellre köper jag en fett PC och kör PC spel och drar nytta av det fullt ut. Har precis uppgraderat min PC faktiskt Jag har även PS4, WiiU och annat men för PC spel vill jag ha friheten att göra flera saker samtidigt.
Och nej GOG har ingen DRM, iaf inte de jag har köpt, du laddar ner filen och kan installera, spela utan några som helt begränsningar och internet. Spelar tex Shadowrun just nu. De har introducerat en egen plattform men det är frivilligt och det är mest för uppdateringar om jag fattat rätt. Jag är också en sån som föredrar att köpa mina spel utan att binda mig på en specifik plattform. Minns att jag köpte Witcher 2 från Steam och det var ett helvete att få uppdateringarna att fungera och hela tanken att man är så beroende av Steam appen för att låsa upp spelet. Nej tack för min del, men visst är det bra att det finns alternativ för oss alla

Som jag sagt tidigare någon gång är det troligaste att konsolerna "flyttar in" i tv:n. GameTV borde vara en plusvarant till skillnad mot 3D TV!

Av CamelCase
Skrivet av Paddanx:

Nvidia behövde OpenGL mm för sina beräkningskort, så jag är inte förvånad att de är med där.
De har kämpat länge för att de ska använda deras kretsar utanför PC världen och detta var vägen för dem, tex i mobila lösningar.
"NVIDIA’s GoForce family of wireless media processors use the Khronos APIs to deliver a high-performance, visually rich multimedia experience on mobile phones and handheld devices combined with low power consumption and long battery life."

Mao... shield tablet?
Sen att de har använt deras egna kretsar för det, som dessutom är i patenttvist är ju... en annan sak

Men visst, du har få halvpoäng för du hittade något de gjort 2005 iaf när de joinade Khronos

Sen att Microsoft själva också är med... säger ju en del
Så visst kan man "bidra" till denna utveckling när den ger dem en fördel.

Mycket av detta används ju inom mobilt, och där vill Microsoft satsa, Nvidia har satsat där i 10 år. Ingen av dem vill egentligen ha vulkan till PC verkar det dock som, då båda förlorar på det. Vulkan är om jag förstått det rätt, en hel ny grund kontruktion, som lämnar mycket av det gamla med OpenGL /GL ES bakom sig och gör en ny gemensam standard.

Nvidia på beräkningskort är CUDA medans khronos bjuder på OpenCL.

Det enda som återstår för microsoft inom mobilt är begravningen!

Ny o ny, det är i princip Mantle i nya kläder.

Standarden kan inte vara långt borta nu, den här boken verkar vara på ingång.

Av CamelCase
Skrivet av Paddanx:

När i H jobbade de senast på någon bra "öppen standard" som inte optimerades för dem själva med någon proprietär lösning.

Om du kollar i khronos medlemsregister så inser du att nvidia är kvalificerad flugvikt.
Själv så tror jag att vulkan kommer slå igenom i smarttv, dvs addera vulkan till linux, openVG och wayland för framtidens "simpel konsol inbyggd i dumburken". Jag ser tuffa tider för konsolerna framöver!

Precis som SPIR abstraherar shaders och compute kernels så finns möjligheten att använda LLVM IR för att abstrahera CPUns ISA. Skulle vara ngt för Valve att satsa på - steamTV! Spel som går att köra oavsett processor i dumburken.

Av CamelCase
Skrivet av CFSsss:

Jag har läst på en del och det verkar som att IBM kommer att licensiera tekniken till Global Foundries som bland annat tillverkar kretsar för.... AMD.

Det här kan bli intressant, mycket intressant.

IBM, Samsung o GloFo kör väl fortfarande Common Platform, ja...

Men om det gynnar en flugviktare som AMD återstår att se..

Av CamelCase
Skrivet av biorrith:

Varför går IBM ut med sina upptäckter och stora genombrott? Hade det inte varit bättre att hålla det för sig själv? Typ köpa upp AMD, implentera tekniken och köra över Intel.

IBM har mer eller mindre övergett x86. De är all-in på POWER. Den här tillverkningsnoden ligger rimligen i fas med POWER9. Dessutom tippar jag att samsung kommer få första tjing på tillverkningen, dvs stå för kapitalinsatsen för tillverkningsutrustningen!

Dessutom är det väl microsoft som nämns i ryktena angående uppköp av AMDs processordel...

Av CamelCase
Skrivet av Broken-arrow:

Skulle dom inte också börja göra större wafer dessutom?

ASML har väl stoppat utvecklingen av 450 mm wafers??

Av CamelCase
Skrivet av svealan:

Frågan är dock:

Går det att spela på den?

Vill du spela får du nog sikta in dig på en HPC installation som inkluderar GPU(er). Om du har tålamod så ser summit lite gullig ut. Har nästa generations NVidia grafik (Volta), flera 1000 kort för maximal framerate!

Av CamelCase
Skrivet av 92_slayer:

hur mkt skulle du gagnas av ett infiniband i en vanlig speldator? skulle det göra skillnad om proffsen i vissa spel hade det jämfört med andra??? jag är bara nyfiken.

Bara om man tycker att "vanlig" ethernet orsakar outhärdlig lag pga latens! Men vem vet, kanske finns en placeboeffekt om man vet att man kommunicerar via UUID istället för sketna IP.