Inlägg

Inlägg som CamelCase har skrivit i forumet
Av CamelCase
Skrivet av Yoshman:

Hoppas Samsung tar ett annan designgrepp jämfört med Qualcomm. Qualcomm verkar fortfarande inte begripa att två starkare kärnor är mycket bättre i en telefon än fyra (eller ännu fler) lite svagare, även om de fyra lite svagare totalt sett presterar bättre än två lite starkare vid samma strömförbrukning. Qualcomm pratar ju om 8-kärniga varianter när deras nya egna design väl anländer, låter inte lovande. Qualcomm borde fundera varför deras egen Krait varit så framgångsrik, Krait har haft relativt bra enkeltrådprestanda och legat i topp vad det gäller perf/W (i de sista versionerna kanske man pushat designen lite för långt då den lider av "throttling").

Jag får känslan att qualcomm siktar på lowend server, där applied micros x-gene är på ingång och det verkar som om även altera är på väg dit (om de inte köps upp av intel! ) Har qualcomm släppt ngn info om kyro än? Annat än namnet.

Skrivet av Yoshman:

Att iOS-prylarna känns rappa beror mycket på att Apple förstått vikten av enkeltrådprestanda i relativt svaga enheter som används interaktivt. Samma sak ser man för Intel där Core M i praktiken är klart rappare än 4st Silvermont, även om den senare presterar rätt bra i fall där alla 4-kärnor jobbar fullt ut..

Det där hänger på hur snabbt mobilerna går över tll vulkan, det är designat för att drivas multitrådat. -> Ngt färre klena CPUkärnor men biffigare GPU?.

Skrivet av Yoshman:

Om Samsung lägger fokus på maximal heltalsprestanda per CPU-kärna, d.v.s. precis vad Apple gör med Cyclone, så kan det mycket väl bli den bästa ARM-kärnan för Android-telefoner. Frågan är om de kommer sälja sin design till andra eller om den blir Samsung specifik.

När kommer samsung hacka ihop en egen GPU? Nu kör de väl PowerVR o Mali lite hipp som happ.

Av CamelCase
Skrivet av zeagan:

http://www.sweclockers.com/image/red/2015/03/27/3dnand.jpg?t=...

Är det bara jag som tycker att det ser lite lustigt ut när grafen heter Performance & Reliability, och den går stadigt utför

För den gamla plana tekniken, ja. Notera den blå färgen o att den 3D är grön!

Av CamelCase
Skrivet av Spawnbadboy:

Samsungs ssd har redan detta och haft det i några månader... så detta är en ickenyhet

Japp, så väck mig när spin-tourque-minnen lanseras.

Av CamelCase
Skrivet av SanyaIV:

Undrar hur det här kommer att utveckla sig om Samsung köper AMD?

Varför skulle de göra det? De ser mer ut att vara redo att hoppa på POWER.

Jag har sagt det tidigare, jag ser power8+, tillverkad av sasmsung, i kristallkulan. Men det är bara jag det....

Av CamelCase
Skrivet av Swedish Berserk:

Jag tror AMD kan ha en stor fördel genom att vara först med dessa HBM minnena över Nvidia så ska bli kul att se hur 390X kommer att prestera.

Är detta en teknik exklusiv till SK Hynix eller har de andra som idag tillverkar GDDR5 något liknande på gång?

Alternativet är HMC - https://en.wikipedia.org/wiki/Hybrid_Memory_Cube.

Jag tror dock inte att det kommer först till GPU. Min, högst personliga, spekulation är att samsung kommer introducera HMC när de gör sin powerbaserade satsning på servermarknaden -> Power8+ med centaurchips med "äkta" stackat minne. OM jag ser rätt i kristallkulan så kan vi se fram emot en EPISK slakt vad gäller high end server.

Av CamelCase
Skrivet av Broken-arrow:

Va? citerade du rätt nu?

Det ser lite konstigt ut. Men det viktiga är att du själv kan angöra om 2016 är ett rimligt tidsmål med tanke på om saker o ting är på plats i utvecklingsverktyg som gcc o llvm. Det är LÅÅÅNGA ledtider på såna här saker.

Blev det klarare nu?

Av CamelCase
Skrivet av Haibane:

Just med CPUer och instruktioner ser jag det som nästan som en ren nödvändighet. Hela tankesättet med en ISA är just att all programvara skall kunna köra på processorn oavsett makare. Övriga arkitektoniska likheter kan nog ganska enkelt förklaras med att både Intels och AMDs provessorer är generalla processorer som skall köra snarlika arbetslaster.

Om vi ska ge oss in i disskusionen kring vem som gör billiga kopior av vem så tycker jag att man istället skall se till "features". Ett ypperligt exempel på detta är i mina ögon AMDs grafikkort. Förvisso skiljer sig Nvidias och AMDs grafikkort åt sett till arkitekturen, men de stödjer i regel samma gränssnitt (DX/OpenGL). Tittar man istället på "features" så ser man snabbt att Nvidia varit pionjärer med physx, CUDA, G-sync, Dynamic super resolution, Shadow play (vad jag kommer på på rak arm). I samtliga fall har AMD magiskt kommit med en identisk/snarlik feature någon/några månader efter.

Visst har AMD haft sina stunder, Mantel t.ex var väldigt trevligt, men mig veterligen tippar innovations-vågen med åt Nvidias håll, i alla fall på senare år. Att Nvidia sedan inte alls får credds för sina inovationer beror på att de ofta låser dem till sina produkter, säg vad man vill om det.

Trevlig läsning som vanligt Yoshman

Eftersom mantle är grunden för Vulkan så hävdar jag att det väger över för AMD. Vulkan är TVEKLÖST det viktigaste som presenterats i vinter!!

Av CamelCase
Skrivet av ElonB:

Alltid trevligt att se NSA uppdatera deras nummergeneratorer.

Ingen fara om du kör linux, teddy ts'o släpper inga jävla skitinstruktioner över bron.

Av CamelCase
Skrivet av Broken-arrow:

Ska bli spännande och se vad AMD kockat ihop.

Men 2 år till lansering är det väl inte?

Skulle den inte komma 2016?

En fördel med att linux är kung när det gäller serveroperativ är att du kan följa utvecklingen. Processortillverkarna lägger in stöd för nya finesser och instruktioner i gcc och gas (assemblern i binutils). T.ex. finns stöds för skylakes vektorinstruktioner på 512 bitars register i gcc 5.

Så var din egen detektiv!

Av CamelCase
Skrivet av Swedish Berserk:

Tack för svar. Vad menas med multi-source:a egentligen? Är det när flera olika tillverkar samma typ av produkt?

AMD måste också få tillgång till HBM2 men Nvidia hoppar in först då som jag förstår det.

Att du undviker att hamna i (DYR) beroendeställning av en enda tillverkare. Som köpare vill du kunna pris- o kvalitetsjämföra flera leverantörer.

SK Hynix verkar multi-source:a sina standarder oxo, är även med på HMC-tåget.

Av CamelCase
Skrivet av Swedish Berserk:

Jag tror AMD kan ha en stor fördel genom att vara först med dessa HBM minnena över Nvidia så ska bli kul att se hur 390X kommer att prestera.

Är detta en teknik exklusiv till SK Hynix eller har de andra som idag tillverkar GDDR5 något liknande på gång?

Jag tror Hynix är ensamma om HBM. Vill du kunna multi-source:a så får det nog bli HMC istället. Men de verkar ha tappat tempo i det lägret.

Av CamelCase
Skrivet av Erwya:

Varför inte använda Linux istället?

Motsvarande funktionalitet finns givetvis även i linux! Dock utan att man behöver göra krångliga APIanrop, dvs tillgängligt direkt från kommandoprompten. Så som det SKA vara på ett riktigt OS!

>setenforce 0 # Stäng av jobbig MAC
>setenforce 1 # Var paranoid, slå på mandatory access control

Av CamelCase
Skrivet av Swedish Berserk:

Detta har det väl pratats om ganska länge nu? Det kommer säkerligen bli av för då får Apple mer kontroll över hårdvaran samtidigt som de borde kunna öka sina marginaler vilket de gör redan.

Hur kan detta komma att påverka Intel? Tjänar Intel mycket på detta samarbetet med Apple eller kommer det knappt märkas för Intels intäkter om Apple går över till ARM som de gör själva?

Om jag får spekulera lite så tror jag att intel oroar sig mer över att google kan tänkas anamma power8.

Orosmoment #2 är nog qualcomm. De sägs vara på G med en satsning på ARM för server.

Av CamelCase
Skrivet av anon5930:

Varför inte trycka in pengar i ett annat amerikanskt företag, AMD, istället?
Om någon stor datortillverkare skulle satsa mer på AMD så skulle vi alla tjäna på det. Apple är stor, omtyckt och har dessutom bra ekonomi. Jag ser nästan ingen fördel med att byta till ARM i dagsläget.

Skickades från m.sweclockers.com

Det handlar inte om teknik o prestanda. Apple värnar troligen om sin egen handlingsfrihet, dvs slippa synkronisera lanseringar med intels utvecklingstakt.

Av CamelCase
Skrivet av Yoshman:

Är just därför det ser så mörkt ut i.o.m att dagens telefoner och mobil OS börjar bli mogna: när något är nytt och tillför något som folk upplever som användbart, vilket var fallet med smarta telefoner med Android/Ios, så accepterar man att det finns lite opolerade hörn och att vissa applikationer saknas. WP8 är inte på något fundamentalt sett annorlunda än Android/Ios, vilket gör att användarna har valet att välja något där allt redan finns på plats och där stort genomslag på marknaden garanterar att nya saker utvecklas snabbt.

Så precis som du skriver, de andra två aktörerna har enormt försprång, vilket inte var fallet när Android/Ios var nya då de tillförde något som användarna upplevde inte fanns tidigare (huruvida det är rent tekniskt korrekt kvittar).

Vad det gäller utvecklare till WP8 så känns trenden där väldigt fel sett med Microsoft ögon, de spel man skyltar med på topplistorna är väldigt gamla. Tyvärr gäller samma sak för Modern UI appar, är väldigt nöjd med min W8.1 pekplatta vad det gäller tekniken (surf flyter bättre där än på Ipad med A7) men känns som det även där blir allt längre mellan släppen av spel/appar...

Spel lär bli en "uphill batttle". Både iOS o Android kör väl GL ES för 3D? Dvs tämligen lätt att återanvända 3Dkoden medans WinPho kräver väl en total omskrivning för D3D??? Så jag ser ingen ökning av spel.No gles, no fun, no sales!

Av CamelCase
Skrivet av virtual void:

Som jag fått det förklarat för mig av folk som designar CPUer så tappar man möjligheten till vissa typer av optimeringar om man inte utvecklar sin design tillsammans med den fabrik som senare ska bygga kretsen. Vet inte hur stor denna effekt är, men nu blir det svårare för någon att riktigt matcha Intel på de mest avancerade kretsarna då ingen annan kontrollerar både designen av CPU-kretsen och fabriken den byggs i. Samsung äger i.o.f.s. sina fabriker, men än så länge kör de med ARMs referens CPU/GPU och oavsett är det inte precis "high-end" prylar man designar.

Undrar om IBM ens själva tror att POWER kommer har någon relevant marknadsandel förbi de 10 år man nu har en deal för. Backar man 10-15 år var x86 överhuvudtaget inte nära de typ av servers som körde POWER, idag är det överhuvudtaget inte självklart att POWER är snabbare än Xeon trots en betydligt högre prislapp på ett POWER-baserat system, 250W TDP och klockade till runt 5GHz. Marknaden för POWER-server har väldigt snabbt tagits över av x86 då dessa är mycket billigare och har fått allt fler av de tidigare unika egenskaper POWER haft inom RAS.

Tycker det är riktigt trist då jag håller POWER och PowerPC som den trevligaste och mest genomtänkta arkitektur som tillverkats, IBM visste verkligen vad de höll på med. Men det är andra saker som i praktiken är viktigare, vilket ARM inte minst visar trots att det är en design som känns som ett riktigt ihop-kok av idéer som lät bra för stunden (64-bitars ARM verkar dock betydligt bättre). Att POWER/PowerPC numera är en öppen design tror jag har mer att göra med att IBM lite gett upp hoppet, håller tummarna att det tar fart men ser inte hur speciellt många skulle välja PPC över ARM.

Hej igen virtual_void!

Framtiden för power 8 ser ut såhär. Du måste sluta tänka RS/6000, hur najs de maskinerna än var!

I min kristallkula ser jag ett "tock" från samsung med 14 nm finFET, kalla det power8+. Sen även ett modifierat centaurchip med stöd för HMC. Det skulle göra att samsung kontrollerar lanseringen av HMC o inte behöver anpassa sig till när intel lägger in en övergång från DDR4 till HMC i sin roadmap. Notera att IBM, samsung och micron alla är medlemar i hybrid memory cube consortium OCH i openPOWER foundation.

Av CamelCase
Skrivet av Yoshman:

Problemet med både POWER och SPARC T är att en 18 kärnors Intel Xeon E5 må vara dyr (ca $4000 per CPU-krets) men man får ändå lägga på en nolla till för att komma till prislappen på de två förra... Inte så lätt att hitta system där den extra kostnaden går att motivera, framförallt inte när Intel numera typiskt får fler "vinster/världsrekord" än de andra vid release av nya modeller i den benchmarks som man använder för servers. Nya 2x 18 kärniga Xeon E5 slog 27 "världsrekord". Oracle (och tidigare SUN) brukar ju slå väldigt mycket på trumman över de "världsrekord" man slagit, men de har aldrig haft den här utdelningen på en ny modell. Tycker själv dessa benchmarks är rätt ointressanta då det alltid är möjligt att slå ett rekord bara man väljer ett tillräckligt extremt fall som passar sin egen design.

Det är väl helt en fråga om volymer? Som sagt, den där extra nollan gäller säkert om du köper ett helt system från IBM. Men den avgörande punkten med POWER8 är troligen inte tekniken utan affärsmodellen, dvs licensiering a la ARM. På tal om ARM, får de inte ordning på standardisering med SBSA så missar de snart tåget.

Av CamelCase
Skrivet av Yoshman:

Den ligger väl på ca 15-20% rent generellt, finns specifika områden som t.ex. flyttalsberäkningar som kan använda AVX där prestanda är ungefär fördubblat. Men tvivlar stark på att Intel lutar sig tillbaka med tanke på att de är sin egen värsta konkurrent, när prestandaförbättringen är så låg den är nu så finns det ingen rationell anledning för den stora massan att uppgradera. Det man lever på nu är att perf/W har ökat rätt rejält och majoriteten kör numera inte traditionella stationära PC.

Lite andra saker som pekar på att det kanske inte är möjligt att öka enkeltrådprestanda är att ingen har lyckats bygga en CPU-kärna som kan klockas mer än 3-4GHz utan att strömförbrukningen rusar iväg. Ingen har heller lyckats bygga en CPU-kärna med högre IPC än Haswell. Haswell kan i teorin köra upp till 4 x86 instruktioner per CPU-cykel (och upp till 8 µops per cykel).

Apples A7 (Cyclone) kan enligt AnandTechs undersökning köra upp till 6 ARM instruktioner per CPU-cykel och kan trots det som bäst matcha Haswell i IPC (dock med en mycket lägre frekvens) i Geekbench, i alla riktiga program ligger den efter.

IBM POWER7 kan avkoda upp till 6 och köra upp till 8 PowerPC instruktioner per cykel, inte heller den klår Haswell i utfört arbete per CPU-tråd, men POWER7 och Haswell är de två designen idag med högst genomsnittlig IPC och POWER7 kan nå högre utför arbete per kärna tack vare 4 CPU-trådar per kärna.

Vad är poängen med detta? Det kanske är så att det helt enkelt går att få ut speciellt mycket bättre IPC då det finns en begränsning i hur stor parallellism som går att extrahera ur en enda instruktionsström. Forskning visar att den teoretiskt maximala IPC man kan nå varierar en del med uppgift, men det ligger ungefär på 2 eller strax däröver. Haswell ligger redan där, har under mätningar sett upp till IPC på 2.5 som högst i riktiga program.

Är därför SMT (Simultaneous MultiThreading) är en så vettig idé, framförallt på servers där IPC ofta ligger klart lägre än vad man ser på typiska desktop-program. SMT är bl.a. bra för det gör det vettigt att ha väldigt "breda" designer då flera instruktionsströmmar betyder mycket högre parallellism, POWER7 kan köra upp till 4 trådar per CPU-kärna vilket, något som då gör det möjligt att använda den väldigt breda designen. En väldigt "bred" design betyder också att man typiskt får bättre IPC nära bara en tråd används, vilket gör en sådan design vettig.

Att ha en "bred" design utan SMT kan fungera, vilket Cyclone visar. Problemet är att det bara fungerar i vissa typer av applikationer, typiskt väldigt små/simpla program som i stort sett helt körs ur L1-cachen (Geekbench), fungerar inte alls bra på en server eller i andra typer av "svåra" laster.

Ska därför bli väldigt intressant att höra hur AMD tänker kring Zen, att optimera för server kräver lite andra val än att optimera för skrivbordet. Låter lite som man tänker sikta mer på servers, så kanske blir fler än två trådar per CPU-kärna med mer fokus på bandbredd. Skrivbordet kräver mer fokus på maximal prestanda per CPU-tråd och fokus på låg latens, bandbredd är ett icke-problem i dagens "big-core" CPUer för skrivbordet, vilket bl.a. syns på E-serien där dessa dubbelt så höga bandbredd i stort sätt inge ger någon fördel alls mot andra modeller.

Hur ligger POWER8 med sina 12 kärnor med 8 vägs SMT till?? Dubbla vektorenheter är lite gulligt! Allt färdigt i en SoC som kan klara 16vägs SMP(tror jag). Dock används en variant av nordbrygga för att ansluta RAM. En Centaur+ som kan hantera HMC vore inte fel. Annat som inte vore så dumt skulle kunna vara IB on-chip, dvs en mellanox variant.

IBM verkar ha gjort hemläxan, gcc har en P8kapabel backend(-march=power8 och -mtune=power8), linuxstöd fixades i 3.8, KVM uppdateras as we speak.
Det finns "BIOS" (OPAL?) på github.

Återstår att se hur de lyckas licensiera ut det o få igång konkurens mellan chipsbrännande foundries.

Måste vara djävulskt coolt att gå till jobbet om man heter Stewart Smith

Av CamelCase
Skrivet av Rajat:

Den artikeln är ju inte samma sak som denna, läser du hela artiklarna eller bara rubriken?

Sorry, jag är inte van att skriva här. Det skulle varit ett citerat inlägg till Swedish Berserk

Av CamelCase

Var det inte en artikel om det nyligen???

Jo! - http://www.sweclockers.com/nyhet/19060-tsmc-tappar-kunder-til...