Inlägg

Inlägg som Hejss har skrivit i forumet
Av Hejss
Skrivet av genes:

Finns f1 podden bara på podme? 79kr/mån... Hmmm

Kan rekommendera wtf1 podcast. Finns gratis på flera tjänster

Av Hejss
Skrivet av shugge:

Om det funkade med de minnena innan så bör det funka nu också. Men minnen kan ju gå sönder med tiden.

Testa att köra memtest86 via usb-sticka och sök igenom efter minnesfel.

Det verkar inte vara själva minnena som är problemet då respektive sticka fungerar när den sitter närmst cpu:n. Bara det att ingen av dom vill fungera i platsen längre från cpu. Det känns antingen som inkompatibla minnen eller att den andra minnesplatsen har skadats i det här läget men jag ser inte vad jag skulle kunna gjort som åsamkat så mycket skada där.

Av Hejss
Skrivet av shugge:

DOCP/XMP är tekniskt sett överklockning, så det är svårare att driva (och således mindre chans att det funkar felfritt med det aktiverar kontra default inställningar).

Låter som att något tagit skada vid byte av cpu. Det har inte kommit något skit eller kylpasta ner i sockeln?

Jag kollade efter smuts eller något skadat på sockeln, blåste även lite lätt med burkluft men det såg rent ut. Börjar fundera på om mina minnen inte är kompatibla med cpun?

https://www.webhallen.com/se/product/317076-Corsair-Vengeance...

https://www.webhallen.com/se/product/288868-ASUS-ROG-STRIX-B4...

https://www.webhallen.com/se/product/348372-AMD-Ryzen-7-5800X...

Här är dom delar jag använder nu.

Av Hejss
Skrivet av dlq84:

Det är normalt, man måste välja en D.O.C.P-profil för högre klock. (D.O.C.P är samma sak som XMP, men för AMD).

Provade att aktivera DOCP men det verkar inte göra någon skillnad. Kan bara köra med en RAM-sticka.

Det märkliga är att om jag sätter tillbaka min gamla cpu så uppstår samma problem även med den. Startar bara med en sticka. Detta trots att jag kunde starta datorn efter att jag uppgraderat bios. Då startade den med två stickor och gammal cpu. Jag undrar om jag hade någon inställning aktiverad i bios för att få två stycken att fungera, kan inte dra mig till minnes att jag haft det men jag kan ju ha fel.

Av Hejss
Skrivet av shugge:

Rekommenderat brukar vara platsen näst närmast processorn och den längst ifrån (om man har två stickor). Men dubbelkolla manualen för moderkortet.

Har du xmp aktiverat i BIOS?

Mitt moderkort är ITX så det har bara två platser. Kan inte hitta några inställningar för XMP. Jag rensade cmos när jag höll på att felsöka så allt ska vara standard där.

Noterar att autoläget sätter mina minnen i 2666mhz medan dom klarar 3600 mhz. Vet ej om det är normalt.

Av Hejss

Uppdatering: Lyckades få datorn att starta, det verkar som att minnena strular av någon anledning. Jag har två stickor Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB). När jag bara har en sticka i positionen närmast cpu så funkar det, oavsett vilken sticka det är. Om jag sätter i båda två så fungerar det inte. Har det något med minnesfrekvensen att göra? Bör jag ändra något i bios?

Av Hejss
Skrivet av shugge:

Vad har du för delar i övrigt?

Kopplade du ut något annat än cpu och kylare när du bytte cpu? Någon sladd som kopplades ut och in?

Har ett gigabyte 3070 eagle och Corsair SF750 nätaggregat. Kopplade inte ut något annat när jag bytte och upplever inte att jag kommit åt några sladdar heller. Har provat både hdmi och displayport till skärmen men samma resultat med båda.

Av Hejss

Dator startar inte efter uppgradering av cpu

Jag inhandlade idag en Ryzen 5800x3d processor till mitt Asus ROG STRIX B450-I GAMING moderkort. Innan jag påbörjade uppgraderingen uppdaterade jag till senaste Bios när min 3600x processor fortfarande var monterad. Datorn startade efter uppgraderingen av bios och jag stängde av för att byta cpu.

Byter cpu men när jag startar datorn snurrar fläktar och Led på Gpu lyser men ingen bild visas på skärmen.

Ingen Qled är tänd på moderkortet.

Har försökt att röra vid reset cmos pinnarna med en liten skruvmejsel men det verkar inte göra någon skillnad

Jag bytte tillbaka till min gamla CPU men även där så får jag samma problem. Ingen bild och ingen Qled tänds.

Något jag missat? Allt funkade bra innan jag bytte cpu.

Av Hejss
Skrivet av Pontuff:

Hej!

Är det den officiell F1 ticket store som är det bästa stället för att köpa biljetter om man vill se på plats. Tänkte ta med farsan som fyllt jämt, men är generellt inte en konsert etc kille så är riktigt dålig på att köpa biljetter.

Finns det någonslags indikation på när biljetter för 2023 släpps. Kollade och såg bara att det gick att köpa för Monaco där tre dagar redan var slut och det andra som fanns var guld VIP tjotafräs för typ 2000....

Jag har inte åkt själv men när jag kollat runt så verkar det som att F1 själva säljer en del biljetter och banan själv säljer andra biljetter, det verkar vara ganska stor prisskillnad också. Så försök hitta banans hemsida och se vilka biljetter dom har.

Av Hejss
Skrivet av Zmt:

Verkar ju också vara lite brist på alternativ som faktiskt skulle vara bättre.

När dealen med Redbull-Porsche inte blev av känns det ju troligt att man fortsätter med Honda i någon form, även om det officiellt kallas Red Bull Powertrain. Då ser det väl bra ut om Tsunoda är kvar.

Av Hejss

Samma som för 4090, förbokning och lottning. Lotta även ut de som hamnar efter i kön så att man vet att vid påfyllning får man sitt kort.

Av Hejss
Skrivet av spacedebree:

Är något på gång med ny Nvidia drivare och SU10 tro?

Idag?

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=529874189142812&id=10...

Släpps idag

Av Hejss
Av Hejss
Skrivet av Wrk4Pwn:

Det var nog avregistrerad jag syftade på. Vill fortfarande ha tillgång till materialet (canvas sidan t.ex.) så att jag kan se hur uplägget ser ut och ta del av föreläsningar.

Om du fortsätter vara registerad på kursen och inte tar poängen så blir kursen underkänd. Har du många underkända poäng den här terminen så kan du få problem med att få studiemedel från csn nästa termin. Du får fortfarande läsa kurserna men CSN ger dig inga pengar förrän du tagit ett visst antal poäng.

Av Hejss

Max Verstappen kan nu göra DNF på fyra race + sprinten i Brasilien och ändå leda mästerskapet. Sex race kvar på säsongen, känns ganska avgjort.

Av Hejss

Musmatta i hårdplast. Bara att diska när den blir smutsig.

Av Hejss

Vad tror ni om helgens race? Själv hoppas jag på att Williams gör bra ifrån sig, dom har hög toppfart och bör kunna köra ganska bra i "temple of speed".

Av Hejss
Skrivet av Sidde:

Så det jag vill säga med dessa bilder är att F1 eller motorsport är inte så bleeding edge inom aero eller innovationssport. Och heller inte särskilt extermt. Därför är heller inte förbränningsmotorfrågan så jätteviktig fråga tycker jag.

Intressant! Finns uppenbarligen en hel värld där som jag inte har mycket koll på

Men jag tror att F1 måste fundera lite på hur man lockar in team som vill stanna i sporten över tid, biltillverkarna får som sagt inte ut så mycket värde av sina investeringar i F1 som man en gång fick då tekniken som används där inte finns i vanliga bilar.

Man behöver nog vara redo för det problemet inom F1 tror jag så att inte alla lagen anser det kosta mer än det smakar och lämnar sporten.

Av Hejss
Skrivet av Sidde:

Nu ska jag inte vara den som pekar ut att segelteknologin har förändrats otroligt mycket på senare tid med mängder med material. Och numera i SailGP/Americas Cup fungerar "segel" som flygplansvingar istället för segel vilket är mer att likna en revolution och inte en evolution. Lägg därtill bärplan/foils på båtarna är Americas Cup en helt ny sport jämfört med några år sedan. Och det finns gott om innovativa och traditionella klasser inom segling.

Men jag håller inte med om att F1 är att enbart utveckla och uppfinna. Inte ens lika mycket som Americas Cup är i segling även om liknande begränsningar ofta finns i AC som F1.

För F1 är inte peak teknologi på 4 hjul som det skulle kunna vara utan det är en mängd begränsningar där förbättringsmotor är en del av det. Det är ju en salig mix av low tech och high tech. Bakhjulsdrift, ingen aktiv stötdämpning etc. Tycker faktiskt F1 borde gå än mer low tech med att ta bort styrservo etc. också eftersom man försökt hålla nere hjälpmedel en massa.

Ja jag säger inte att det inte går att utveckla en gammal teknik som exempelvis segling väldigt mycket men oavsett hur mycket man klurar och hittar lösningar för att segla snabbare så används det ändå inte inom sjöfart. Lite samma blir det med F1 där man kan optimera förbränningsmotorer i all evighet men bilbranchen kommer ändå gå över till el.
Min poäng är att det förut fanns ett visst incitament för biltillverkare att gå in i F1 eftersom att det åtminstone till viss del gav fördelar för deras verksamhet i stort. Idag blir den kopplingen allt lösare och biltillverkarna blir således mindre och mindre intresserade av att ha ett F1 stall.

När jag tänker efter så kanske man bör lära sig något av seglingssporten och annamma deras koncept för att hålla F1 levande även om det inte tillför bilbranchen så mycket längre.

Av Hejss
Skrivet av maniac:

Formel 1 kommer inte kunna köra helt elektriskt före 2039 om inte avtalet med Formel E omförhandlas. Formel E har nämligen monopol på FIA sanktionerad hel-elektrisk formelbilsracing fram till 2039. Jag tror mer på utvecklingen av syntetiska och miljövänliga bränslen för att hålla Formel 1 levande och skilt mot Formel E.

Tycker att det borde finnas visst intresse från sportbilstillverkarna att också gå åt det hållet för att kunna fortsätta sälja sportbilar med förbränningsmotor till entusiaster, även om marknaden svänger mot hel-elektriska bilar.

Om nu batteritekniken tog ett sådant språng hade man nog omförhandlat det. Men jag har svårt att se att det kommer hända. En F1 bil behöver ca 500 Kilowatttimmar energi för att klara ett race. Dom största batterierna i elbilar idag har 100kwh och väger 500kg. Med dagens teknik skulle man altså behöva 2.5 ton batteri för att få ut den energin men då skulle bilarna behöva ännu mer för att driva den vikten. Men efter 2039 är det kanske fullt möjligt.