Inlägg

Inlägg som Hejss har skrivit i forumet
Av Hejss
Skrivet av Sidde:

Så det jag vill säga med dessa bilder är att F1 eller motorsport är inte så bleeding edge inom aero eller innovationssport. Och heller inte särskilt extermt. Därför är heller inte förbränningsmotorfrågan så jätteviktig fråga tycker jag.

Intressant! Finns uppenbarligen en hel värld där som jag inte har mycket koll på

Men jag tror att F1 måste fundera lite på hur man lockar in team som vill stanna i sporten över tid, biltillverkarna får som sagt inte ut så mycket värde av sina investeringar i F1 som man en gång fick då tekniken som används där inte finns i vanliga bilar.

Man behöver nog vara redo för det problemet inom F1 tror jag så att inte alla lagen anser det kosta mer än det smakar och lämnar sporten.

Av Hejss
Skrivet av Sidde:

Nu ska jag inte vara den som pekar ut att segelteknologin har förändrats otroligt mycket på senare tid med mängder med material. Och numera i SailGP/Americas Cup fungerar "segel" som flygplansvingar istället för segel vilket är mer att likna en revolution och inte en evolution. Lägg därtill bärplan/foils på båtarna är Americas Cup en helt ny sport jämfört med några år sedan. Och det finns gott om innovativa och traditionella klasser inom segling.

Men jag håller inte med om att F1 är att enbart utveckla och uppfinna. Inte ens lika mycket som Americas Cup är i segling även om liknande begränsningar ofta finns i AC som F1.

För F1 är inte peak teknologi på 4 hjul som det skulle kunna vara utan det är en mängd begränsningar där förbättringsmotor är en del av det. Det är ju en salig mix av low tech och high tech. Bakhjulsdrift, ingen aktiv stötdämpning etc. Tycker faktiskt F1 borde gå än mer low tech med att ta bort styrservo etc. också eftersom man försökt hålla nere hjälpmedel en massa.

Ja jag säger inte att det inte går att utveckla en gammal teknik som exempelvis segling väldigt mycket men oavsett hur mycket man klurar och hittar lösningar för att segla snabbare så används det ändå inte inom sjöfart. Lite samma blir det med F1 där man kan optimera förbränningsmotorer i all evighet men bilbranchen kommer ändå gå över till el.
Min poäng är att det förut fanns ett visst incitament för biltillverkare att gå in i F1 eftersom att det åtminstone till viss del gav fördelar för deras verksamhet i stort. Idag blir den kopplingen allt lösare och biltillverkarna blir således mindre och mindre intresserade av att ha ett F1 stall.

När jag tänker efter så kanske man bör lära sig något av seglingssporten och annamma deras koncept för att hålla F1 levande även om det inte tillför bilbranchen så mycket längre.

Av Hejss
Skrivet av maniac:

Formel 1 kommer inte kunna köra helt elektriskt före 2039 om inte avtalet med Formel E omförhandlas. Formel E har nämligen monopol på FIA sanktionerad hel-elektrisk formelbilsracing fram till 2039. Jag tror mer på utvecklingen av syntetiska och miljövänliga bränslen för att hålla Formel 1 levande och skilt mot Formel E.

Tycker att det borde finnas visst intresse från sportbilstillverkarna att också gå åt det hållet för att kunna fortsätta sälja sportbilar med förbränningsmotor till entusiaster, även om marknaden svänger mot hel-elektriska bilar.

Om nu batteritekniken tog ett sådant språng hade man nog omförhandlat det. Men jag har svårt att se att det kommer hända. En F1 bil behöver ca 500 Kilowatttimmar energi för att klara ett race. Dom största batterierna i elbilar idag har 100kwh och väger 500kg. Med dagens teknik skulle man altså behöva 2.5 ton batteri för att få ut den energin men då skulle bilarna behöva ännu mer för att driva den vikten. Men efter 2039 är det kanske fullt möjligt.

Av Hejss
Skrivet av GooGeL:

Jag tycker att det behövs alternativa riktiga idéer till elbilen. Samlat så använder ju den här skaran av fordon hemskt mycket värdefulla och sällsynta jordartsmetaller(här kan jag ha en aningen fel), som inte är lika vanliga som exempelvis järn i skorpan.

Det är väl här som F1 kan bidra med något då man kan tvinga lagen att använda mindre sällsynta material och utveckla nya tekniker som kan användas i hela branchen.

Citat:

F1 utan överhuvudtaget en förbränningsmotor i någon form, blir en helt ny typ av sport/formula. Helt säkert lär onådigt få önska spendera pengar på ett vindbrus och ett gnyl från drivningen. Baljan min till bröstkorg, vill uppleva krafterna som utsöndras då det igen är gas i botten, efter en snårig chikan. Man vill höra hur enskilda förare vågar ta somliga kurvor flat-out, i jämförelse med det övriga fältet. Om detta beror på ett dåligt förstånd eller en bättre bil, I dunno. Men det är en viktig och rolig ljudkö som utmärker vissa förare inom sporten, för oss följare.

Jag tycker att om F1 stannar med förbränningsmotorer så blir det också en ny typ av formula/sport eftersom att syftet med F1 alltid varit att utveckla och uppfinna nya saker. Förbränningsmotorn på bilar är en återvändsgränd lika mycket som segel är det på båtar. Man kan förstås köra på miljövänliga bränslen men då blir det kanske mer av en "Formula Classic" än F1.

Av Hejss
Skrivet av Sidde:

Funderar på det här med Porsches eventuella intåg i F1.

Porsche planerar börsnotering också iår och det för mig känns lite scary om de skulle ge sig in i delägandeskap med Redbull.
Biltillverkare inom motorsport är redan kända för att plötsligt lämna, men om också en stor mängd nya aktieägare kommer in i bilden så kan de också vara väldigt trendkänsliga. Med för många biltillverkare som äger team kan det bli som för rallycross vm när reglerna ändrades och biltillverkarna inte drog åt samma håll. Plötsligt stod alla utan några fabriksbilar, startfältet krympte och alla fick köra på tidigare års bilar.

Tycker det vore klart trevligare om nya tillverkare tog med sig egna bilar och inte köpa upp iaf välmående team. Köpa upp team som annars inte skulle klara sig är en annan sak däremot. Men ingen ville ju rädda Caterham, Marussia och HRT till exempel. Knappt någon som ville rädda Williams och Sauber.

Än värre om för många kommer från samma region/land eller gemensam ägare. Då kan det bli total katastrof en företagsledning vill något annat på något bilföretag.

Överlag är det ju ett problem F1 sitter i nu när bilindustrin i stort gör över till eldrivet och det inte är möjligt inom F1. Blir svårt för en biltillverkare att se något större värde i det om det inte hjälper utvecklingen av vanliga bilar. Jag tror att framåt 2030 kommer det bli svårt för F1 att få ekonomi i det om inte batteritekniken gör ett språng som möjliggör att köra ett race på en laddning.

Av Hejss
Skrivet av T-Fork:

Blir ju avis, jag önskar att jag hade tid till att ens använda min rig. Saknar att köra Mercedes och Ferrari GT3. Och flyga vore nice att pröva på... drömma går ju.

Jag kör mest open-wheel, kommer aldrig överens med gt3 riktigt..
Flight simulator 2020 i VR är en fantastisk upplevelse i riggen, nästan som att man var där på riktigt

Skrivet av galaXy:

Det är grepptejp för hockeyklubbor som jag lindade på. Man kan med fördel använda handskar, det blir lite klibbigt av tejpen efter en tids användande, men det ger bra grepp i alla fall

Jag har använt innebandytejp på min ratt, funkar bra och klibbar inte

Av Hejss

Uppdatering av min rigg. Har lagt till två nya pedaler, ett set för helikopter och ett för racing.
Asetek Invicta för racing, riktigt härliga pedaler om man gillar en stum broms.
Virpil torq för helikopter vilka är perfekta för flygning.

Vy från sätet. Joysticken kan nu plockas bort och ställas åt sidan väldigt snabbt om man ska köra bil.

Min stigspak(collective) för helikopterflygning.

Många kablar blir det.

Lite plats för musen (logitech mx ergo). Man kan även se en fläkt brevid pedalerna vilket är väldigt skönt i sommarvärmen.

https://i.imgur.com/d6jXXfD.jpg

Gjorde en egen mod till min stigspak. En styrdämpare för motocross gör att den känns riktig härlig att flyga med, dämparen har även en funktion för att ställa in hur mycket motstånd man vill ha.

Av Hejss
Skrivet av oqvist:

Hur mycket lättare är det irl?

Det är lite både och, vissa saker är lättare och vissa är svårare. Jag flyger alltid i VR så det kändes väldigt likt för mig då jag flyger samma helikoptertyp men kontrollerna är ju inte 100% överensstämmande, dvs när man rör spaken 1cm i simulatorn så blir det inte exakt samma reaktion på riktigt.

Mitt hovrande var vingligare på riktigt men det kan också bero på att jag var mer nervös när det var på riktigt. Jag fick också taxa helikoptern till hangaren efter hovringen och det gick bra men betydligt mindre stabilt än när jag gör det i simulatorn. Jag tror kanske att om jag flög mer och lärde mig känna igen hur helikoptern rör sig kunde man dra nytta av det, nu använde jag mest visuella hjälpmedel precis som i simulatorn för att hovra. Instruktören var dock imponerad och sa att det vanligtvis tar 5-10 timmar att kunna hovra så det ger definitivt ett försprång.

Överlag var det extremt likt, framförallt då man använder VR, kör man bara på skärm är det ju betydligt svårare då det är svårt att bedöma höjd och hur snabbt man sjunker vilket leder till att man ofta gör rätt hårda landningar när man spelar på skärmen.

Av Hejss

Jag fick idag möjligheten att flyga helikopter på riktigt efter att ha spenderat otaliga timmar i R44:an i fs2020. Det är galet hur likt det är mot verkligheten då det är en gratis mod till spelet. Jag lyckades hovra på första försöket, allt tack vare träningen i simulatorn. Kan rekommendera alla att prova R44 om ni är intresserade av helikoptrar som känns realistiska

Av Hejss

Ser inte riktigt hur det ska fungera, vad ska man ha musen till? Man tittar ju runt genom att röra sig så musen har inget syfte där om det inte handlar om att klicka på knappar eller liknande, men det löser vr-kontrollers lika bra.

Vissa tidiga headsets levererades med en vanlig handkontroll men det fanns väl en anledning till att man slutade med det.

Av Hejss
Skrivet av Alphahanne:

Vad jag läst mig till så får Ricciardo fortsätta ett år till i McLaren.

Ryktet säger ju att Ricciardo har någon form av option på förlängning, det kan ju vara så att teamet också har den optionen men vill inte utöva den, det är åtminstone så det verkar. Jag tror att Ricciardo lämnar, alternativt kanske går till Mclarens indycar-team.

Av Hejss

Piastri annonserades som Alpine förare idag av Alpine teamet men Piasti dementerade för en kort stund sedan att han kommer köra för Alpine. Måste väl vara McLaren isåfall? (Om nu inte Aston Martin snor Piastri också..)

Av Hejss

Nu måste ju Piastri få köra i Alpine. Känns dumt att sätta honom i Williams när man tappar Alonso

Av Hejss

Det var ett intressant kval, ska bli kul att se hur racet blir, framförallt då det är så svårt att köra om på den här banan.

Av Hejss
Av Hejss

https://liu.se/medarbetare/annma66

Det här är förmodligen rätt person att kontakta med dina frågor.

Av Hejss

Är det dags att börja spekulera om vilka förare som kommer och lämnar?
Här är mina spekulationer

Lämnar:
Latifi
Riccardo
(Vettel)

Börjar:
Piastri
Sargeant
O'Ward

Riccardo har kontrakt över 2023 men eventuellt kanske man bara behåller honom som testförare eller flyttar han till Indycar. Vettel kan eventuellt riva sitt kontrakt om han tröttnar men det känns inte jättetroligt. Allt är såklart högs spekulativt och jag har säkert missat en massa skvaller om dessa förares kontraktssituation

Av Hejss
Skrivet av Jefe:

<Uppladdad bildlänk>

Köpt en lätt begagnad simrig och har även
beställt en Lg 55 B1 som skärm då min 34 tums
widescreen känns alldeles för liten.

Podium DD1 Racing Wheel F1
ClubSport Pedals V3
Next Level Racing GTtrack Cockpit

Testade även att köra på vardagsrums tv´n
vilket gav mersmak men det är lite opraktiskt
med riggen mitt i vardagsrummet.
Men om det blir en hel spel helg så är det klart
värt det med 77 tums Oled tv och surround ljud.

<Uppladdad bildlänk>

Snyggt! Du borde nog fundera lite på vinkeln på ratten, den verkar peka nedåt i bilden? Generellt vill man ju ha den något uppåt eller möjligen rak när man kör.

Av Hejss
Skrivet av oqvist:

Ska testa framöver :). Kunde inte hålla mig köpte flyinsides. Känns bra på realistic men de var banne mig ännu svårare än de alster jag försökte mig på i FSX. Medium kändes fortfarande rätt okay. Easy där började det kännas alldeles för mekaniskt som att någon hjälpte en.

Jag är inte kräsen på texturer man tittar ju ut konstant men flyinsides bell skuggor från rotorbladen stör en del.

Flyinsides Bell har så svag motor så det är svårt att få den att räcka till, man får verkigen balansera mellan pedal och collective annars stressar man motorn för mycket. Om man börjar med helikopter som nybörjare skulle jag rekommendera att börja med en modernare helikopter med lite mer kraft i sig så man får in det grundläggande innan man flyger Bell.

Av Hejss
Skrivet av oqvist:

Kodiak är ju stabil som tåget med min setup. Helt omöjligt någonsin misslyckas rätt tråkig men det kanske går lasta den så den blir någon slags utmaning?

Fast nu är jag sugen på något riktigt knepigt. Helikoptrar. Orkar inte vänta tills de fixar officiellt stöd. Flyinsides Bell ska tydligen vara bra. Bättre än airbus 145 vad det verkar i känsla. Även om airbus 145 nog är klart mycket lättare att flyga på "realistic"

Jag skulle rekommendera att köra Robinson r44 https://flightsim.to/file/20566/robinson-r44-raven-ii-helicop...
Eller h125 https://flightsim.to/file/25212/airbus-h125-helicopter-projec...
Båda kräver airlandfs https://flightsim.to/file/21417/airlandfs

Tycker dom här helikoptrarna är bättre än flyinsides, dessutom är dom gratis.