Inlägg

Inlägg som Vixo90 har skrivit i forumet
Av Vixo90

Gillar patchen. Känns mycket mer responsivt när man aimar osv; som flera andra sagt. Jag gillar inte nya ikonerna och inte heller nya hitmarker-saken, tycker den blir i vägen så man knappt ser fienden (hitmarker, när man träffar fienden, är i vägen). Får väl börja spela mer hardcore mode.

Jag gillar även att man kan ändra HUD/interface också, dock känns det väldigt onödigt krångligt gjort (man ska behöva in i en laborint av options, sedan har man en jävla massa settings och procent. Hade varit smidigare om de gjort någon typ av addon, som 'MoveAnything' i WoW, t.ex.

Jag har iallafall pillat med advanced gameplay options och tog bort inventory skiten (den som är under vapnet) samt fixade minimapen riktigt nice.

Tagit bort massa onödiga saker (imo) när man zoomar eller iron sights så nu ser jag bara fiender samt ikoner för friendly players.

Stött på ett problem eller något jag inte förstår;

*Enemy HUD world icons*
Size: 60-140%

"Scale the player world icons for enemies."

Denna borde ju vara fördelaktig att köra upp på max - så man får stora enemy ikoner (ser dem bättre!), men det verkar inte hända ett skit när jag pillar runt med olika värden.

Av Vixo90

^Du har "Unlock voltage control" ikryssad i settings? (Borde du ha pga du kan ändra slidern, men bara en tanke som slog mig)

Du märker ingen skillnad i stabilitet, att ändra din voltage slider alls, eller? Eftersom volten inte ändras? (Som du kan se i softwareprogram)

Eller volten ändras (i monitoringprogram som du ser) men du kan inte överstiga 1187mv? Står 1.062 max value i montorfliken i AB.

Ser att du har kryssat i Voltage monitoring i AB också, det brukar visa rätt. Ibland visar inte GPU-Z volten riktigt har jag märkt.

Prova maxa din power limit % -slider, ditt kort kanske använder 100% ström och därmed begränsas till 1062mv? Detta är förmodligen inte ens i närheten en lösning, som sagt bara en tanke som slog mig!

--------------
Du kan prova;
http://www.overclock.net/t/1363440/official-nvidia-geforce-gt...

EDIT; såg nu att det inte verkar funka till 780 TI...hmm kanske prova ändå,,lär knappast vara farligt;p

Finns ju en del voltage unlock -program som Tobbe skriver om i guiden...jag har provat 3 olika för att låsa upp över 1.300v men det fungerade inte för mig.

(Har dock ingen nytta av att gå över 1.3v pga höga temps redan på 1.275v)

Av Vixo90

Lånar tråd lite; vad tror ni priserna, på ett GTX 770 2 GB, kommer droppa till? Några månader (tänk runt december) efter 800 serien kommit?

Kanske kan vara värt att vänta på ev. prisdropps,

Av Vixo90
Skrivet av R.Strandberg:

Ah, jag har inte överklockat, måste dubbelkolla i bios så att jag inte slog igång nån turbo funktion där senast, sitter på vanlig luft kylning med en Cooler Master Hyper CPU kylare ( en äldre version)
Datorn har varit igång hela dagen, dock inte tillsammans med hwinfo, en liten miss av mig, skall ha det på ikväll när jag lirar.

Åt vilket håll är CPU tempen fel isåfall, är den för hög då menar du?

Tack för svar!

Menade mest att, om 52c är lägsta noterad temperatur under en hel dag, kan något vara snett. Idle tempen borde ligga runt 25-40c!

Av Vixo90
Skrivet av R.Strandberg:

Tjena!
Har exakt samma problem, dock ligger min tempratur lite högre än jonz...

http://imgur.com/Lyya6ST

Detta är då jag datorn har varit igång i princip hela dagen, både spelat, laddat ned och haft en stream igång, är de nå fara med dessa tempraturer?
Såg att någon högre upp skrev att man bör oroa sig vid 60/70 C, det är vad min toppar nu.

Ber om ursäkt till jonz för intrånget på hans topic...

Edit; skall hålla lite koll på när jag spelar sen, se vad den toppar då.

Du skriver varken om du överklockat eller vilken kylning du har. Jag ser dock att din VID visar 1.251v så antar du har överklockat, eller visar den fel (ganska vanligt med monitor-softwares)

För att svara på din fråga; det verkar hur lungt som helst. Inget att oroa dig över.

Har du verkligen haft datorn (+hwinfo) igång hela dagen? Ditt grafikkort ligger ju på 44c som max noterad temperatur.

Även visar lägsta CPU temp 52-55c? Om du haft datorn igång hela dagen (med hwmonitor igång) och lägsta CPU temp är 52c är nog något fel.

Av Vixo90
Skrivet av suzaku:

vilket leder till sämre resultat innan du märker några visuella problem.

Något man kan kolla upp i sensor loggar? Alltså typ kolla memory usage? Eller är det så enkelt att memory clock bara klockar ner sig?

Jag har också hört att memory clock kan ge sämre prestanda, om man klockar den för högt. Att den har en "sweet spot". Detta har jag dock aldrig märkt av på mitt 770. Jag har dock aldrig sett en artifact, utan drivrutinen kraschar 99% av alla gånger (en gång har datorn startat om sig och 2 st blåskärm 116).

Av Vixo90
Skrivet av thereal_twisted:

Glöm inte att VCCIN ska vara Vcore +0.4V. Dvs. vid Vcore 1.3V skall VCCIN vara 1.7V osv.

Det är en bra riktlinje men jag skulle säga 0.4-0.6v!

Min 4670k kräver 1.800-1.850vccin för 1.260vcore @ 4.5 GHz. Jag har dock ett Asrock moderkort och har hört deras strömfördelning (ord) är mindre bra, så deras BIOS sätter automatiskt 1.9 vccin när man ändrar en multiplier (överklockar).

Kollar man i Haswell-OC tråden på OCN, så kör de flesta som har en hög core clock + vcore (hög OC) väldigt hög input voltage också, runt 1.950-2.100v!

Av Vixo90

Du skriver inte vilken blåskärm kod? 101, 124?

Det kan vara vccin/CPU input voltage. Har märkt att om vccin är för låg, blir BSODs mer random,,,medan vcore för låg kan man se en jämn ökad stabilitet innan krash, medan man ökar.

Kan även vara din cache voltage som är för låg (eller för hög cache multiplier då).
^Stresstest har jag märkt, ha svårt att hitta cache instabilitet; jag klarar 16 timmars ROG Realbench stresstest med 1.210 vring (cache voltage) medan jag har kraschat i BF4 upp till 1.225v.

Kan även vara temperaturer som orsakar instabilitet; t.ex att när du klarade IBT 50 passes hade du 20-22c ambient temp, medan när du lirade CS:GO var det svinvarmt (28c+)....dock låter detta osannolikt, eftersom stresstest nästan alltid är minst 10 grader varmare för CPUn (samt CPU usage) än gaming (CS:GO är väl knappast jobbigt för en 4670k).

EDIT; har f.ö aldrig haft, eller märkt, några problem, med power saving features på, med min 4670k. Varierar väl lite BIOS till BIOS dock.

Jag har alla Cstates på förutom "Package Cstate" (<--- tror jag det heter i mitt BIOS, påverkar GPU och minnen också osv) som är på Auto.

Av Vixo90

Prova: http://www.overclock.net/t/1363440/official-nvidia-geforce-gt...

Kallas för "MSI Afterburner voltage unlock softmod".

Fungerar på mitt MSI 770 OC Gaming (+12 blir en helt ny slider, med Auto som lägst och 1.300v som max).

Av Vixo90
Skrivet av Tesked:

Har samma kylare som du, så ser bra ut! Oerhört varmt i mitt rum just nu också (litet rum i en villa)

Så för att sammanfatta innan jag klockar:
Sätta en vettig fläkt-kurva.
Öka core-clock till jag hittar en stabil clock
Klockar memoryclock efter core-clocken är stabil
Kraschar är inte farliga när volten ligger under 1.21, enda som händer är att drivrutinerna resetas vid omstart(?)

... Så ska vi se vart jag hamnar. En sista fråga. Som det står i guiden "Kom ihåg att även om dina temperaturer på gpun är runt 70c kan vrm vara uppåt 90c då Gaming kortet saknar kylning på vrm.". Är inte detta lite oroväckande då jag fattat att VRM kan ta skada över 95c?

Edit: Tack för bilderna!

Gör som Tobbe skriver i guiden på förstasidan! Men det låter som en vettig plan. Om du har tur, fungerar ditt kort som mitt; när memory klock är instabil, ser jag gula eller blåa pixlar först, sedan kraschar drivrutinen. Så jag kan se om det är core clock eller memory clock som är instabil. Om man klockar bägge två samtidigt, ej ser skillnad, då blir det jobbigare att veta vad som kraschar. Därför man ska klocka memory först (ger bäst prestanda också).

Jag tror 780 gamingkortet fungerar likadant som mitt, det stämmer som du citerande. VRMs på de korten kan vara ~15c högre än vad sjävla kortets temperatur är.

Jag skulle säga runt 75 grader är ett bra riktmärke att hålla kortet vid. Efter 75 grader brukar mitt kort krascha (mer värme> mer instabilitet(?)) med 80c som maxgräns. När mitt kort går upp till 84-85c får jag bluescreen 116!

Det som Tobbe skriver om på förstasidan, ang. vrms (som du citerade) stämmer som sagt. Sedan skrev någon kunnig i 770 tråden på OCN något i stil med:

"Try to keep the card under 75c. The reason why people recommend keeping the card under 70c is because when you overclock, temps above 70c will cause instability and you'll might start seeing artifacts (this wont happen with non-overclocked cards with 70-75c temps, more sensitive when overclocked) If your card reaches 75-80c you can damage VRMs since they (it?) can be 15-30c higher than the actual temp"

Om du kör 1,212v tror jag inte du kan hamna på 75c ens (mitt ligger runt 65-67c med 1.212v och 100% fläkt, med varm ambient temp.

Av Vixo90
Skrivet av Tesked:

Tack! Ska prova att köra samma fläktkurva alternativt se hur temperaturerna ser ut. Enda jag vet är att mitt kort ligger i 35-40grader idle. Och fläktkurvar ställer man bara in i afterburner eller?( Har inte programmet framöver mig atm)

Vad har du för kort? Luft- eller vattenkyler du?

http://i.imgur.com/5OFLjih.jpg

*Förmodligen för aggressiv om man inte ökat volten samt har normal rumstemperatur!* Kör som sagt bara den nu när det är hyfsat varmt i lägenheten.

http://www.inet.se/produkt/5409856/msi-geforce-gtx-770-2gb-tw...
Har jag. Standardkylaren.

Jag är nöjd med kortet, läste att folk hade svårt att låsa upp volten men var inga problem för mig.

Edit; det du frågade om klocka memory klock - gör som någon ovan skrev, börja med core clock och hitta en stabil där. Sedan går du över till memory klock. Jag kan öka min memory klock med +380 i Afterburner, (klarar +450 i Heaven/Valley, men kraschar i BF4) så om jag endast ökat med +13 (som jag ökar core clock med) hade det tagit jävla tag att hittat rätt memory frekvens...

Det är ingen fara att öka frekvenserna, det enda som händer är att drivrutinen kraschar och du får börja om. Det som kan skada ditt kort, är om du t.ex stänger av fläkten (samt temp limit) och kör en benchmark. Eller drar på 1.300v med jävla varm ambient temp.

Mitt kort har en helt efterbliven fläktkurva som standard/stock; ligger runt 63% upp till 79 grader, sedan flyger fläkten upp på 85% vid 80c och 100% vid typ 85c...

Mitt kort går alltså svalare nu med ökad volt, samt överklock, än om jag låtit allt vara kvar på stock (då ligger kortet runt 77-80c med normal ambient temp, nu ligger jag runt 65-70c med 24 grader i lägenheten och 1,250v).

Edit2: hittade en print vad du behöver ändra för fixa fläktkurvan. Måste kryssa i lite rutor osv; http://i.imgur.com/sWV6f7T.jpg

Av Vixo90
Skrivet av Tesked:

Tycker ni man ska köra en custom fan-kurva? Som tidigare i tråden tipsade någon om följande:

"100% fläkt vid 67 grader, 95% fläkt vid 63 grader och 75% fläkt vid 55 grader"

Gör en custom fläktkurva, ja. Är inte så noga imo!

Jag kör;
100% 60c
95% 57c
85% 54c
75% 51c

Nu i sommar. I vinter (har 20-22c i lägenheten, säkert kallare vid golvet (där jag har datorn)) kommer jag typ öka alla temperaturer till +10 (alltså 100% fläkt vid 70c, 95% vid 67c,,osv).

Mitt kort ligger alltid över 65 nu i sommar även utan öka volt (1.212v) så att fläktkurvan behöver inte vara helt optimerad.
T.ex om det bara krävs 75% fläkt för hålla ditt kort runt 60c är det ju onödigt att ha 100% på!

--------

Temp limit kan du sätta på 150%. Du kan kolla vad din TDP % ligger på under load med GPU-Z sensor log...tveksamt att det ligger över 100% ändå.

Edit; den fläktkurvan du citerade,,var det jag som körde (fick tips av en från 770 tråden på OCN) fungerade utmärkt för mig, du hoppade dock över 85% fläkten. Den går;
100% 67c
95% 63c
85% 59c
75% 55c

I våras (svalare ambient) hade jag mitt kort runt 60 grader med den kurvan och jag hör knappt min fläkt fören ~85%+

Av Vixo90
Skrivet av Tesked:

Edit: Liksom "* Easy flash - In other to use this tool you must rename the rom to "X.rom"" Vilken rom? Hur, vadå, vart?

De menar BIOS versionen du ska flasha till.

Du tankar en custom BIOS, som heter "Hej_bios.rom" (.rom är filtypen)

Då måste du döpa om den nedladdade filen "Hej_bios.rom" > "X.rom".

Annars misslyckas programmet känna igen BIOS'et du vill flasha till (tror jag).

Av Vixo90
Skrivet av Tesked:

Tack för ett enkel och vettig förklaring! Ska dra ner Ezflash ikväll efter jobbet då. Har för mig att jag läst att Skyn3ts bios på 780msi gaming inte går mer än upp till 1.212V, så kan ju prova mig att lägga mig där? Samt kan själva grafikkortet ta stryk på något sätt genom att göra detta, hårdvarumässigt?

Läst lite i tråden: http://www.sweclockers.com/forum/125-geforce/1254988-alla-med-msi-gtx-780-gaming-k-twin-frozr-iv-se-hit-goda-nyheter/

Edit: Blir det några skillnader hur fläktar beter sig när man klockar ett kort? Eller går de sakta vid låg belastning och snabbt vid hög belastning osv?

Jag har låst upp mitt 770 MSI gaming från 1,212v till 1,300v.

Nu i värmen går jag inte över 1,250v eftersom mitt kort hamnar runt 75-78c. Detta är med ca 28-30 grader i lägenheten.

På morgonen när det blivit svalare (22-24 grader) kan jag köra 1,270-1,280v då är kortet runt 75c.

Drar jag på 1,300v nu i värmen flyger kortet upp till ~85c sedan får jag blåskärm 116.

Genom att låsa upp och köra 1,300v istället för 1,212v kunde jag klocka från 1293 MHz till 1358 MHz.

Flasha BIOS på kortet gjorde inte mycket förutom jag tycker jag kunde klocka memory klock lite högre. Kanske pyttelite mer stabilitet på core clock. Annars märkte jag ingen större skillnad. Jag trodde öka 'power limit %' -slidern (min var 111% max innan, nytt bios 150%) skulle hjälpa men mitt kort använder typ 50-80% TDP under full load enligt GPU-Z.

-----------------

Kan tillägga att 1150 MHz core clock> 1358 MHz core clock gav mig ~5 mer fps...klocka memory klock 1753 MHz> 1944 MHz gav mig ~1 fps.

Knappast värt tiden (prestandamässigt) jag la ner på låsa upp volt, flasha BIOS och läsa på massa forum. Det är dock roligt att klocka och köra benchmarks osv så ångrar mig inte heh.

Av Vixo90

Hej!

Du kör alltså 4.6 GHz med 1.200v efter delidden?

Min fråga; vad krävdes för volt för 4.6 GHz innan? Eller du provade bara 4.0 GHz med 1.150v? Som max, pga temps?

Jag funderar på delidda min. Jag kör 4.4 GHz med 1.170v och 4.5 GHz med 1.255-1.260v. Men för 4.6 GHz är den inte ens närheten stabil med 1.4v...

Tror det är mina temperaturer som orsakar instabilitet. Åker oftast på BSOD101/124 när CPUn ligger på 75+c. (Hamnar runt 75c när jag går över 1.3v)

---------

Vet att delidda nästan enbart sänker temperaturerna och inte ger bättre överklockningscapabilities. Dock går det ju lite hand i hand, alltså lägre temps> bättre stabilitet(?).

Av Vixo90
Skrivet av Tobbbe__:

Du bör köra igenom dina överklockningar igen då du bytt operativsystem. Ja Windows 8.0-8.1 beter sig annorlunda vid krascher, frysningar osv. Omstart krävs oftare har jag märkt också.

Speciellt i Heaven 4.0 då jag förut med Windows 7 endast starta om programmet. Nu måste jag starta om datorn.

Ah ok, läste lite igår om det och verkar stämma! Tack.

Kan ha varit en BSOD från min processor också, men fick ingen error code som sagt och stod endast:
"Datorn har startats om utan att ha stängts av ordentligt först. Detta fel kan inträffa om systemet slutar svara, om det kraschar eller om strömförsörjningen oväntat bryts."

I loggboken.

Kan helt enkelt varit min ström som typ glappat till med kanske. Mina lampor i köket har blinkat till några gånger sedan jag flyttade hit. Dock slutade inte min klockradio att fungera (kanske inte lika känslig för kort strömavbrott) och den är inkopplad i samma strömfördelare som datorn. Såg att det var personer som jobbar för lägenhetsfirman (minns ej rätt ord) i lägenheten under igår, som står tom, kanske gjorde någon besiktning och kollade strömmen, så det blinkade till här.

Fast någon gång har jag för mig, att jag hade min överklock igång, fast hade satt volten på "Auto" ...då tror jag datorn startades om automatiskt också, när jag spelade upp en HD-film!

Jag körde lite tester för att kolla om RAM-minnena fungerade som de skulle, var inga problem där.

---------

Låter som jag har värsta problemet med detta nu. Så är inte fallet; har endast hänt 1 gång på typ 360 timmars BF4. Spelade även 4-5 timmar igårkväll och datorn startades inte om någon gång.

Av Vixo90

Hej!

Efter installerat 340.52 drivers till mitt GTX 770 MSI OC gaming startades min dator om, utan något error message. Kan GPU överklock som är instabil orsaka att datorn auto rebootar? Grafikkortet låg runt 70 grader.

Trodde först det var min CPU klock men jag har alltid fått error message då.

Läste att i windows 8 kan ostabil GPU klock göra att datorn startas om. Hoppas detta är felet.

Har fått vanliga direct-x/kernel error och kunnat stänga av spelet/benchmarken efter, också.

Har spelat 350 timmar BF4 och första gången datorn startar om sig själv. Har enbart spelat kanske 10 timmar med windows 8.1 dock! Samt max 2-3 timmar med 340.52 drivers.

Av Vixo90

Jag hade faktiskt klarat mig utan min SSD.

Har man strippat ner/optimerat sitt operativsystem och har bra komponenter, startar program och windows tillräckligt fort ändå.

Det jag gillar mest med SSD är att om man öppnar> stänger program fort (typ startar fel program) så blir det inget strul med "XXX (programmet) svarar inte" och man får stänga ner genom aktivitetshanteraren (hände med HDD ofta som fan för mig när jag startade och stängde ner program 'för fort')

Det är även gött att man kan starta upp program snabbt efter omstart, om man har lite OCD som mig- jag måste starta om datorn flera gånger per dag...bara om jag ändrar något litet i ett program eller gör någon uppdatering.

Sedan är det ju inte direkt mycket pengar, om man ändå ska lägga ut 10-15 tusen på en sprillans ny dator. Kan likväl slå till med en SSD. Eller kan man köpa en lite dyrare komponent (typ bättre CPU kylare, så man kan klocka lite högre).

Av Vixo90

Bytte också för några veckor sedan. Fick väldigt mycket högre fps (minst +20 fps) dock känns spelet väldigt orent och jag har fortfarande sjukt mycket tearing samt microstutters. Jag har aldrig fps drops och min fps är jag skitnöjd med men känns som falsk fps typ.

Värst är Seige of Shang'hai med många players. Har 80-120 fps men känns som det laggar sönder, inte spelbart för 5 öre.

Även går det typ dubbelt så fort, att starta origin med w8.1 än med w7 för mig!

Av Vixo90

Hej!

Ska prova dessa nu i eftermiddag.

Har bara funderat över en sak, hur är man garanterad att få kontrollpanelen på engelskt språk, alltid?

Ibland med vissa drivers blir den på svenska, vill ha engelska. Alltså vilken sida ska man ladda ned ifrån?