Inlägg

Inlägg som Talisker00 har skrivit i forumet
Av Talisker00
Skrivet av jrylander:

Förlåt inlägg i gammal tråd. Jag är nyfiken på om du använder din utdaterade Clavister. Jag är nyfiken på hur det är att använda en utdaterad programvara eller om du hittat någon annan lösning.

Clavister fortsätter att fungera. Managering blir via web och ssh istället för manageringsserver. Inga prenumerationstjänster som IDS eller antivirus fungerar, men allt annat lirar som förut.

Av Talisker00

Mot jobbet kör jag VPN för att vi kör det med skydd mot skadlig kod och för att komma åt interna resurser. Då jobbar jag med cybersäkerhet, så det är inte tillåtet med split-tunneling eller sådant.

Hemma kör jag också VPN för att ta hem de serier som inte går att köpa via Streamingtjänster som jag har alla av. Där är det inte klientinstallerat, utan via två brandväggar för redundans och lastbalanserat.

Av Talisker00
Skrivet av Veni:

Det är den varianten som jag föredrar, men jag önskar mig alltid att ha möjlighet(vid nödfall) att t.ex. knacka på port 43874 UDP med ett enkelt kodord för att sedan sedan kunna ansluta ifrån samma klient IP-adress till port 33543 TCP med en SSH klient där det krävs ett giltigt certifikat, fast lösenord samt ett en-gångs-lösenord via Google Authenticator(t.ex.).

Kör med Yubikeys själv, men i det här fallet får jag en 172.16-adress från Telia. Dvs, det går tyvärr inte att nå brandväggen på något sätt utifrån.

Men, jag kör IKEv2 med certifikat i alla fall:)

Av Talisker00

Själv har jag en VPN-tunnel från mitt 4G-abbonemang som "ringer hem" till min brandvägg. På sommarstugan har jag då tre olika nät som alla får DHCP centralt och det när där sambon ska jobba går via VPN, medan de andra två rakt ut på internet. Perfekt då jag inte har publik IP på 4G och det endast är Telia som har täckning där ute.

Nu köpte jag den minsta Clavister-burken, men det måste finnas många andra enheter som kan lösa det.

Av Talisker00
Skrivet av Cenorida:

Det skulle behövas politiska påtryckningsmedel för att IPv6 ska kunna införas på riktigt känns det som om.

Vet inte om det hjälper. Det finns påtryckningar, men så länge det inte egentligen tillför någonting extra är det svårt.
https://www.regeringen.se/regeringsuppdrag/2020/12/andring-av...

Jämför med eIDAS och DNSSec. Eller införande av säkrare mail som Dane.

Av Talisker00
Skrivet av Dinkefing:

Jag vet en som har så de stämmer inte och denne är privatperson.

Då kanske det beror på vart man befinner sig. Enligt länken ovan och Ownits support så kan inte jag få det på min adresss.

Av Talisker00
Skrivet av Dinkefing:

Såvitt jag vet erbjuder Ownit ipv6.

Som jag skrev ovan. De skriver på hemsidan att de hsr ipv6 till företag, men att det inte riktigt finns för privatpersoner ännu. Jag har Ownit och har idag inte IPv6.

Av Talisker00

Ownit funderar tydligen på hur man ska dela ut IPv6 till privata kunder. Man har haft IPv6 i backbone sedan 2007 och delar gladeligen ut det till företag.

Det säger en hel del om hur iskallt IPv6 är i Sverige fortfarande.

Av Talisker00

De billigare avtalen brukar också vara klart dyrare om man är utomlands, även om EU reglerar det till stor del om man stannar inom unionen.

Av Talisker00
Skrivet av jimnord:

Men kan inte se att en layer3 switch skulle vara dyrare än en managerad layer2 switch med stöd för VLAN, och då borde väl även den billigaste ha stöd för RSTP out of the box, om man nu vill kunna bygga ring-redundans på vägen (även om jag inte tror de bryr sig om det så långt ut).

Men rent krasst förstår jag faktiskt inte hur de separerar olika tjänsteleverantörer om allting sköts via layer3-routing. Måste ju betyda att de korsar en massa olika IP-segment över samma fysiska nät, måste bli ganska tjattrigt...

De jag kommit i kontakt med kör Q-in-Q och separerar näten på så vis. Visst är det samma fysiska nät, men inte samma logiska.

Av Talisker00
Skrivet av doctor_N:

Bäst är som nämnt att dra kabel till APs som du placerar på bra ställen men själv kör jag en meshslösning från TP-Link. Rätt enkel modell men med tre mashpunkter i huset funkar det bra. Hade räckt med en per våningsplan t om men använder den tredje för att ordna så nätet funkar bra ute i trädgården. Meshnätet kommunicerar trådlöst mellan punkterna och det funkar så pass bra att jag inte längre planerar att dra kabel i huset.

Det beror lite på hur nätet ska användas också. Behöver man väldigt bra prestanda eller låg latency, som att man streamer väldigt högupplust eller spelar spel. Då är mesh inte att rekommendera. Däremot finns det säkerligen massor av hushåll där mesh absolut är good enough och man märker ingen skillnad mot att ha kablat till accesspunkterna.
(Själv skulle jag aldrig köra mesh på det sättet, men får acceptera att andra inte har samma krav).

Av Talisker00
Skrivet av Marida:

Det är precis därför NAT IPv4-style tas upp som ett dåligt exempel, för att det ger en känsla av falsk trygghet. Om du har datorer med nätverksåtkomst som inte har egna globala IP-adresser så är de lika oskyddade som de som har globala IP-adresser. Varför har de nätverksåtkomst alls om de är "skyddade" av NAT? Jo, för att vid anslutning öppnas det en port i routern som går direkt till den datorn och en angripare kan då ansluta bakvägen genom den porten till den datorn. Eller än värre, en angripare bryter sig in på en enda dator på ett NATat nätverk och kan därefter gå lös på alla andra datorer med undermålig säkerhet.

Det är klart att jag har en riktig brandvägg. Anledningen till att jag vill ha NAT är för att exponera så lite information som möjligt.
(För övrigt så är en öppen port inte riktigt så enkel att exploatera. Den är bara öppen mellan de två kommunicerande enheterna och även om den i brandväggen är öppen, så kommer brandväggen inte tillåta att man öppnar förbindelser åt andra hållet i och med att den vägrar SYN och håller koll på sequence number).

På företaget jobbar vi med pentest/red teaming, vilket innebär social engineering och andra fula metoder för att ta oss in (givetvis avtalat med kunden). Ju mer information vi har, vilket vi får om alla datorer går ut via en separat IP, desto mer har vi att jobba med.

Och vi jobbar med zon-modell och segmentering just för att inte inte en angripare ska kunna ta sig vidare. Även där är det önskvärt att släppa till så lite information som möjligt.

Av Talisker00
Skrivet av pv2b:

Jo, jag vet. Jag vet också att flera brandväggar inte gillar selective ACK (även om det blivit bättre) och att det därför kan vara ett reellt problem. Man har också TCP window scaling för att minska problem med latency och packet loss på snabba linor.

Skrivet av pv2b:

Ah, nu tror jag att jag vet vad du menar, om man tappar första paketet av 10 behöver inte nödvändigtvis alla 10 sändas om igen, däremot så blir de inte tillgängliga för applikationen i något annat än i exakt rätt ordning. Vilket skapar fördröjningar, där datat man kanske vill ha redan finns i någon OS-buffer någonstans. Vill man ha mer kontroll kör man UDP.

Ja, precis. Man kan missa lite information om man kör UDP, men det är bättre än alternativet. Utan SACK så måste du dock skicka om alla tio paketen i TCP, men med Selective ACK så kan du ACKa paket individuellt och därmed i princip meddela att jag fått packet 2-10. Utan SACK är dock inte möjligt, utan då måste allt efter ett försvunnet paket skickas om

Skrivet av pv2b:

Vet inte riktigt vad du avser med cache här, oftast så brukar datorn hålla en buffer, så att man laddar ner lite mer av filmen i förväg än vad man omedelbart behöver. Då kan filmen fortsätta spela en stund även om det är ett kort avbrott. Kommer anslutningen igång igen innan bufferten är tom så kan buffern fyllas igen utan att användaren märker något.

Funkar dock inte för realtidsvideo, som t.ex. videosamtal, och inte heller på vissa siter för strömning av realtidshändelser. (Vissa pausar och återupptar strömmen så man inte missar något, till priset att man har fördröjning i streamen, andra så tappar man helt enkelt vad som hände för att man ska se senaste bilderna)

Jo, det var exakt vad jag menade.

Skrivet av pv2b:

Det är inte själva ICMP Echo Request som prioriteras ner, däremot ICMP-meddelandena som "time to live expired" etc. Därför pathping är att föredra framför en traceroute för att undersöka packet loss.

Inget av detta hjälper dock frågeställaren. Har du bra ping och packet loss fram till din egen router och sedan går det åt helvete så är problemet hos ISP, och de ska så klart felsöka detta själva

Nej, det är klart. Jag menade bara att det kan vara svårt och förvirrande att felsöka genom traceroute och liknande.
Har också sett routrar svarar långsammare med echo reply på ping, men det kanske är ändrat. Har inte kikat på sådana saker på väldigt lång tid, men på den tiden jag höll på med sådan felsökning kunde ping prioriteras ned på vissa routrar.
(Men, jag har varit med så länge så att DNS kunde gälla i flera dagar så att peka om en domän var ett långt projekt.)

Av Talisker00
Skrivet av pv2b:

Anycast tänker du på. Och du får inte två svar på ett ping bara för att du pingar en anycast-adress.

Du kan mycket väl få två svar om du pingar 1.1.1.1. Det kommer inte visas på en windows-burk, men jag har sett det på en brandvägg och en mac.
Nu får jag det inte, men jag vet att det hänt mig och det hände en person jag hjälper som lade ned väldigt mycket tid på ett utreda varför han fick "duplicerade paket".

Av Talisker00
Skrivet av pv2b:

Hög packet loss kan leda till lägre överföringshastigheter.

Ja, i allra högsta grad. TCP fungerar så att man skickar ett antal paket och sedan skickar andra sidan en "acknowledge" på hur mycket den tagit emot. Försvinner första paket i en ström av tio, så måste alla tio skickas om igen. Det är därför man inte använder TCP särskilt ofta i realtimeprotokoll typ samtal eller spel.
Då används heller UDP, för om man missar ett litet ljud gör det inte så mycket. Om däremot det blir rejäla fördröjningar är det oerhört störande.

Film kör man dock oftast på TCP, men då ser man till att cacha data.

Skrivet av pv2b:

Låter som någon slags flaskhals i nätet. Har du uteslutit routern och nätverkskabeln så är det enda som är kvar att utesluta nätverkskortet, om du t.ex. har någon annan dator att testa med. Med tanke på att packet loss först uppstår på rad 2 är det dock osannolikt att det är där problemet ligger.

Packet loss hos ISP är svårt att se vart det försvinner. Problemet är att routar på internet i regel prioriterar ned ICMP (som ping) och därför kan det se mycket sämre ut än vad det är egentligen både gällande packet loss och långsam svarstid.

När jag mäter latency brukar jag köra på 192.36.125.18 som är ping.sunet.se.
1.1.1.1 och 8.8.8.8 är cloudflare respektive google. Det är adresser som finns på flera platser (vet inte formella namnet, men jag har hört multiplexade) och i regel kan du få två svar på ett ping.

Av Talisker00
Skrivet av Marida:

Det till skillnad från NAT i den bemärkelsen som förekommer i IPv4. Där är det att hela nätverket delar på en eller ett fåtal IP-adresser och alla datorer bakom saknar individuella (globalt åtkomliga) adresser. Det är detta tilltag som inte skall förekomma i IPv6.

Det är klart att jag kommer att använda NAT. Allt annat vore vansinne ur mitt säkerhetsperspektiv oavsett vad RFC säger.

Av Talisker00
Skrivet av ehsnils:

Jag ser det som ett kompetensproblem.

Utrustningen borde inte vara ett problem längre. du kan fixa ipv6 i Cisco-utrustning som är äldre än 10 år. Nu kan vissa operatörer köra utrustning från andra leverantörer.

Men sedan bidrar det nog också att ipv6 har ändrat på en del saker som gör det svårare att migrera kompetens etablerad med ipv4. Det är många som ser t.ex. NAT som är vanligt i ipv4 som något som inte skall förekomma i ipv6, men med NAT så kan jag få större frihet när det gäller hur mitt nät är uppbyggt och även hantera flera olika ISP-anslutningar (för företag är redundans viktigt).

Och med ipv4 så kan man också lätt kommunicera sin IP-adress vid supportärenden, med ipv6 så blir det ganska traggligt att försöka kommunicera den. Kanske är ISPerna rädda att det skall bli dyrare med supporten när man drar igång ipv6, men de skyller på "låg efterfrågan" när man pratar med dem.

Skall vi organisera en "beställ native ipv6-dag" kanske? Alla ringer sin ISP samma dag och beställer native ipv6.

Det finns utrustning idag som inte stödjer IPv6. Exempelvis en av de vanligaste IdPerna på dem svenska marknaden som väldigt många kommuner, regioner och myndigheter använder.

Då kan de helt enkelt inte gå över till IPv6 i och med att väldigt många tjänster ligger bakom en produkt som inte klarar det.

Och anledningen är såklart att leverantören inte sett behovet och att alldeles för få kunder kräver det.

Och... Jag har klagat på leverantören, för även om jag inte själv ser supernyttan med IPv6 ännu, så borde det fasen i mig stödjas av en så central del av väldigt många i offentlig sektors infrastruktur.

Av Talisker00
Skrivet av Marida:

Lägger alltid SSH öppet för inkommande anslutningar, har aldrig någonsin haft problem med intrång trots åtskilliga bottar som ligger och testar tiotusentals gånger mot porten varje dag. Beror framförallt på att kontosäkerheten ligger bra till. IPv6 skulle göra problemet än mindre då det är svårare att gissa sig till en dator att testa emot till att börja med. För den paranoida så finns SSH-nycklar och avstängd lösenordsautentisering.

VPN-tunnlar är bra i sig, men det är mest för att förhindra osäkra program från att hitta på dumheter. Att konstant köra VPN för att komma åt nätverk höll jag på med ett tag men insåg att det var galenskap när SSH är likvärdigt en VPN-tunnel i säkerhet. Speciellt när IPv6 löser problemet med åtkomst till alla datorerna på ett nätverk.

Att färre försöker hacka sig in i och med att det finns fler adresser är knappast någonting som hjälper särskilt mycket ur ett riskperspektiv. Framförallt är det ett helt värdelöst argument gällande säkskyddslagen.

SSH utifrån handlar också om säkerhet då det funnits många fler CVEr i SSH protokollet än IPSec med IKEv2. Visst blir det mycket säkrare om man låser på IP adresser, men SSH skulle jag inte tillåta.

Publika IP adresser på insidan är för övrigt någonting jag aldrig skulle rekommendera även om det finns IP adresser för det. Även i de fall man kör IPv6 så adressöversätter jag.

Men, nu kan det mycket väl vara så att jag jobbar med högre säkerhet och att det knappast är normen för de flesta företag.

Skrivet av Marida:

Ser inte varför routing skulle bli sämre med IPv6 när det tvärtom gör många saker som är problem i IPv4 mycket enklare.
- Globala routingtables blir mycket mindre.
- Lätt att splitta upp ett IPv6-nät i segment och mindre block
- Lättare att ordna grupper av datorer under samma IPv6-prefix baserat på nätverksgeografi, det finns helt enkelt alltid plats att flytta runt.

Problemet med varför det är problem med IPv6 är att många systemadministratörer ser IPv6 som ett problem och gör problematiska konfigurationer istället för att göra allt rätt från början. Korrekt använt är IPv6 enklare än IPv4 att hantera, men så länge som det insisteras på att allt ska köras via den gamla modellen att datorer ska ligga på "säkra nät" istället för att varje dator ska ha en adekvat skyddsnivå för att klara av att exponeras korrekt mot Internet så kommer IPv6 och dess "påträngande" egenskaper motarbetas och aldrig fungera korrekt.

För att dra ett exempel på motsatsen, så har mig veterligen flera av big tech-bolagen totalt rensat ut IPv4 från sina backends och kör endast på IPv6. Detta då all routing blev så hysteriskt komplicerad att det krävdes ett helt arbetslag för att sköta om allt. Efter bytet till IPv6 behövdes inte det arbetslagret längre och de faktiska problemen ut mot Internet reducerades.

Med andra ord, det hänger på hur tröga systemadministratörerna är att ta itu med IPv6 på riktigt.

Nej, det handlar fortfarande om att det ger MYCKET mindre än det ger. Vilka big tech-bolag har inte en websida eller mailserver på IPv4? Det hela är skitenkelt. Hade det funnits stora fördelar med IPv6, så skulle det införts. Svårare är det inte.

Av Talisker00
Skrivet av Dog:

Noob här så kan ej men lär mig sakta.

Försöker komma åt routerns web historik, inställningar mm och har kommit hela vägen förutom att kunna se historiken på internet.

Enligt instruktioner så ska man kunna göra det via mydlink.com men problemet där är att jag hittar ingenstans där jag kan lägga till en router?

Någon som vet hur man ska lösa detta?

Om du har en D-link-router som stödjer det borde du fått frågan vid installationen:
https://se.mydlink.com/content/notreg

Jag misstänker att du kanske har en för gammal produkt?

Av Talisker00
Skrivet av Marida:

Svensson som bara betalar räkningar och läser Aftonbladet behöver inte IPv6 idag, däremot börjar det bli vanligt för de som jobbar hemifrån eller använder Internet på ett lite bredare sätt. Det mesta går dock fortfarande att lösa med IPv4 men det blir svårare.

När jag sshfsar till servrar brukar jag ansluta direkt med IPv6 om möjligt. Om jag bara har tillgång till IPv4 så blir jag genast hindrad. Antingen så löser jag port forward om jag har tillgång till en router med IPv4 i det nätverket, eller så löser jag det genom att sshfsa mot en dual stack-server jag har tillgång till och monterar IPv6-servern där i sin tur. Detta orsakar tredubbel trafik, segar ner och är inte bra intregritetsmässigt. För mig är detta ett av flera exempel. Bägaren har runnit över många gånger. Jag är beredd att betala extra för ett IPv6-block för att det är så viktigt för mig, nativt då, ej tunnel.

Själv skulle jag inte tillåta att köra SSH till en server som står publikt och jag har hittills aldrig stött på en enda kund som haft ett behov av IPv6. Inte en enda har någon enda gång beklagat att man inte har IPv6. Snarare tycker de flesta av mina kunder att det bara innebär en massa merjobb med DNS och annat. (Ja, om man bortser från när jag varit i Japan och jobbat med brandväggar.)

En kommun som körde IPv6 för eleverna var oerhört less på att eleverna inte kunde surfa då många DNSer som svarade på IPv6 pekade fel.

Skrivet av Marida:

15 år sedan var väl tiden inte mogen för IPv6, men 2012 var IPv6 world launch day och såhär 9 år senare så är det inte särskilt bra reklam för en ISP att inte erbjuda det. Är ett tecken på hur modern/omodern ISPn är.

Om något pekar det väl på hur lite det tillför. Hade det varit så nödvändigt som många vill ha det till, ja då hade det också funnits för länge sedan. Det säger sig självt.

Jag kommer såklart implementera det direkt jag får det via min internetleverantör, men jag har hört tugget om den extrema nyttan med IPv6 i femton år. Den första gången jag hörde om att det var på gång var på nittiotalet...