Inlägg

Inlägg som paraplyflygare har skrivit i forumet
Av paraplyflygare

Jag har fått igång datorn. Jag hade missat en anslutning i PSU till 24 pin. Nu får jag igång den och nästa steg är att ladda ner drivrutiner till GPU. Tack för hjälpen!

Av paraplyflygare
Skrivet av rotkiv42:

Har du testat att starta datorn med genom att kortsluta start pinsen? Så det inte är chassits on-knapp som strular.

Nej, hur gör jag det?

Av paraplyflygare

Här kommer lite bilder:

Av paraplyflygare
Skrivet av NordhNet:

@paraplyflygare:

Har du möjlighet få du gärna ta lite bilder på hur allt är monterat och posta här så kan vi se om man ser något uppenbart

När du säger att du hade problem att få loss distanserna i det nya chassit, hur menar du då?

Absolut, ska ta en bild på en gång och posta i separat inlägg. Det jag menar är att jag hade problem att lossa distanserna, de satt väldigt hårt och jag hade ingen hylsa att använda. Köpte det i måndags och då gick det mycket lättare.

Av paraplyflygare

Dator startar inte efter chassibyte

Hola! Har bytt chassi (och i samband med det också uppgraderat psu och gpu). Kopplar in datorn och klickar på "power" och absolut INGENTING händer. Datorn funkade i det gamla chassit innan jag flyttade över allting. Jag vet liksom inte riktigt var jag ska börja felsöka? Känns så trist om jag behöver koppla ur allting igen. Jag hade problem att få loss distanserna i mitt nya chassi så moderkortet låg framme i ungefär ett dygn mellan att jag plockade ur det ur det gamla och monterade det i det nya. Jag hade också problem att positionera det rätt först så jag fick skruva loss det några gånger. Blir lite nervös att det ska ha påverkat.

Hur som helst så startar inte datorn alls, jag får inga som helst livstecken.

Felsökningar jag har gjort:
- Ändrat position på frontpanelkontakterna och testat att vända dem upp och ner.
- Känt på alla kontakter att de sitter i ordentligt, både i moderkortet och PSU
- Kollat så jag satt på strömmen på PSU

Var börjar jag felsöka? Behöver jag plocka ut allting och börja om på nytt? PSU är modulärt, kan jag ha använt fel kablar?

Moderkort, RAM, CPU monterade jag aldrig isär när jag flyttade på dem. (Jag har bara en liten fläkt som följde med CPU, de har några år på nacken men funkar bra för mig)

Nya chassit är ett Fractal Design North och PSU är DeepCool PX850G 850W ATX 3.0.

Av paraplyflygare

Tack för snabbt svar! Bilden finns i bra upplösning på den här länken: Bild HD

Det verkar dock inte fungera när jag försöker bädda in den.

https://ibb.co/ymzJ7Kf

Av paraplyflygare

Partition reserverad av systemet på gammal disk?

Hej!

Kort backstory: Mitt stationära bygge kraschade för ungefär ett år sen (kortslutning i moderkortet) vilket medföljde att jag under våren bytte några komponenter i bygget samt satte in en ny SSD som jag installerade om windows på.

Min fundering:

Eftersom min dator kraschade så finns ju allting som fanns på diskarna sedan innan kvar på dem. Jag skulle vilja bli av med windows från min gamla SSD (den som heter F på den bifogade bilden). Jag ser dock att systemet reserverad en partition på min gamla SSD istället för på den nya (C) där windows är installerat. Jag är helt säker på att windows är installerat på C för det var bara den hårddisken som var inkopplad vid installation och bootning.

https://cdn1.cdnme.se/4276817/9-3/skarmbild_2021-06-30_195107_61...

Här är bilden i större format: Bild fullstor

Fråga 1:
Varför står det att min gamla SSD är primär partition? Ska det vara så?

Fråga 2:

Kan jag formatera F-disken utan problem? Antar att jag behöver låta den reserverade delen vara? Hade tänkt använda F-disken till ett spel som tar mycket utrymme.

Fråga 3:

Är det något annat som ser konstigt ut?

Är ganska dålig på den här biten så är oerhört tacksam för er hjälp.

Tack på förhand!

Av paraplyflygare
Skrivet av Fenrisulvfan:

Komplett paketet är bättre, 16GB RAM är idag nästan lite lite. 10400F är en bra och prisvrd processor. Det går dock att få bättre kompabilitet och till ett bättre pris genom att byta moderkort till en Z490 variant om man inte bryr sig om RGB.
T.ex såhär:
https://komponentkoll.se/bild/yMfds.png
(det är 32GB(2x16) 3000MHz CL16 RAM)

Tack snälla för tips! Jag kunde inte bry mig mindre om RGB, mitt chassi är ju helt "stängt" och skulle jag byta till ett annat chassi så vill jag fortfarande inte att man ska se komponenterna i datorn. Tyckte det lät lite märkligt att Inet rekommendera ett set med bara 8 GB RAM. Ju mer desto bättre. Jag har 8 idag och det har ju funkat men har alltid tänkt att jag skulle uppgradera.

Min syster har ett moderkort från gigabyte och det tuffar på bra och jag tror att hon är nöjd. Ska absolut kolla på det du tipsade om.

Av paraplyflygare
Skrivet av fetakniven:

Hej! En högst personlig åsikt är att det kan vara vanskligt att återanvända begagnade produkter där något fel har uppstått - utan att det är helt utrett vilken komponent som är orsaken.

Gällande de olika paketen så är Kompletts i5:a att jämföra med tidigare generations i7:a (8700) med 6 kärnor och 12 trådar. Inets paket kan dock vara lite roligare med en överklockningsbar processor, men jag tycker det är lite konstigt med endast 8 gb ram. För mig hade valet fallit på Kompletts paket.

Jag tror att du skulle uppleva en klar förbättring med det, även om grafikkortet kanske behöver sig en uppdatering också.

Tillägg: Det går antagligen att få uppgraderingspaketet billigare genom att lägga ihop en kundkorg.

Tack för input! Jag förstår att det är lite risky, men vi har felsökt allting som går att felsöka. Det verkar inte vara något fel på någon komponent. Komponenterna i datorn får inte ström som de ska men det är inget fel på PSU, vi har testat med både den som sitter i och två andra. Det är som att moderkortet inte fördelar ut tillräckligt med ström till komponenterna. Därför talar det ändå för att det borde vara moderkortet som inte är som det ska. Jag vill verkligen få igång datorn och har inte råd att byta ut alla komponenterna.

Jag kommer aldrig att överklocka, jag vill bara kunna spela mina spel på riktigt höga inställningar utan problem. Vet ju också att grafikkortet är gammalt och skulle behöva uppgraderas. Det var ett av de rekommenderade grafikkorten för TS3 back in the days. Jag har inte riktigt råd att köpa ett nytt grafikkort så jag tänker att det får bli i nästa steg.

Av paraplyflygare

Uppgradera moderkort, cpu och ram i trasig dator

Hej!

Min dator gick dessvärre sönder i slutet på förra året (startade inte längre) och efter att ha felsökt den själv med hjälp härifrån och även fått hjälp att felsöka den på jobbet (gymnasieskola, både elever och lärare på teknikprogrammet har kollat på den) så är det fortfarande ingen som vet exakt vad felet är. Allt talar dock för att det är moderkortet som har lagt av. PSU funkar och ger ström men komponenterna i datorn får ingen ström.

Hur som helst så är alternativet då att köpa ett begagnat moderkort eller att byta ut moderkort, cpu och ram. Eftersom det är över sex år sedan jag byggde datorn så tänker jag därför att jag lika gärna kan uppgradera den. Datorn är byggd en gång i tiden för att The Sims 3 skulle lira smooth på den, jag drev på den tiden sveriges största blogg om spelet och behövde verkligen det bästa för just det ändamålet. Numera spelar jag även lite annat inte lika mycket av just TS3 men vill ju såklart att det ska lira på bra även idag.
De nuvarande komponenterna står i min signatur. (Har dock en större SSD jag ska sätta in vid något tillfälle, behöver bara göra backup på mina dokument)

Komplett har rekommenderat detta: https://www.komplett.se/product/1160423/datorutrustning/dator...

Inet har rekommenderat detta: https://www.inet.se/kundvagn/visa/14921775/dator

För det ganska otränade ögat så verkar Kompletts rekommendation bättre, men vad säger ni? Och båda har rekommenderat en i5. Är en i5 idag i klass med den i7 som jag köpte 2014? Jag förstår ju att prestandan har förbättrats sedan dess. Eller borde jag trots allt gå på en i7 igen?

Jag saknar att spela och vill få igång datorn igen men vill ju också köpa bra komponenter och känner mig lite rådvill.

Tack för hjälpen!

Av paraplyflygare
Skrivet av Skrotnisse92:

Alltså antagligen är det RAM/CPU/moderkort som gett upp. Testa RAM enligt ovan(eller enligt manualen för moderkortet). Prova även att koppla ur grejer(grafikkort, diskar, fläktar)

Felsökning är i princip bara uteslutningsmetoden, om man inte har ett glasklart fel.

Jag har turen att jobba på en gymnasieskola med ett teknikprogram, så den åker dit imorgon och så får de felsöka. Då slipper jag och de får "hands on" undervisning.

Av paraplyflygare

Har nu även testat att byta batteri utan någon framgång.. Känns hopplöst det här.

Av paraplyflygare
Skrivet av coolerfreak:

Man undrar om du har flyttat och burit runt på chassiet mellan det att du stängde av datorn till att du nyligen försökte starta den och de verkar ju vara fallet. När datorn är avstängd och du lyfter upp allt i luften och vinklar datorn de är inga lösa föremål som du hör? Anledningen till detta skulle kunna vara att föremålet har fastnat nånstans och kortsluter.

Den stod på hjul, så den har inte blivit lyft eller omkringburen. Finns inga lösa föremål i datorn.

Av paraplyflygare

Känns verkligen som att jag inte kan någonting. Förstår knappt vad ni menar. Fick iallafall låna en psu på jobbet som jag kopplade in lite provisoriskt ikväll men fick samma resultat med den så verkar inte vara psu det är fel på, tyvärr. Får väl ta med den till jobbet (på gymnasieskola) så får de titta på den på teknikprogrammet. Vet inte hur jag ska felsöka liksom 🤷🏼‍♀️

Av paraplyflygare

Datorn startar inte, trasig psu?

Förklaring av problemet:
Min dator har varit helt urkopplad i några veckor av olika anledningar. När jag skulle använda den igår och kopplade in den och alla kablar så startar den inte. Bara ett kort puffande ljud kommer från datorn. (

)

Jag gör ingenting mer under gårdagen, eftersom jag behövde gå och lägga mig skapligt. Idag när jag ska undersöka mer så tänker jag att jag ska testa att starta "bara för att" så kickar den igång faktiskt. Jag får först också bild på monitorn vid uppstart men lagom till när windowsloggan dyker upp (har windows 8 fortfarande) så slocknar monitorn. Jag får dock aldrig upp någon indikation på monitorn att den inte har någon signal. Testar i både moderkort och grafikkort.

Stänger av den igen, kopplar ur strömmen och öppnar upp den för att kolla så alla kontakter är intakta. Flyttade nyligen och även om jag var mer försiktig med datorn än med någonting annat så tänkte jag att något kanske kunde åkt ut. Alla kontakter verkar sitta i som de ska. Kopplar in strömmen igen och startar, får exakt samma effekt som igår. Såhär såg det ut inne i datorn:

Det lutar ju helt klart åt att det är min psu som pajat, inser jag. Men kan jag felsöka något mer innan jag köper en ny? Jag vet att komponenterna är gamla men datorn är byggt för ett gammalt spel så det har funkat utan problem.

Jag är inte så bra på det här med datorer egentligen, jag kan bygga (men helt ärligt, det handlar ju mest om att följa instruktioner) men har inte så bra kunskap i övrigt så skulle bli glad om ni inte använda för techsavy ord, haha.

Vad gör jag nu? Vad är nästa steg? Jag får låna en multimeter av pappa imorgon, ska lista ut hur en använder en sån men har förstått att det kan vara värt att kolla om det kommer någon ström. Som man ser på videon reagerar inte chassifläktarna alls på den lilla strömpust som kommer.

Alla komponenter står i min signatur.

Tack på förhand!

Av paraplyflygare

Köpråd extern hårddisk

Min externa hårddisk gick och dog efter flera år tillsammans. Eller, det är inte riktigt sant. USB-kontakten eller något i elektroniken på chassit till hårddisken dog, den puttrar nu på inne i min stationära och allt innehåll finns kvar. Den tappar ju tyvärr lite av funktionen med att vara en extern hårddisk nu när den är intern dock så jag behöver köpa en ny.

Den jag hade var en Verbatim på 1 TB som har funkat så himla bra i alla år. Aldrig varit några problem. Nu när jag kollar runt på nätet efter en ny så finns det en uppsjö och även med och utan molnfunktion. Jag vet inte riktigt vilka som är bra, vad som rekommenderas och vilka märken som är "bäst".

Det jag vill ha är en extern hårddisk jag kan lita på, minst 1 TB utrymme men gärna mer och att den ska fungera felfritt till både Windows och Mac. Jag har en Macbook Pro som jag inte lagrar någonting alls på i princip utan allting är på en extern hårddisk och sedan har jag en stationär pc med windows som jag inte heller lagrar så mycket mer än program på.

På min externa lagrar jag bilder, filmer/serier, program och filer som behöver lagras och backuper på saves till spel.

Vad har du för extern hårddiskkälla och vad rekommenderar du?

Av paraplyflygare

Extern hårddisk som slutat fungera

Jag har en extern hårddisk som jag fick för många år sedan nu (minns inte ens hur länge men jag tror att det kan vara 6-7 år sedan) som jag sparat saker på när jag bytt datorer och som helt enkelt har varit en bra lagringsplats för mig. Den har fungerat som den ska i alla år utan problem men nu här i förra veckan så slutade den fungera. Den var ansluten till ett USB-uttag i bak och jag skulle koppla den till ett i fronten istället och efter det är den kaputt. Jag trodde först att det var USB-kabeln som lagt av så jag åkte till Kjelle och köpte en ny igår men det blir ingen skillnad.

Det som händer när man startar den är att ljudet för ansluten enhet spelas upp och följs därefter av ljudet för frånkopplad enhet och så går det i en loop.
Har laddat upp en ljudfil på dropbox som ni kan lyssna på här. (Ljudet startar först efter 10 sekunder då det tar en liten stund för hårddisken att starta)

Det låter som att hårddisken puttrar på som den ska men ja, jag kan ju inte använda den. Det primära nu är att försöka rädda det som finns på den då det är en del hyfsat viktigt jobb som jag var för rädd för att lagra på datorn (ironiskt nog) och bilder sen flera år tillbaka.

Finns det något jag kan prova själv eller är det bästa att lämna in den direkt till någon som jobbar med det här?

Hårddisken är en Verbatim 1 TB och ser ut ungefär som på bilden nedan.

http://images.pricerunner.com/product/image/617335524/Verbatim-1...

Av paraplyflygare

Jag gick igenom varenda kabel från nätagget och tryckte åt dem ordentligt där de skulle vara. Den stora ATX-kabeln till moderkortet satt inte i ordentligt. Vet inte om det var den eller någon annan som var glapp men någonstans så var inte kabeln i satt tillräckligt hårt.

Av paraplyflygare

Alltså, jag orkar inte med mig själv. Jag måste nog ta in på vilohem snart. Jag var helt säker på att jag hade installerat alla drivrutiner igår när jag installerade allt annat men jag måste glömt det för jag gjorde det nu och nu rullar det hur fint som helst.

Av paraplyflygare

Spel laggar på ny dator

Har precis byggt en dator till min syster och det har varit krångel med allt så jag var ganska nöjd när jag var klar. Nu verkar det dock som om problemen inte var slut där för något är knas ändå. Spel laggar nämligen någon oerhört och blir ospelbara. Hon kan använda datorn till "vanligt" bruk tex kolla youtube & övrig surf men när hon startar ett spel så laggar det något oerhört. Det känns som att det kan ha med grafikkortet att göra.

Hon testade med ett spel som heter starstable (ett hästspel som man laddar ner från nätet och som inte är särskilt krävande) men det är fullkomligt ospelbart, testade därefter att installera The Sims 4 eftersom jag vet (är en gedigen simsnörd) att det inte kräver särskilt mycket) men inte heller det funkar utan det laggar och hackar. Datorn hade sin första uppstart igår.

Ska läsa igenom bruksanvisningen ännu en gång till grafikkortet och se om det är några drivrutiner som måste igång men vad kan jag göra annars för att felsöka detta?

Edit: Kom på att det kan vara en idé att skriva komponenterna i datorn:

http://i57.tinypic.com/1zlypw5.png