Inlägg

Inlägg som JoeSun har skrivit i forumet
Av JoeSun
Skrivet av iDEOT:

Vad jag kan se så verkar det bara vara donglen som är usb-c, för att ladda headsetet så ser det ut att behövas micro-usb. Arctis 7X verkar ha samma upplägg. Vilket är väldigt synd för i övrigt hade det levt upp till mina krav

Ah, sorry. Helt rätt - jag kollade noggrannare i manualen nu.

Av JoeSun
Skrivet av iDEOT:

Nån som kan tipsa om ett bra headset?

Jag letar efter något som laddas via usb-c, är trådlöst och fungerar till PC med (blir mkt hemjobb just nu). Jag hade dessutom helst sett att det använde sig av dongle med.

Det närmsta jag hittat själv verkar vara Steelseries Arctis 7x, den tickar alla boxar, men kan endast laddas via micro-usb.

Arctis 1 kör ju med USB-C, men det kanske saknar annan egenskap?
https://steelseries.com/gaming-headsets/arctis-1-wireless

Av JoeSun
Skrivet av Kamouflage:

Ah ja, så kan man ju också göra det. Jag tror mer 'standard' är att i din routers DHCP-inställningar (Server-delen) ange att klienterna ska ha pihole som primär dns så de pratar direkt med den istället.

Nackdelen att göra som du gör är att, precis som du märkte, bara ser en klient och det är din router så du tappar ganska mycket intressant information om vilken enhet som gör vad.

Testa tvärt om, att skicka ut din piholes adress till klienterna och använd din router (Eller en publik dns-server) som primär DNS i din pihole istället.

Åhå, det låter ju smidigt att routern via DHCP också kan ange DNS'en per klient. Tyvärr kan jag inte hitta någon sådan inställning i Google Wifi-appen - där kan jag bara ange fasta IP-adresser. Det är väl priset man betalar för enkelheten

Ett alternativ är ju att jag manuellt anger Pi-holes adress som DNS på varje klient. Kanske inte går på alla enheter (tv-boxar, tv- apparater, spel-konsoller, smart-hems-systsem, etc), men datorer, ipads & mobiler går ju att konfigurera.
Det vore ju smutt att kunna se information om vad de olika enheterna har för sig.

Av JoeSun

Enligt EGs hemsida finns det en XSX tillgänglig i Kungens Kurva, Stockholm. https://www.elgiganten.se/product/gaming/spelkonsol/xbox-kons...

Av JoeSun
Skrivet av Kamouflage:

På din dator, om du kör "nslookup sweclockers.com" i Kommandotolken, vad står det på address? Det är DNSen som din dator valde att fråga.

c:\nslookup sweclockers.com Server: pihole Address: 192.168.1.9

Står det inte din piholes adress där så kolla vad din dator har för DNS-inställningar.

C:\>ipconfig /all Windows IP Configuration [...massa text] DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.1.9 192.168.1.1 8.8.8.8 [...massa text]

Om första adressen där ÄR din pihole så kan inte din dator nå den adressen, tajmar ut och testar nästa (1.1.1.1 i ditt fall).
Om första adressen där INTE är din pihole så har du antingen satt den manuellt på datorn eller ställt in din DHCP-server fel.

Tack så väldigt mycket för hjälpen
Både adressen och DNS'en visar min routers adress - (en av tre Google-WiFi-puckar). Men det borde väl vara korrekt eftersom jag i routern har ställt in Pi-holes IP-adress som DNS? Som jag förstått det så skickar min dator anrop till Router som sedan skickar till Pi-hole (som i sin tur går tillbaka till routern och vidare ut på nätet).

Av JoeSun
Skrivet av asabla:

Nice! Det är rent generellt bra listor
Tänkte nu under julledigheten försöka utöka listorna och eventuellt kompilera egna listor....meeeen den dagen den sorgen.

Vad det gäller anslutna klienter och annat, så låter det som om ingen lyckas ansluta dit. Är du säker på att port 53 är öppen för andra klienter på nätet och inte bara docker? (i och med att du bara ser en klient = docker som proxar trafik till containern)

Yay! Tack så superduper-mycket! Nu ser det mycket bättre ut

https://i.imgur.com/m13L3CW.png

Tydligen är port 53 reserverad, så Portainer ändrar automagiskt till port 55. Det gick att kringgå genom att köra
sudo systemctl disable systemd-resolved.service
sudo systemctl stop systemd-resolved

via Putty.

Av JoeSun

Jag testade att lägga till Pi-hole i en Portainer i OMV 5 men det är inte mycket den fångar upp. Jag måste ju ha konfigurerat fel någonstans, men var? Var kan jag börja kolla efter fel?

Så här ser dashboard'en ut:

https://i.imgur.com/BmhhG5A.png

Konfunderad över att det står "1 client". Tre datorer, 2 ipads, 3 mobiler i hushållet.

Använder bl.a. listor som @asabla delade med sig av tidigare i denna tråden. Tack, förresten!
Jag har Google WIFI hemma och har där ställt in Pi-hole's IP som primär DNS. Sekundär är 1.1.1.1

Av JoeSun

Butik: Inet
Modell: MSI 3080 Suprim X
Orderdatum: 2/12
Skickad: 10/12
Uthämtad: 11/12

Fick tag på 2 fyndkort (EVGA FTW3 Ultra & Gigabyte Gaming OC) i samma veva, men de har nog ingen betydelse i den här listan.

Av JoeSun
Skrivet av westrandy:

köp inga fyndvaror då de exen lär lida av grym coilwhine... annars ta de första du får tag i... fläktljudet e en skit i havet i jämförelse med coilwhine

Tack för svar
Eftersom det verkar vara många som lägger beställningar på flera olika 3080-kort så tänker jag att en fyndvara kan vara returnerad pga att den personen fått tag på ett annat kort som denne hellre vill ha. Men, det kan absolut ha returnerats med anledning av t.ex. coilwhine. Det får jag i så fall testa genom att belasta det hårt.
Annars blir det att behålla Suprim X och köpa likadan låda som du har i din signatur

Av JoeSun

3080, men vilket, MSI SUPRIM X, EVGA FTW3 Ultra eller Gigabyte Gaming OC?

Lyxproblem, men ändå...
Hade hoppats på ett ASUS Strix eller TUF eftersom jag "alltid" kört med de korten, men det verkar ju ta en evighet att få hem.

Jag har följande kort på väg hem
MSI GeForce RTX 3080 10GB SUPRIM X, 9999kr
EVGA GeForce RTX 3080 10GB FTW3 ULTRA, 9990kr (fyndvara)
Gigabyte Geforce RTX 3080 10GB GAMING OC, 9199kr (fyndvara)

Finns det något som är bättre/sämre än de andra? Jag har inget intresse av att överklocka. Vill gärna ha ett så tyst och svalt kort som möjligt.
Suprim verka vara MSIs toppkort, medan EVGA FTW & Gigabyte Gaming verkar vara mellanklass.

Något av dessa kort skall in i en Define 7 Compact-låda med ASUS X570-F och en NZXT-AIO Kraken X63. Moderkortets höjd gör att jag tyvärr inte kan sätta AIO-radiatorn i toppen och då finns bara fronten kvar. Det blir väldigt tight med kort längre än 300mm.

MSI-kortet är 336mm långt så det kommer inte få plats om jag inte byter antingen chassi eller kylare. Helst vill jag inte byta något av det, men om MSI-kortet är såpass mycket bättre är det ett alternativ.

EVGA-kortet är 300mm långt och passar garanterat, så jag hoppas att det skall vara ett bra alternativ.

Gigbayte-kortet är 320mm och det kan vara på håret att det får plats.

TLDR: Vilket kort skulle du rekommendera?

Av JoeSun
Skrivet av Östfelt:

Hur mycket lägger de upp 3090 för i fyndhörnan? (Inet)

Från dagens fyndhörna:

http://www.bilddump.se/bilder/20201210105439-98.128.229.40.png

edit: Verkade inte fungera med bildlänk. Testar url:
http://www.bilddump.se/bilder/20201210105439-98.128.229.40.png

Av JoeSun
Skrivet av Kokaren:

Antog att det är fler som slog till på SteelSeries Arctis Pro Wireless För 1790kr på BF. Fick mina, ganska bra ljud men de har ett _väldigt_ högt bakgrundsbrus så när det är tyst eller nästan tyst var det enda jag kunde tänka på det brus som lurarna gav. Satt åt lite väl också över öronen på en medel/lite över medelstor skalle. Fick tyvärr åka i retur.

Nu blir det återigen sladd men med HiFi-lösning + lös mic .. men OMG! Det verkar vara 10ggr mer komplicerat med att hitta rätt ljud än själva datorn idag! Googlat sönder mig senaste dagarna :/

Mina har inget bakgrundsbrus, men känns något tighta - jag har stort huvud + glasögon. Hoppas lite på att de skall töja sig. Såg i någon YT-recension att Arctis 9 Wireless skall passa större skallar, men de är ju relativt nya och kostar c:a 2k.
Har själv ett par trådade Arctis 5 som sitter fantastiskt bra, men jag ville åt den dubbla trådlösheten.

Av JoeSun
Skrivet av rabaldern:

Snackade med inet lite precis, fick inte ut något annat än att man är 172 I kön för MSI 3080 Ventus. Beställde mitt 22/11 för den som är intresserad.

Tack för info!
Beställde själv det kortet 22/11 hos just Inet. Hade förhoppningar om att det skulle komma på utsatt datum, 16/12, men med köplats 150-200 så känns det inte troligt 😞

Av JoeSun
Skrivet av rabaldern:

För de som väntar på MSI Ventus så verkar det ha kommit in ett lass på Scan, så det bådar gott. Kom dessutom info att dom förväntar sig Asus leverans nästa vecka som David påpekade.

EDIT: Dags att dra igång komponentdansen igen!

Yay! Härliga nyheter!
Ventus är ju ett av de 7(!) olika korten jag beställt från bara en butik, Håller tummarna

Av JoeSun
Skrivet av maniac:

Inet levererar

EVGA 3080 XC3 Black. Som nämnts förut så kommer denna modell utan backplate. Men då är det desto mindre att demontera när vattenblocket åker på
https://i.imgur.com/KzA1Qz7.jpg
https://i.imgur.com/iqrfhCe.jpg

Grattis!
Är syftet med backplate att avleda värme? Där då t.ex. ASUS TUF skall vara bättre som har aluminium jämfört med t.ex. MSI Gaming X Trio som har sin i grafit?

Av JoeSun

Produkt: Logitech Z623
Länk: https://www.netonnet.se/art/ljud-bild/hogtalare/datorhogtalar...
Kategori: Ljud
Prisjakt: https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=654570
Pris: 999 kr

Går för c:a 1500kr hos andra. Var nere på 990 i december förra året.

Av JoeSun
Skrivet av Rismik:

Jag kör samma skärm, byte 1080ti->3090 och ångrar inget!

Tack för svar
3090! Jag får ont i magen bara jag tänker på att lägga nästan hela nuvarande datorbudget på grafikkortet
Det räcker med att 3080 tar upp typ hälften av den. Men det kostar att ligga på topp, så det är bara att gratulera!

Får faktiskt hem 3070 idag eller imorgon och funderade ett tag på om jag ändå skulle behålla det eftersom leveransen på 3080 är så oviss. Men.. efter era svar här samt lite sökande på nätet så känns det dumsnålt när man har så fin skärm som vi begåvats med.

Av JoeSun

Aha!
Tack för svar
Då kan jag byta ut Ryzen 9 5900X mot Ryzen 5 5600X och lägga de ~3000 på ett 3080kort istället för 3070.

Av JoeSun

3070 eller 3080 till 3440x1440?

Har förstått att RTX 3070 är väldigt bra på 1440p, men kommer det att bli märkbart större skillnad om jag väljer 3080 istället?

Har idag en ASUS ROG 348Q-skärm (34", 3440x1440, max 100 Hz m G-sync) och den planerar jag inte att byta ut på ett bra tag.
Grafikkortet som driver den är ett ASUS GeForce GTX 1080Ti 11GB Strix.
I samband med nytt gfx-kort så köper jag nya andra komponenter också, där processorn är en Ryzen 9 5900X (osäker på om det spelar någon större roll).
Spelen som (kommer att) spelas är CoD MW, BG3, Cyberpunk 2077, The Hunter Call of the wild, Alyx via Oculus Quest(VR).
3070 är ju inte bara 2-2500kr billigare (7090kr för ASUS TUF på Inet) än 3080 utan ser även ut att vara mer lättillgängligt.

Av JoeSun

OK bygge? 5900X, ASUS B550-F, RTX 3080

Efter ha skrivit all text så inser jag att det blev en väldig massa..
TLDR: Synpunkter på val av komponenter? Fungerar de bra ihop? Finns vettigare alternativ?
Finns det överhuvudtaget någon som helst anledning för mig att välja ett grafikkort från AMD?

Datorns tyngre uppgifter blir spel som CoD WZ, Baldrs Gate 3, CyberPunk 2077. Har ett Oculus Quest och kommer att köra i alla fall HL Alyx (vilket körs trådat eller trådlöst via datorn).

Har alltid kört Intel, men tänkte nu testa AMD. Är i valet och kvalet mellan 5900X eller 5600X. Spelar ju mest och då räcker det väl med 5600X, men 5900X fick ju väldigt bra omdöme i recensioner bl.a. här på SweC.

Senaste tre moderkorten och grafikkorten jag köpt har samtliga varit från ASUS. Väldigt nöjd med dessa så därför väljer jag automagiskt de komponenterna från den tillverkaren.

Det svåraste att komma fram till är det rackarns moderkortet. Började med B550-F, gled in på X570-E över till B550-E, för att nu komma tillbaka till B550-F.
I Inets datorbyggare kan jag inte välja något av B550F-kortet p.g.a. av moderkortet inte har nog med anslutningar för USB 3.1 Gen2-portarna på chassit, men det spelar mig ingen roll ifall ett av de uttagen ej går att använda.

Valde chassit då jag idag har Define C och är mycket nöjd med det. Lagom stort, ljuddämpat och lättbyggt. Efter att ha läst och sett recensionen här på SweC, så är saken biff (Jonas' chassi-recensioner är ju helt gudomliga). Velade lite över om det skulle vara glas eller ej, men har datorn stående på golvet till vänster om mig, så kommer inte ha någon glädje av eventuellt bling-bling. Misstänker också att en solid sida ger bättre ljuddämpning.

Hade funderingar på 6800/6800XT (har ett XFX 6800 kommandes), men 3080 blir nog ett bättre val för mig.
Har en ASUS PG348Q-skärm med G-sync så något annat än ett grafikkort från det gröna laget vore väl antagligen dumt. Vet inte hur jag tänkte när jag försökte korpa åt mig AMDs senaste alster.

RAM och nätagg har jag idag från Corsair och är nöjd med dessa. Noctuas NH-D15 kylare verkar bra och tillräcklig för CPUn.
Har en 1TB NvME-disk idag som jag har spel på. Windows ligger idag på en "vanlig" SSD och jag tänkte använda Kingstons 250GB-NVMe för OS'et på den nya datorn.

Budget är 20-25k.

https://komponentkoll.se/bild/ssNnT.png