Inlägg

Inlägg som WIRN har skrivit i forumet
Av WIRN
Skrivet av htbtoma:

en aktivt förvaltad fond måste slå index rätt hårt för att vara värd det på 25 års sikt.

Det är ju det den (seb småbolag) gör

Skrivet av htbtoma:

Nedan exempel har jag satt avgiften från din favoritfond mot avgiften på länsförsäkringar indexnära över 25 år. allt annat lika med 8% snitt per år.
https://imgur.com/r0DCnll

Vad spelar det för roll om en den aktivt förvaltade fonden ändå utklassar indexfonden. Det är väl hur mycket pengar man har efter alla år som räknas, då kan det vara värt att ha betalat mer för att få mer

Skrivet av Elloy:

i sämre tider bör[som sagt det finns inga garantier] Avanza Zero prestera bättre än småbolag, samtidigt som småbolag presterar bättre under bull-market, men sämre under nedgång

Det är sant, men sparar man långsiktigt kommer man stöta på fler positiva tider än negativa. Men visst, sparar man kortsiktigt är nog index-fonder att föredra pga volatiliteten

Skrivet av Icaruz:

Håller med föregående om att din jämförelse mellan två fonder som följer två helt olika index/marknader blir lite skev. Ska du jämföra SEB Sverigefond Småbolag så måste du jämföra med någon fond som följer samma index (Carnegie Small Cap Net Return Index) eller liknande index.

Valde bara dem eftersom någon ovan påstod att det alltid är bäst med indexfonder.

Av WIRN
Skrivet av Frispel:

Tanken är att aktivt förvaltade fonder över tid inte kommer att slå indexfonder, då är det bättre med indexfonder med så låga avgifter som möjligt. Som det brukar stå runt fonder och andra värdepapper: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida vinster

Bara för att fond tidigare slagit index finns det ingen garanti att de kommer att fortsätta göra det. Om man inte tror att några specifika förvaltare har en extra bra investeringsfilosofi så finns det egentligen ingen anledning att betala högre avgifter. Man bör tänka på att det rent statistiskt lär finnas en hel del dyra fonden som tappat mot index så det bör även finnas en del som gått bättre än index. Återigen rent statistiskt så bör en hel del av de fonder som gått bättre mest haft tur än att förvaltarna varit skickliga.

Ok, så morningstar ljuger?
Ser du några indexfonder i topplistan?
https://www.morningstar.se/Funds/Quickrank.aspx?sort=Year_15&...

Ta en av mina favoritfonder som ex, upp 155% på 5 år:
https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/2007/seb-sverigef...
och jämför med Avanza Zero, upp 41% på 5 år :
https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/41567/avanza-zero

Du har rätt i att "Bara för att fond tidigare slagit index finns det ingen garanti att de kommer att fortsätta göra de" men jag har svårt att se Seb småbolag vända och dyka under Avanza zero de kommande 5 el 15 åren.

Du glömmer dessutom en sak i ditt resonemang. Du utgår från att förvaltarna inte handlar enligt någon inriktning. Mina förvaltade fonder (som över tid slår index) har inriktningar som småbolag, teknik, finans el fastigheter. Branscher som generellt går bättre än index.

Av WIRN
Skrivet av simon15:

@vickos: För långsiktigt sparande skulle jag leta efter aktiefonder med låga avgifter. De har högst risk men om det väljer ett par olika och sprider ut ger det högst sannolikt bäst avkastning.

Nej, bra avkastning, inte bäst.
De fonder som ger bäst avkastning har inte låga avgifter.
Gå in på Morningstar och sortera på de bästa fonderna så ser du att de inte har låga avgifter.

Med det sagt säger jag inte att strategin att välja fonder med låg avgift är dålig. Själv blandar jag billiga indexfonder, typ Avanza global med dyra, typ Core ny teknik och Seb småbolag C/R

Av WIRN
Av WIRN
Skrivet av zarkov:

Innan de hoppade av hade de ungefär 20 Mdkr att förvalta. Innan jul hade ca 5 Mdkr tagits ut sedan det kom ut att Sprinchorn och Armfelt skulle lämna.

https://www.va.se/nyheter/2018/12/20/miljardbelopp-strommar-u...

Skickades från m.sweclockers.com

Ok, tnx.
Ja, det var ju rätt stor skillnad...

Av WIRN
Skrivet av serdyllon:

De har ju fått in 600 miljoner på 1½ månad, så det blir inte tal om någon återgång till det lilla formatet. Tror mer det handlade om att det blev ett bättre avtal för dem personligen, mer lön för arbetet helt enkelt.

Och vad hade Robur teknik innan? För mig säger 600 miljoner inte mycket.

Av WIRN
Skrivet av plajton:

Jag äger också fonder i Nyteknik, men har på sistonde sålt av en hel del. Tycker det finns två viktiga parametrar i fallet Nyteknik som är värt att tänka på

1. Fonden har på senaste åren haft ett riktigt flyt på grund av hur mycket kapital som pumpats in i techbolagen. Detta vet givetvis förvaltarna om och personligen tror jag det de valde att lämna fonden när deras trackrecord var som bäst just pga att de vet att det finns en risk att det inte pumpas in lika mycket pengar i framtiden.

2. Fonden i sig har gått från att ta hand om ett par miljoner till några hundra miljoner (Kanske mer kan inte siffrorna utantill). Poängen är iaf att en fond och dess förvaltare har regler, de får max investera ett visst procentuellt belopp i specifika bolag. Detta för att bl.a inte göra det möjligt att vara kursdrivande i småbolag.

När Nyteknik investerade för 5 år sedan kunde de enkelt köpa aktier i alla typer av bolag, små som stora utan att vara kursdrivande pga att fonden i sig inte hade så mycket kapital bundet. Idag är läget annorlunda, det har pumpats in sjukt mycket pengar i Nyteknik av alla möjliga instituationer. Detta medför att bolaget inte kan röra sig lika fritt som de gjorde för 5 år sedan.

Sorry för usla förklaringar, det finns definitivt fler ekonomer här som kan förklara vad jag menar mer pedagogiskt och förmodligen har jag fått en del om bakfoten. Summa summarum är iaf att pga att Nyteknik har växt och fått in så mycket kapital är det i princip omöjligt att göra samma resa som de redan gjort. Det vet förvaltarna om och det var därför de valde att lämna. Fonden kommer prestera mer och mer som det allmäna tech-indexet i framtiden.

Japp, det är ungefär av anledningarna du nämner ovan jag har bytt det mesta av innehavet i Robur ny teknik till Core ny teknik. Blir spännande att följa var Carl Armfelt och Erik Sprinchorn styr den. Så länge inte börsen går in i en negativ period tror jag Core ny teknik kommer prestera bra

Av WIRN
Skrivet av zaibuf:

Hittils i år ligger Robur Ny Teknik 6% under sitt Index.
2018 i sin helhet presterade fonden 2% sämre än jämförelseindex (morningstar).

Siffor för 2019
Robur Ny Teknik +13,8% Avgift 1.25%
Länsförsärkingar Global Indexnära +14,2% Avgift 0.20%

Visst, men det är ett intervall på mindre än 4 månader,kollar du 5 år tillbaka ser det ut så här:
Robur ny teknik 268%
Länsförsäkringar Global Indexnära: 100%

EDIT: Förövrigt när vi ändå pratar avgifter så har Avanza global nästan halva avgiften mot Länsförsäkringar Global Indexnära och verkar ha i stort sett identiskt innehåll så jag hade hellre valt den.

Av WIRN
Skrivet av Aphex:

Apropå just robur ny teknik kan det ju vara värt att nämna att båda förvaltarna bakom den slutat och att den ungefär följt världsindex senaste året. Kommer den göra skäl för avgiften i framtiden? Kommer deras nya fond bli en succe? Ska Abba Teens göra comeback? Fråga Nostradamus.

Personligen tror jag att så länge vi inte går in i en kris kommer Robur ny teknik och Core ny teknik spöa index. Dock vågar jag inte sia ang. Abba Teens återkomst, där finns för många osäkra variabler för att våga sig till en rekommendation.

Av WIRN
Skrivet av Sisyfos:

Ja, jo, det är självklart om statistiken faktiskt visade på något liknande när det gäller aktiefonder. Men ingenting talar för att de dyrare fonderna faktiskt genererar en bättre avkastning. Ungefär 9 av 10 indexfonder slår nämligen inte index: https://rikatillsammans.se/vanguardfonder-fonder-som-inte-sla...

Visst kan man ha "tur" eller tro sig veta att en viss fondförvaltare än något utöver det vanliga, men när avgiften går norr om 1% är det oftast svårt att motivera det.

Förvaltade indexfonder ja, men vem har sagt något om dem? När det gäller indexfonder skulle jag hellre satsa på passiva.
Branch-, region eller småbolags-fonder däremot, där är det ofta mer motiverat med aktiva fonder.

Av WIRN
Skrivet av Hazelberg:

@WIRN: Jo, den presterar bra, men avgiften är 5 gånger så hög som Avanza Global som presterar väldigt likt och som har hyfsat liknande exponering. Just den höga avgiften som får mig att känna att det är halvscam, har på senare tid läst mycket om hur just avgiften är en av de viktigaste faktorerna i långsiktigt sparande. Tänker nog sälja av mitt och lägga det i Avanza Global+Zero+den billigaste emerging markets-fonden jag hittar. Ser ut att kunna få samma resultat till en bråkdel av avgiften.

Låt säja att du ska sälja ett hus.
Du kan antingen välja en billig mäklare för 50 k som säljer huset för 5 miljoner eller en dyr mäklare för 70k som säljer huset för 6 miljoner. Vad är bäst att välja. Den billiga eller dyra mäklaren?
Det är samma med fonder. Att välja fonder enbart utifrån avgift tycker jag inte är speciellt smart.

Jag har själv alla 3 fonder du nämner men de presterar långt ifrån toppen av mina fonder (Avanza global är ju så klart så pass ny att det är svårt att säga men den lär ju prestera ungefär som andra billiga globalfonder).

Skrivet av john_doe:

Jag har suttit och funderat på det här om att amortera bort lån tidigare kanske kan kalla det som en investering då man spar in räntekostnaden blir ju en form av garanterad avkastning. Jag kan betala av lånet direkt idag men då tar jag från pengar som ska användas till kontantinsats på ett kommande husköp som vi drömt om länge, jag och min sambo börjar nå vårt sparmål för kontantinsats/pantbrev och buffert. Med tanke på dagens börsläge så kanske man ska börja göra extra amorteringar.

Jag har idag ett medlemslån på en bil som har en ränta på 3,3% räntekostnaden är ca 600kr/mån.

Egentligen är det ju enkelt (fast eg. inte). Om du tror börsen kommer gå sämre än 3,3% per år samt vad du nu har i bolån (hälften kanske) så amortera. Annars, sätt in på börsen.
Börsen har de senste 15-20 åren gått upp med genomsnitt 8% per år.

Dock är världsläget just nu kanske lite läskigt så om man blir för nervös av börsen kanske det är en anledning att amortera ist.

Av WIRN
Skrivet av Aphex:

Nu gör du i och för sig så att du spår framtiden utifrån historisk utveckling. Problemet med branchfonder är att du aldrig vet i förväg vilken branch som kommer gå bäst. Det kan bli företagen som ingår i ny teknik fonderna, men det kan också bli helt andra. Du kommer förmodligen kunna skriva samma inlägg igen om 15 år, men om helt andra brancher och regioner.

Skickades från m.sweclockers.com

Jag tror inte teknik el.finans är på väg ut. Men visst kan det kan ändras...

Min huvudpoäng är dock att folk häver ur sig att det är bäst att satsa på fond X eftersom den är bäst utan att ställa sig frågan vad "bäst" innebär.

Ska man spara på lång sikt bör man ta risker, iaf om man gillar att få bra avkastning. Är sparhorisonten kort så bör man välja säkrare alternativ.

Av WIRN
Skrivet av zaibuf:

@WIRN: Är väl bäst för average spararen som inte är inne och pillar så mycket. Är ju en bra grund att ha i en portfolj där du kan månadsspara och sedan glömma bort kontot. Aktiva fonder kräver mer av spararen, vilket då bör prestera bättre än en passiv indexfond.

Det finns dock många aktivt förvaltade "dolda indexfonder" som lurar folk på pengar, vilket är varför många förespråkar låg avgift.

Jag tror inte en "average sparare" som väljer t.ex. en branchfond inom teknik el finans måste vara inne och "pilla så mycket". Kanske om de skulle välja typ en indien- el brasilien-fond däremot. Hade en "average sparare" valt t.ex. DNB teknik el Robur ny teknik för 15 år sedan är det bara på sin plats att gratulera.

Dessa aktivt förvaltade "dolda indexfonder" kommer man hålla sig långt borta ifrån om man tar en titt på Morningstarts topplistor. Om man däremot litar på vad en banktjänsteman på en storbank eller en pensionsförvaltare säger så är chansen stor att man hamnar med en sån. Dock säger det mig, och jag hoppas, att användarna i denna tråd inte hör till några av de senare.

Av WIRN
Skrivet av GLaDER:

Jag lyssnade till en intervju med Paolo Sodini där han sa att allting annat än en globalfond gör att du tar en extra risk som du inte blir kompenserad för. Så ska man tro på honom är det bästa du kan göra att sätta allt i den billigaste globala indexfonden du kan hitta (Avanza Global, IIRC).

Den sanningen är ju enkel att kolla upp.
Gå in på Morninstar.se. Välj topplistor och sortera på de fonder som presterat bäst på lite längre sikt (5-15 år). Är det billiga globalfonder?
Om du inte orkar kolla är svaret: nej.
Det är däremot branchfonder, framförallt teknikfonder som hamnar högst.
Ja, de har högre risk, men kommer också belöna dig bäst.

Alla som säger att det är bäst att satsa på X ljuger.
Det första man bör göra är att definiera vad "bäst" är. Om det är högst avkastning kan jag nästan garantera att billiga globalfonder inte är svaret. Om det är lägst risk kanske räntepapper är nått att fundera på (ack, så tråkigt). Däremot kan billiga globalfonder vara en trevlig mix av relativt låg risk och hög avkastning. Om du det är definitionen på "bäst".

Av WIRN
Skrivet av Hazelberg:

@WIRN: Har nu i efterhand (några månader in på mitt Avanza Auto-ägande) fått intrycket av att robotfonder är lite halvscam, att det inte är så stor skillnad att göra en liknande fördelning manuellt som får väsentligt lägre avgift. Vad fyller roboten för funktion liksom? Är det den gör verkligen värt typ dubbel procentsats i avgift?

Hur menar du halvscam?
Jag har själv en lite pengar Avanza auto 6 mest för skoj och för att kolla hur det går för den.
Den har slagit index med ca en halv procent i år (mot OMX Stockholm PI). Jag anser att det är ok, dock inte så att jag skulle ha några stora pengar i den, för det finns det trevligare alternativ.

För övrigt tycker jag du verkar ha hakat upp dig på att det ska vara låga avgifter. Vad tar du helst, en billig fond eller en fond som presterar bra?

Av WIRN
Skrivet av Hazelberg:

Min fråga till er är om det egentligen är bättre att lägga allt i en billig globalfond istället för att användare en dyrare fondrobot?

Hur definerar du bra? Att fonden är billig? att den har låg risk? att den genererar mycket pengar?

Av WIRN
Skrivet av iller:

Målet för mig är att hitta bra stabila utdelningsaktier.
Har haft en tanke från början som sade att jag skall få ut en extra månadslön per år i bra utdelningar.

Under tiden jag letar efter en bra aktie blir det månadssparande i en globalfond och en Sverigefond.

Xact högutdelare kanske?

Skickades från m.sweclockers.com

Av WIRN

Kanske borde fylla på med lite fler AMD-aktier...?

Skickades från m.sweclockers.com

Av WIRN

Efterlyser och hoppas på en iPad i format 16:9 el liknande

Skickades från m.sweclockers.com

Av WIRN

Nån fler än jag som inte lyckas lägga till uttagen till appen/gatewayen?
Appen slutar aldrig söka, den bara står och snurrar...