Inlägg

Inlägg som WIRN har skrivit i forumet
Av WIRN

inte helt olik gamle klassikern Zalman cnps80g

Av WIRN
Skrivet av Json_81:

Homebridge används för att få home assistant att funka med homekit.
Det behövs inte till android.

Ok, tack för info. Då får jag hoppas att Raspberry pi snart kommer tillbaka i lager...

Av WIRN
Skrivet av Json_81:

Korrekt, men det är inte Apple som ligger bakom det.
Det är ett "hack" för att få grejerna att funka ihop med homekit (som är Apples lösning).

Ok, så det funkar med Android, google assistant osv?

Av WIRN
Skrivet av jnsson:

Nej, Apples heter HomeKit, inte Homebridge

Nu är jag förvirrad

Saxat från https://community.home-assistant.io/t/community-hass-io-add-o...

Homebridge is a server that emulates the iOS HomeKit API, allowing you to control your Home Assistant via Apple devices (including Siri).

Since Siri supports devices added through HomeKit, this means that with Homebridge you can ask Siri to control devices that don’t have any support for HomeKit at all. For instance, you could say:

Siri, unlock the back door.Siri, open the garage door.

Av WIRN
Skrivet av anon265474:

Är du villig att programmera lite? Homebridge + Home Assistant kan köras på t.ex. en RPI

Ja, det kanske är ett bra alternativ. Att programmera gör jag gärna bara inte det är allt för tidskrävande.

Homebridge, det är väl en apple-produkt? Hur lirar det med icke apple-prylar (tex Google home hub)

Av WIRN

Göra mitt halvsmarta hem helsmart

Jag ska snart flytta från lägenhet till hus och tänkte därför passa på att uppgradera mitt smarta hem.

Jag tänkte skaffa fuktmätare och har sneglat på xiaomis (aqara humidity sensor) och ev ett smart lås.

Jag sitter i dag på lampor och rullgardiner från Ikea samt deras gateway.

Jag har inte lust att använda Ikeas gateway tillsammans med xiomis gateway/hub och ev nån annan gateway från en annan tillverkare utan skulle vilja ha endast en gateway to rule them all.

Ser att många förespråkar Homey men 4000 kr känns lite saftigt. Även Samsung smart things pratas det om men den verkar vara utgående. Finns det nått annat bra alternativ?

Av WIRN

Intela aktie är i stort sett flat i dag medans Amd:s är upp ca 6%. Verkar som marknaden väntat sig mer.
Kanske spelar brist på ddr5 in...

Av WIRN
Skrivet av Yoshman:

1. @jaqob förklarade den. Prestanda hos Snapdragon 888 och Exynos 2100, som båda har en Cortex X1 kärna, ligger närmast Apple A12 som nu är ~3 år gammal. Finns ingen krets som använder Cortex X2 än (lanserades maj 2021), den ska enligt Arm vara ~18 % snabbare än X1 vilket lägger den i nivå med A13.

2. det kommer rätt ofta upp i trådarna om Nvidia/Arm affären. Men hur relevant känns det givet att Arm faktiskt inte är i närheten så lönsamt många verkar tro? Senaste siffrorna jag hittar där Softbank beskriver Arms finanser pekar på en i sammanhanget rätt medioker vinst på lite över 200 miljoner USD på helåret. Skrev tidigare att det tar Intel två veckor att dra ihop det, hade kollar rejält fel. Det tar Nvidia något mindre än två veckor (de gjorde ~1,4 miljarder USD i vinst senaste kvartalet) att dra ihop den vinsten, det tar Intel ett par dagar (vinsten var ~5,1 miljarder USD senaste kvartalet)!

Den som är beredd att lägga $40 miljarder USD på att köpa Arm bör undersöka skallen om man köper det för inkomster från licensavgifter. Tar nästan 200 år att få igen den investeringen med nuvarande siffror. Enda rimliga orsaken att köpa Arm är för att primärt kunna accelerera utvecklingen av mikroarkitekturerna hos Cortex A/X samt (nog viktigare i Nvidias fall) Neoverse N/V.

Fast det kan inte vara nog, är man bara ute efter det är det väsentligt billigare att göra vad Qualcomm gjorde och köpa ett företag som har en riktigt lovande mikroarkitektur på gång. Nvidia har själva försökt designa ett gäng mikroarkitekturer som alla kört 32-bit Arm eller ARM64, det har gått rätt uselt så de behöver ett betydligt bättre team!

Så dels vill man ha Arms team som designar mikroarkitekturer, de har visat att med de FoU-resurser som Softbank givit dem har de tagit sig in i "high-end".

Men dels lär en köpare se ett mervärde i att också kontrollera hur ARM64 utvecklas framåt. Mycket pekar på att grunden i ARM64 är rätt mycket ett beställningsjobb från Apple, i positiv bemärkelse givet hur extremt bra ISA det blev. Nyligen gjordes en riktigt stor uppgradering av ISA i ARMv9, där tillkom bl.a. SVE2 som är en vidareutveckling av SVE, som i sin tur är något Arm utvecklat ihop med Fujitsu specifikt för HPC. Det går uppenbarligen att sammarbeta med Arm, fast det är i grunden bara Arm som egentligen kan styra över vad som går in i deras ISA så den som äger Arm kontrollerar helt riktningen för ISA. Tror den delen också är något Nvidia vill åt.

3. Android är redan portat till RISC-V, men givet att allt Android-relaterat i praktiken kör på 32-bit Arm eller ARM64 gör att det helt klart finns en tröskel här.

I fallet Ventana Micro så siktar de på datacenter, både Android och Windows är i praktiken irrelevanta där. Linux stödjer redan RISC-V, men stödet är idag inte alls lika moget som för ARM64 och x86_64. Just mognadsgraden är största hindret, Apple hade aldrig kunnat göra sin switch till ARM64 så snabbt och smidigt som det ändå gått om de tagit något annat än ARM64, det specifikt då inget annat än ARM64 är i nivå med x86_64 vad det gäller mognad idag.

ARM64 och RISC-V har bättre potential än x86_64 då båda specifik designades för att vara enkla att skapa effektiva kompilatorer och effektiva run-times. Men någon måste trots allt lägga resurserna så jobbet blir gjort, i fallet ARM64 har Arm dragit ett rejält lass men det underlättar en del att ha Apple med på tåget givet deras nästan oändliga skattkista!

Rent krasst vet vi nuläget inte ens om det går att göra lika snabba kretsar mer RISC-V som med ARM64. Vi vet det först när någon faktiskt gjort en krets som visar att det är möjligt alt. försök att göra sådana kretsar belyser svagheter i ISA som kan förklara varför det inte är möjligt.

Tack för insiktsfull läsning. En frisk fläkt bland de flesta andra inlägg.
Det är spännande tider vi lever i...

Av WIRN
Skrivet av Yoshman:

Det händer faktiskt en hel del spännande på den fronten!

Finns rykte om att Microsoft och AMD jobbar på en ARM64 krets. Min gissning här är att det är Microsoft som jobbar på kretsen (de jobbar redan på ARM64 kretsar riktade mot datacenter), AMD kommer stå för GPU-delen (kretsen ryktas köra RDNA2) medan CPU-delen kommer från Arm i form av Cortex X1 (samt Cortex A710 och eventuellt 510 i "big.little" configuration).

På datacenterfronten händer än mer, AWS förväntas presentera Graviton 3 i slutet av året. Där kommer man endera köra med en egenutvecklad ARM64 design alt. så använder man Arms Neoverse N2 eller V1 (som båda presenterades i slutet av förra året).

Ampere Computing har precis släppt en uppdatering av deras 80-kärninga Neoverse N1 baserade krets, man har nu klämt in hela 128 kärnor (monolitisk design på TSMC 7 nm). Man jobbar på nästa ARM64 baserade mikroarkitektur som de själva utvecklar, likt Graviton 3 siktar man på "high-end".

Qualcomms/Nuvias krets får ändå anses vara den mest intressanta, ingen annan har ens rykten kring att kunna utmana Apple i prestanda per kärna. Om AMD/Microsoft verkligen jobbar på en Cortex X1 / RDNA2 krets kommer den CPU-mässigt nog stå sig riktigt bra mot existerande x86-kretsar från AMD/Intel inom segmentet bärbara, men Arm ligger tyvärr ett par år efter Apple.

Enda rimliga orsaken att Nvidia vill köpa Arm lär vara att man vill pusha Cortex A/X, Neoverse N/V till absoluta high-end. Inte svårt att se varför Qualcomm helst ser att den affären inte blir av...

Förutom att göra riktigt bra modem för mobiler har Qualcomm länge haft en stor fördel om ARM64 på Windows någonsin skulle börja ta fart: deras GPU (Ardreno) kan till skillnad från Arms Mali hantera DirectX väl. Är därför Microsoft måste sammarbeta med AMD om de själva vill ta fram en ARM64 krets, nuvarande SQ1 krets använder Arm Cortex A76 + Qualcomm Ardreno och går man ifrån Qualcomm som partner här måste man hitta någon annan som kan göra GPU-delen då Arm Mali inte är ett vettigt val.

Har också börja röra sig lite runt RISC-V. Dels finns rykte om att Intel kikar på ett eventuellt uppköp av SiFive, vad som är mer eller mindre officiellt är att en av SiFive RISC-V kretsar kommer bli det första som Intel tillverkar på deras 7 nm process, det under 2022 (så nytt för Intel att inte börjar med mobile x86!).

Men mer spännande är Ventana Micro. Likt Nuvia är detta ett företag som sugit åt sig flera toppnamn från Apple, Intel och AMD. Likt Nuvia ryktas de jobba på något som ska sikta på absoluta high-end, men till skillnad från Nuvia använder denna RISC-V.

Tack för mycket matnyttig info och intressanta synpunkter.

3 grejer jag reagerade på:

1. Du skriver att "Arm ligger tyvärr ett par år efter Apple". M1 är ju baserat på arm, så där tappade du mig...

2. Ytterligare en viktig anledning till att nvidia önskar köpa arm lär väl vara att då får alla företag som vill använda arm betala licenspengar till nvidia , eller?

3. Du skriver att Ventana Micro är spännande men är inte problemet med RISC-V att Windows el android inte är portar till RISC-V. Iaf borde det vara ett stort problem i närtid, eller hur tänker du...?

Av WIRN
Skrivet av Yoshman:

Qualcomm köpte ett företag vid namn Nuvia i början av detta år. Bl.a. jobbar en av huvud-arkitekterna (Gerard Williams) av Apples CPU-design numera hos Nuvia!

Nuvia består av en rad stjärnspelare på CPU-designmarknaden, så förväntningarna på deras första CPU är rätt ordentligt uppskruvade och de har inte gjort något för att mildra dessa förväntningar då de själv hintat om att man siktar på något som är ännu snabbare än Apples M1/M1X (eller om man menar M2/M2X då dessa kommer finnas alt. vara på väg ut när Qualcomm/Nuvia förväntas få ut sin första generation).

Första produkterna från Qualcomm/Nuvia förväntas komma ut under 2022

Är väl med skräckblandad förtjusning man kan se fram emot vad Qualcomm har att komma med. Superkul att något mer än Apple verkligen går efter absoluta high-end för ARM64. Men kanske skrämmande att det är Qualcomm, än mer om Arm affären går i stöpen och det inte heller blir någon direkt annan som tar upp kampen med Qualcomm där (Apple är inte en direkt konkurrent då de nu helt släppt stöd för andra system än sina egna)...

Där ser man, hade jag helt missat, tack för updaten (kanske synd jag hann klicka på sälj-knappen...).

En annan sak som fick mig att sälja är att konkurrenten mediatek verkar ha sån medvind just nu.

Appropå tänkbara konkurrenter till en ev framtida highend-arm64-propp. Skulle inte nvidia el amd kunna kasta sig in i den leken...!?

Av WIRN

Jag sålde av stora delar av mina Qualcomm-aktier i går. Jag köpte dem när Apple släppte M1 och tänkte att Qualcomm skulle kunna göra nått liknande till Windows men än så länge har det varit hyfsat tyst på den fronten. Lite underligt tycker jag...

Av WIRN

Att öka storleken, visst, men varför inte kvadratisk?

Av WIRN
Skrivet av ronz:

Visst är det dyrt men jag tycker också iPhone sen några generationer tillbaka har varit marknadsledande både mjukvara och hårdvara.
Det kostar om man vill ha det senaste och bästa.

Nu har de ju tom fått högre refresh rate än 60 Hz och 20% mindre flärp. Marknadsledande!

Av WIRN

Har kört Sony XM3 i ett år nu och inte haft nått problem med mikrofonljudet. Älskar de lurarna

Av WIRN
Skrivet av ToyBoB:

Att köra parallels eller bootcamp kräver det mer ram?

Inte bootcamp eftersom Mac OS aldrig laddas.

Av WIRN
Skrivet av dlq84:

Ja, Windows 11 kommer säkert i ARM-version.

Jo, det vet jag men kommer stödet vara kvar efter de slutat använda ARM:s färdiga kretsdesigner?

Av WIRN

Antar Windows 11 kommer kunna köras på dessa proppar vilket gör det hela mycket intressant....!?

Av WIRN
Skrivet av Vasa1:

Ändå sjönk Nvidias aktiekurs vid börsöppningen idag 😌

Ja, säger en del om vilka förväntningar som ligger på företaget

Av WIRN

Nya airpods kanske...?!

Av WIRN

Ok, wikid leder at the moment. Jag tänkte att stänger auktionen i morgon kväll (tis 12/4).