Inlägg

Inlägg som mpat har skrivit i forumet
Av mpat
Skrivet av Frelyax:

Dom rea någon mesh system ju för 2000 för 3 eneher tplink x20 så kanske vore något.

Jag har ett gammalt TPlink Deco M5 (tre enheter) som funkat bra i några år nu, och syrran har också ett sånt. Inga problem alls med dem, och de ser såpass snygga ut att de kan stå framme istället för att gömmas i ett skåp som alla gamla routrar.

Av mpat

Till trådstartaren: Jag hade rekommenderat att du köper ett paket med tre mesh-routrar och använder dina existerande kablar för backhaul, plus eventuellt en tredje till den du ställer i mitten. På så sätt kommer dina enheter att automatiskt byta till den bästa bas-stationen, vilket ger bättre täckning i medel. Om du vill spara lite energi kan du börja med att ställa ut stationen någonstans utan att dra kabeln, för att se hur täckningen blir, och sedan dra kabel för backhaul när du hittat en bra plats.

Skrivet av Rouge of Darkness:

Typ varenda granne på gatan har sitt 5ghz nät igång så i princip varenda kaanal är upptagen redan.

Så kvällstid nar de strömmas film, tv osv överallt är 5ghz i princop oanvänbart typ 10-30Mbit och random nedkopplingar stup i kvarten trots 3-5 pinnar och max upp till ~10m till routern och tror det är överdrigt på avstånd.

Och var samma problem på min gamla dlink router jag hade innan så ganska säkert att det inte är hos mig problemet är utan luktar mer överbelastat luftrum på 5ghz frekvensen.

Det är inte så att du är på en av DFS-kanalerna?

Min erfarenhet är att 5GHz har så dålig penetration genom väggar att jag aldrig har några problem, men det kanske beror på att jag bor i ett hus med tegelväggar från 40-talet. De är inte tunna, om vi säger så.

Av mpat

Jag ser två problem:

1) Du har vänt på > och <.
2) Du drar av uttag från saldo innan du jämför

Av mpat

Beror helt på priserna.

Jag sitter nu med en Vega 56, lätt överklockad så den slår en Vega 64 i de flesta tester, och om jag skall uppgradera så får det ju åtminstone vara dubbelt så snabb, och till ett pris som jag kan tänka mig att leva med - dvs 4000, eller möjligen 10% mer om det nu är en fantastisk inflation. Den prestandan blir väl ungefär en 6800 (utan XT), så kommer det något i den prestanda-klassen för 4000 så slår jag till. Det tror jag inte att det gör.

Av mpat
Skrivet av Purrfected:

https://www.anandtech.com/show/17269/ddr5-demystified-feat-sa...
Ska dock påpeka att jag sett sidor påstå att DR på DDR5 endast är 0-2% bättre än SR, dock utan tydliga bevis, så jag går nog faktiskt på anandtechs tester i detta fallet.

Vi snackar några få procent i vilket fall, men också på DDR4 så spelar det ingen större roll för Intel. Det är mest AMD som tjänar på att ha dual rank, och AMD har ju inga modeller med stöd för DDR5 än.

Av mpat

iPhone 8 kommer att få iOS 16, det är den äldsta modellen som fortfarande kommer att vara supportad.

Jag menar specifikt att Apples autocorrect suger. Jag är nöjd med OSet som helhet och gillar det mesta av vad de hittar på med det. På iPadden så är deras fönsterhantering en källa till konstant frustration, men det är ju trots allt något man kan stänga av.

Av mpat

Som alla säger: beror på plattformen. Förutsatt att den har två minneskanaler så är två DIMMar som bägge är dual rank att föredra. Om du istället kör fyra stickor så finns risken att du inte kan klocka dem lika högt. XMP-hastigheter är egentligen alltid överklockning och inte garanterat. Stickorna kommer att klara sin JEDEC-hastighet, men den kan vara så låg som 2133MHz eller 2400MHz för DDR4. Skall du ha något närmare den hastighet som anges på paketet så får du hålla på och pilla med övervoltning eller backa på CAS Latency eller nåt sånt.

Av mpat
Skrivet av MrRunaway:

Jag har glömt bort flera dåliga egenskaper från Samsung. Som deras ruttna autokorrigering. Apple stavar mycket bättre och om den rättar ett ord fel och man suddar, då ändrar den inte tillbaka till det felakiga som Samsung gör.

Menar du att Samsung är ÄNNU sämre? För Apple har helt klart blivit sämre med åren.

Skrivet av MrRunaway:

Avisering för påminnelser är bättre på Samsung. På Apple är de alldeles för diskreta. Likaså att man kan trycka på klockan för att visa sekunder. Varför har inte Apple det? Fast Apple gör allt annat så mycket bättre och klocka utan sekunder är inte så stor grej eftersom jag har min Garmin på mig hela tiden.

Apples notiser går att ställa in rätt fritt, dock. Det där med sekunder har jag faktiskt aldrig tänkt på. Du kan visa en analog klocka med sekunder, och det går att göra sin egen genväg med sekunderna om man vill.

Av mpat

Kondensatormic som står på bordet, inköpt när pandemin började och jag var tvungen att ha videomöten hemma. Som andra noterat var det inte så lätt att få tag på någon i det läget, och de som fanns kvar såg mestadels ut som Darth Vaders buttplug. Den jag har valde jag för att den är svart och helt neutral. Det är säkert ingen kvalitet på den, men den fungerar i alla fall bättre än den inbyggda i datorn. Orkar inte ha hörlurar på mig hela tiden.

Innan dess var det ett par vanliga hörlurar (15 år gamla Audio-Technica), med själva sladden utbytt till en som hade en liten mikrofon. Det fungerade väl det också.

Av mpat

Det är extra fläktar då. Lådan kommer vad jag kan se bara med två i toppen. Du skulle kunna exempelvis kunna sätt 2x120 som inflöde i botten.

Av mpat
Skrivet av Dansrosor:

Gör detta att man kan använda exempelvis mitt Corsair RM650x som är en "vanlig" PSU?

Den grejen gör att du kan använda en vanlig PSU, men om den är för lång krockar den med GPUn. Du måste antingen ha en GPU som är 240mm eller kortare, eller en PSU som är 140mm.

Av mpat

OBS vad @loefet skriver - den konsollen behöver du. Sannolikt behöver du fler fläktar också, oftast skickar de ju inte med så många som behövs med lådan.

Skrivet av Dansrosor:

Hur är liquid cooling/radiatorerna? Försöka googla mig fram till vad som faktiskt passar men det var ju rena huvudvärken.

Det hoppas jag att någon annan kan svara på, för vätskekylning är inte min grej.

Av mpat
Skrivet av Dansrosor:

Något annat som borde övervägas?

Jag hade nog köpt en större SSD än 512GB, men du vet bättre än jag vad du behöver.

CPU-kylare följer med Intels standard. Den är inte speciellt bra, men vill man undvika ett tungt torn så är det ju en lösning.

Av mpat
Skrivet av Dansrosor:

Stötte på dessa RAM:
https://www.multitronic.fi/sv/products/3006942/kingston-fury-...
Upptäckte att jag inte hittar modekort för AMD som stödjer DDR5 RAM? Lutar väl då åt Intel

Blev att fundera på GPU, min skärm har AMD Free Sync. Aldrig använt det tidigare men är det mer fördelaktigt att använda det samt då behövs väl Radeon kort.

Wifi är väl inte prio, sällan jag någonsin skulle haft behov av det när vi åkt runt. Känns som att det på ett eller annat sätt alltid slutar upp med en CAT-kabel

Nuvarande Ryzen-chip stödjer inte DDR5 (det kommer i nästa generation), så det finns inga kort för det. Intel 12e gen stödjer både DDR4 och DDR5. Det är inte något stort problem i sig - jämför i så fall prestandan Intel DDR4, AMD DDR4 och Intel DDR5, och bestäm vad du vill betala för.

Nvidia stödjer Freesync numer. Freesync är en öppen standard, även om AMD var först med att stödja den, så när det stod klart att folk inte hade lust att betala för dyra G-sync-skärmar började Nvidia stödja Freesync de också.

Freesync är jättebra, för övrigt - har du funktionen så se till att den är på.

@Adnerhill: TS vill köpa dator från https://www.multitronic.fi/sv/ (dvs Finland) vilket är vad som gör det lite speciellt.

Av mpat

Du kan få in en ATX som fyller specen, dvs max 140mm djup. Vad gäller de med hög effekt finns det egentligen bara den här som jag hade litat på:

https://www.multitronic.fi/sv/products/2675758/seasonic-focus...

GPUn där verkar vara en bra deal, 3070 är ett OK kort.

Processorerna är ungefär lika snabba. Intel är något billigare, men kommer med en sämre kylare, och kräver dyrare minnen för att komma till sin rätt. Vill du ha en Intel, återstår:

Moderkort ITX, Intel 600-serien
Minnen DDR5
Lagring PCIe 4.0

åtminstone. Sen vill man väl gärna ha Wifi, så se till att det finns på moderkortet. Jag är sämre uppdaterad på Intel själv (byggde en AMD-burk innan Intels senaste kom, när Intel var helt frånkörda), så om någon vill tagga in med specifika tips vore det bra.

Av mpat
Skrivet av Robiban:

Hade själv kollat på noctuas lågprofilkylare

TAN, men... Noctua gör världens bästa fläktar, men deras kylare är enligt mig inget som sticker ut. De är bra, men det är inget extremt. Kör just nu med klassikern 212 Evo fast med en extra Noctua-fläkt och luftflöde så att den hämtar luft utifrån. Har inga som helst problem att kyla min 5900X. Det är klart att något riktigt monster (D15 eller så) hade kunnat kyla ännu bättre, men den finns det inte plats för. Ett torn med 120mm-fläkt och ett bra luftflöde i lådan räcker väldigt långt.

Av mpat
Skrivet av Robiban:

Nu vet jag inte hur stora kylare man får in i det formatet men höga tornkylare kan vara riskabelt om du ska ha den i en väska som guppar lite när man bär runt på den. Kan vara värt att tänka på.

Håller man sig till en 65W-modell och ger fan i överklockningen så kan det räcka med en top-down, som den AMD skickar med. Stort tungt torn känns riskabelt.

Av mpat

OK, det är bra så långt - du kan få in normalstor GPU och CPU-kylare i den, så länge du håller dig till ITX. Enda bekymret är väl den PSU du har. Chassit är gjort för SFX, och kan stödja ATX-PSUer med en extra konsoll om de är max 140mm. Din är 160mm. Du skulle kunna välja en Seasonic Focus GX:

https://seasonic.com/focus-gx

Eller en SFX-PSU. Men vi kommer väl dit, det beror ju lite grann på hur stor CPU eller GPU du vill ha.

En bra startpunkt för CPU är en sexkärning. Där är de mest prisvärda AMD Ryzen 5600 (utan X) eller Intel i5-12400F:

https://www.multitronic.fi/sv/products/3457726/amd-ryzen-5-56...
https://www.multitronic.fi/sv/products/3088337/intel-core-i5-...-

Är det en lagom nivå, eller vill du ha något större?

Moderkort får följa av vilken processor du tar, så vi kan ta GPU istället. Någon aning om vilken nivå du vill landa på? Det kommer att vara den stora utgiften hur man än gör. Här är några jag hittade på den butiken:

https://www.multitronic.fi/sv/products/2844171/powercolor-rad...
https://www.multitronic.fi/sv/products/2864288/msi-geforce-rt...

Av mpat
Skrivet av Dinoman:

Som någon nämnde ovan så är det lite märkligt uttalande av TSMC, om de vill ge incitament till sina kunder att gå på mer avancerade noder så hade de kunnat justera detta med sin prissättning. Blir det plötsligt väldigt dyrt med gamla noder så kommer kunderna byta.

Det är säkert nästa steg, det här är ett varnings-skott.

Återigen: one time buy. Köp alla chip du rimligen kan behöva under livstiden, lägg dem i ett lager och säg till TSMC att du är klar med den processen.

Av mpat

Då är det väl naturligt att man börjar med lådan. Det här är en trevlig låda att jobba med. Är den liten nog för att gå in i din resväska?

https://www.multitronic.fi/sv/products/2654078/kab-cooler-mas...