Inlägg

Inlägg som mpat har skrivit i forumet
Av mpat

MX Keys? Det går bra att lämna laddsladden i hela tiden, det gör jag. Kommer också från ett K740.

Av mpat
Skrivet av Leonberger:

Ojoj... Blev rörigt igen...
Om nätaggregatets "cpu-portar" 2x4-pins är listade som EPS kan jag fortfarande koppla dem till moderkortets ATX12V 8-pin?

Ja. Det är om det står PCIE på dem som du absolut inte skall koppla dem till moderkortet.

Om du tittar noga på bilden jag lade upp så ser du att de fyra vänstra pinnarna på EPS12V är samma som de fyra i ATX12V.

Av mpat
Skrivet av Tyrken:

Tänk på att vissa skärmar ser mindre bra ut när man tittar högt/lågt under dem, vänder du på skärmen så blir det samma sak i sidled om du inte får skärmen rakt framför dig.

Av det skälet kanske det är smart att satsa på IPS i det här fallet?

Av mpat
Skrivet av perost:

Kontakterna är nycklade så att det inte ska gå att koppla in dem fel, så det ska normalt inte gå utan att använda våld.

Tyvärr fungerar inte nycklingen om man försöker montera an 6+2-pinnars PCIe-kontakt i en EPS12V. Det går utan att ta i. Designfel där...

Om du tittar noga så ser du att det inte finns någon del av nycklingen där PCIe-kontakten är "större" än EPS12V, utan det går alltid att koppla åt det hållet. Däremot inte tvärtom.

Av mpat

Jag tänkte för mig själv att skälet till att M3 Pro blev förhållandevis nedkapad (192-bits minne istället för 256, 6 stora och 6 små kärnor istället för 8+4) var för att Apple vill ha in den i iPad Pro. En M4 redan känns osannolikt. Att utveckla ett nytt chip är dyrt, så att bara använda det senaste i några månader är slöseri med pengar.

Av mpat

Misstänker att en del av detta beror på att det är allt svårare att logga in på jobbet efter alla cyberattacker som varit mot näringslivet. Vi skall numera ha ett 14 tecken långt lösenord, som fortfarande måste bytas regelbundet, och dessutom köra 2FA på telefonen för att använda VPN. Det är väl OK när det funkar, men det är rätt ofta det inte funkar - speciellt när det gäller att federera accessen från Windows till system som är äldre än jag.

Av mpat
Skrivet av dan@work:

"De får heller inte neka kunder på grund av att varan tidigare har reparerats av kunden själv eller tredje part"
Inget mera "warranty void if seal is broken" då?

Det har aldrig gällt någonsin. De sätter på de där etiketterna (och "no user replaceable parts inside") för att skrämma folk att inte skruva isär grejer.

Av mpat
Skrivet av Captain Acid:

Härligt. Undrar hur Apple reagerar.

Hur de reagerar kommer att bero på hur direktivet ställer sig till "parts pairing". Apple kör så idag att delar som hör till id-lösningarna (typ fingeravtrycks-sensorn om man har TouchID och främre kameran om man har FaceID skall paras med säkerhetskretsen). Detta är något som aktivister på området har vänt sig emot, eftersom de vill kunna byta ut den mot en från en gammal telefon. Apple vill inte släppa på den funktionen, eftersom det då skulle vara lättare att hacka sig in i en iPhone (och därmed identifiera sig varsomhelst man använder den som ID, typ BankID). Får Apple fortsätta med parts pairing så tror jag inte att de har några större problem, eftersom de fogat sig efter liknande lagar på delstatsnivå i USA. Den som mest förespråkade att grejerna inte skall gå att reparera verkar ha varit Jony Ive, och han har ju lämnat sen några år.

Förbjuder EU parts pairing så tror jag att Apple kommer att löda fast främre kameran på moderkortet så att de blir samma del.

Skrivet av AxxT:

Detta påverkar väl Apple mest?
Mes deras system som kräver byte i en Apple verkstad om man vill slippa meddelanden som "oäkta reservdel" fast delen kommer ifrån en original iPhone tex. Som jag tycker är rent j idiotiskt.

Ska bli väldigt intressant hur dem ställer sig till det.

Skulle faktiskt tro att det är viktigast för vitvaror. Om säg ett kylskåp går sönder så är det ett jävla mög att byta, eftersom de är så jobbiga att bära och transportera. När mitt lade av för nåt år sen var det mycket fixande för att få ditt ett nytt som passade och sedan slänga det gamla. Hade jag kunnat ringa tillverkaren och få dem att skicka ut en gubbe som lagade den, hade jag betalat bra för det. Jag behöver definitivt inte ha ett kylskåp som kopplar upp sig mot nätet - jag vill bara att det blir kallt och inte håller på och slår på och stänger av sig.

(Man får idag inte byta kompressor och liknande delar själv, eftersom kylmediet då måste tömmas ut och tas om hand om eftersom det är en växthusgas. För att göra sånt skall man vara certifierad, så det behövs en godkänd reparatör.)

Av mpat
Skrivet av AxxT:

Tagits bort. Troligen fel prissättning.
Grattis till er som hann beställa

Nej, den har varit uppe förut och tagits ner igen. Sannolikt hade de ett begränsat lager av just den varianten (rosa, stora modellen). Om jag skall gissa så kanske det är så att det mest är kvinnor som väljer rosa, och att många av dem väljer den lilla versionen.

Av mpat
Skrivet av Nascend:

Alright. Då kör jag på ett grafikkort nu, och sedan uppgraderar jag processorn till antingen ett 5700x3d eller 5800x3d. Så slipper jag spendera "önödiga" pengar på nytt moderkort och RAM.

5800x3d kostar 1000:- mer än 5700x3d. Men verkar endast vara ca 5% snabbare i spel. Med tanke på att jag kommer ha processorn i 3-5 år (förmodligen), är det värt att ta 5800x3d eller är det bara onödigt? I min upplösning (3840x1600) kanske jag aldrig kommer märka någon skillnad?

Den stora skillnaden mellan 5800X3D och 5700X3D är att den senare har 400 MHz lägre klockfrekvens både på boost och base. Detta kan man lätt överklocka sig tillbaka till om man vill och orkar pilla med det - AMD tillåter rätt rejäla justeringar. Det är möjligt att 5700X3D är en lägre binnad modell som inte klockar lika bra, men jag misstänker starkt att det handlar om en sorts dold pris-sänkning, precis 5700X en gång var. 5800X3D var den första processorn med 3D-cache och lanserades när 5000-serien var det senaste. Sen kom 7000-serien och 7800X3D ersatte 5800X3D till samma pris. När de som ville ha det bästa gick till den plattformen, valde AMD att göra AM4 till en sorts lågprisplattform och lanserade 5700X3D (till lägre pris än vad 5600X lanserades för).

Av mpat
Skrivet av Nascend:

Hmm... Ja ett 5800x3d kan vara intressant isåfall. Vet ni hur stor skillnad det är mellan denna och t.ex ett 7700x? Priset på dem verkar vara rätt så lika. (ca 4000:-)

Kör jag på ett 5800x3d, kommer jag nog inte uppgradera moderkort/cpu/ram på ytterliggare 3-5 år. Är den bra nog att använda så länge, eller skulle det vara bättre att jag byter grafikkort nu, och om ett år ungefär uppgraderar jag både moderkortet och till nästa gens cpu?

Sweclockers har testat detta:

https://www.sweclockers.com/test/38255-amd-ryzen-7-5700x3d-br...

5800X3D och 5700X3D klarar sig bra mot de nyare modellerna.

(Personligen hade jag lagt pengarna på en 5700X3D om jag hade varit du, men i vilket fall som helst hade jag hellre kört 5800X3D än att lägga pengarna på 7700X och nytt moderkort och DDR5-minne. Om du vill göra en större uppdatering och gå till 7800X3D, 7950X3D eller så så finns det ju en poäng med att byta plattform, men inte om du bara går till en mellanklassare)

Av mpat
Skrivet av medbor:

<Uppladdad bildlänk>

Någon som minns detta?

Ja, men det vete f-n var den är i från. Jag har dock sett den.

Av mpat
Skrivet av Blackoxy:

Heey!
Det fungerade, jag minskade texten från storlek 11, till storlek 10 och då försvann problemet. Mycket märkligt!

Bra att det funkade!

Skrivet av Erik.:

Hej,
Bra att det löste sig, men det är inte så konstigt.
Excel kompenserar storleken i den aktiva rutan så du ska se vad du skriver.
Testa ändra text storleken till 72 så får du se hur många rutor som täcks.

Det som är konstigt är att Excel renderar texten olika när man skriver i cellen och när man står i någon annan cell. Skriv något i en cell, och tryck på enter. Markera cellen och öka textstorleken. Excel ökar nu radhöjden så att texten får plats. Slå på word wrap och skriv något längre. Excel fortsätter att öka storleken på cellen för att kunna visa alla rader. Skriv något långt med text som är långa som ord är (typ 5 bokstäver per ord ungefär). Tryck enter. Det är nu ganska vanligt att Excel bryter om raderna - varje rad blir någon pixel kortare, och då får ibland inte lika många ord plats. Om du nu har automatisk radhöjd på, så kommer den att få spel. Autofit beräknar cellens höjd med samma formel som Excel använder när du redigerar i cellen, vilket INTE är samma som den använder i visningsläge. Detta gör att cellen ibland är en rad för liten.

Jag misstänker att det är något liknande som har hänt TS här - Radhöjden är vad den skall vara för att få plats med texten i visningsläge, men i redigeringsläge är den nån pixel för stor, och då döljer Excel raden ovanför för att kunna rendera texten rätt.

TL;DR: Excel har renderingsbuggar som MS aldrig verkar fixa. TS råkade ut för en av dem.

Av mpat

Gissningsvis så handlar det om textstorleken i förhållande till radhöjden. Excel visar saker på ett sätt när du redigerar i cellen och på ett annat när du är klar. Prova att dra ner text-storleken ett hack med samma radhöjd och se om det hjälper.

Av mpat
Skrivet av Aphex:

Tveksamt att det skulle vara någon officiell kommunikation, men flera humorprogram har ju gjort spoofs på anslagstavlan genom åren. Lorry skulle vara min första gissning, men kanske nöjesmassakern eller någon av de andra som härjade då.

Låter rätt mycket som Lorry faktiskt. Galenskaparna/After Shave gjorde ju rätt mycket spoofs på TV de också, men det är inte riktigt deras humor TS beskriver.

Av mpat
Skrivet av AxxT:

Fast om du ska ominstallera en Mac så krävs det väl ett konto? Jobbar så sällan med Mac så är inte super insatt.

Som redan har besvarats så är svaret i allmänhet nej, men jag tror att jag förstår var idén kommer ifrån.

Varje Mac kommer med en version av operativsystemet, och den kan du alltid ladda hem och installera direkt från Apples firmware (givet att du har tillgång till Internet, naturligtivs). Alla versioner fr.o.m. 10.9 (som kom 2013) är gratis och kan också alltid laddas ner. Däremot är det så att om din dator kom med 10.7 eller äldre, och du vill installera ett OS som är nyare än det den kom med men äldre än 10.9, så måste du bevisa att du äger det. Det kan du då göra med AppleID. Du kan också göra det genom att ha OSet på en USB eller motsvarande och strunta i att logga in, men i det specifika fallet att du måste ladda ner det, det OS som datorn kom med inte duger, och du inte vill ha 10.9 eller senare…ja, då behöver du ett AppleID. Sista datorerna där detta ens teoretiskt kan inträffa kom 2012, och supporten är avslutad för länge sen. Ryktet att man behöver AppleID för att installera om lever dock kvar - du är inte den enda som jag har sett som fortfarande tror att det är så.

Av mpat
Skrivet av Mordekai:

Så här?
<Uppladdad bildlänk>

Exakt!

Av mpat
Skrivet av AxxT:

På Mac sidan är det väl redan så? Linux är väl det enda som inte krävs ett online konto.

Det krävs inget AppleID på Macen, och det enda som inte fungerar om du inte lägger in det är de saker som inte rimligen kan fungera utan någon form av nätverkskonto. Apple gnäller också mycket mindre om att man skall skaffa det. Däremot är det i praktiken ett krav på iOS eftersom man inte kan ta hem några appar utan det.

Av mpat
Skrivet av car2ns:

Men en nyfiken fråga till er som är anti onlinekonto i Windows? Har ni onlinekonto i ert val av webbläsare? (Firefox, Edge eller Chrome).

Nej. Jag har dock ett AppleID eftersom jag har en iPhone och en massa andra Apple-pryttlar (faktiskt ett gammal utvecklarkonto hos Apple som har följt med), så det kanske räknas.

Citat:

Om ni har det och använder funktionerna med synk etc, varför är det så illa med liknande konto även på OS-nivå? Vad är skillnaden för er att det ena är helvetes bajs medan det andra är jordgubbstårta med extra grädde? Är genuint intresserad då jag inte får ihop det i huvudet att ena är dåligt och andra är bra.

Massor av saker.

1) Windows-burken är för att spela på. Den innehåller inget viktigt, och backas därför inte upp regelbundet. Logiken är att jag kan ta hem de spel och savegames jag höll på med från Steam eller motsvarande. Jag ser därför ingen vinning i att ha ett MS-konto.
2) Jag vill ha så få konton som möjligt hos de massiva spioneriorganisationerna. Jag har ett google-konto, men det är enbart för Gmail, och jag är normalt inte inloggad på det. Jag känner mig tvungen att ha ett Facebook-konto, men det är begränsat till appen på en specifik iPad, och används inte i någon webbläsare. MS erbjuder idag ingen fördel för mig som gör att jag skall vilja koppla mitt konto på datorn hemma till dem.
3) MS fäbless för att synka ihop saker är bara negativt för mig. Jag har ett inlogg på jobbet (MS 365) och jag har LinkedIn, och jag är övertygad om att MS inte vill något hellre än att försöka länka ihop dessa konton med vad jag gör hemma. Finns ingen som helst anledning att låta dem göra det. Jag vill inte synka lösenord och bokmärken mellan det privata och jobbet (har t.o.m stängt av synkning av bokmärken till telefonen eftersom den mest används till jobb)

Av mpat

Men lägg av nu för fan...