Inlägg

Inlägg som mpat har skrivit i forumet
Av mpat

Räknade med att det skulle bli något om puckmusen från original iMac, men tji fick jag...

Av mpat
Skrivet av medbor:

Håller med fullt, 16, 24, 32, 48 hade varit mycket bättre än 16, 20, 40... kanske skulle den på 20 istället varit 24 eller 28 istället

AMDs klassiska är ju att de är 1:2:3 för de tre största korten, så då borde det vara kanske 12 - 24 - 36. Jag TROR att det handlar om att om att de sparar floorplans - de hade en floorplan med 20CU från Navi 10, och de behövde en med 16 för Navi 33. De använde de floorplan för shaderbanken från Navi 10 till Navi 22, samt dubblade den för Navi 21 (naturligtvis fick de uppdatera alla shaders i denna plan, men det har de gjort förr - se exempelvis Tahiti->Tonga). För Navi 23 så gjorde de en ny, vilket tog lite längre tid, men nu kan de använda den planen för Navi 33, samt dubbla den för Navi 32 och tredubbla den för Navi 31.

Av mpat
Skrivet av medbor:

6800 är ju väldigt beskuren, det är troligen det chip de får sämst betalt för sett till kiselyta, inte så konstigt att de väljer att göra större chip om det går. Samma har väl alltid varit med 3080 på Nvidia-sidan med?

Det är knepigt att de har valt att designa chippen som de har gjort - eller egentligen: Det är underligt att Navi 22 är så liten som 20 WGP, när Navi 23 är 16 och Navi 21 är 40. Sannolikt har de återanvänt delar av designen från Navi 10 - enkel i Navi 22, dubbel i Navi 21 - och sparat tid i den änden. Då blir ju priset att man får spendera en massa kisel på 6800, men det är ju ett pris man får betala.

Av mpat
Skrivet av Starric:

Hur kommer det sig att de 5½ år gamla GTX 1050 och Ti ÖKAR i användande? Pascal tillverkas väl knappast längre?

1050 och 1050 Ti säljs nya från respektabla säljare, så de kanske produceras? 14nm kan ju inte vara en trång process just nu.

Av mpat
Skrivet av superapan:

Objektivt är ju RX6000-serien det något sämre alternativet; jag ville helst köpa mig ett RTX 3080, men kring launch lyckades jag bara hitta ett RX 6800. Det funkar visserligen bra, jag är nöjd.

Vet inte om jag håller med om det. Nvidia har bättre raytracing-prestanda för samma pengar, men har mindre minne och drar mer ström och är därmed svårare att kyla. Det gör hela rangen lite knepig - å ena sidan är raytracing mest relevant högst upp i spannet (kommer du ner på 3050 så är raytracing rätt meningslöst), men å andra sidan är det där som effektskillnaden är störst.

(Sen är AMDs range lite knepig, och det faktum att 6800 är så sällsynt skadar dem rejält. Det kortet skall ensamt hålla en stor del av rangen, och när det är i princip inte går att få tag i så blir det svårt.).

Av mpat

Undrar om det här är någon form av läxuppgift, men men

Skrivet av Elloy:

5m : 2 stolpar
10m : 3 stolpar
15m : 4 stolpar

osv... dvs ((sträckan) / 5 ) + 1

Alltså 80 / 5 + 1 = 16 + 1 = 17

Detta funkar ju om hagen är rund. Skall den vara en fyrkant får man ha en stolpe i varje hörn och sedan räkna på varje sida. För varje sida blir antalet man skall lägga till int(längd/5) (dvs, längden genom 5 och avrunda neråt till närmaste heltal).

Av mpat

Ny toner är ju alltid steg 1, har du försökt med det?

Av mpat
Skrivet av TheLostSwede:

Amerikanska i sådant fall, eftersom bensin heter petrol på engelska. Har aldrig hört någon engelskspråkig säga gas pedal, utan accelerator och jag har då bott i London i ca. 10 år.

Brittisk engelska kallar den mycket riktigt "accelerator". Det är mycket praktiskt eftersom de andra pedalerna heter "brake" och "clutch", så det blir ABC (fast från höger).

Amerikanerna kallar den dock "gas pedal" eller vanligare "the gas".

Av mpat
Skrivet av Bjirn:

Var några decenier sedan jag hörde med/moturs, alltid kört med medsols och motsols.
När den referensen blir gammal är det kört sen länge

Att man skall säga medurs/moturs och inte medsols/motsols beror på att medsols/motsols blir tvärtom på södra halvklotet. För en stackars australiensare blir det fel.

Skrivet av Snudge_B:

Har för mig att knack var när man fick en eller flera extra kulor samtidigt. Frispel däremot var att man fick ett helt nytt spel (3 nya liv typ) , och att det då blinkade och plingade som "en galning" . Därav att få "frispel". Kan vara en okvalificerad killgissning också.

Som jag minns det fick man knack när man gick över poängen för att får frispel, och sen blev det ett vansinnigt blinkande och tutande när bollen rann ner och den räknade ut att man skulle få det där frispelet.

Skrivet av Söderbäck:

1080p är väl ett ganska daterat uttryck.
Det där "p"et står för progressive och det är väl egentligen ganska överflödigt att nämna numer. Tiden med interlaced screens är rimligen förbi 😁.

Det är dock inte så fasligt länge sen det var aktuellt. Tidiga plattskärmar, speciellt tidiga plasma, stödde ibland bara 720p och 1080i. Det är kanske 15 år sen.

Av mpat

Så, nu har jag tagit av baksidan på TVn. Jag ser inget uppenbart fel själv, men här är bilderna:

https://i.imgur.com/aTR5MGx.jpg

https://i.imgur.com/oOicpcF.jpg

Det gula kretskortet är nätenheten, heter power supply board när man googlar det. Det finns lite länkar där det har sålts, men ingen verkar ha det i lager nu (åtminstone inte i Europa). Den gråa smeten verkar vara något lim, det är inte läckage från kondensatorerna.

Den vita säkringen till vänster i första bilden såg misstänkt ut, men med hjälp av en gammal multimeter har jag kunnat bekräfta att den är hel.

Är det någon som ser något annat?

Av mpat
Skrivet av Esrakuf:

Tack! Jag såg att de sålde men jag tänkte att jag skulle kolla i Sverige först. Då kanske man slipper att beställa från Amerikat. Tack för tipset iallafall.

Vet att det finns andra, men det var den jag hittade nu. Frakten är $2.50, så det är inget att bråka om där.

Av mpat
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Vissa av deras produkter borde snart gå emot att bli fulländade inom formatet, men Apple tjänar mycket på mjukvaror.
Alltså när en mobil har en heltäckande skärm, processor som inte flaskar etc. Kamera som främst lider av problemet att utvecklingen av objektiv går sakta och i princip står still. Så känner mindre behov att byta ut sin mobil emot en som troligen ser "exakt" likadant ut. (en heltäckande skärm på framsidan)

Detsamma med laptops. 16GB ram och 500GB ssd känns som en sweetpoint för svenssonsanvändare som gör att de kan ha datorn tills de sliter ut den. Dock är de inte riktigt billiga ännu, men en dag. Då kommer visserligen också behovet att öka.

Uppgraderingscyklerna har ju också blivit längre.

Apple lär hålla på med periskop-lösningar för objektivet, vilket känns som det uppenbara steget framåt för kameran. Jag tror också att de gärna vill göra något vikbart, men att de inte tror att de kan få det att fungera bra än - de som finns går sönder lite för lätt än så länge. Apple har också en nackdel i att de gör så få telefoner - Samsung kan göra en vikbar och nittifjorton andra modeller, och om den vikbara inte går att producera i volym så har de de nittifjorton andra. Apple gör egentligen bara två modeller, i två olika storlekar, och om en av dem inte grå att producera så är det ett kännbart tapp i försäljning.

Laptopparna går egentligen inte framåt och har inte gjort det på länge. Just nu så är de ju snabbare p.g.a M1, men i övrigt gör Apple dem bara tunnare och förstör OSet mer och mer.

Av mpat

Här exempelvis:

https://www.replacementlaptopkeys.com/apple-macbook-pro-lapto...

Bara att googla runt lite, det finns ett par som säljer dem.

Av mpat
Skrivet av seville57:

Ja, men dom jag har kollat på är det bara DVD:n i Blu ray spelarna som är regionsfria (kanske dålig koll av mig).

Det är oftast så. Det som gjorde regionlåsning mindre attraktivt var:

1) Disney började kolla att regionlåset var aktivt - dvs, deras filmer började med att kolla att spelaren inte var upplåst, och om den var det, så vägrade den spela filmen.
2) Bluray flyttade Japan från Europas region till samma som USA, så alla de amerikanska anime-fansen behövde inte köra med upplåsta spelare längre.

Nånstans blev det väl bara lättare att "hitta" de där filmerna nån annan stans, och sen kom streaming och i princip dödade Bluray för allt utom de riktiga fansen som vill ha högsta bildkvalitet. Det är en för liten marknad att utveckla för.

Av mpat

Det finns tre olika sätt att göra en generell docknings-station på:

* USB Alternate Mode. I princip tar man de olika pinnarna i USB-C och dirigerar om dem till olika saker. Det går att få in en display och USB samtidigt, och sen hänger man allt annat från USB (typ Ethernet). Fördelen är att det är billigt. Nackdelen är att det krävs stöd från prylen du kopplar in (väldigt vanligt på bärbara, i princip obefintligt på stationära), samt att bandbredden är begränsad. Om datorn och skärmen bara stödjer DisplayPort 1.2 eller HDMI 2.0 (vanligt) så är det antingen 4K@60Hz + USB 2.0, eller 1440p + USB 3.0 - max en skärm. Om alltihop stödjer DisplayPort 1.3 kan man ha 4K och USB 3.0 på dockan, men det är mindre vanligt än man kan tro.
* DisplayLink. Detta innebär att man komprimerar bildsignalen och skickar över USB. Fördelen är att det funkar med ALLT - funkar t.o.m med USB 2.0 om du inte har annat. Nackdelen är det där med komprimerad bildsignal inte är något för spelande.
* Thunderbolt. Slå in alla signalerna i en Thunderbolt-signal och skicka över. Fördelen är att det inte är några begränsningar - multipla 4K-skärmar, inga problem! Nackdelen är att allt måste stödja Thunderbolt, samt att sådana dockor inte är gratis.

Av mpat

Har en 4K-skärm av skäl som inte har med spel att göra, och det är alltid 4K när det är något strategi-betonat (vilket är rätt ofta). Förr drog jag ner upplösningen till 1080p när spel som berodde på framerate blev för tunga, men nu kör jag med någon skalningsfunktion istället.

Av mpat
Skrivet av Videoapan:

Hmm, är det Dark Castle det heter? Apple-versionen då om namnet är rätt..

Naturligtvis är det Dark Castle.

Av mpat

Då tar vi den här:

https://i.imgur.com/OaO8yEC.jpg

Av mpat

Har sett någon som kunde detta vira in rosens stjälk i blött hushållspapper och sedan hela paketet i en liten plastpåse med tejp runt toppen av plastpåsen.

EDIT: Ninjad.

Av mpat
Skrivet av MagnusOL:

Amiga och Mac kunde man har eget filsystem olika storlekar på sektoer antal spår m.m. så man inte ens kunde läsa av filer innan man listade ut detta med olika kryptering och packings rutiner. Dessa typer av kopering skydd var extremt svåra att ta sig igenom.

PC var mycket enklare Sierras kopperings skydd på pc kunnde man knäcka på någon timme medan Amigans koperierinskydd tog dagar att ta igenom.

Jag vet att Amigan hade sånt, men jag har aldrig varit med om det på nån Mac.