Inlägg

Inlägg som mpat har skrivit i forumet
Av mpat
Skrivet av Bläjd:

3268:- för Asus GeForce RTX 2060 Dual Evo OC 2xHDMI DP 6Gb borde väl med dagens priser anses som hyfsat bra ?

Närmaste moderna kort är väl Radeon 6600 vanilla som slår en 2060 med 10% ungefär och finns för 3700. Du sparar alltså 500 kr och får ett svagare kort som antagligen slutar få prestanda-uppdateringar om ett år ungefär (Nvidia supportar två generationer, så när Lovelace är lanserad till den nivån slutar de bry sig om Turing). Beror helt på din situation om det är en bra idé eller inte. Jag fattar att man vill spara pengar, men det känns kortsiktigt. Då hade jag hellre lagt pengarna på en begagnad 1080 Ti eller nåt.

Av mpat

Knights of the Nine?

Om jag har rätt så kör vi på bilden från @andreas_dock

Av mpat

Du kan säkert mappa om knapparna i X11 - du kan göra precis vad som helst om du gräver i inställningarna där. Vad jag kan se är det det sxhkd gör. Om man inte använder Meta kan man ju mappa om den knappen (Windows-knappen) till att vara höger Alt (alltså Alt Gr).

Fast kan man inte slå snabel-a med vänster Alt under Linux normalt sett? Länge sen jag körde ett svenskt tangentbord där, men jag har för mig det.

(Mitt svar ovan berodde på att jag missförstod frågan lite, om det verkar förvirrat.)

Av mpat
Skrivet av ipac:

Japanska konsolmarknaden är numera Switch och ingenting mer så att Xbox inte lyckas där spelar ingen roll i sammanhanget (relativt Sony).

Grejen med Japan är att handhållna konsoller typ Gameboy har alltid varit det stora där, så Switchen får höga försäljningssiffor bara på det. Vet du om Playstation har tappat jämfört med tidigare generationer?

Av mpat
Skrivet av Swedishchef_90:

Fast du får jämföra mot 12600k också, där skiljer det uppemot 30fps/spel. Ca 10-15% i 1080p

12400f=5600, håller helt med.
12600k är dock en nivå upp(i paritet med 5800x)

5800X är att betrakta som föråldrad, eftersom 5700X är billigare och i allt väsentligt lika snabb. Det gör att jämförelsen mot 12600K blir underlig. Intel vinner iofs på ren prestanda, men de gör det knappt och med dubbelt så hög strömbudget. Att gå från 5600 till 5700X är enkelt - lite mer pengar, två kärnor till. 12400F till 12600K innebär att man måste ha större PSU och kylare, vilket kan dra med sig en ny låda och annan kylning. För AMD är 5700X en uppgradering från 5600 - för Intel är 12600K en nerfad 12900K, om vi uttrycker oss så.

Av mpat

Skulle säga att om du köper Ryzen 5000-serien nu så är det helt lugnt. Det var en del hade problem med dem när de var nya, men det var under 2020.

OBS att du inte ens behöver en kylare om du inte absolut vill ha en. 5600 drar bara 65W, och det räcker den inkluderade för.

Av mpat
Skrivet av Skyflyer:

I en utopi (som inte är så sannolikt att det händer) skulle jag nog önska att alla launchers (inklusive Steam) försvinner och att Windows blir launchern istället och spel kan registrera sig i Windows så att Windows sköter all uppdatering osv av spelen samt eventuellt en del annan funktionalitet som launchers har i dagsläget. Jag har aldrig gillat det extra steget som launchers tillför, dvs starta ett program för att starta ett annat program. Men detta kommer nog såklart inte hända då det krävs väldigt mycket ny funktionalitet i Windows och jag tänker att Steam, Epic, GOG, Ubisoft, Origin etc inte vill lägga ner sina launchers heller.

Problemet är ju att de vill märkas - de vill etablera för spelaren att Nu är det ett spel från EA du spelar! Det du beskriver är i sig inte så svårt att lösa rent tekniskt. Säg att man för EA-spelen måste installera en tjänst (i Windows styrd från services.msc, på Macen antingen bara en bakgrundsprocess eller något som launchd hanterar) som sköter de uppdateringsfunktioner och DRM som utgivarna tycker sig behöva. Själva köpen kan göras på en hemsida eller i butiken som hör till OSet eller vad som helst. Du kan då sedan ha samma tjänster från Take Two, Ubisoft, ActiBlizz och vad det nu är utan att det egentligen behöver märkas. Problemet är att de VILL märkas. De vill att du köper från dem, de vill göra reklam för sina andra spel, de vill pusha flerspelarfunktioner om du inte använder dem, etc.

Av mpat

Om launchern har en poäng, som exempelvis Paradox' som låter en slå på och stänga av mods och DLC, så är det väl OK. Annars är det bara irriterande skit som buggar ur.

Av mpat
Skrivet av ramlösa:

Hade du två tortyrredskap I burken, har fortfarande PTSD.

Det var bara referensmodellerna som var högljudda. Fanns fina kort att köpa. Hade ett Tri-X själv, utmärkt kort som åkte vidare till systersonen.

Av mpat

För konsoller beror helt på hur gammal den är. Blir den gammal nog så går priset upp igen, för då blir det retro. 6 år gammalt är dock inte gammalt nog.

Av mpat

Jag har just de minnena, och de funkar bra med min 5900X. Två punkter:

* Klockfrekvens: Det bästa är om man har en klockfrekvens på minnet som är samma som chippet kan köra Infinity Fabric på. Alla chip jag vet klarar 1800 MHz, vilket gör att 3600MHz (=1800 MHz DDR) är en bra hastighet som alltid går. Om du vill kan du försöka sikta högre, på 3733 eller 3800 MHz - det går oftast, men inte alltid. All IF-frekvens över 1600 är en överklockning, men som sagt, 1800 MHz verkar funka på 100%.
* Latency: Ryzen 5000-serien kommer per default att bara köra jämna tal som CAS latency över en viss klockfrekvens. Detta beror på något som heter "gear down mode" och går att stänga av i BIOS, men i allmänhet så går CL18 och CL17 precis lika snabbt med CL16 är hacket snabbare.

Av mpat
Skrivet av Fenrisulvfan:

8700K + GTX 970 duger utmärkt i CS:GO
https://howmanyfps.com/games/counter-strike-global-offensive
Annars går det ju att bygga:
https://komponentkoll.se/bild/KYPOA.png
Det blir dock en sidogradering av CPU och en dator mer ämnad för 1440p.

Ja, den CPUn är för svag om man bygger nytt idag, tycker jag. Då kan man behålla vad man har eller jaga begagnat.

Av mpat
Skrivet av kaput:

Hehe, man kan ju annars höra med @Inet om de har ordning på sina forntidsbackuper, och filen som gick till tryck finns att återfinna någonstans?

Borde vara något i .pdf eller .ps-format, det var vad tryckerierna brukade vilja ha på den tiden. Eventuellt kan det vara något bitmapformat typ .tif eller .psd också. Eller rent av .bmp.

.tif eller .eps antagligen, men jag tror att vi kan lösa det vad det än är.

Av mpat
Skrivet av Ragnvlad:

Tack för all tips och goda råd!Just nu sitter han med en 6-7 år gammal i5:a samt ett GTX 970 så han är bra sugen på att byta upp sig. Han har även ett modulärt Corsair RM750 som jag funderade på om han inte skulle kunna återanvända i nya bygget?

Håller vi oss till rimliga prylar som inte drar för mycket så KAN man absolut återanvända gamla nätagg. Jag har som regel att jag inte gör det, för nätagg åldras och går de åt skogen kan de ta med sig många dyra prylar, men visst kan man.

Om du skall ha ett nytt skulle jag föreslå det här:

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5192450

För processor är grundtipset idag 5600 utan några bokstäver, med 5700X (som är åttakärnig) som ett uppgraderingsalternativ. Det är inget fel på 5600X om du hittar den till bra pris (det händer), men den är i allmänhet inte värd pengarna som den kostar mer än 5600.

Jag kommenterade inte valet av grafikkort, eftersom det så att säga var en grundförutsättning, men rent allmänt håller jag med om att man får mer för pengarna med AMD i den prisklassen. Det är rätt beroende av vad man hittar för erbjudanden, men ha 6700/6600 med och utan XT i åtanke när du letar.

Av mpat
Skrivet av AndersL:

Vad är tanken med SLI idag? Till exempel RTX 2080TI och 3090 har ju NVlink, men om inte tekniken används för spel, vart används den då?

Mvh
Anders

Beräkningskort. Flera beräkningskort i samma maskin som delar information, speciellt om kommunikationen med CPUn inte är så viktig så man klarar sig med färre PCIe-banor, eller om det är många kort som behöver MASSOR av bandbredd.

Av mpat

Rent allmänt så är det en lite dålig tid att köpa GPU eftersom priserna är på väg ner, men vill man köpa så vill man, antar jag.

En processor som passar med en 3060 Ti är antagligen en sexkärnig. Vill man ha AMD så är det en Ryzen 5600 (utan vare sig X eller G på slutet). Är det Intel som gäller så är en 12400F ett bra alternativ. Ett lämpligt moderkort är mer en fråga om vilka funktioner man vill ha, men B550 är väll ett bra chipset på AMD-sidan. Minst 16 GB minne.

Av mpat
Skrivet av Fredag:

Nej.

MS skjuter sig i fötterna lite för ofta för att kunna stå upp länge till.

Deras netflixmodell blöder pengar och exklusiva AAA-spel drar in betydligt mera pengar i Sonys ekosystem, så det kommer inte hålla i längden.

Det är inte meningen att de skall gå med vinst på dessa idag. Planen är att bygga något och gå med vinst över tid. Netflix gick inte med vinst på länge, och än idag går de flesta streamingtjänster med förlust (dock inte längre Netflix).

Citat:

Deras köp av urvattnade studios där talangen redan lämnat för länge sedan tog ett rejält bett ur ekonomin och att inte använda de pengarna till att skapa nya studios med egna IP:n istället visar att man inte är helhjärtade utan bara vill ha en bit av kakan.

Poängen är inte utvecklarna, utan IPn. MS vill ha Elder Scrolls, Fallout och Call of Duty, för de namnen säljer spel. Den enda aquihire de gjort är nog Obsidian, och Obsidian har försökt sälja sig i 10 år och var sannolikt billigt.

Citat:

Att de utöver det ger bort hela VR-marknaden till Sony var inte heller så smart. PSVR 2.0 blir tillräckligt bra nu. Alla som avaktade PSVR kommer hoppa på tåget. De som köpte direkt fick se att Sonys VR-spel faktiskt var helt ok.

VR slår igenom när det kommer ett spel som folk vill spela. Det har inte hänt än. Om någon kommer att lyckas med det så är det nog Valve. Alla kul idéer slår inte igenom.

(Personligen tror jag att det de behöver är inte maffigare prestanda utan ett sätt att ha bättre kontroller, men det är en detalj.

Citat:

Att släppa exklusiva spel i hög klass genom hela förra generationen(och alla innan) har gett Sony ett momentum som blir svårt att ta igen. Man kan lita på att Sonys egna studios kommer att fortsätta innovera och underhålla med sina ikoniska titlar. MS har lovat mycket under åren, men det är Sony som har levererat flest GOTY genom tiderna.

Detta är MS eviga problem - att de inte har ett gäng spel som associeras med Xbox. Det är Halo, och...ja, inte så mycket mer. Det är därför de köper alla studior.

Citat:

Hårdvaran är inte mycket att orda om, förutom att DualSense är helt överlägsen och att MS som sagt skippar VR. Att MS skapade series S och således gjorde den lägsta gemensamma nämnaren betydligt sämre är värt att nämnas. Girigheten tog överhanden även här.

Series S är sannolikt ett försök att skydda sig mot en Wii-situation från Switch. Den kan också bli intressant som endpoint för streaminglösningen, men då får den bli ännu billigare. Faktum är att den boxen borde går att göra snorbillig.

Citat:

VR är fortfarande framtiden inom gaming.

Det återstår att se.

Citat:

Men framför allt, Sonys egna studios blir bara bättre för varje nytt spel.

Nej, verkligen inte! De gör bra grejer ibland, men de är absolut sämre än vad de var under PS2-eran.

I slutänden handlar det om att MS först försökte göra en Sony, och lyckades halvbra med 360. Sedan brände de alla sina skepp med Xbox One, och nu försöker de göra två saker på en gång - repetera 360, och bygga en streamingtjänst. Med kostnaden för GPU-lösningar på väg mot månen, är det rätt naturligt att tänka sig att streaming är framtiden (låta flera användare dela på samma kisel, så att säga), men ingen vet när det händer. Personligen tror jag att jag kommer att köpa en GPU till, men jag vet inte om det blir två.

Av mpat

Ingen större hemlighet att Sony vann den generationen, det tror jag vi alla hade på känn. MS har väl aldrig vunnit - om PS3 till slut lyckades gå om 360 är helt akademiskt eftersom Wii slog de bägge den generationen. Xbox One hade en katastrofal launch med Kinect och svag GPU, medan Sony inte gjorde några misstag och Nintendo gjorde självmål med Wii U.

Kommentaren om att 360 vinner i USA är också helt meningslös, för det gör de nästan alltid. Deras problem är att de tappar Japan helt och brukar förlora Europa-marknaden också (om än med mindre).

Av mpat
Skrivet av Yoshman:

Angående pris och bandbredd för olika PCIe-generationer. Har försökt läsa på lite om detta, men kan inte påstå att jag hittat superklara svar...

Det som verkar rätt klart är i alla fall att nyare PCIe-generation har kräver mindre energi per bit överförd, så det talar ju för PCIe5 framförallt i bärbara och servers där effekten är viktig.

Däremot verkar tyvärr kostnaden räknat i pengar gå lite samma väg som krympning till nya tillverkningsnoder. Komplexiteten ökar så drastisk att priset per överförd bit ökar något från PCIe3, till PCIe4 till PCIe5.

Det går att få ned kostnaden genom att kapa PCIe-linor. Vi ser ju det i enklare NVMe diskar och även enklare grafikkort. Går däremot inte få ned kostnaden genom att ersätta t.ex. 4x PCIe4 med 2x PCIe5. Den senare är mer energieffektiv, men kommer också vara något dyrare...

Ändå positivt att ha lite frihetsgrader att leka med!

Kan ju också vara så att PCIe 3 är väl beprövad och förstådd vid det här laget, medan det finns lite optimering kvar att göra på de nyare generationerna. Borde ju kunna hålla kostnaden konstant i alla fall, tycker jag.

Av mpat

Att det dog nu är väl för att det fungerade dåligt i flera år innan, och nu gav man upp.

Det tekniska problemet är att de två korten antingen renderar varannan bildruta - s.k. alternate frame rendering - eller så renderar de halva bildrutan var - split frame rendering. AFR innebär att latencyn går upp, processen blir mindre effektiv för att man inte kan utnyttja cachad information lika bra, och man får microstuttering om man inte kompenserar för det (genom att lägga till ännu mer latency). SFR kräver stöd från spelet. Med DirectX 12 fanns "explicit multi-adapter" som innebar att man skulle kunna koda spelet för att stödja SFR direkt med APIn, men det verkar ingen ha gjort. Det var väl för mycket jobb för alltför liten marknad.

Problemet för tillverkarna är att den enda situationen där SLI har en poäng för dem är högst upp, ovanför det bästa singel-kortet. De som absolut vill ha mer prestanda än säg ett GTX 680 kunde leverera, kunde köpa två stycken 680 (eller 670) och komma upp på en ny nivå. Det som beskrivs i tråden, att man uppgraderar sitt mellanklasskort med ett likadant efter ett par år, är ingen bra lösning för Nvidia eller AMD. De vill mycket hellre att du köper ett nytt kort. Det finns ingen anledning för dem att jobba för att stödja detta.

Nvidias lösning på det "hål" som uppstod i pyramiden när SLI försvann blev att göra ännu mer absurt jättelika kort, som levererade den prestandan i ett chip. Ett GA102 (3090) är ganska lagom två stycken GK104 (680). Där har du deras ersättning till SLI.