Inlägg

Inlägg som nikwhatsup har skrivit i forumet
Av nikwhatsup
Skrivet av jnsson:

Går ej med alla telefoner. T.ex. min telefon finns det ingen auktoriserad verkstad i Sverige. Sedan har Xiaomi gjort så att telefonen måste vara sålt via officiell väg från distributionen i Sverige för att man ska kunna få reparera en Xiaomi telefon i Sverige.

För Samsung och Apple (antar att det är största andelen telefoner i Sverige) ska detta inte vara ett problem. Men här tycker jag att det isåfall ska regleras så att service/batteribyte ska finnas tillgängligt för alla märken som säljs officiellt i landet. Sen är det ju också upp till konsumenten att göra ett val som är baserat på miljömässiga faktorer vid inköp också, alltså hur enkel är den att serva och vad gör företaget för att förbättra sitt avtryck på miljön!

Så att köpa en telefon som inte går att få service på är väl inte det bästa helt enkelt.

Av nikwhatsup
Skrivet av snajk:

Menar du att det är bättre för miljön att köpa en ny telefon inklusive ett nytt batteri än att bara köpa ett nytt batteri till sin befintliga telefon?

Nej, det jag menar är att folk inte kommer byta batteri ändå. Det är ju möjligt att enkelt byta batteri via en auktoriserad verkstad idag, men folk köper ju ändå hellre en ny telefon.

Jag tror dock att tvinga tillverkarna att bygga mer modulära telefoner gör det svårare att bygga enheter som är enkla att återvinna, samt att det finns en risk för överproduktion av batterier med detta.

Av nikwhatsup

Är detta verkligen bra för miljön?

Det går ju att byta batterier idag via auktoriserade verkstäder, men folk är ju oftast mer sugna på att byta telefon ändå. Öppnar inte detta upp för en ännu större tredjepartsmarknad för batterier och en ökad efterfrågan på framförallt billiga batterier via t.ex wish och andra skräptjänster. Hur bra är denna eventuella överproduktion av batterier ur en miljösynpunkt, framförallt från oseriösa aktörer? Hur påverkar detta möjligheten att bygga telefoner som håller längre(vi vet ju hur bra kvalitet det var på plasttelefonerna med avtagbar baksida)? Framförallt, hur många artiklar kommer vi läsa i Aftonbladet om hur deras skräpbatteri svällde upp eller började brinna?

Jag ställer mig väldigt kritisk till detta om jag ska vara helt ärlig.

Av nikwhatsup

Bara för att dubbelkolla, kommer rendering ske via CPU eller GPU? Jag antar att det är via GPU (osäker på Blender, men vet att C4D kräver separat mjukvara för GPU render). Dessutom, vilken upplösning kommer användas?

Lite beroende på ovan kan det ju vara värt att lägga så mycket av budget som möjligt på GPU för att klämma in ett 4070. T.ex. detta;

https://www.inet.se/datorbygge/b1392561/bygge

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1392561/bygge

Nackdelen med denna är väl att det är AM4, kan ni klämma in lite mer budget så satsa på 7600!

Av nikwhatsup

Har du budgeterat för en skärm för upp mot 15K så antar jag att du har en dator som klarar att driva 1440p utan problem iaf. Chansar på att 27” är lagom, och isåfall hade jag kollat på en OLED, t.ex denna.

Tänker att OLED gör sig bra framförallt i mörka spel som D4, dessutom är ju responstiden riktigt bra. Är OLED inte viktigt så är ju dom flesta IPS-panelerna med 1440 rätt så bra.

Av nikwhatsup

Köper alltid större teknikköp på kreditkortet, men betalar hela beloppet direkt efteråt (flyttar över summan till ett buffertkonto direkt för att ”låsa” pengarna). Framförallt då jag får försäkring utan självrisk och värdeminskning via mitt kort.

Av nikwhatsup

Beställd! Ska beställa 4080 FE snart också! Vi ses i bilder på senaste inköpstråden om några dagar. Tack för all hjälp!

Av nikwhatsup
Skrivet av PajN:

Denna har tyvärr nyligen gått upp 200kr nyligen men det är den jag ska köra i min dator. Den är lite tunnare än arctic så det kan ju vara ett alternativ. Ska följa med kylpasta så måste du inte ha just den du valt så spar du 99kr

https://www.inet.se/produkt/5324175/ek-nucleus-aio-cr360-lux-...

Minnena finns heller inte med på MSIs QVL-lista. Jag tror det var de minnena jag hade valt först men bytte till ett par andra från G.skill också med CL30 som fanns med.

I övrig så ser jag iaf inget att anmärka på.

Stort tack! Ska fundera på att byta ut mot den!

Glömde helt kolla QVL, så jättetack att du kikade på det! Kör nog dessa då (antar samma dom du nämnde) https://www.inet.se/produkt/5304964/g-skill-32gb-2x16gb-ddr5-...

Det konstiga är att RGB-versionen av det minnet inte är på QVL, borde ju vara exakt samma minne 😂

Av nikwhatsup

Inga tankar på bygget? Tänkte beställa i helgen!

Av nikwhatsup

Tack för förslagen, men detta är inte vad jag är ute efter. Hör gärna mer om input på bygget i sig när det gäller komponenternas kvalitet, kompatibilitet, etc!

Är typ helt 100 på att köra bygget jag postade senast, men är riktigt kluven kring den 360 AIOn i fronten. Enligt Spec så ska det inte funka, men har sett exempel online där det går. Tips mottages gärna på antingen 240 AIO eller tunnare 360 AIOs (Arctic är BIFFIG).

Av nikwhatsup

Några extra tankar som dykt upp angående bygget ovan;

- Blir det för tight med AIO i fronten och ett 4080? Ser ut som att det borde passa precis.
- Med AIO i fronten, räcker det med en 120mm som utblås bak? Använder AIOn för att dra in luft genom radiatorn och in i chassit. Tänker om jag ska ha ett extra utblås i toppen.
- Är det värt att köra CL30 istället för CL36, stor skillnad?
- Räcker 850W, eller ska jag slå till på 1000W för att vara säker?

Av nikwhatsup

Börjar likna något nu, uppdaterade igen med;

RAM med bättre timings, 360 AIO som jag kör i fronten.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/jBMXAVxisaFgqQxNpV-7a6y4ncQ/nikwhatsup-dator-2-0

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/jBMXAVxisaFgqQxNpV-7a6y4ncQ/ni...

Hör gärna tankar om denna innan jag beställer detta + 4080 FE! Tips om andra grejer jag behöver för bygget uppskattas också, typ buntband och skruvmejslar 😂

Av nikwhatsup

Tack för all input!

Har nu gjort en helvändning och tänker nog bygga själv. Såg att mitt nuvarande Windows 11 är knutet till mitt konto också, så borde kunna flytta licensen?

Vad tror ni om det nedanför? Annat moderkort, bättre ram. GPU tänker jag att jag köper ett Founders 4080 för 15690 separat. Kör 3x Noctua i fronten, AIO i toppen och en Noctua som utblås bak.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/RRAXAT1Rqlthx0BIpZ9iEXdlq_A/ny-dator

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/RRAXAT1Rqlthx0BIpZ9iEXdlq_A/ny...

Återigen, jag är inte ute efter att prisoptimera extremt (t.ex billigare men fulare chassi), men finns det t.ex. bättre RAM för samma peng så vore det ju grymt! T

Av nikwhatsup

Har en heltokig Labradoodle som blev en del av familjen i vintras. Älskar att ha hund men kommer aldrig i mitt liv skaffa en valp igen, jösses vad jobbig han var.

Av nikwhatsup

Jag är på jakt efter typ exakt samma bygge (har en annan tråd där jag fått bra tips hittills). Så vi kan ju hjälpa varandra lite här också! Jag kikar på detta just nu;

https://www.webhallen.com/api/cart-img/356177,358198,343248,3613...

Av nikwhatsup
Skrivet av Daytone:

https://www.inet.se/datorbygge/b1386442/jjjhttps://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/datorbygge/bild/b1386442/jjj

Hej Hej. Jag var inte med i början men nu hoppar jag in. Bara så du vet så är windows mycket enkelt att instalera men jag förstår om du inte vill.

bytte variant av gpu för det är knappt någon skillnad. Men så du vet så kan du använda 7900xtx och få samma prestanda för mindre peng. Men sen så går det att få in 4090 med 40k budget men förstår om du inte vill.

bytte mobo då du inte direkt behöver ha x570 för att det ger knappt något.

bytte till 5600mhz för över det ger kanpt något till 7800x3d

en ssd utan heatsink. sparar dej massa pengar och det är helt onödigt då ditt mobo har värmespridare.

valde ett tystare nättag som har atx 3.0 och 1000w vilket är ganska skönt.

Som jag förstår det gillar du rgb. Så jag valde några sånna delar. En deepcool aio som är väldigt bra och snygg. Den är nog inte riktigt lika bra som ek varianten men den är ändå tillräkligt bra. Gick också sen med en till uttblåstfläkt som är hyfsat bra

detaljerad värdering på din gammala dator kommer snart

Tack för input ang pris samt båda era förslag! Har bytt till B650E och nvme utan värmespridare, men jag behöver hålla mig till 2Tb och jag vill hålla mig till North som chassi. Tror 4080 räcker bra för 1440p också. Behöver inte pressa priset överallt, har hellre lite högre standard på bygget overall.

Byggde ihop en liknande dator på webhallen där det fanns lite rabatter, vad tror ni om dessa delar? Jag behöver alltså inte pressa ner priset, men hör gärna om delarna fungerar bra ihop, om det finns bättre grejer för samma pris, eller om någon del här är helt värdelös!

https://www.webhallen.com/api/cart-img/356177,358198,353847,3498...

Av nikwhatsup

Halloj!

Detta tog längre tid än vad jag tänkt då annat kommit i vägen. Jag har bestämt mig för att jag vill köra allt via inet inkl Windows och montering. Jag körde en liknande setup som en av dom färdiga Inet Koncept-datorerna, fast med annan lagring och chassi. Tankar?

https://www.inet.se/kundvagn/visa/vl8WAaZ8cmx4_RREt1iZzXNUPbQ/gamingdator-2023

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/vl8WAaZ8cmx4_RREt1iZzXNUPbQ/ga...

Det vore också toppen om någon kunde ge mig en idé om vad min dator i signatur är värd om jag säljer här på Swec! <3

Av nikwhatsup

Tack för tipsen alla!

Kan någon svara på vad min dator i signatur är värd ungefär?

Av nikwhatsup
Skrivet av Fenrisulvfan:

Hej igen, det var några månader sedan, om du är inställd på en 7900X för spel, så tror jag du kommer bli mer nöjd med en 7800X3D som släpps om cirka en månad, 6:e April. Priset kommer nog vara liknande det av en 7900X, dvs 5500-6000SEK.
7900X3D kom annars för en vecka sedan och finns för strax under 8k, den har dock bara V-cache på 6 av 12 kärnor (ena kärnklustret), 7800X3D kommer ha det på alla 8 då den är uppbyggd av ett enda kärnkluster, men saknar 7700X-halvan som finns i en 7950X3D.

Skrivet av källarinvånare:

Jag hade kört på det här, alternativt väntat på 7800X3D och köpt lite dyrare minnen med AMD expo, samt ett 1000W nätagg. Finns ingen anledning att köpa en AMD-processor utan 3D idag. När current gen konsolspelen kommer på allvar blir det nog problem för de 3D-lösa AMD-prollarna.
https://komponentkoll.se/bild/wDDLC.png

Tack! Då väntar jag på 7800X3D helt enkelt! Det ger mig lite tid att sälja nuvarande riggen också.

Av nikwhatsup

Fick precis besked om helt OK skatteåterbäring, så tänkte unna mig en ordentlig dator. Vad skulle ni rekommendera mellan 35-40k? Tänker på nivå med åtminstone AM5 7900X och RTX 4080.

Dessutom, vad är min dator i signatur värd nu? Tack på förhand! Vill alltså unna mig en riktigt bra rigg!