Inlägg

Inlägg som nikwhatsup har skrivit i forumet
Av nikwhatsup

Ser inga problem med det. Har fortf inte hunnit spela igenom Xenoblade 2 och 3, Prime Remastered så kan hålla mig upptagen tills dess.

Förstår att ni som köpt en Switch och förväntat sig att spela PS5/PC titlar med bra prestanda blir besvikna, det är ju dom exklusiva titlarna man köper konsolen för. Jag har inga problem med prestandan utöver att vissa titlar kanske börjar se lite utdaterad ut.

Av nikwhatsup

Du har ej väjningsplikt mot cyklisten, men det är ett dumt läge att vara principfast i. Viktigaste är ju att undvika olyckor.

Lite samma med högerregeln, om jag kommer från höger så antar jag att folk skiter i högerregeln för säkerhetsskull, onödigt med olyckor pga principer.

Av nikwhatsup
Skrivet av KorvMos:

Löste det sig?

Det löste sig fint efter ominstallation av drivisar! Tackar som frågar.

Av nikwhatsup
Skrivet av aragon:

denna satte jag in i sovrummet, det gör jäkligt mycket att även kunna köra luftfuktare vid kyligt och torr väderlek, är som dag och natt nu. vi kör dock vår 24/7
https://www.power.se/hushaall/klimat-och-ventilation/luftrena...

Tack!

Det fick bli en SmartMi P2. Fungerar klockrent hittills! Tyst och snygg samt skönt att kunna ha den igång på auto konstant. Hade tydligen ett inbyggt batteri också så kan flytta den lite som vi vill under dagen!

Av nikwhatsup

Smartmi Air Purifier

Hej!

Jag är på jakt efter en luftrenare av ett antal anledningar (lättare djurallergi, Pollen samt avgaser pga bor i Stockholm stad).

Har kollat in både Smartmi Air Purifier 2 samt Air Purifier P2 och är helt lost på vilken som är bäst. Vi bor på 55kvm (2rok). P2 verkar täcka lika stora utrymmen även om den är mindre, men är ändå inte helt 100 på vilken vi bör köra på.

Någon här som har bra koll på luftrenare som vill hjälpa till? Mod får gärna flytta tråden om det är fel forum, men båda stödjer HomeKit iaf.

Av nikwhatsup

Senaste inköp: Ny kompis!

Av nikwhatsup

Otroligt taggad på detta! 7900X3D och 7900XTX kan nog bli en bra kombo!

Av nikwhatsup

Filmjölksbröd? Det är saftigt och sött.

Av nikwhatsup
Skrivet av Fabio80's:

X670 har ganska mycket lull-lull som är kul om man använder det men generellt är X670 mest för entusiaster. B650 räcker gott och väl till gaming.
Om du köper typ 7950X-processor kan X670 vara värt det men annars finns det vettigare saker att lägga pengarna på.

Som det är nu känns det bättre att sitta still i båten och invänta eventuella prisfall på GPUer eftersom du redan har ett hyffsat bra kort. Vänta på 4070Ti som väntas komma Q1 2023 och se vad som händer.

https://komponentkoll.se/bild/LTkKz.png

Moderkortet kan du ju ändra tillverkare på lite om du har någon preferens, men priserna är liknande.

PSU kan ändras om du känner för det men om du i framtiden vill slänga in ett 4080/4070Ti/7900XTX osv behöver du kräm.
Du kanske kan hitta ett 1000W för liknande pengar (+nån hundralapp) om du vill kunna sparka in ett 4090 senare.

DDR5 är på 64GB, främst med tanke på de andra användningsområdena du/ni ska använda datorn till. Går lätt att ta ned till 32GB om du känner att det räcker.

M.2 disken är snabb som skabb. Vill du kan du alltid ta en lite långsammare (3500 MB/s läs/skriv t.ex) för att spara lite.

AiO från Arctic.

Stort tack!

Av nikwhatsup

Behövs ej, spara pengarna till ett RTX 4090 istället!

Av nikwhatsup
Skrivet av Scarabeo:

Tack! Kommer nog vilja gå upp till en 7900X åtminstone dock. Kan jag fortfarande stanna på B650 eller bör jag gå upp till X670 i det fallet?

Är lite sugen på att testa AIO också, några rekommendationer på bra varianter där?

Antar att det är smartast att behålla 3070 och se vad som händer med GPU-priserna kommande åren?

Av nikwhatsup

Ny Speldator

Hej!

Börjar klia i köpfingrarna att uppgradera till en ny speldator. Datorn i signatur har jag haft sedan 2017 (det satt en R5 1600 och GTX 1080 i från början).

Jag spelar mest i 1440p (mycket nya releaser med högre systemkrav) och sambon använder även datorn till och från för Adobe Illustrator, After Effects och Cinema 4D.

Jag har två tankar;

1. Bygga en helt ny dator och då sälja av den nuvarande datorn + mitt gamla 1080.

2. Bygga en helt ny dator, men flytta över 3070 och köra på den ett tag tills priserna går ner på 4080. Då säljer jag gamla datorn med ett 1080 i.

Krav:

- vill köra på Fractals nya North-chassi pga designen
- 2TB lagring
- Helst AMD AM5 pga möjlig uppgradering framöver

Jag kan bygga själv, så ingen montering behövs.

Frågor:

Vad tror ni jag kan sälja min nuvarande dator för? Detta påverkar budget.

Hur löser jag Windows? Tänker att licensen försvinner om jag säljer nuvarande dator?

Budget alternativ 1: 30-35K
Budget alternativ 2: 20K

Av nikwhatsup

Lite gott och blandat blev det!

Av nikwhatsup

Jag skulle gärna byta ut mitt Define C mot North i svart utförande med sidpanel med glas. Då datorn står i vardagsrummet så är estetiken enormt viktig, särskilt då det ska matcha resten av rummet. Detta skulle passa så bra med vår TV-möbel som är ett hemmabygge med frontpaneler med ljus rotting. Kommer uppdatera datorn början på året, så detta vore perfekt för det bygget!

Av nikwhatsup

Funderar på att gå upp från Series 4 till Series 8. Gick från första gen till Series 4 så jag antar det är typ lika stor skillnad igen.

Av nikwhatsup

Förstår inte grejen med så stora skärmar på ett skrivbord. Tycker inte ni att det blir alldeles för stort?

Av nikwhatsup
Skrivet av Alphahanne:

Likförbaskat ett otyg att lägga sig till vänster när det är tomt till höger.

Varför? Kör om på högersidan om du håller en högre hastighet. Det blir ju mycket smidigare, särskilt om jag ska svänga av åt vänster sedan. Särskilt i Stockholmstrafiken där det kan vara för sent att byta till vänsterfilen när det väl är dags att svänga av.

Av nikwhatsup
Skrivet av Alphahanne:

Du får inte lägga dig i dessa filer annat än för att passera andra fordon oavsett hastighetsbegränsning. Du ska alltid ligga så långt till höger som möjligt. Om en avfart ligger till vänster får du dock byta till vänster fil innan om det görs på ett säkert sätt.

Du har fel.

"På en väg där den högsta tillåtna hastigheten är 70 kilometer i timmen eller lägre och körbanan har minst två körfält för trafik i samma riktning som anges med vägmarkering, får förare använda det körfält som är lämpligast med hänsyn till den fortsatta färden."

Ovan är direkt från trafikförordningen. Det du beskriver gäller endast om det är 80km/h eller mer.

Av nikwhatsup
Skrivet av snajk:

Förvirrad ja, blinka åt ena hållet och svänga åt andra är inte bra.
När jag tog körkort, för över tjugo år sedan, fick jag lära mig att man skulle blinka vänster så länge man skulle vara kvar inne i rondellen och stänga av när man skulle köra ut, inte blinka höger. Motiveringen var att så länge man stannade där så svängde man vänster och när man körde ut körde man rakt, som att vägbiten mellan en utfart och nästa är en del av nästa väg liksom. Samtidigt skällde körläraren ut mig när jag följde detta strikt och inte blinkade alls när jag skulle ta första utfarten, tydligen skulle jag blinkat höger i alla fall innan rondellen. Kort därefter ändrades detta dock till att inte signalera alls om man är kvar i rondellen (i samma fil) och blinka höger när man kör ut. Motiveringen är då att rondellen (eller cirkulationsplatsen) är att betrakta som en enkelriktad gata som bara råkar gå i en cirkel och då ska man ju inte blinka så länge man ska stanna på gatan. Båda metoderna känns ju hyfsat logiska, dock tycker jag nog den senare känns lite bättre för mig i alla fall. Men det viktiga är ju att folk förstår vad man menar, och då är det bra om alla gör på samma sätt.
Jag har sett folk bli stoppade för att de ligger i vänsterfilen i samma hastighet som begränsningen, inte alls så ofta som jag hade önskat men det hände några gånger under de typ tre år jag pendlade på motorväg. Inte för att någon kör om och håller sig till begränsningen förstås utan för att de inte aktar på sig när det är fritt i högerfilen, eller som lägger sig till vänster där två vägar går ihop trots att högerfilen är fri eller så.

Det fanns ett ställe på min pendlingsväg, Åbromotet, där två filer från en led (Söderleden) gick ihop med två filer från en annan (E6). I den tvåfiliga svängen från Söderleden la sig alla, hur långsamt de än körde, i vänsterfilen, och sen när vägarna gick ihop till en fyrfilig så flyttade de flesta sig ytterligare ett steg till vänster så att de två filerna längst till höger i princip var tomma medan det var väldigt mycket bilar i de två till vänster. Efter någon km blev dock filen längst till höger till en väldigt lång avfart, vilket betyder att det är tillåtet att köra om på högersidan i den filen, och det gjorde jag ofta. Men där såg jag i alla fall ibland poliser som plockade in de som la sig längst åt vänster utan anledning när filerna till höger var mer eller mindre tomma.

Du beskriver dock en helt annan situation. Det är olagligt att ligga i vänsterfilen om du inte kör om långsammare trafik i högerfilen, det är därför polisen stoppar dessa personer. Ligger någon på hastighetsbegränsningen på motorväg och tydligt kör om ett eller flera fordon så kommer polisen inte stoppa dessa personer oavsett hur många stressade bilister som ligger bakom denna.

Apropå detta så finns det ju roliga exempel på folk som inte förstår att man får passera bilar till vänster om en när det är under 80km/h begränsning. På E4/E20 ligger jag alltid i mitten/vänsterfilen så fort det blir 70 (strax efter kungens kurva) då avfarten mot Gullmars/Södermalm sker från vänsterfilerna. Har på riktigt haft flertalet bilar som har blinkat med helljusen när jag håller hastigheten, när dom lätt kunnat byta till den högra filen för att passera. 😅

Av nikwhatsup
Skrivet av oceanic:

Inget krav att blinka vänster i en rondell om du planerar ta en av de utfarter som är till vänster när du kör in i rondellen men du får göra det, man ska blinka höger när man lämnar rondellen även om man kör ”rakt igenom” den om sådan föregås av en cirkulationsplats skylt. Sen är det rätt onödigt att byta körfält inne i en dubbelfilig rondell om utfarterna är dubbelfiliga men blinka höger och byt till yttre körfältet direkt efter den utfart som föregås den man tänker använda om utfarten är enkelfilig, i bland gör jag också det i dubbelfilig utfart men bara om det inte är någon annan trafik i yttre fältet.

Angående vindrutetorkare så stör det mej mest när man som passagerare sitter i en bil och dom torkar fast det inte regnar längre.

Nej, men det förtydligar vart jag ska vilket hjälper mina medtrafikanter. Självklart blinkar jag ut.

Tycker inte det är onödigt att byta körfält inne i cirkulationsplatsen, ligger dock kvar i vänster körfält om jag ska ligga kvar i vänster körfält efter cirkulationsplatsen. Gäller ju att kolla döda vinkeln såklart, samt om folk kan köra så bör man inte ha någon bredvid sig när man svänger ut eftersom väjningsplikt gäller mot trafik i cirkulationsplatsen och hade du någon bredvid dig i höger körfält så bör hen redan ha svängt ut höger eller rakt fram om jag ska vänster.