Inlägg

Inlägg som legaim har skrivit i forumet
Av legaim
Skrivet av Chrisism8:

Jag måste ju slå ett litet slag för Bahnhof enbart för att de har sjukt vettiga policys när det kommer till att spara data om sina användare. Bahnhof försöker ju i det yttersta spara så lite information om dig som möjligt och lämna ut så lite information de kan när det gäller Torrent anmälningar etc. Nu säger jag inte att du Torrentar olagligt, för något så allvarligt brott vill man ju inte anklaga någon för. Men policyn är ju fortfarande den samma även för 100% laglydiga människor och jag tycker det är en bra policy.

Jag förstår precis vad du menar! Jag har varit inne på samma sak. När jag har pratat med säljaren på Bahnhof då får man verkligen en känsla att det är viktigt med integritet och han verkar väldigt mån om att allt ska bli rätt för just mig som kund.

Skickades från m.sweclockers.com

Av legaim
Skrivet av Gruarn:

Gäller frågan enbart fiberinstallation, eller är det ISP-tjänster också? Är det någon skillnad på tjänsterna? Är det någon av operatörerna som t.ex. blockerar några portar? Är det för anslutning till statsnät eller är det din tjänsteleverantör för XX år du väljer?

Det kommer inte ingå så många tjänster utöver Bredband, IP-telefoni och TV. Ownit hade nämnt lite om e-post klienter tror jag och att man kunde få göra en hemsida men det verkar vara nedtonat nu av säljaren. Vi har kommit längre med Ownit än med Bahnhof och i nuläget vet jag inte vilka tjänster de erbjuder utöver dessa grundläggande.

Skanova har dragit fiber redan till en del av vår fastighet och därifrån kommer man dra vidare fibern.

Skickades från m.sweclockers.com

Av legaim
Skrivet av Gruarn:

Nu spånar jag bara högt, men fiber ansluts i en fiberbox till vilken man får koppla en Ethernetkabel som man ansluter till routern. Det låter som att skillnaden mellan lösningarna handlar om att Banhof terminerar fibern i lägenhetens yttervägg och drar Ethernet invändigt och terminerar den i ett sedvanligt RJ45-uttag, medan Ownit drar fibern hela vägen.

Det är lättare att dra vanlig koppar än fiber, vilket antagligen är varför Banhof väljer den biten, men en fråga som uppkommer är vilken kapacitet som man väljer till kabeln. Cat 6 eller Cat6a t.ex.? Eftersom den potentiellt är dragen i vägg kan det bli bökigt att byta om kabeln någon gång skulle bli begränsande (dvs om lägenhetsinnehavaren skulle ha högre hastigheter än 1Gbps).

Jag vet inte om jag skuller föredra den ena lösningen framför den andra. Det är två olika sätt att göra det på. Kanske att det blir tydligare med var överlämningspunkten är med Ownits lösning?

Gäller frågan enbart fiberinstallation, eller är det ISP-tjänster också? Är det någon skillnad på tjänsterna? Är det någon av operatörerna som t.ex. blockerar några portar? Är det för anslutning till statsnät eller är det din tjänsteleverantör för XX år du väljer?

Ska jag vara helt ärlig, är det inte helt solklart hur båda alternativen kommer att fungera i praktiken. Vi har haft installatörer här från båda leverantörerna och de säger lite olika. Sedan som jag skrev i ett tidigare inlägg är vissa lägenheter mindre lämpliga att dra fiber eller också koppar för den delen p.g.a. att det inte går med böjningar samt att det blir inte snyggt estestiskt.
Vi har då t.ex. pratat om sändare och mottagare.

Såhär är det dock tänkt för de flesta:
Ownit: En fiber kommer in i lägenheten och om jag förstår det rätt vill Ownit då ha någon form av låda i hallen där fibern kommer utifrån så att säga. Därifrån leds sedan fibern vidare till där man har 3-hål i vägget uttaget. Då är tanken att det ska ledas via taket. Vissa lägenheter är dock inte lämpliga att gå via taket.

Bahnhof:
En fiber kommer in i lägenheten och går till en fiberomvandlare(Om jag har förstått det rätt) och därifrån går sedan vidaredragning med kopparkabel. Fiberomvandlaren kommer vara placerad som mest 5 meter in i lägenheten (Det kan bli olika beroende på var strömkontakt finns).

Skickades från m.sweclockers.com

Av legaim
Skrivet av Skrotnisse92:

Alternativ 2 verkar väl lite märkligt överlag. Varför gör dom en vidardragning av koppar till det gamla "3 hål i väggen"-uttaget? Är det någon slags tvtjänst även? Koppar vill man ju undvika till det sista när det gäller data, men okej för TV och telefoni.

Alternativ 1 låter också märkligt. Jag tolkar det som att dom drar in fiber till lägenheten och sedan installerar nätverksuttag vid det gamla 3-hålet? Gissningsvis någon patchpanel där dom drar in fibern?

Jo det är TV involverat också. Jag ska förtydliga i mitt ursprungsinlägg.

Skickades från m.sweclockers.com

Av legaim
Skrivet av mrqaffe:

3 hål i väggen låter inte som fiber utan som koppar för fiber brukar man dra separat.

Jag uttryckte mig lite klumpigt. Det ska vara att man drar det dit där 3 hål i vägen sitter idag

Skickades från m.sweclockers.com

Av legaim

Ownit fiber vs Bahnhof fiber till lgh och sedan koppar

Hej!
Jag har en fråga angående fiberdragning till en bostadsrättsförening.
Det handlar om två alternativ.
1) Ownit
De kommer installera fiber hela vägen och dra fibern även inne i lägenheten till var vi idag har "3 hål i väggen"

2) Bahnhof
Fiber går till lägenheten och sedan vidaredragning av kopparkabel till där "3 hål i väggen" sitter idag.

Vad är positivt/negativt med dessa alternativ? Vad skulle du välja?

Någon som har tankar på dessa olika leverantörer?

Anledningen att jag frågor är att det har uppkommit en del dispyt i föreningen angående detta....
Vad bråket handlar om är delvis att det är mera "framtiden" att välja fiber hela vägen men att det kan uppstå problem att dra fiber p.g.a. man inte får böja fiberkabeln alltför mycket och vissa lägenheter är helt enkelt mindre lämpliga. Det påstås då att kopparkabeln är mindre "kinkig" med böjningar osv.

EDIT:
Både Ownit och Bahnhof kommer erbjuda utöver bredbandet, IP telefoni och TV tjänster. Vi har i dagsläget Comhem som levererar internet och TV. Vi vill byta ut det mot då antingen Ownit och Bahnhof.

Av legaim
Skrivet av RR_larsson:

Det låter som ett vettigt upplägg

Här är ett förslag om du vill ha en stadig grund att bygga vidare på. Flytta över ssd disken från din gamla dator.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/12302756https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/12302756

Som jag nämnde i min senaste tråd har jag googlat runt mycket ikväll. Jättekul! Ditt inlägg har hjälpt mig mycket att ha en grund att stå på! Jag har funderat mycket ikväll och tror AMD blir ett toppenval för mig. Det tilltalar mig mycket att det moderkortet du nämnde möjliggör att jag kan sedan införskaffa nästa generation CPU från AMD. Då kommer livslängden för datorn bli avsevärt förlängd. Stort tack igen för att du hjälpte mig få upp ögonen för AMD

Jag hade dock lite frågor om de olika komponenterna du valde, man är ju lite otålig och skulle vilja köpa datorn så fort som möjligt och har tänkt på om jag kanske kan köpa lite billigare komponenter. Skulle det fungera t.ex. om man väljer det här ram-minnet istället?
https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/ram-minne/ddr4/c...

Sedan, vad säger du om man skulle köpa ett begagnat grafikkort, jag kollade på en geek bench och jag undrar om GTX 980 ti/ 1070 skulle vara ett bra val för mig? De är bättre än mitt nuvarande och är billigare att köpa in än en 2060. Då är min tanke att sedan uppgradera till t.ex. 2060 eller 2080 kanske

Av legaim
Skrivet av cHeLo:

Det tycker jag, för 2000-2500 hittar du gtx1070 och det är ruggigt bra kort fortfarande. Du hittar inte nåt nytt kort för de pengar med motsvarande prestanda, jag tror inte det.

Skickades från m.sweclockers.com

Tack för ditt förslag! Jag har googlat runt hela kvällen och jämfört olika grafikkort, jag tror detta är ett väldigt bra val! Det skulle vara ett ordentligt lyft från mitt nuvarande GTX 1060 3 Gb men samtidigt inte alltför dyrt att införskaffa. Jag kan sedermera införskaffa ett ännu mera kraftfullare grafikkort om jag så önskar.

Av legaim
Skrivet av cHeLo:

Jag läste faktiskt det trådsksparen frågade om, står ingeting att han har 300w psu, du själv är inte säker på det heller så förstår inte varför överhuvudtaget svarar på mitt inlägg, jag pratar om begagnade gpu och prolle inga nya delar. Försöker bara spara några slantar till grabben. Begagnat gtx1070 hittar han med lite prutning för runt 2000-2500 medans 2060 kostar det dubbla nytt, kostnaden för rtx2060 vs prestanda är hur ska jag uttrycka mig.... SKÄMT. En dator som idag kan köra alla spel på högre upplösningar utan problem, kräver de pengar som jag uppgav, om man inte köper begagnat 😉.

Processor i5 6600k 1500:-
GTX 1070 2500:-
Nätagregat på 600w vi säger 1000:-
Minne 8gb 1000:-
Vi lägger in nytt chassi för 500:-
Totalt runt 6000 och allt utom psu och chassi är begagnat.
Om du lyckas sätta ihop lika kraftfull ny dator för mindre pengar, så lyfter jag av hatten för dig.

Skickades från m.sweclockers.com

Det är väldigt intressant förslag! Det där skulle nog göra att jag kan spela och vara helt nöjd med grafiken i spelet och FPS:en. Jag har också börjat gå i tankarna att starta om från scratch.... choices.... choices!

Av legaim

Skulle man kunna jämföra AMD vs Intel genom att använda liknelsen Android vs Apple IOS?
Android är oftast billigare och man har relativt bra möjligheter till att skräddarsy inställningar eller "uppgradera" medan Apple har väldigt effektiva produkter men som man inte kan skräddarsy på samma sätt som Android.

Skickades från m.sweclockers.com

Av legaim
Skrivet av RR_larsson:

Nej du klarar dig bra på det som följer med om du kör amd. Sen kan du ju alltid köpa mer fläktar och en bättre kylare vid ett senare tillfälle om du vill få ner ljudnivå och/eller överklocka.

Både Intel och Amd har sina för och nackdelar. Intel är lite bättre i spel som nyttjar få kärnor som tex cs:go. Hos amd får du fler kärnor/trådar för mindre pengar och möjlighet att uppgradera.

Alright! Jomen det låter som en bra idé att köpa delarna först och sedan bygga ut kylningen om jag så önskar. Jag har aldrig varit någon som stör mig egentligen på att datorn låter.

Jag har googlat en del om skillnader mellan AMD och Intel. Har jag förstått det rätt att tittar man på varje kärna individuellt då är Intel oftast bättre men tittar man på flera kärnor tillsammans är AMD lika bra eller bättre? Vad betyder detta i praktiken?
Du nämnde CS Go. Är det generellt så att för spel vill man ha kärnor som är effektiva som Intels?
I slutändan vad blir det egentligen för skillnad om man jämför jämförbara processorer av Intel och AMD? Skulle jag exempelvis känna att jag har bytt ned mig om jag går från Intel till AMD?

Skickades från m.sweclockers.com

Av legaim
Skrivet av RR_larsson:

Kylaren som följer med 2600 processorn är helt ok men man kan givetvis köpa en bättre om man vill ha tystare drift eller överklocka. Väljer du Intel måste du dock köpa en kylare.
Att kyla tex processor med vatten gör man enklast med en Aio (All in one) kylare om man vill ha det istället för luft. Chassifläktar bör man minst ha 2. En för luft in och en ut. Gärna fler.

Edit: Hos amd ryzen kommer även nästa generation som kommer i sommar funka på nuvarande moderkort. Med Intel är det värre med det om de inte plötsligt ändrar strategi.

Tack för infon!
Angående fläktarna, om jag har förstått det rätt om jag kör med AMD, då behöver jag inte köpa extra fläktar/köra vattenkylning om jag inte överklockar?

Det låter helt klart mera attraktivt att välja AMD! Är det så oftast att moderkorten för AMD processorer kan hålla mer än en generation? Eller är det bara tillfälligt?

Av legaim

En fråga till @RR_larsson och @Samlooh , hur fungerar dessa moderkort som ni har angett för framtida CPU generationer? Är det så att moderkortet bara klarar den rådande generationen och att man då "bara" kan byta mellan I5, I7, Ryzen 3, 5 osv inom den nuvarande?

Av legaim
Skrivet av Samlooh:

Han länkade det senare i tråden.

Anledningen till att jag svarade är för att det uppfattades som att det bara är att köra på med ett GTX 1070 eller 1080Ti och vara glad - men som sagt så om det endast är 300W så fungerar det ej - något som jag ville markera. I övrigt så trodde jag att du menade nytt GTX 1070, något som jag också skriver i mitt svar. Priserna är ju som de är idag och det är klart att det alltid blir mer "prisvärt" om man köper begagnat.

Jag har aldrig påstått att jag på något sätt kan få en ny dator bli billigare än en begagnad.

Återigen till TS @legaim :

Såg att du hade nämnt en budget på 12 000kr för en ny dator. Här är en kapabel dator som kommer räcka långt och är dessutom uppgraderingsvänlig. Du kan ju flytta över din hårddisk från din nuvarande dator så har du lite mer lagring. 240GB SSD brukar räcka för OS och några stycken spel. Givetvis kan du välja en större SSD om du känner för det. Du kan förstås också leta begagnade saker om du vill för att få ned priset. Längst ned i detta inlägg så ser du ett prestandaindex med dagens grafikkort.

https://komponentkoll.se/bild/UbwZD.png

Alternativt om du vill bygga vidare på din egen så är väl begagnade 7700K, 6700K, 7600K, 6600K - från bäst till "sämst" - ett gäng bra val som ditt moderkort också stödjer.

Sedan köper du också givetvis ett grafikkort. Ett GTX 1070 som det pratats om ska antagligen räcka för 1080p i högre inställningar. Den äldre GTX-serien (däribland 1070) är däremot inte värt att köpa nya idag, utan bör endast köpas begagnat. Som sagt måste du även byta nätaggregat om du endast har 300W. Antingen så får du som jag nämnde måtta upp det nuvarande och så får man försöka hitta ett med samma mått, alt. så köper du ett nytt chassi.

Nedan ser du ett prestandaindex över dagens grafikkort som säkert kan hjälpa dig att välja rätt. Värt att notera att alla t.ex RTX 2060-kort eller alla GTX 1070-kort presterar väldigt snarlikt oavsett vilket märke det är - dvs ett GTX 1070-kort från ASUS presterar väldigt snarlikt ett från t.ex MSI. Det som kan skilja är huvudsakligen hur bra kylaren på kortet är.

https://cdn.sweclockers.com/artikel/diagram/16390?key=6d0fc1a63b7c34b22b38091e8e2c2bee

Det här var underbar läsning! Du och @RR_larsson , har underlättat så mycket för mig. Kul att få se en Intel motsvarighet till AMD.
Jag bara sitter och ler och känner en stor tacksamhet för all den hjälp jag får

Av legaim
Skrivet av RR_larsson:

Det låter som ett vettigt upplägg

Här är ett förslag om du vill ha en stadig grund att bygga vidare på. Flytta över ssd disken från din gamla dator.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/12302756https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/12302756

Kom på en sak, hur gör man med kylning? Kan du rekommendera något? Jag läste om chassit att man kan ha vattenkylning, är det att föredra framfören vanlig fläkt/fläktar?

Av legaim
Skrivet av RR_larsson:

Det låter som ett vettigt upplägg

Här är ett förslag om du vill ha en stadig grund att bygga vidare på. Flytta över ssd disken från din gamla dator.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/12302756https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/12302756

Stort tack!!! Jag blev så glad att få läsa detta, otroligt, det här är en riktigt bra dator för ett väldigt bra pris. Jag kan som sagt inte så mycket om vad som fungerar med vad och det är underbart att få vägledning i detta

Av legaim
Skrivet av WorriedElk:

Köpa begagnat gör du bäst här i marknadsdelen. Sällan överpriser och det är gott rykte bland medlemmarna.

🤘😎🤓

Skickades från m.sweclockers.com

Av legaim
Skrivet av cHeLo:

Det tycker jag, för 2000-2500 hittar du gtx1070 och det är ruggigt bra kort fortfarande. Du hittar inte nåt nytt kort för de pengar med motsvarande prestanda, jag tror inte det.

Skickades från m.sweclockers.com

Skönt att höra att det är möjligt att köpa begagnat! Det sparar en hel del pengar.
Hur mycket skiljer sig 1070 mot 1080 skulle du säga? Jag såg som sagt Let's player killen när han körde RE 2 och wow vilken grafik det var!!

Har du några platser du kan rekommendera för att köpa begagnat förresten?

Av legaim

Tänkte lägga till att det är helt okej att jag börjar med något som inte är en "värsting" dator men som leverarar bättre än vad jag har idag och som har förutsättningar att bygga ut till en "battle cruiser"

Skickades från m.sweclockers.com

Av legaim
Skrivet av RR_larsson:

Ja vill du köra allt på max är väl det enklaste sälja den du har och bygga nytt. Det är ju dock ingen jätteskillnad mellan nästan max och max rent visuellt. Din dator klarar ju spelet tämligen bra.

Hur mycket vill du lägga på en ny om du bestämmer dig för det?

Jag kommer behöva spara ihop lite men kanske runt 12 000 kr eller är det för lite med tanke på vad jag vill få ut?

Skickades från m.sweclockers.com