Inlägg

Inlägg som legaim har skrivit i forumet
Av legaim

Vill bara säga att tack alla för er input! Älskar det här forumet!

Skickades från m.sweclockers.com

Av legaim

Jag har tänkt på vad många har skrivit och det kanske är bäst att börja om från scratch och bygga en dator själv.
Idag med min specs kan jag köra Resident Evil med runt 70% av maxgrafik samt plockat bort en del extra detaljer.
Jag såg en Lets player som körde med I7 4790K, 16 GB ram, GTX 1080. Han körde med max på allt och hade runt 120 i FPS. Har ni något förslag på vad jag kan bygga själv och uppnå åtminstone samma resultat eller lite mera?

Vill bara göra ett tillägg: Det skulle i så fall vara ett moderkort som möjliggör fortsatt uppgradering och som stödjer nya SSD tekniken.

Skickades från m.sweclockers.com

Av legaim
Skrivet av cHeLo:

Begagnad i5 6600k med en 1070 eller ännu bättre en 1080ti och 8gig minne till, så har du bra gaming burk. Ingen mening köpa helt nytt dator, det kommer kosta dig runt 15-19000 rikstaler, när alla tester visar att de komponenterna jag pratar om klarar dagens spel helt okej. 1080ti fortfarande hänger med de flesta grafikkort som finns idag och till och med är bättre i många fall. Om bristen av rikstaler är inga hinder för dig så kan du byta till helt ny dator, om du vill. Själv tycker jag du ska lägga en del rikstaler på semesterkassa eller nåt, istället att köpa nytt 😀, eftersom det finns otroligt mycket begagnat som är fortfarande riktigt "bra grejer" och det är bra ur miljö synpunkt att återanvända elektronik så länge den uppfyller kraven för det vi behöver de till. Ha en bra dag

Skickades från m.sweclockers.com

Det du skriver sammanfattar så väl mina tankar när jag startade den här tråden.
Vad tycker du skulle vara ett rimligt pris att betala för de saker du nämnde?
Är det värt att köpa ett begagnat grafikkort?

Av legaim
Skrivet av RR_larsson:

Ser ut som att det sitter ett 300w nätagg i den datorn? Det är tyvärr för klent och måste även det bytas om du byter grafikkort. Moderkortet har endast plats för 2 stickor ram men stöd för 16gb, så det blir till att byta ut stickorna för mer ram.

Frågan är ju om det då är värt att lägga ut så mycket och fortfarande sitta på ett i5 system utan ssd. Inte säkert att det framöver går helt smärtfritt att byta processor på det där moderkortet. Kanske att det funkar med i7 7700?

Det låter bekant 300 watt! Jag kan tillägga att jag har införskaffat en SSD sedan tidigare men håller med det du skriver om att det kanske inte är värt att uppgradera....

Skickades från m.sweclockers.com

Av legaim
Skrivet av Chrisism8:

Missförstå inte detta som att någon vill klaga på din dator. Du har en fin dator som gör precis det den är avsedd för Dock som med många andra färdigbyggda system från Asus/dell etc så kommer de med "bra" specifikationer, men när man kikar på insidan så har de gjort allt precis på gränsen. Larsson tog upp problemen bra här över så jag repeterar lite.

Nätaggregat: Din ström ligger på exakt vad datorn du har behöver. Problemet är att t.ex 1070/2060 drar mer ström än ett 1060 3gb så du har helt enkelt inte möjlighet att byta till ett bättre grafikkort.

RAM: Moderkortet verkar vara en liten modell, så kallat itx storlek. Där har man bara 2 platser för ram istället för 4 som man brukar på fullstora moderkort (Atx). På ett fullstort moderkort så hade du kunnat stoppa i 2 till stickor med 4 GB var för en kostnad av 700kr. Nu kommer du istället behöva ta ut de du har, sälja dem, köpa två nya på 8GB/sticka för runt 1400kr istället.

Processor: Moderkort görs i olika varianter. Din variant heter H110 och det är den enklaste varianten och tillåter inte överklockning. För att kunna använda en överklockningsbar CPU (heter K efter namnet typ 7700K) så måste man ha ett annat moderkort. Det kanske är så att du kan köra på en 7700 utan K, men eftersom din ström ligger så pass på gränsen vågar jag inte lova något rakt av.

EDIT: Det går perfekt att använda en K-Cpu på ett moderkort som inte stödjer överklockning. Då fungerar den som det står på kartongen men man koppar sakna möjligheten att överklocka.

Som sagt; Du har en schysst dator men den är inte avsedd att uppgraderas.

Min rekommendation hade varit att antingen vara nöjd med det du har eller sälja den datorn och köpa/bygga en ny, för jag tycker inte det är värt att börja uppgradera det du har tyvärr. Känner du att datorer är ett intresse du har blivit mer och mer intresserad av skulle jag rekommendera att antingen bygga nästa dator själv, eller köpa lösa delar och sedan betalar 600kr för att t.ex Inet/webhallen/netonnet bygger ihop datorn åt dig. Nästa gång du sitter i en liknande sits och vill uppgradera så kommer det i så fall inte vara något problem

Gissar jag lite friskt så skulle jag säga att vill du bygga en ny dator med dina önskemål så ska du nog räkna med runt 12.000kr.

Tack för all info och för ditt vänliga sätt att skriva.
Nejdå jag har inte känt att någon har klagat på min dator. Som du beskriver den är bra på det den gör vilket är att fundera som en arbetsdator och där jag kan spela spel men inte med bästa inställningar, en hybrid kanske man kan säga.
Jo jag har ett intresse av datorer men har aldrig byggt en dator själv, har bytt RAM minne och fixat SSD bara.
Det skulle vara kul att bygga en dator från scratch
Det kanske är mera "logiskt" att lägga pengarna på något helt nytt och då fixa ett moderkort som tillåter uppgraderingar. Hur vet man vad är ett "bra" moderkort?
Jag har läst lite om den nya SSD, är det värt att ha på moderkortet eller räcker det med de traditionella SSD?

Skickades från m.sweclockers.com

Av legaim
Skrivet av Chrisism8:

Om du kan hitta en länk till hela datorn, typ från butiken du köpt den ifrån så blir det lättare för oss att direkt svara på dina frågor, t.ex ang ström, storlek, byta processor etc. Antingen står modellnumret på kvittot, alternativt så finns det säkert en liten klisterklapp någonstans där det står typ "Asus - GU11-SP342". Googla på det numret och hittar du en länk till datorn så var det rätt nummer, hittar du inte en länk till datorn var det fel nummer

Rent generellt kan man säga att din processor är helt okej och lagom anpassad till ditt grafikkkort. Det finns alltid en flaskhals i alla datorer och man ska inte oroa sig för mycket över det. Det viktiga är att ta bort riktigt stora flaskhalsar, typ ifall du hade haft en 8 år gammal processor. Om vi antar att du kan byta till processorn du föreslog kanske du ska räkna med ett par till FPS, det kommer absolut inte vara mer än typ 10% mer FPS. Medan ifall du byter grafikkort kanske du får 40% högre FPS. (Gissade siffror)

https://www.webhallen.com/se/product/261776-ASUS-M32CD-K-NR06...

Här är datorn

Skickades från m.sweclockers.com

Av legaim
Skrivet av RR_larsson:

@legaim:

Processorn kommer förmodligen flaska något i vissa spel. Men ett 2060 är en vettig uppgradering till den datorn.
Gärna 8gb ram till om du har lediga platser/stöd för det.

Är det en färdigbyggd märkesdator så är det bäst du kollar så nätagg osv är tillräckligt.

Tack för dina förslag! Bra poäng med strömmen också. Ska kolla upp det! Okej, jag trodde faktiskt inte att processorn skulle klara så pass avancerat grafikkort, man lär sig något nytt varje dag. Jag har som sagt gått i tankarna att uppgradera processorn.
Här är en processor som jag har tänkt på:
https://www.userbenchmark.com/PCBuilder/Custom/S52428-M178732...
(Intel core I7 7700K). Har jag förstått det rätt att denna processor är kompatibel med mitt moderkort (Asus M32CD4-K)?

Av legaim
Skrivet av Samlooh:

Du borde kunna klara dig hyfsat med att bara uppgradera grafikkortet. Börja så, och tycker du inte att det räcker så byt det andra också.
GTX 1070 är dock inte alls prisvärt idag. Kolla istället på RTX 2060 eller RTX 2070. RTX 2060 är något vassare än 1070Ti och ligger på ungefär 4000kr (dvs ungefär samma pris som de billigaste 1070).

Dessa är två bra val när det kommer till RTX 2060:
https://www.komplett.se/product/1120612/datorutrustning/dator...
https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/grafikkort/nvidi...

Här är ett prestandaindex:
https://cdn.sweclockers.com/artikel/diagram/16390?key=6d0fc1a63b7c34b22b38091e8e2c2bee

Stort tack för ditt svar!
En fråga, du tror inte att min nuvarande processor kommer bli en flaskhals med dessa grafikkort?
Behöver man oroa sig att de inte får plats i lådan också? Jag har en färdigbyggd ASUS dator ca 42 cm hög, är det midtower?
Ursäkta mina dumma frågor, jag är novis

Skickades från m.sweclockers.com

Av legaim

Nytt grafikkort eller ny dator? Resident Evil 2 remake

Här är mina specs:
I5 7400, 3.0 ghz
8 gb ram
Geforce Gtx 1060, 3 gb

Igår försökte jag mig på att spela Resident evil 2 Remake och det gick ju sisådär...
Jag kunde få hygglig FPS kring 70-120 beroende på olika sekvenser i spelet men var så tvungen att sänka grafiken ganska mycket i spelet. Jag vill kunna spela med högsta inställningarna och ha över 100 i FPS. När jag körde användes ungefär 2.7- 2.9 ish gb av grafikkortet. Jag förstod det som att maxade inställningar användes ca 12 Gb.
Mim fråga är aka jag skaffa ett nytt grafikkort t.ex. 1070 serien eller köpa en ny dator med ny processor osv.
Alltså kan den processorn jag har vara tillräcklig bara jag har bättre grafikort?

Av legaim
Skrivet av mrqaffe:

Rel och Audio Pro är inte fel och dyker upp i prisklassen. Jag har ju skälv en Behringer 2092 i datorsystemet se signaturen och den är stor tung och har skapligt med effekt , den var dessutom ganska billig när den tillverkades och just för att den är stor och tung så behöver den inte gigantiskt med effekt likt de minsta basarna för att spela ordentligt och den står dessutom stilla när den spelar så disten blir ganska låg, en suveränt bra bas för väldigt lite pengar som tyvärr inte tillverkas längre, men principerna är helt rätt i den, 2x8" 100 liters låda , 360 W, 33 kilo. kostade väl strax under 2000 kr ny hos Thomann de sista åren den såldes.
https://medias.audiofanzine.com/images/normal/behringer-truth-b2092a-506015.jpg
Denna är riktigt bra för 3000 kr >
https://cdn.blocket.com/static/1/images_full/28/2827032687.jpg
https://www.blocket.se/skaraborg/REL_Storm_3_83579672.htm?ca=...
eller mindre och billigare men inte lika bra
https://www.blocket.se/stockholm/Xtz_99_w10_16_83591339.htm?c...

Det finns en begmarknad om man inte måste ha prylarna på en gång såhåll koll på beg.

Wow! Tack för ditt utförliga svar! Jag ska kolla in dessa produkter och fundera vidare!

Skickades från m.sweclockers.com

Av legaim
Skrivet av mrqaffe:

Med en så tight budget så bör du kolla på beg i första hand om du ska hitta nått bra, du kan också direkt välja bort alla som är för små, minst 30 kilo tunga och 50 liters låda d¨har du rensat bort en stor del av de som saknar fysiska förutsättningar att låta bra.

Har du några förslag på märken/specifika subbar du skulle rekommendera att jag tittar på i så fall?

Skickades från m.sweclockers.com

Av legaim
Skrivet av Raappana:

Jag var nere i Torup i butiken i somras och lyssnade på det dom hade att lyssna på, lät riktigt nice. Inget vettigt att jämföra med dock då jag sitter på en yamaha yst-sw315. Om regeringen tillåter så blir det att handla en uppsättning XTZ. Subben var dock cinema sub 1x12

Lyssnade du bl.a. på den som heter 8:17? Om i så fall, vad tyckte du om den?

Skickades från m.sweclockers.com

Av legaim

Tack alla för input! Uppskattar det mycket!

Skickades från m.sweclockers.com

Av legaim

Kan tillägga att rummet där jag kommer ha basen etc är i en 1:a som är ca 26 m2.

Skickades från m.sweclockers.com

Av legaim

Vilken Subwoofer ska jag köpa?

Hej!
Jag har ett par gamla Bower and Wilkins DM302 och skulle nu vilja utöka reportoaren med en bas. Vad skulle ni rekommendera som en bra baslåda.
Tanken är att det ska användas till dels lyssna på musik: klassiskt, rock, instrumental och spela TV spel.
Jag hade tänkt runt 3500 kr som högsta belopp.
På HIFI klubben har de argon bass 8 och 10. Hur är de gentemot XTZ 8.17?
Jag är nästan mest inne på XTZ men problemet är att hitta en plats att lyssna på den....

Av legaim

Det har löst sig! Av någon anledning var receivern inställd på Neo 6 Cinema output ljud.... jag har bara två högtalare aå det blev nog en mismatch där....

Skickades från m.sweclockers.com

Av legaim

Ljudsystem som krånglar

Hej!
Jag har precis installerat ett ljudsystem i form av en Onkyo TX-R508 samt två Bowers and Wilkins högtalare DM302 till Samsung smart TV från 2013.
Jag har HDMI arc inkopplad och när jag startar receivern då går TV:n igång. Det funkar då att lyssna på musik via Chromecast audio eller musik från TV(Dock ger inte HDMI arc ljud utan behövde använda optisk kabel).

Idag hände något märkligt! Jag satte igång receivern och TV:n gick då igång och jag började lyssna via chromecast. Kort därefter stängde jag av TV:n och då var det som att volymen sjönk drastiskt samtidigt som att vissa delar av ljudet försvann. Sedan när jag gick mot högtalarna så förändrades ljudet.
Vad har hänt?!

Av legaim
Skrivet av Rouge of Darkness:

du kan nog gå till närmsta random lokal smed och be han kapa till några små rörstumpar att sätta mellan tv och stativet runt skruven i passande dimension innerdiameter ~6mm.

skulle teoretiskt gå att använda små träklossar med ett hål i för den delen om man vill.

skruvarna om du behöver längre så brukar det vara standard M gänga som du kan köpa öveerallt om du skulle få problemet att de du får med inte räcker till. skulle tippa på M5 eller M6 gänga i stora tv fästet.

Tack för tipset, det verkar som att det går att lösa utan detta men stort tack för ditt svar

Av legaim
Skrivet av Mathrohas:

@legaim: Längst ner i manualen står det att det följer med 16st distanser i 2 storlekar. Skulle jag gissa på att de är 5mm och 15mm
M-G och M-H

Tack! Du gjorde min dag!

Av legaim
Skrivet av Mathrohas:

8b:M-H?