Inlägg

Inlägg som Rotten har skrivit i forumet
Av Rotten
Skrivet av Thomas:

Visst är det 192-bitars buss osv, men det skiljer ju även mellan 3080 och 3090 Ti (256-bit vs 384-bit), så större skillnad än 192 vs 256.

Nu får du inte glömma att 3080 12 GB har 384-bitars buss.
3080 10 GB fick också för lite VRAM. Den hade passat bättre som en 3070 ti, men där hade vi... 256-bit och 8 GB VRAM

Detta ser bara värre ut ju mer du ser på det.

Det är ett 70-kort med OK mängd VRAM men allt annat med den är fel, och på gränsen till lagligt. Det finns inga belägg för att detta skulle bli något annat än ett av nvidias fulaste släpp på länge.

Du ger dem allt för mycket cred

Av Rotten
Skrivet av Thomas:

Fast större hur? I att de använder olika kretsar?
Jag jämförde CUDA-kärnor och klockfrekvenser igår (som produkt) och där var det typ 22% skillnad på de två 4080-modellerna och 35% på 3080 och 3090 Ti. Ungefär samma skillnad som på deras faktiska FP-prestanda.

Det är annat kisel. Alltså tillhör inte processorn samma gäng som 4080 16GB. Detta har hänt förut med laptop GPU, det är missvisande i en laptop, och minst lika missvisande i desktop

Det är smalare minnesbuss, 192-bit istället för 256 bit. Ha så kul med 4K :).
Minnesbussen är hälften så bred som för 3080 ti.

Kraftigt nedskuren på CUDA cores. Det är ca 25% färre CUDA cores än på 3080 ti. Halleluja.

NVIDIA kommer inte producera 4080 12GB FE. Här tänker jag att NVIDIA låter sina partners rykten ta smällen helt enkelt.
Ingen AIB kommer kunna konkurrera med 16GB FE då nvidias marginaler har vuxit där AIB's marginaler decimerats.

https://v6m6x4a4.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/EVGA_NV...

Det är alltså större skillnad på dessa två kort än det är på 1060 3GB jämfört med 1060 6GB.

Det var ingen som gillade 1060 3GB, men det kisel som satt i den var åtminstone från samma mall som dess storebror.
Dessutom var den extra billig.

De döpte om deras 4070 till 4080 och höjde priset för att bli av med gamla Ampere-kort. That's it.

Av Rotten

Inte bara är priserna förolämpande.
Specifikationerna på den där 12GB-dyngan är ju samma som den 4070 vi såg i läckorna.

Tips, läs reddits nvidia Q&A. Första svaret är fullblodspatetiskt

Citat:

Q: What makes the GeForce RTX 4080 16 GB and 12 GB graphics cards keep the same “4080” name if they have completely different amounts of CUDA cores and are different chips?

The GeForce RTX 4080 16GB and 12GB naming is similar to the naming of two versions of RTX 3080 that we had last generation, and others before that. There is an RTX 4080 configuration with a 16GB frame buffer, and a different configuration with a 12GB frame buffer. One product name, two configurations.

The 4080 12GB is an incredible GPU, with performance exceeding our previous generation flagship, the RTX 3090 Ti and 3x the performance of RTX 3080 Ti with support for DLSS 3, so we believe it’s a great 80-class GPU. We know many gamers may want a premium option so the RTX 4080 16GB comes with more memory and even more performance. The two versions will be clearly identified on packaging, product details, and retail so gamers and creators can easily choose the best GPU for themselves.

Den som ännu är hype är nog densamma som blev född igår.

Av Rotten

2 större fläktar och mer samt bättre kylfläns är klart att föredra.

Men när korten drar iväg på strömförbrukning, det blir billigare att bygga att större kort och smälla tre fläktar på, då kan man spara pengar på metallen i kylflänsen.

mitt gamla 7970 var relativt högljutt på 250 watt och två fläktar. men det var ett relativt litet kort.
Hade de vågat göra den djupare och längre med större kylfläns, större fläktar med lägre rpm, då hade den blivit tyst och sval.
I det läget hade tre små fläktar varit en klar nedgradering.

men jag hade då inte fått tre stycken för 10 000 längre.

Skrivet av langvisaren:

Av allt som nämnts skulle jag säga att den avgörande skillnaden är att kortet med biffigast kylning tillåter fläktarna spinna i lägre varvtal och därför låter mindre.

Precis så här. Och i slutändan är längre blad på fläkten mycket mer effektivt. Det är ju ett omvänt vindkraftverk - de bladen blir bara längre och längre för var iteration. Där har man ju plats för allt - de är bara fråga om det är praktiskt och ekonomiskt möjligt att installera det.

Av Rotten

Du pushar en högst medioker cpu väldigt hårt med dessa titlar och det grafikkortet, att då vänta sig 165fps bara för att skärmen är 165hz är inte helt genialt. Prova 120-144 cap. Prova också fps du hade förut. Har du fortfarande hack när du är låst på din gamla fps, är det garanterat mjukvaran som strular.

Du har väl freesync i skärmen, använd dig av denna teknologi och balansera riggen efter förutsättningarna du har. Klarar du inte leva utan att kunna maxa *alla* komponenters stats samtidigt köper du dig en konsol, mycket av detta med att inte få ut full potential är psykologiskt. Å lever du inte på CS:GO inkomster, har du inget att sörja för en fps reduktion i de tyngsta spelen, 165 hz är långt bortom gränsen för några markanta förbättringar i prestation.

Citat:

Jag har kollat processorns kärnors temperaturer när jag spelar W , och de ligger under spel på mellan 72-82 grader, högsta spiken som bara vara en kort kort stund var 89 och sedan ner tillbaka igen.

Över 80 i spel? Sänk fps så din cpu hänger med. 89 är sinnessjukt. Sänk din fps eller byt kylpasta/kylare.

Citat:

Men kan det då hänga ihop med att 3060Ti inte klarade av att mata fram lika stor mängd frames så att det inte märktes?

Ja. Du säger ju själv att du ~dubblat din fps, du har du dubbelt så mycket stress på din CPU. Din cpu peakar på 89 grader och, förmodligen tappar den klockfrekvens runt dessa temperaturer. 1+1 = inkonsistent beteende och missriktade förväntningar. Sänk din FPS till det fungerar och njut av konsistent prestanda. Du kan i vart fall förvänta dig problem om du låter din GPU jaga CPU:n på detta viset utan någon som helst framerate limit.

Du bör också klicka runt lite med enhanced sync och liknande funktioner i amds drivrutiner, det kan hjälpa, men allt jag skrev är ändå viktigt komma ihåg som medlem av PCmasterrace.

Av Rotten
Skrivet av oqvist:

Jag hör du har inte testat PSvr2

Odyssey+ kör ju ett filter just för att dölja SDEn. Ska va rätt effektivt vad jag hört men orsaka viss suddighet istället. Har inte testat hade gärna gjort men försöker hålla mig kall tills det kommer ett headset jag verkligen tror når next level. Sedan köper jag inte att det har noll SDE. Det har sagt om alla headsets som släppts sedan CV1. Helt sjukt men jag har hört att CV1 och Vive också har noll SDE. En del verkar helt okänsliga för screendoor och deras hjärna lyckas sålla bort detta onaturliga på rekordtid. Om någon här är i Umeå har en Varjo Aero eller för all del odyssey+ i studiosyfte så hade jag gärna testat

Apropå foveated rendering så sedan dag ett har det snackats om det. Finns en anledning till att vi trots det knappt har det med något headset ännu. Lär ge artefakter när man tittar runt då ögonspårningen inte är exakt eller processingen snabb nog mm. Sen så kommer de kanske till en nivå där det överväger bristerna någon gång framöver men tror inte det är en gratis lunch till högre upplösning direkt.

Du kan se pixlar men själva SDEn är så att säga borta. Jag ser SDE mer på reverb än på odyssey+. En solid vägg ser mer solid ut i odyssey+ på nära håll än den gör i reverb. End of story, sedan har den lägre upplösning och det märker man ju.

RGB panel löser allt i en smäll, men högupplöst pentil med milt anti-SDE eller inget alls hade kunnat vara en mkt bra lösning det också, oled är trots allt mkt dyrt.

SDE eller upplösning hit och dit, med Reverb på huvudet ser jag enbart en pixelvägg så fort det blir mörkt. Detta händer inte i o+, mkt mer konsistent inlevelse.
Spel måste designas med LCD i åtanke när det gäller VR. Kunde inte se ett skit i en grå grotta i Walkabout Minigolf pga låg kontrast på Reverb. Risk of Rain 2 vr ser dafft ut. Krämigt med odyssey+.

Blir aldrig av med känslan av att glo in i en jävla panel så fort det blir mörkt. Upplösning är enklare att vänja sig bort med.

Därför hade jag offrat lite pixeldensitet för OLED med det jag vet idag, men det måste vara kompetens i bilden. Samsung vet vad de gör.
Det är stor skillnad på gen 1 paneler och Odyssey+.

Av Rotten
Skrivet av Halldin:

Odyssey+ har ett anti-SDE-filter som ger viss suddighet: https://m.gsmarena.com/samsung_launch_hmd_odyssey_vr_plus_ant...

Det är mest upplösningen som gör det suddigt. Iom att den är pentil så tappar den subpixlar och blir mer oskarp än index pga detta.

Detta är över huvud taget inte ett problem med dagens upplösning.
Du missade hela poängen.

Lenovo explorer må vara prisvärt, ha RGB panel, men Odyssey+ är helt enkelt en bättre upplevelse tack vare SDE-filtret, TROTS att den är pentil.

Av Rotten
Skrivet av AAKEE:

FOV är ju alltid kul.
Vad som är bäst/viktigast med ett headset varierar med vad man ska göra med det, helt klart.

Den FOV som Pimax ger underlättar lite i racing att uppskatta farten, även om man använder bromspunkter så ökar känslan för fart med bättre FOV. Assetto som jag kör har inga displayer eller mätare som blir svårlästa med Pimax så det fungerar bra. Pimax har dock ett stort justerings/spännvred bakom huvudet som stör mot min stol jag sitter i så den går bort på det.

För DCS fungerar Pimax dåligt för mig då det är för låg upplösning/grad. Pimax har ju hög upplösning men uppdelat på en bred FOV blir det för lågt. Instrument är svåravlästa och när man kör strid mot varandra har jag iaff ingen chans att vinna pga svårt att upptäcka andra.
Pimax fungerade klockrent i Half-Life Alyx.

Varjos höga upplösning är bra, displayerna i flygmaskiner ser helt nya ut och allt i cockpit är skarpt, utan att behöva vrida dit huvudet.

Jag har kört lite Assetto med Varjo de senaste veckorna och trots att man inte behöver så nu skarp bild i Assetto är det klart nice. Att FOV:en är lite mindre än Reverb och Oculys mfl gick fort att vänja sig med.

Jag ser att PSVR2 Ska ha inside-put-tracking med fyra kameror, ungefär som Reverb G2.
För mig går det fetbort tills det är bevisat att det fungerar klanderfritt. Är utled Reverbs konstanta urflipp i DCS. (G1 ioffsg men har provat G2 och upplevde inte skillnaden märkbart bättre, närcdet är problem med G1 upplevde jag det med G2 också).

Tracking som inte är 100% under en spelsession är ibte acceptabelt för mig.

För min del, med DCS och Asetto som mer eller mindre det enda jag gör, blir upplösningen viktig pga DCS och trackingen, även den pga DCS.

FOV slås av högupplöst skarp bild. Jag skulle såklart vilja ha både ock men det låter sig nog inte göras men dagens datakraft.

Generellt tycker jag G2 är bland de bättre idag, prestanda/pris räknat.

Jag har inga problem i simulatorer med reverb tracking. Främst är det mjukvaran, nyligen måste jag tömma cache i environment data för att bli av med märklig drifting som exempel.

Se på rift, quest, quest 2, utmärkt tracking. Inside out. Det är bara det att windows MR för närvarande är låst till gamla standarder på sin plattform.

Ex val av kameror (synligt ljus ist för IR), Val av dioder (strömkrävande synligt ljus vs IR) *microsofts försumning av mjukvara*, och i viss grad kamerornas trackingvolym.

Fördelen när man köper en HMD som är rejäl valuta för pengarna är att man mkt enklare kan komplettera med en passanda alternativ lösning. Exempelvis reverb + quest 2 kostar ca som en index (eller high end).

Och jag sitter hellre på en sån lösning än köper en 15000kr 200 FOV, elller 8000x8000 pixlar, som garanterat kommer med sina egna mer eller mindre patetiska kompromisser.

Bland annat LJUDET som är så jävla viktigt men enbart två har fått till.

Cambria får kameror i kontrollerna, oculus har utmärkt tracking sedan flera år, jag har noll oro om att sony skulle lansera något sämre än det.

Av Rotten
Skrivet av oqvist:

Du måste ha högre upplösning för att få samma pixeldensitet med högre fov.

PSVR2 kommer förhoppningsvis va svårslagen bang for buck men inte direkt svårslagen i övrigt.
Jag måste nog inte ha OLED definitivt inte om man ska måsta genomlida pentile. Verkar gå att fixa betraktningsvinklarna bra på lcd för vr glasögon och kan väl leva med ej perfekt totalsvärta om jag istället får klockrena gråskalor vilket många oledpaneler har svårt för.

Jag skulle väl också nog eg vilja säga maximal fov på 110 grader för jag vill ha maximal pixeltäthet och skärpa vilket länge till kommer va mer viktigt än maximal fov. Du kan inte få båda tyvärr ens med foveated rendering som många tror är holy grail men bieffekterna kommer va ganska grava är jag rädd.

Jo. men jag måste inte ha samma pixeldensitet.. för OLED kan jag offra lite. Se PSVR2, den har redan lägre upplösning. Tror inte den får så mycket större fov än reverb. Ändå är jag 100% säker att jag hade bytt reverb-panelen mot psvr2, upplösning är lång ifrån allt. Skillnaden i inlevelse är gigantisk. Jag är mycket mer inne i upplevelsen på odyssey+ i tex phasmophobia och truck simulator på natten.

Problemet i truck simulator är dess horribla aliasing. Reverb fov är inget att skryta över alltså det måste upp, stor skillnad.
Pentile OLED i dagens upplösningar är inget problem, odyssey+ har NOLL SDE.
PSVR2 är RGB OLED precis som första generation.
Som helhet kommer du inte hitta något som slår den i närheten av priset, OLED är stort. Kan de bara ordna BMR element som index har och en lätt bump i FOV så tror jag du får svälja en kamel.

Ingen raytracing kan täcka upp för daffheten LCD.

Jag hör att du inte provat en Odyssey+.

Av Rotten
Skrivet av AAKEE:

De är grymt skarpa, HP reverb är inte ens i närheten av att vara i närheten.
FOV är märkbart mindre än med Reverb och flera andra, speciellt nedåt. Har inte bestämt än vad jag tycker om det, PIMAX 8KX är coola med bred FOV men jag kan inte med den låga upplösningen per grad. Hade gärna sett bättre FOV på Varjo Aero, ungefär som HP hade räckt gott.

Har ett par krav på uppgradering efter att ha använt PCPSVR, Odyssey+ och Reverb g2.

Minimum ljudkvalitet från Reverb/Index, det låter nästan lika bra som mina gamla Canton högtalare.
Minimum FOV från Index/Odyssey+
Upplösning minst PSVR2/Reverb G2
Ska ha OLED och upp till 120hz.
Pris max 5000kr

Jag hade bytt bort några pixelrader på LCD mot en OLED utan att tveka. PSVR2 kommer göra succé även för hårdbarkade high-end vr nördar, blir svårt slå den alltså.

Tycker redan Reverb är lite för klen på FOV. LCDn är rätt bra men mycket av effekter och skuggor ser så mycket sämre ut att inlevelsen klart tar skada, det finns helt enkelt ingen grafik som kan få LCD att övertyga mig som en OLED gör.

Pimax hade vart intressant men deras överdrivna spec-jakt gör ju att resten av produkten lider. Helt verklighetsfrånvänt.

Av Rotten
Skrivet av stgr:

Då gissar jag att du/ni kör Home-edition? För jag känner inte alls igen mig på era beskrivning, även om Wu tjööötar varje dag att uppdatera hit å dit.

Kör pro. Det är främst när det går från en build till en annan - vilket inte ens vill uppdatera på laptopen. Det är ett helvete.

Av Rotten
Skrivet av stgr:

Ni som får allt detta, är det i W11 som detta dyker upp? Eller är jag skonad i W10 då jag kör Pro LTSC?

windows 10, och det är bara en tidsfråga innan det dyker upp igen.
grejen är att jag ska kunna komma tillbaka 6, 12 och 24 månader senare och inte behöva tacka nej till samma "ease of accessibility" funktioner. När riggarna blir fler, blir också tålamodet kortare.

Av Rotten
Skrivet av Don_Tool:

Har sagt det innan och jag säger det igen, kontrollera dina uppdateringar och gör dom direkt så blir det aldrig några långa uppdateringscykler heller.

Jag ser var uppdatering som en beta till den är bevisat fungerande med VR. Att windows mr är inbakat med windows gör det hela till en mkt känslig process. Roligt nog krävde den en uppdatering för att ens fungera först, och detta gick åt helvete första gången jag provade. korrupt uppdateringspaket som inte gick ta bort så lätt, det tog mig TVÅ dagar att få igång vr.

Detta med microsofts egna vr-plattform. fick igång psvr och oculus inom en halvtimme. Och som sagt, du vet aldrig när något gått sönder, just nu kraschar steamvr när windowsmr ska reprojicera. Min kompis kan inte ens spela euro truck simulator i vr längre. Jag klarar mig då jag har stark nog pc att minska behovet för denna vitala funktion.

Beta till motsatsen är bevisad.

Av Rotten
Skrivet av johanandersson:

Vid en större "uppdatering" är det 5-10 stycken blåa helskärmsprompter som kräver att man navigerar runt "erbjudanden" om Office, OneDrive och annat äckligt skräp. Det går ju inte att använda datorn innan man svarar på varenda reklamskärm, så jag fattar inte hur du inte kan bli störd av det?

Jag brukar skriva "powercfg -lastwake", mellan att jag försöker försöker somna, men det står alltid olika saker. Det är först dagen efter som jag ser att det varit en Windowsuppdaterning.

Yep. Jag har tre datorer och de slutar aldrig pracka på den där jävla inloggnings-carpe diem citatet. Onedrive kommer tillbaka hela tiden och har laddat up grejer på molnet som absolut inte ska ut på nåt jävla moln, nu får jag denna blå ruta ÅTERIGEN, slår på vr datorn och ska spela så kan jag bidra med massa molntjänst-dynga "accessibility" som helt saknar värde, men jag får välja mellan skip for now eller remind me in x days.

Skitroligt, kombinerat med att laptopen inte ens vill uppdatera sig längre så den måste jag bara installera från ISO - vilket dränerar min dyrbara bandbredd.

De som inte störts så mkt har nog inte vart med så länge. Jag har flera maskiner för att de gör varsin uppgift, inte för att de alla ska göra allt samtidigt e.g PERSONAL COMPUTER.

Av Rotten

Gäsp, de sket tyvärr ner sig med fs 19. Är säkert fler gröna skinande traktorer, avsaknad av VR stöd, dysfunktionell multiplayer, de kommer skita i att implementera moddar som bärgningskrok och allsköns andra kul grejer, fortfarande inte ha fixat så en kan joina server utan dryg synkronisering, å 70 servrar av 100 kommer ha 30 moddar av obskyra versioner som ska googlas på random sidor, resten av servrarna är vanilla där 40 ton på lastbilen ändå ger 0-100 på ca 2.5 sekunder och petar du på styrningen välter allt.
De kommer ta betalt för dedikerad server-mjukvara. Mjukvara utvecklarna fick tigga pengar för att peta ihop till att börja med.

Justja, går ju alltid hyra server hos deras samarbetspartner.

lirade 17 mkt ett tag, men var för mycket jank, och det var ta mig fan OMÖJLIGT få folk in på ens server trots att jag hade varenda mod i en smidig länk, samtidigt som varenda annan bonde som bjudit in mig till SIN server inte gjort ett jävla skit för att underlätta processen. För ett spel som lever på moddar har de gjort det så svårt som möjligt för moddarna att göra jobbet för dem.

Nej, ta den dyngan och sprid den i en åker nånstans, farming simulator förblir ett efterblivet spel dessvärre.

Jag tar gärna fel, hade kunnat tänka mig köra skogsmaskin och lastbil, men det ska vara VR denna gång.

Av Rotten
Skrivet av Sveklockarn:

Vilket år var det då? 2006?

december 2012, sålde mitt sista 7970 i 2020 men uppgraderade till ett rx580 2018 iom att de få spel som fungerade bra med trifire/eyefinity oftast fungerade utmärkt med ett singelkort. Har nu en skärm och vr-headset, ratt växelspak å pedaler till bägge maskiner, en med 5600xt och ryzen 3600, gamla pcn sitter på rx580. Men dessa kort kostade alltså max 3500kr.

Har redan mer än nog möjligheter att uppleva något riktigt häftigt. Visst, ett skarpare kort i stora riggen hade vart nice, men det är nu inte värt 7000 eller än mindre 20 000.

Tex sista uppgraderingen till vr riggen var ett par äldre högtalare med sub för 900kr. Totalt tre slutna 12-tums subwoofers och en 15-tum bakom ryggstödet och ett jävligt bra ljud för en bråkdel av vad 20 mer fps hade kostat. Detta är en upplevelse varken ray tracing eller 4k kan slå på fingrarna, att sätta sig i en playseat å vr med ratt, pedaler, joysticks + throttle, slå på musik, ta en 12 cylindrig maserati 250f eller ett rymdskepp i Elite Dangerous och vrida upp ljudet till grannskapet gråter. Och dessutom kunna köra två på varsin rigg.

Jag har alltså lagt till dimensioner till en redan häftig upplevelse genom att använda en bråkdel av budgeten på annat. Precis som jag drömde om som barn

Av Rotten
Skrivet av IceDread:

Ja, det är så jag resonerar. Beroende på vilken hobby man jämförmed är det kanske inte så mycket heller, ovant mycket dock för ett premium grafikkort.

Sorry. 20 tusen är för mycket för att gömma sig bakom den illusionen. Den gången jag fick tre toppkort för 10 000kr var nåt annat, men 20 för ett? Då ska jag vara desperat fyfan

Av Rotten

Minns inte, förutom att lära sig lite mer så kan Katten Bamse ha vart den stora moroten.

Av Rotten

Slutade bry mig om nvidias släpp för länge, länge sedan. Förutom att en gärna hade tryckt de upp samma mumindal de drog prislappen ut ur.

Av Rotten

Det här var spelet som skalade bäst i Crossfire också.
Byggde en monsterdator för tre skärmar:
i7 3770k @ 4.1
3x7970 billigaste modell
5760x1080 - 200fps+ i Ultra utan att svettas, dock med 2xAA eller FXAA. Den bröt 300fps gränsen ofta. Min FPS, registrerade nog samma resultat som SweC, men sällan att jag noterade fryslagg. Spelet går sjuukt smid på de korten alltså.

Ska nämna att dessa tre 7970 kostade 9900kr exkl frakt.

Sju år senare uppgraderade jag till rx580 eftersom jag ändå bara använde en GPU och redan väntat evigheter på teknologiska framsteg. Men priset på en GPU i medelskiktet samma som min förra topp-GPU, och prestandaökningen är endast 30-50% per krona.

Jag bara varnar er som får för sig att dubbla 2080 leder någon vart. Eller överhuvudtaget går på nvidias flaggskepp. Ni vet inte vad ni sponsrar, och SLI/Crossfire är inte längre praktiskt användbart. Det var det nästan inte ens då det fungerade som bäst, och det var enbart för att AMD lade sjukt mycket energi på att få bra på mjukvarufronten samt råkade ha ett billigt grafikkort med v8 i, dessutom tror jag Dice lagt motsvarande resurser på att optimera spelet i sig självt.

Att 680 är såpass nära i prestanda är ren flax, då den ligger närmare 7870 idag, efter att AMD bankade tangentbord och släppte riktigt bra drivrutiner. Den ska inte vara snabbare här så vitt jag vet.

I framtiden kommer vi ha två grafikkort igen, ett per öga, detta kommer lösa prestanda/krona problemet.. om ni ger fan i att kasta bort pengarna på nvidias flaggskepp för en stund.